Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2015.02.04. 16:50:27

"a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál."
Meg hogy fogalma legyen, mi a franccal is foglalkoznak, mert különben valemelyik oldal az orránál fogja vezetni.

Bejegyzés: Mihez értsen a Főnök?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.28. 14:42:11

Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier...

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

______________ (törölt) 2014.03.15. 17:20:18

szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, aki ennyit fizet, de messze nem ez a ceo-átlag.

"Az ügyvezetők jelenleg közel 26 millió forintos éves teljes juttatásban részesülnek.
....
egy a termelésben dolgozó szakmunkás éves fizetése mintegy 3 millió forint...."

www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Dokumente/Bereich_CC/Publikationen/Verguetung/2012/2012-12-17_Berezesi_Tanulmany.pdf

Bejegyzés: Grafikon: Mennyit keres a főnök?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.11.04. 11:46:18

@Fekete Pestis:

Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom származik belőlük, főleg a saját fényképeim kiváló minőségű feltöltése meg bizonyos dolgok adás-vétele kapcsán.
A rólam gyűjtött adatokat hogy tudnám összezavarni, ha fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán gyűjtenek-e?:D Vagy naponta változtassam az ismeretlenek számára úgysem látható profilomat, mert Úristen, mi lesz, ha megtudják, hogy milyen a kapcsolati státuszom?:)

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.11.04. 11:35:56

@Csumpitáz Béla:

Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál képes megérteni, hogy kikről mit írok, ami elég szomorú. Ennyit a szövegértésről.

Egyébként sehol nem utaltál arra, hogy törlés helyett titkossá tetted a profilod idegenek számára, hanem szimplán azt tanácsoltad, hogy mindenki törölje magát Facebook-ról azért, mert neked ez bejött. Ezek után viszont teljesen illogikus kapcsolatot keresned az álláshoz jutásod és a Facebook-profilod között, mivel egyik esetben sem láthatták a munkaadók a profilodat, kivéve, ha valamilyen közös ismerőst megkértek, hogy vájkáljon már az adataid között, aminek a valószínűsége elég csekély, főleg sorozatban, hónapokon keresztül.

Az, hogy az USÁ-ban mi van, meg ebből a szempontból teljesen irreleváns. Anno iwiw profilokat nézegettek a HR-esek, most Facebook-ot (is). Iwiw meg nincs is Amerikában.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

cougarcat 2013.11.04. 03:47:34

Jó irás, de én is azon a véleményen vagyok, hogy a nyilt őszinteség öngyilkosság egy interjún. Észak-Amerikában resume van CV helyett, esetleg "cover letter" (ha kérnek). Teljesen elvárt hogy szépen kicifrázod a tapasztalatodat, valós vagy valósnak vélt képességeidet. Viszont tudni kell hogy itt hol van a határ, pl. olyan adatot, amit le fognak csekkolni, öngól lenne hamisitani. Az is nagyon fontos hogy egy olyan személyiséget alakits a munkáltatónak, amit éppen keresnek - pl. ha csapat embert keresnek, akkor ne valld be hogy erősen introvertált vagy, utálsz partikra járni, és kedvenc időtöltésed a filmgyüjteményed katalogizálása, stb. Ha teszt van, azt ennek értelmében kell kitölteni - ezt lehet gyakorolni személyiség tipizáló honlapokon. Na persze az interjúztatónak jól jönne az őszinteséged, mert igy akkor könnyebben ki tud szürni. :)

Az öltözékhez még annyit hogy errefelé konzervativabbak e téren és a formális öltözék elvárt egy interjún. A farmer semmiképpen nem OK.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Fekete Pestis 2013.11.02. 11:50:18

@Mj:
"Te amúgy politikus vagy magasrangú köztisztviselő vagy, hogy paranoiát kapsz a 10 évvel ezelőtti képeid kapcsán, vagy ennyire ciki dolgokat csináltál?:) "

Ez nem erröl szól. Hanem arról, hogy a rólunk szóló információt "menedzseljük". Minél kevesebb van fenn, annál kevesebbet kell "menedzselni"-> idö, energia, etc.

Másfelöl pedig el kell kerülni, hogy bizonyos szervezetek ( nem, nem a CIA ;) ) adatokat halásszanak rólad. És nem, nem általánosságban tartok ettöl, hanem egészen konkrétan, valaminek a kapcsán. ( mondjuk odáig szvsz az adott szervezet még nem jutott el, de látom, hogy teszi az elökészületeket ).

Tehát: minél kevesebb adat van rólad az interneten, annál kevesebb gondod akad a jövöben. [Hasznod semmi az adat- fénykép és mifene megosztásból, a károd viszont egyéertelmü, és számszerüsíthetö lehet].

Sajnos [hál'Istennek?] még [?] nem töltök be olyan pozíciót, hogy bizonos szocális oldalak látogatását mellözni tudjam, de ezt a minimumra redukálom, és ott is megteszem az óvintézkedéseket. Ha olyan poziban lenék, hogy nem lenne szüksséges, minden szívfájdalom nélkül törölnám magam a 'csába.

Egy jótanács (úgy általában): ahol csak lehet össze kell zavarni a különbözö nyilvántartásokat, és rólad gyüjtött adatokat. Az internetes adatmenedzselés ennek az eszköze lehet.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Csumpitáz Béla 2013.11.01. 09:51:53

@Mj:
Se politikus, se köztisztviselő nem vagyok, nem voltam és nem is leszek. Mindig a versenyszférában dolgoztam.

Gyárthatod itt az elméleteket, de a szövegértéssel úgy látom, hogy neked van problémád. Én nem teóriákról beszélek, hanem a tényről, a saját tapasztalatomról. Amíg volt FB-m, addig is úgy volt beállítva, hogy csak az ismerősök láthatták.

Önmagában az a tény, hogy szerinted, aki nincs fent a közösségi oldalakon, az antiszociális, már önmagában is röhejes. Halkan jegyzem meg, hogy a FB harmadik negyedéves jelentése szerint az USA-ban már csökken az aktív felhasználók száma. Gondolom, akkor kijelenthetjük, hogy kezdenek antiszociálissá válni.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.29. 11:37:23

@Csumpitáz Béla:

Úgy látszik, ezen a blogon is sokaknak gondot okoz a szövegértés.
Ha szabad, elárulok néhány adatvédelmi trükköt, mert úgy látszik, ezen a téren is vannak alapvető hiányosságok. A Facebook-profilod kizárólag ismerősök számára láthatóvá tétele - mert van ilyen - majdnem ugyanazt jelenti a leendő munkaadód számára, mintha nem is létezne profiod, ugyanis semmilyen adatodat nem láthatja, ha te úgy akarod. Viszont konstatálhatja, hogy van fiókod, ergo nem zárkózol el a kapcsolatépítéstől, amit inkább jópontnak tartanak. Ugyanúgy, bármilyen képet feltölthetsz magadról, vagy feltölthetnek rólad ismerősök, be tudod állítani, hogy csak az láthassa, akit te szeretnél, illetve a jóváhagyásod nélkül megjelölni se tudjon más egy képen.
Teljesen mindegy tehát, hogy mit csinálsz Facebook-on - a 25 év alattiakat biztos kielégíti az "éppen mit vagy vacsorázik" típusú bejegyzés, de ökörség lenne erre használni mindenkinek -, én ugyanúgy szoktam politizálni a kommentekben, mint mondjuk a blog.hu-n, azzal a különbséggel, hogy ott jobban védem az adataimat, mert bárki rákereshet, míg a blog.hu-n névvel és arccal vállalom, amit közlök. (Ha valamely munkaadó annyira ráér, hogy a blog.hu-s kommentjeimet böngészi, és ez alapján nem vesz föl, akkor szerintem nem vesztettem sokat.:))

Te amúgy politikus vagy magasrangú köztisztviselő vagy, hogy paranoiát kapsz a 10 évvel ezelőtti képeid kapcsán, vagy ennyire ciki dolgokat csináltál?:) Remélem, az ismerőseidet is kellőképpen befenyítetted, nehogy kiszivárogtassanak náluk maradt kamaszkori bulizós képeket rólad.:D

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Csumpitáz Béla 2013.10.29. 08:35:42

@Mj: nekem bejött.

Egyébként nem gondolom, hogy aki nincs fent ezeken a közösségi oldalakon, az antiszociálisnak számít. Nekem nagyon sok ismerősöm van, /velem együtt/, aki, amikor ezek megjelentek, akkor rendszeresen használták, ám mostanra már sokan rájöttek, hogy az egyáltalán nem jelent "kapcsolatot", ha látom, hogy valamelyik ismerősöm éppen mit vacsorázik vagy éppen hol tartózkodik. Nem véletlen, hogy a FB forgalmának jelentős részét a 25 év alattiak teszik ki.

Arról nem is beszélve, hogy majd 10-15 év múlva, mennyi olyan infó, kép lesz valakiről fent, amit már nem akarna és ami akár a karrierére is befolyással lesz.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 21:06:12

@WildBear:

Ahhoz egy megfelelő gally is jó, utána újabb víz, majd újabb törlés. Nekem anno sikerült, bár szerencsére nem mentem állásinterjúra.:) (Ha nincs megfelelő gally, boltban körömkefét is lehet szerezni, az a tuti.:))
Egyébként megfelelő humorral még előnyt is kovácsolhat ebből a vicces-kínos helyzetből, és tutira megjegyzik.:)

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

WildBear 2013.10.28. 18:26:39

@Mj: A srác is ezt csinálta, de a recék között maradt annyi kutyasz.r, hogy büdös legyen.
Végül kinn hagyta a cipőjét a recepción.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 14:07:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Tehát a munkaadó elvárásainak megfelelően kell összeállítani az önéletrajzot, én is ezt mondom.:) A kellemetlen és kellemes adat közti különbség azonban szintén ingoványos talaj, az emberek többsége ezt sem képes ésszel csinálni.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 14:01:13

@Mj:

Nem kell fűt-fát összehordani, hanem a kellemetlen adotokat kellemesekre cserélni, mértékkel és ésszel.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:59:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az önéletrajz semmit sem ér, ha az interjún vagy a próbaidő lejárta előtt lebuksz, hogy fűt-fát összehordtál benne csak azért, hogy behívjanak és fölvegyenek. A hazugság eleve elkerülhető kockázat - ez pedig egyenesen arányosan nő a hazugságok számának emelkedésével -, míg a valós tényeken alapuló, de a munkaadó elvárásainak megfelelően összeállított önéletrajz alap.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:41:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Teleírtam a CV-t fantáziával és nem vagyok őszinte az interjúkon"

Márpedig ez nettó hazugság, vetítés, átverés, miegyéb, ami nem feltétlenül azonos a jó önmarketinggel. Volt, aki utalt arra, hogy tanácsod szerint már megszűnt cégeket írjunk be az előző munkahelyek közé, mert lenyomozhatatlanok, ami szintén nem feltétlenül megtérülő kamuzás.

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:01:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Pedig a hazugság előbb-utóbb kiderül, és ki szereti, ha átverik?

Bejegyzés: Mit NE tegyél egy állásinterjún?