Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Multinacionális karrier 1.rész

2013.05.20. 15:21 - multikarrier

Címkék: kultúra külföld stratégia példa munkapiac

kulfold1.jpgMivel az európai mobilitás gyorsulása az elmúlt években már Magyarországot is elérte, egyre több személyes tapasztalattal rendelkezünk  arról, hogy „Helsinki az nyugat-e?”. A határátkelők eurocentre pontosan írják meg elfogult viszonyulásukat a választott országukban kapható kenyér áráról és osztják meg mobilis sorstársaikkal és az Etelközben maradottakkal a csontig lerágott kolbászkerítés ízét. Mi most megpróbáljuk ezen népművészeti elemeket hátrahagyni és matyóhímzés mentesen közelíteni a válaszokhoz.

Sajátos kérdések, egyedi válaszok

Először is fontos elismernem, hogy bár tiszteletben tartom a külföldön fizikai munkát vállalókat, továbbra is a légkondicionált iroda falain belül fogok maradni a téma taglalása során. Emellett persze tudom, hogy nagy befolyással bír az egyén ország,- illetve jövőválasztására és annak megítélésére például a napsütéses órák száma, a paradicsomleves helyi elkészítési módja és a saját beilleszkedési együtthatónk is, azonban ezek mérlegelését sem veszem bele ezen bejegyzés hozzávalói közé. Az alcímben szereplő hangzatos kérdésre (Avagy otthon vagy külföldön jobb-e a multikarrier?) nem adható egyértelmű válasz, szóval próbáljuk meg kibontani annak különböző dimenzióit, hátha előbbre jutunk.

Idelenn idegen

Érdemes például figyelembe venni, hogy a messziről jött ember státusza feltétlenül befolyással lesz önbizalmunkra és közérzetünkre új, választott hazánkban. Minden, ami otthon átlagos volt, egyből különlegessé válik, beszélt nyelvünk, szokásaink, gondolkodásmódunk egyedivé tesz minket, még akkor is, ha ma már nem földrengésszerű meglepetés régiónkbelivel találkozni Koppenhága belvárosában.

A másik oldalról nézve persze számunkra is furák lesznek az idegen szokások, az íztelen ételek és az ízetlen poénok, ugyanakkor rengeteg negatív dologról sem értesülünk pont ezáltal. Beszéljük akármilyen jól a nyelvet, akkor sem leszünk képesek belefolyni az adott ország aktuálpolitikájának mocskába, elmennek a fülünk mellett a boltban sóhajtozó öregasszonyok szorongása és a borzalmas híreket sem érezzük magunkénak az újságban. Pont emiatt egyfajta burokban érezhetjük magunkat, akiket sem a hazai, sem a helyi dolgok nem folyásolnak be igazán, egyedi és sajátos életünk lehet végre, a társadalomtól részben független szabályzókkal, beépítve mindkét országból a számunkra elfogadható és pozitív összetevőket. Mindez persze külföldre menetel nélkül is kialakítható, az viszont tény, hogy kivándorolva nincs nagyon más esélyünk a túlélésre.

Nyugat-Kelet, központ-periféria

Talán a leggyakrabban hangoztatott érv, hogy külföldön minden jobb/szebb/rendezettebb/nyugodtabb. Ez persze koránt sincs így teljes egészében, részben a fentiek miatt, tehát, hogy rengeteg dolgot észre sem veszünk, meg sem hallunk igazán. Ugyanakkor az feltétlenül igaz, hogy a legtöbb nyugat-európai országban az intézményrendszer, a szokások, a vállalati kultúra fogalma, a társadalom szereplőinek egymáshoz való viszonya már sokkal régebb óta kialakult és formálódik, mint Magyarországon. Jól működő etikai szabályokat és egyéb szokásokat munkáltak/harcoltak ki a multisok generációi, a céges élet különbözői eseményeire, különös tekintettel a kényes helyzetekre. Például, hogy mennyi bizalom jár egy újonnan jövő munkatársnak, vagy hogy nem lehet csak úgy kirugdosni az embert. Nagyobb cégeknél a HR-en belül külön alosztály (Employee relations) foglalkozik ezekkel a kényes esetekkel, képviseli a cég értékeit a menedzser és a beosztott beszélgetése során, fejlődési tervet készít, ellenőriz, stb. Fontos továbbá, hogy ezen szabályrendszer alól szinte lehetetlen kivonni magad, mert már annyira bejáratottak, hogy nem található kiskapu sem.

A másik fontos, talán kevésbé nyilvánvaló tényező, hogy a külföldre menetelt multisok tapasztalatai többször amiatt is annyira pozitívak, mert míg Magyarországon "csak" egy leányvállalatnál kaptak szerepet, addig a nyugati anyacégnél akár ugyanaz a munkakör is sokkal magasabb megbecsüléssel és felelősséggel jár, pusztán amiatt, hogy nem egy szervezeti rajzon láthatatlan leányvállalati al-alközpontnál dolgozik, hanem a regionális központban. Mindez nem csak azt jelenti, hogy ugyanabban a mellékhelyiségben végzi a dolgát, ahol az ügyvezető igazgató is, hanem aktív alakítója a vállalat jövőjének, stratégiájának. Kisebb dimenzióban, de Magyarországon is lehet anyavállalati központban dolgozni, mely mindig is több karrierlehetőséget kínált a hazai piacon is.

A harmadik dimenzió, mely megalapozza a központi lokáció előnyét, hogy főleg a regionális központokban érezheti igazán multinacionálisnak magát a munkavállaló. Elképesztő diverzitás alakulhat ki azáltal, hogy a vállalat a legjobbjait gyűjti össze a különböző országokból, itt egy brazil, ott egy svájci, amott egy kenyai. Ebben a sokszínűségben magától értetődően sokkal nagyobb tisztelet jár a kulturális különbözőségnek, valamint a vállalati értékek elfogadása is sokkal magasabb szintű. Mindegyik tényező azt eredményezi, hogy a multis sokkal könnyebben tudja elfogadni és szeretni a munkáját, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a folyamatos létbizonytalanság helyét átveszi a stratégiai szemlélet.

Látható tehát, hogy "a külföldön jobb" érzésünk több esetben azért alakulhat ki, mert egész egyszerűen sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a határt átlépve egy több perspektívával rendelkező munkakört töltünk majd be, s ahogy mindjárt látni fogjuk, ha ügyesen haladunk előre a szamárlétrán, szinte biztos, hogy magunk mögött hagyjuk Hegyeshalmot, legalábbis egy rövidebb időre.

Karrierút

A multis számára a külföldre vándorlás nagy pozitívumai közé tartozik ugyanis, a fent említett kulturális előnyökön túl az is, hogy szinte végtelenné válnak a karrierlehetőségek. Egyrészről a hierarchia sokkal árnyaltabb és sokkal több szereplője van, a hazai „team member-team leader-manager szentháromság”-hoz képest. Bizonyos pozíciók és munkakörök Magyarországon egyáltalán nem is léteznek, magyarul a jól teljesítő és felfelé törő multisok szinte biztosan szembesülhetnek majd a külföldre költözés kérdésével. Az SSC-k megjelenésével és kiteljesedésével a multik szinte minden lehetséges backoffice tevékenységet kiszerveztek keletre, azonban a stratégia-alkotó munkakörök szinte kizárólag a nyugat-európai/amerikai központokban találhatóak meg. Ez korántsem csak a vezérigazgatói széket jelenti, hanem az egyes funkciók európai szintű irányítói, elemzői is ide tartoznak, akik valóban széles spektrumot fognak át munkájuk során. Számukra nem pusztán a munka előírásoknak megfelelő elvégzése számít, hanem az, hogy a piaci lehetőségeknek, trendeknek megfelelően, a versenytársak lépéseit is figyelembe véve szabjanak irányt.

További érdekesség a karrierlehetőségek növekedését illetően, hogy míg korábban már Törökbálint is a világ végének tűnt Budapesthez képest, addig első külföldi munkavállalásunk után már nem okoz különösebb problémát áttenni székhelyünket Malmőböl Brüsszelbe, amennyiben megüresedik egy zsíros állás a flamandoknál. A változó feltételek nem a gyökértelenség rémével fenyegetnek, hanem magától értetődően válik mobilissá és európaivá a multis. 

Tehát?

Ebben a témában sincs aranyszabály, minden erősen szubjektív, de összességében az a véleményem, hogy feltétlenül érdemes figyelembe vennünk, hogy mihez kezdünk majd, ha elérjük azt a bizonyos plafont a magyarországi multinál. Az egyik opció a külföldre távozás, mely a fentiek mellett még 1000 más dimenzióban lesz befolyással az életünkre. Az egyik ilyen, a fentiekben szándékosan alulreprezentált kulturális tényező  igenis sokat számít, így érdemes jobban utánagondolni a hazai karrier felégetésének, mert rettenetessé teheti csodásnak álmodott olaszországi életünket egy nem nekünk való pozíció, vagy egy undok főnök. És ki tudja, lehet, hogy pár évtized múlva ismét Magyarországra szólít majd valami remek kis multis küldetés...!

Ezek után kíváncsi lennék, hogy számotokra melyik a legfőbb érv a távozás/maradás mellett?

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr505305529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.20. 18:07:50

Jó poszt.
A pénzt és a juttatásokat viszont kihagytad. Az bizony sokkal jobb külföldön nem csak nominál-, hanem reálértékben is.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.05.20. 18:37:32

@Tökfőzelék: Kösz. Ez csak az első része ennek a sorozatnak, később szó lesz majd a piszkos anyagiakról is.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.05.29. 10:51:24

@Tökfőzelék: Valóban, én is azért léptem, mert kb ugyanazt a munkát végzem, kereken ötszörannyi nettóért. És otthon sem voltam alulfizetve.

Persze nem elhanyagolható, hogy a központban dolgozom, komoly kapcsolati tőkét tudok kiépíteni.

Pandalap 2013.06.17. 17:13:16

Érdekesek és jók ezek a megközelítések. Valamit azonban meg kell említenem. Ma voltam egy értékesítési konferencián, ahol szó volt egy nagy multiról is. És a multi értékesítési szokásairól. Itt bemutatták az Angliából jött Brandbank cég szolgáltatásait. Hát gyerekek… látszik, hogy nyugaton még mindig előrébb járnak! A cég nemrég jött be itthonra is, a szolgáltatásuk lényege, hogy egységes, hightech minőségű webshop termékmegjelenítést adnak bárkinek. Olyan fotóstúdiójuk van, hogy szerintem itthon még olyat nem is látott senki. És ilyen céget választott az az adott multi akiről szó volt a konferencián!

Szerintem látszik, hogy itthon nagy a nyugatias színvonal felé történő mozgás és ennek érdemes részesévé válni.


süti beállítások módosítása