Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Megéri? Naná!

2012.07.02. 11:12 - multikarrier

Címkék: siker vezető tévhitek túlóra

business women_1.jpgElső bejegyzésként, hadd tegyem mindjárt nyilvánvalóvá: Igen, megéri! Nem, nem a biztos lottó-stratégiát fogom megosztani Veletek és nem is egy nyereménnyel kecsegtető játékkal hitegetlek, most másról lesz szó. Sikerekről és buktatókról a munkahelyeden, vagyis sikerekről és buktatókról az életedben. Ez a blog arról fog szólni, hogy hogyan éld az életed egy multinál, hogyan legyél kiegyensúlyozott, sikeres, ami aztán az egész életedre hatással lesz. Nekem bejött, akarod hallani? Tarts velem!

Nagyon sok tényezője van a sikernek, amit mind végig fogunk tárgyalni, de a legfontosabb, hogy ez egy kényelmes és jól járható út legtöbbünk számára. Amennyiben beszélsz legalább egy idegen nyelvet máris elkezdheted felépíteni a karriered. Persze sokunk eleve elretten az egésztől, mert ez valóban egy építkezés: nagyon hosszú ideig tart, ráadásul sokféle készségre és eszközre van szükség a ház felépüléséig. Azonban a jó hír az, hogy bármikor elkezdheted. Teljesen mindegy, hogy milyen diplomád van, hogy mi a háttered, egy a lényeg, hogy legyen ambíciód és jövőképed arra vonatkozólag, hogy ne félelemben éld le az életed, ha munkáról van szó.  

S ha már a félelmeknél tartunk, tisztázzunk is gyorsan mindjárt néhány tévhitet.

"Egy multinál túl sokat kell túlórázni." azaz én könnyű átlagon felüli életet szeretnék, sok fizetéssel, de nem akarok többet dolgozni mint más.

Igen, tény, hogy nem 40 órás a munkahét. Van, hogy 32 van hogy 48. Egy dologban viszont biztos lehetsz: Nagyon is Tőled függ, hogy mennyit túlórázol. Azt bizonyos, hogy az első években a teljesítmény egyik feltétele, hogy minőségileg és mennyiségileg is többet adj, mint az átlag. Később aztán egyre inkább a minőségen kell, hogy legyen a hangsúly! Nagyon gonosz módon, ha éveken keresztül állandóan túlórázol még rád is sütik, hogy nem vagy elég hatékony! És a mi a legdurvább, hogy igazuk van! Hiába teszed ki a lelked és áldozol fel a magánéleted, még jutalmat sem kapsz érte, sőt!

"Értelmetlen munkát kell végeznem a multinál" pontosabban A munkának van értelme, csak, ahogy Te csinálod annak nincs!

A legtöbb munkavállaló számára a feladatok elsősorban adminisztratívak, melyek egy-egy részfolyamatra vonatkoznak, sokszor nagyon manuálisak, ez mind igaz. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy országokon, adórendszereken átívelő folyamatokról beszélünk, melyek végül aztán sok milliós munkavállalói fizetésekben, anyag vételekben, szállításokban végződnek. Most mégis mire gondoltok, hogy majd friss diplomásokra vagy akár pár év tapasztalattal rendelkezőkre bíznak ekkora döntéseket? Ugyan már! 

Igen, az első pár hónapban, évben el kell sajátítanod a működés legegyszerűbb lépéseit, bizonyítanod kell, hogy pontos és megbízható vagy. Emellett meg is kell tanulnod egy jó csomó mindent, hogy ki kicsoda, kinek, mi a szerepe. Ha pusztán arra fókuszálsz évekig, hogy az Excel tábláidban minél gyorsabban kijavítsd a T betűket H betűkre, akkor valóban értelmetlenül végzed a munkád, menthetetlen vagy.

Ugyanis mérhetetlen a fejlődési lehetőségeid száma. A feladatok automatizálása nem csak megszünteti a robotszerű munkát, de egyúttal előmenetelt is jelent számodra, hiszen elismerést fog jelenteni az új ötleted. Aztán ott van az az irány, hogy kinövöd a feladatot és más, új feladatokat kapsz. Lehetőség még, hogy a személyiséged, kommunikációd, konfliktus kezelési képességed miatt vezetői feladataid lesznek és még rengeteg lehetőség, amiről a későbbiekben beszélünk. Mindehhez csakis az kell, hogy ne csak a jelenlegi állapotra fókuszálj, hanem legyenek ambícióid.

"Egy multinál embertelenül bánnak velem" - Na neeee

A bánásmód a céges kultúra része és tekintve, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok számára a magyarországi leányok leginkább háttérmunkát végző költséghelyek, ahol nem kreatív munka zajlik, hanem legfőképp adminisztráció, ne várjunk tehát nagyon inspiráló környezetet, határtalan fizetésemeléseket és céges partikat. Mindazonáltal a multiknál található céges infrastruktúra, a használt üzleti folyamatok mind messze a magyar vállalati kultúra átlagán felül és az anyavállalat nyugat-európai/amerikai színvonalán van. Mindezt teljesen ingyen kapja meg a munkavállaló, betanítása részeként fér hozzá olyan folyamatokhoz, rendszerekhez, szoftverekhez, melyek valóban nagyon specifikusak, de pont emiatt a piaci értékünket növelik. 

Még egy gondolat ezzel kapcsolatban: Az egyén által érzékelhető céges kultúrát mindenekelőtt a vezetők közvetítik a munkavállalók felé, az ő hozzáállásuknak sokkal nagyobb a ráhatásuk a munkavállaló mindennapjaira.

Legyen mára ennyi. Most már nekem is dolgoznom kell egy kicsit! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr654659576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása