Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Új állás? Válts sebességet!

2012.09.20. 09:42 - multikarrier

Címkék: interjú célok karrier stratégia növekedés

ecset3_3.jpgNéhány szabály és tanács, ahhoz, hogy jó állásba kerülj, nagyobb megbecsülést és fizetést kapj. 

1. Folyamatos készenlétben

Az egyik leggyakoribb kritika, amit hallok az ügyfeleimtől, hogy nem érzik biztosnak a munkahelyüket és félnek, hogy elveszítik az állásukat. A multik megszűnése és átalakulása korántsem olyan dinamikus, mint azt sokan gondolják, de tény, hogy az egyén helyzete nagyon sérülékeny egy-egy  szervezeti struktúraváltás esetén. Mi a teendő? Fordítsuk visszájára a dolgot. Tekintve, hogy a multik piaca megfelelő méretű és Budapestet tekintve nagyon koncentrált, rendkívül sok ajánlat közül válogathat az egyszeri multis. Az álláskeresést és az interjúzást folyamatosan kell végezni, függetlenül az aktuális munkától. 

2. Versenyezzenek ők érted!

Ha nem csak akkor kerülsz kapcsolatba más cégekkel, amikor már nagyon eleged van az előzőből, vagy éppen munkanélküli vagy, sokkal jobb és bölcsebb döntést fogsz hozni. Mindemellett rengeteg tapasztalatot szerzel és sok embert megismersz, akiknek bekerülsz a jegyzeteibe, megjegyeznek és gondolnak Rád a későbbiekben is. Különösen igaz ez a fejvadászokra. Az interjú, főleg az első fordulókban inkább egymás megismeréséről szól, így közben kinyilváníthatod, hogy nem mindenáron akarsz váltani és még akkor sem szükséges elfogadnod az állást, ha felkínálják. 

3. Ne csak céget válts, válts sebességet is

Persze ez nem azt jelenti, hogy aprópénzre váltsuk a karrierünket. A főárammal ellentétben én úgy gondolom, hogy semmi baj nincs azokkal, akik gyorsan váltogatják az állásukat, az új helyen azonban valóban többet kell kapnunk minden tekintetben. Az első és legfontosabb, hogy az pozíciónak bele kell illenie abba az ívbe, amit be akarunk járni, de legyen legalább egy szinttel magasabb legyen! Juniortól, senior team memberen át a csoportvezető pozícióig sok kis részállomás van, amit mind érdemes bejárni. Fontos, hogy a bérünk jelentősen változzon, tehát legalább 20%-os emelést ki kell várni. Ha ezek nem teljesülnek, akkor inkább maradjunk. 

4. Sokáig egy helyen? NE!

Ha már több éve ugyanabban a pozícióban vagy, akkor valami nem jó, váltanod kell. Nem várhatod, hogy egyik napról a másikra megváltozik majd a többiek véleménye rólad, valószínűleg már olyan vastag rajtad az a bizonyos skatulya, hogy igazából senki nem gondolja komolyan, hogy Te valami mást szeretnél. Mindez magával hozza, hogy a fizetésedet sem emelik még az átlagos szinten sem és tegyük hozzá: Igazuk is van! Ahhoz, hogy motiváltan tartsd saját magadat és a főnökeidet, mindig kell egy kis pezsgés körülötted. Belső projektek vállalásával, belső állásokkal is készenlétben tudod tartani magadat és növelheted az értékedet, de ettől függetlenül folyamatosan mérd azt a piacon is. Járj állásinterjúkra, hogy megadd a lehetőséget annak, hogy kicsit másfele forduljon az életed.

5. Teher alatt nő a fizetés

Mielőtt elindulsz egy állás pályázatán lőj be magadnak legalább egy pozícióval magasabb szintet. Fogadd el, hogy életed során ritkán lesz majd lehetőséged újrakezdeni mindent, ami sok energiával is jár. Ne pazarold el ezeket a sanszokat és légy bátor nagynak lenni! Senki sem született menedzsernek, vagy csoportvezetőnek, hanem azzá váltak azáltal, hogy egyszer bevállalták és működött. A magasabb pozi erősen fog motiválni az új helyen és nem utolsósorban lendületet ad a fizetésednek is.

5+1. Te irányítasz!

Felejtsd el, hogy Te vagy a munkahelyért, vagy hogy maradj a közösség miatt. Ezek mind-mind csak felesleges kifogások, tekintve, hogy mások sem fognak így gondolkodni és ha majd a többiek lehalásszák a kitűnő állásokat, akkor majd Te maradsz ott egy csomó új és tehetségtelen emberrel. Neked kell irányítanod a saját karrieredet, ami egy az egyben hatással lesz az életedre! Ha nem fontos Neked, hogy hol dolgozol és mennyiért, az olyan, mintha mások döntenék el, hogy milyen és mekkora házban lakj, hogy milyen legyen a falak színe az otthonodban. Pedig Te is tudod: Csak rajtad áll, hogy mikor színezed újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr594678691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása