Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Multis dramaturgia

2013.02.06. 20:10 - multikarrier

Címkék: siker fizetés példa terv vezető

dramaturg.jpgAhogy már korábban is olvastuk a multis élete sokszor vesz színpadi fordulatokat, ha akarjuk, ha nem. S, mint minden jó darabhoz, itt is szükségünk lesz egy kiváló dramaturgra, különben pocsék lehet az eredmény. A vastaps és a multis Kossuth-díj nem csak ennek függvénye, de azért vegyünk át pár forgatókönyv mintát és jelzős szerkezetet. 

A kommunikáció sikere nem azt jelenti, hogy sikerült a megfogalmazott gondolatainkat hang formájában a világba köpni, hanem, hogy a partnerünk a dekódolás során minél nagyobb százalékban fogja fel vélt mondanivalónkat, sőt mindez stratégiai szempontból is adekvát lesz a karrierünkre nézve. Nem fogunk most jól ismert klisékkel, formulákkal foglalkozni, ezek néha valóban hatásosak, de erről máshol is olvashatsz. Vegyünk inkább pár nüanszot, melyek talán csak pár centimétert tesznek hozzá sikerünkhöz, azonban mindez igazi kiütéshez vezethet a céges bokszmeccsek során.

Szójárás előrejelzés

Fontos, hogy időt szánjunk az igazán fontos beszélgetésekre való felkészülésre, melynek során néhány dialógust le is játszhatunk előre. Nem kell VV Szandikaként túlzásokba esni a természetesség levetkőzésében, de azért némi előkészület jól jön a csapdák kikerüléséhez. Első alkalommal igencsak meglepődünk, hogy mennyire nagy valószínűséggel tervezhetőek a partnerünk válaszai, tekintve, hogy a témakör ismeretében nem túl sokféle a variációk száma. A lehetséges válaszokra aztán kidolgozhatjuk az álláspontunkat és a számunkra leginkább alkalmas feleletet. Továbbra sem gondolom, hogy mesterkéltek lennénk, hiszen a mondataink nem bebiflázott sablon válaszok lesznek, hanem sokkal jobban átgondolt és árnyalt feleletek, melyek hatalmas előnyt jelentenek majd a beszélgetés eredménye szempontjából. Szánjunk csak öt percet pár kulcsfontosságú pont ütős megfogalmazására egy beszélgetésben, máris megszázszorozzuk az esélyünket azokkal szemben, akiknek csak pár másodpercük lesz ugyanezen válaszok kigondolására.

Unortodox álláspont

Nem kérdés, hogy a sikeres céges kommunikációhoz szükségünk van olyan politikai önérvényesítő eszközökre is, melyek a mindennapi életben erősen manipulatív megítélés alá esnek, azonban fogadjuk el, hogy multis sikereinkhez szükségünk lesz rájuk. Például jobban tesszük, ha csak módjával vállaljuk fel a nyílt konfrontációt, helyette sokkal előbbre mutatóbb, ha teljesítményünk elismerése indirekt módon történik. A multinál zajló kusza feladatmegosztás lehetővé teszi az önérvényesítés lehetőségét, amennyiben megtaláljuk a megfelelő kommunikációt tetteink „eladására”. Vezetőink számára nem feltétlenül lesz világos a különböző részmunkák elvégzésének felelőssége és hatóköre, ők leginkább a végeredményben érdekeltek. Ezen környezet szinte korlátlan lehetőséget ad saját multis értékünk növelésére, akár olyan sikerek által is, melyeket még ha nem is mi végeztünk el személyesen, de az elismeréshez már az is elég, ha mi is megjelenünk a megoldók között. Ez a fajta szemlélet eluralkodása az osztályon veszélyes lehet, mivel sokan akarják eladni majd magukénak ugyanazt a munkát, azonban ha mi vagyunk azon kevesek, akik ezzel az eszközzel élnek, akkor sokkal gyorsabban juthatunk előre.

én-te-ő-MI-ti-ők…

Kommunikációnk árnyalásához az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módszer például a személyes névmások megfelelő használata, elemezzük ki ezt kicsit részletesebben:
Én – Az egyik leghatásosabb és ezáltal az egyik legveszélyesebb elem. Folyamatos ismételgetése ellenérzést kelt, még akkor is, ha igaz és őszinte a mondatok tartalma. Néhány esetben viszont markáns pozíciót harcolhatunk ki, ha nevünket egyértelműen egy ötlet vagy megoldás mellé rendeljük.
Te – Ezt ha lehet ne is használjuk, vagy ha igen csak nagyon pozitív és lehetőleg kérdő mondatokban. Ha kijelentéseket, felszólításokat teszünk az visszaüthet, inkább kerüljük.
Ő – Ez is egy hanyagolható elem céges dialógusokban. Egy harmadik személyről beszélni mindig csak röviden és nagyon árnyaltan, különben könnyen az áskálódás bélyege kerül ránk, ami vissza is üthet. Angol kommunikációban szenvedő szerkezet használata ajánlott.
Mi – Ez a legjobb és legpozitívabb elem, használjuk minél gyakrabban. Dicséretek és fejlődési lehetőségek is sokkal jobban festenek, amennyiben közös a hozzáállás. Nem lehet eleget ismételgetni, mantrázása esetén már csak emiatt is magunkon viselhetjük a „csapatjátékos” kitűzőt.
Ti – Csak a legkülönlegesebb esetekben és kizárólag pozitív üzenettel használhatóak.
Ők – Az a bizonyos ismeretlen többes szám remek szemetesláda lehet, de hosszú távon nem túl célravezető. Főleg angol kommunikációban profibb az alany nélküli szenvedő szerkezet használata.

Példabeszéd

Továbbra sem a tuti receptet árulom, csupán szeretnék egy példát mutatni a fentiekkel kapcsolatban. Az alábbi egy lehetséges felkészülés és stratégia a bértárgyalás témájában. Természetesen a valós teljesítmény, az önértékelés, a Főnök személyiségének és a vállalat helyzetének ismerete továbbra is kulcsfontosságú a beszélgetés lefolyásában.

1. A nyugodt körülmények között zajló beszélgetés során a főnök várhatóan érdeklődni fog, hogy hogyan mennek a dolgok, várja a saját értékelésedet magadról. Fejtsd ki szép fokozatosan az addigi teljesítményed 50-60 százalékát. A közben felmerülő kérdéseire könnyen felelsz majd, hisz ezzel foglalkoztál eddig. Fontosabb azonban, hogy ne kérkedj a sikereiddel és néhány helyen a csapat közös („MI”) erőfeszítésének eredményeként értékelj. Ezzel eléred, hogy a főnököd is saját magáénak is fogja érezni a sikereket és sokkal könnyebben társul majd ennek megünnepléséhez is.

2. Itt tarthatsz egy kis szünetet és mintegy szervacserét felajánlva, teret nyithatsz a Főnöknek, hogy ő mondja el a véleményét Rólad. Mindez kulcsfontosságú lesz a beszélgetés kimenetele szempontjából. Magától értetődően egy negatív értékelés után szóba sem kerülhet a bér revíziója, ebben az esetben inkább a kármentesítésre kell fókuszálni, azaz, hogy az adott értékelésből, hogyan tudunk kijönni a legpozitívabb tervvel. Azonban, ha az első pontban megfogalmazott eredmények valóban elismerésre kerülnek, akkor elindulhat a felvezetés, melynek hatására pluszmunkát adhatsz egy bérszámfejtőnek a következő fizetésed számolásakor.

3. A felvezetés első részeként felhozhatsz pár kérdést a vezető felé, kikérve véleményét, tanácsát, néhány szakmai dologhoz. Fontos, hogy a kérdéseid már olyan témákhoz kapcsolódjanak, ahol már előre haladott állapotban vagy a megoldás tekintetében, így még ebben a szekcióban is nagyon felkészült leszel, s mindez a következő erőteljes hatással járhat: A Főnök a válaszadás során valószínűleg messziről indítja a tennivalókat, melybe Te szinte a végéig be tudsz kapcsolódni, felhozva az általad eddig már felkutatott válaszokat, esetleg máris elintézett részfeladatokat. A főnökben így könnyen kialakulhat az a meggyőződés, hogy egy adott probléma során Te már mennyi mindent meg is tettél, mennyire gyors, proaktív és átgondolt vagy. Mindez nem általad, direkt módon fejeződik ki, hanem sokkal hatásosabban, a főnök fejében csapódik le, mint saját gondolat.

4. Ekkor már közeledtek a záró szakaszhoz, melynek az imént megállapodott tervek kivitelezéséről kell szólnia. Itt fontos, hogy ne csak a rövid távú végrehajtásról beszéljünk, mindenképp hozd fel több hónapra, évre előre tervezett munkáidat. Remélhetőleg erre is nagyon bátorító és támogató válaszokat kapsz majd és ekkor jöhet a csúcskísérlet.

5. Amennyiben a fenti pontokban az általad előre eltervezett mederben haladt a beszélgetés, akkor bátran belevághatsz az anyagi megítélésed feszegetésébe, hiszen minden okod megvan rá, hogy ezt megtedd. Ha azonban az előjáték során elutasító, negatív inputokat kaptál, akkor teljesen felesleges belekezdened is, csak elpocsékolsz egy lehetőséget. Ekkor türelmesnek kell lenned és fókuszálnod a most megállapodott dolgokra, hogy a következő beszélgetés során belekezdhess a 6. Pontba.

6. Amennyiben itt tartasz, már győztél, jól felépített stratégiád célba ért. Még nem biztos, hogy növekedni fog a fizetésed, ugyanakkor minden okod meglehet erre, ráadásul ezen okokról a Főnököd is tud. Sőt a beszélgetés eddigi szakaszai alatt nagyon is egyetértett azzal, hogy Te mennyire értékes munkaerő is vagy. A kérdés megfogalmazása is kellően árnyalt kell legyen, ne rontsuk el egy böfögéssel az eddigi romantikus előjátékot. A „..most megbeszélt tervek ismeretében érdeklődnék, hogy mik a Te/a cég tervei velem…” vagy „Jól értelmezem, hogy a karrierem jó irányba halad? Mivel mindenképp érdeklődnék az előrelépés lehetőségei iránt…” kellő határozottsággal dobják át a labdát a túloldalra, ahol már a Főnök talpraesettségén és budgetjén múlik a válasz. Nem garantált az azonnali megerősítés, sőt még a pozitív válasz sem, de ennek ellenére a programod sikerre futott. Amennyiben a közeljövőben nem kapsz béremelést, akkor a nyereséged a következő információ lesz: Nem valószínű, hogy az osztály/cég keretein belül elérhető a célod, így elkezdheted a felkészülést a továbblépésre.
A lehetőségek tárháza végtelen, a fentiek csak némi ízt villantottak fel, ha egy képzavarral szeretnék élni.

Osszátok meg, ha Ti is felfedeztetek hasonlókat a mindennapok során, hátha letisztultabbá válik a forgatókönyv.

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr815066302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2013.02.07. 09:05:54

Bocs, de ettől nekem a belem kifordulna. Tiszta szerencse, hogy soha nem akartam irodai patkány lenni, sem multinál, sem másutt...

Szelid sunmalac 2013.02.07. 10:16:13

Gratulalok! Nagyon szepen leirtad azt a mocskos gorenyt, aki eladja a masok munkajat es otleteit a sajatjakent, hogy ezzel is at tudjon gazolni mindenkin, mikozben azt hajtogatja a tobbiek elott, hogy "mi". Tapasztalatbol es igen kozeli elmenyekbol tudom, hogy te vagy /leszel azaz ember, akit mindenki ruhellni fog, es ha felismertek milyen vagy, ott tesznek majd alad, ahol csak tudnak, termeszetesen a sajat modszereid alkalmazva. Csak ido kerdese mikor jon egyszer oda a HR-es, hogy akkor beszelnunk kene, aztan akkor hozhatod fel miket is csinaltal TE!

BamBos 2013.02.07. 10:52:15

@whale: @Szelid sunmalac-Elmeny designer: Hehehe.... Micsoda állati kommentek a bálna és a szelid sünmalac mindketten a szeretet bajnokai. :) Én legalábbis visszajáró vendég vagyok itt a blogon és anélkül, hogy egyetértenék a leírt dolgokkal, tök jó, mert felismerem néhány taktikázó kolegám, most már jobban tudok ellenük tenni...-

Mondjuk a bértárgyalásos rész nálam spec tuti nem műxik, mert konkrétan megmondták mindenkinek hogy örüljéééél hogy van állásod, fizetésemelés nem LESZZZ!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.07. 11:47:56

@BamBos: "felismerem néhány taktikázó kolegám, most már jobban tudok ellenük tenni"

Vagyis te is a taktikázó kollégák közé tartozol :)

Szelid sunmalac 2013.02.07. 11:49:06

@BamBos: De csak mert erzekeny pontra tapintott. Ez egyebkent kifejezetten magyar mentalitas, nem multis.

Circus 2013.02.07. 13:34:40

Naaa. Akkor az előző posztban ígért történetemet megspékelem azzal, hogy a fenti beszélgetés nálam hogyan zajlik/zajlott. A kellős közepén vagyok a folyamatnak.

Hányingerem van, hogy a cégen belül kell háborút vívjak a munkám elismertetéséért és kellő ellentételezésért.

Élljen Május 1.!

S.Viktor 2013.02.07. 14:31:47

@Circus: pedig meg kell vívni a háborút, vagy lehet, hogy csak pár csatát, hiba feltételezni azt, hogy az elismerés / nagyobb ellentételezés automatikusan jön. Erről szól az egész blog. Nyilván nem kell mindig mindennel egyetérteni vagy elfogadni azt, ahogyan le van írva, hiszen ez is csak egy álláspont a sok közül. Igazából egy embernél kell csak mindig nyerned, az pedig a mindenkori főnököd.

Rick Carton 2013.04.11. 21:47:46

A multis légkör minden emberi ösztönnel szembemegy, és hosszútávon idegbeteg, szabadságérzetüket elvesztett embereket kreál.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 07:39:27

@Rick Carton: "Minden emberi ösztönnel szembemegy"? Hmm, mintha egy cseppet általánosítanál, nemdebár? :P Tudnál némi példát mondani erre, hogy miért érzed így?

Rick Carton 2013.04.12. 17:46:52

@multikarrier:

Igen. Az öltönyben feszengés, halk beszéd, a steril üvegpalota, a burkolt véleménnyilvánítás, a nem őszinte mosolyok, és a végtelen játszmák világa - ezt láttam a Népfürdő utcai bank főhadiszálláson, de más helyeken is. Ugyan hozzá lehet szokni, és élni is lehet így, de én mindvégig tudatában vagyok annak, hogy ez nem természetes.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 21:34:50

@Rick Carton: Értem és megértem. Később aztán megtaláltad a számításod valahol máshol? Talán a multik világán kívül?

Rick Carton 2013.04.13. 10:28:44

@multikarrier:

Igen, azt vettem észre, hogy a közigazgatás emberi léptékű és a hangulata is jobban tetszik, vezetői pozícióktól pedig a bérezés is egészen normális. De hajlandó vagyok beáldozni pár tízezer forint különbséget cserébe a nyugalomért. Te nem érzed néha, hogy ez az egész mennyire mesterkélt?


süti beállítások módosítása