Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Alapszabályok

2012.07.12. 21:32 - multikarrier

Címkék: célok szerepek kapcsolatok munkapiac

harom2.jpgVeszélyes olyan szabályokat felállítani, amelyek minden körülmények között érvényesek, de próbáljuk meg. A lista hosszú lehetne, de kezdjük pár igazán fontossal.

1. Ez egy nagy játék. Játszd!

Amikor belépsz egy új helyre tiszta lappal kezdesz, senki nem ismer, az lehetsz, amit az első naptól kezdve látnak belőled. Nincsen múlt, nincsenek hibák, minden tiszta, minden egyszerű. Amint beérsz reggel a munkahelyre vedd úgy, mintha színházba érkeznél és játszd a szerepedet. Lehetőleg egy olyat, amiben sikeres leszel és megkönnyíti majd az életed a munkahelyen. Főnök, beosztott, munkatárs, gyakornok, külsős, ügyfél, recepciós, titkárnő mind-mind különböző színű bábuk a táblán és jól kell ismerned őket, a saját bábud színét pedig meg is határozhatod. A szerepekről még lesz szó később is, ez talán a legfontosabb szabály, amit meg kell tanulnod.

2. A munkád mindig egy piaci szükséglet

Tudd és fogadd el, hogy a munkapiacon is a kereslet és a kínálat határoz meg mindent. Felesleges dühöngeni az "embertelen" cégeken, inkább használd ki az előnyeit. Ha olyan szakemberré képzed magad, amiből nagy a kereslet, akkor nem lesz nehéz munkát találnod és vándorolhatsz egyik helyről a másikra. A kínálati oldalt is figyelned kell és észlelned, ha a tudásod speciális válik, mert akkor jól el tudod majd adni magad a piacon. Lehet, hogy sokat kell majd várnod a lehetőségre, de akkor tudnod kell, hogy mennyit is érsz.

3. Legyenek rövid és hosszútávú céljaid

Ez megint alapvető. Ahhoz, hogy felismerd jó úton jársz-e, tudnod kell, hogy hova indultál. A céljaidat mindig írd le, később még nagyon jól fognak jönni, valamint ha leírod, komolyabban is veszed őket, nem csak kósza gondolatok lesznek. A céltudatosság beszélő szó, annyi kell hozzá, hogy tudd a céljaid. :) 

4. Nem a papír számít

Kapcsolódva az első ponthoz teljesen mindegy, hogy mi a háttered. Pincérek és pszichológusok is lehetnek remek people managerek és lehet felelős és izgalmas állásuk, ami magas fizetéssel is jár. 

5. Kapcsolódj!

Már az út legelejétől szükséged lesz támogatókra a munkahelyen. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkivel édelegni kell, mert az biztosan a visszájára fordul, ők nem a barátaid, ők kolegák, akikkel munkakapcsolatokat kell, hogy kialakíts.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr934665151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása