Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Mi a baj a munkahelyi lógással?

2013.01.27. 19:17 - multikarrier

Címkék: olvasó lógás vezető munkaidő piszkos

logasfreedom.jpgA blog mostanában átcsapott egy kissé tudományos hangulatba, ezt most kiegyenlítjük némi munkahelyi piszkos témával, ha bánjátok, ha nem. A bejegyzés címében szereplő kérdésre természetesen számtalan morális vagy pénzveszteségben is kifejezhető válasz adható, azonban ha az egyén szintjén tekintjük a kérdést, kicsit más a dolog. A becsület bajnokai is nézzenek körül, hogy legalább fogalmuk legyen mivel vesztegetik a cég idejét a kedves kollégák és beosztottak.

Értelmező kéziszótár, azaz mi számít lógásnak?

Mindenki másképpen fogja fel, de bármikor ha a céged fizet azért, hogy Te a privát dolgaiddal foglalkozz, akkor azt már bátran számíthatjuk a lógás kategóriájába. Valakinél ezek percek, máshol órák, napok, van ahol nem dívik csinálni, mondhatni: Ahány ház, annyi lógás! Tekintve, hogy egy átlagos napon reggel 9től este 6ig a munkahelyünkön vagyunk, azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy privát életünket kikapcsolhatjuk erre az időre, lássuk tehát milyen lehetőségeink vannak ennek a megélésére.

Azok számára, akik folyamatosan és állandóan legalább 40 órát dolgoznak a héten sem lesz unalmas a következő bejegyzés, mert megmutatja, milyen taktikákkal élhetnek elfoglaltnak tűnő kollégáink. Ha esetleg megtetszik egy módszer, próbáljuk ki, hátha örömünket leljük benne. Ne feledjük ez kicsit olyan, mintha titkos ügynökök lennénk: Figyeljünk az eleganciára és legyünk minél diszkrétebbek. Lebukás esetén, ha nem is betonoznak be minket egy társasházba, mint egy ipari kémet, de piszkosul csökken az esélyünk az adott cégnél az érvényesülésre.

A lógás veszélyei és előnyei az egyén számára

Ahogy az alábbi listán is látszik, mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai és rajtunk múlik, hogy melyiknek lesz leginkább hatása ránk. Az bizonyos, hogy téves azt gondolni, hogy mindenkinek ugyanannyi munkaórára és koncentrációra van szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez. Nem bíztatok senkit a napi 5 órában történő Angry Birds-özésre, ugyanakkor az sem lélekemelőbb, sőt a karriert sem mozdítja jobban előre, ha soha sem vagyunk képesek elszakadni az Excel-tábláink mellől. Az állandóan túlórázókra, a folyamatosan leterheltekre rásütik, hogy nem elég effektívek és soha nem lépnek ki a munkagép szerepkörből. Alábbiakban hoztam pár multis archetípust, hátha ráismertek Józsira a kontrollingról...

postit copy3.jpg

A zugtelefonáló

Manapság mindenki rendelkezik okostelefonnal, amely végtelen lehetőségét nyújtja a szórakozásnak a munkahelyen. A telefon nyomkodása egy irodában ritkán hihető kemény munkának, emiatt csak stratégiailag jól választott asztaloknál tekinthetünk rá Facebook profilunkra, vagy meg kell barátkoznunk azzal, hogy 10 perces részenként, toilet bűzben nézzük végig a legújabb James Bond filmet.

A hobbiszakács

Már-már egészen nyilvánvaló, ugyanakkor némi felkészültséget igényel az irodai feltételek kihasználása. Péter barátom igazi control-freak, mindent előre eltervez, így a nyaralás megszervezése, a lakáshitel felvétele, a megfelelő óvoda kiválasztása lényegében mind a munkahelyen bonyolódott. Még egyszer az elején felsült amikor kinyomtatta a releváns index fórum utolsó 500 hozzászólását tetőszigetelés ügyben, szóval azóta csak egy-egy pillanatot tölt az oldalon és a CTRL+A, CTRL-C/V kombinációval a ropogós információk máris egy Excelből tekintenek rá. Ennél komolyabban már csak a kollegái figyelik munkamániáját. Aztán ott a másik példa, aki Excelben tételesen vezette bevételeit, kiadásait, hiteltörlesztését, webbankolta a rezsiszámlákat, vezette és szervezte elintéznivalóit céges emailjét használva. Nem tűnik nagy dolognak, de rengeteg időt lehet vele spórolni. Igazán profik még nyelvet is tanulhatnak céges munkának álcázva, bár az is egyfajta munka, szóval csak óvatosan.

A titkosügynök

Kaphatóak a monitorunkra csatolható fóliák, melyek blokkolják az oldalról jövő tekinteteket, engedélyezve, hogy néha megszakítsuk az állandó facebookolásunkat némi munkával. Mindenesetre készüljünk válasszal, hogy miért is volt erre szükségünk, jól jön, ha valamilyen belsősök számára is bizalmas adattal dolgozunk.

A szociális munkás

A munka világából és a számítógép elől gyorsan elteleportálhatunk egy másik osztályra, ahol megvitathatjuk a cég pozícióját a piacon bármilyen magán jellegű témánkat. A titkárnő például egy remek társ ebben, hiszen ő kiválóan alkalmas, hogy napközben elbeszélgess vele, rengeteg pletykát megismerj és mindemellett egyszerűen csak egy pompás lehetőség, hogy ne kelljen dolgozni. A titkárnők amúgy is jó kommunikációs tehetséggel vannak megáldva, szóval ők remek partnerek ebben. Egy közepes cégnél 3-4 biztos van belőlük, tehát tölts csak velük el napi 10-15 percet, máris kellemesen telt el egy órád. Amikor természetesen meetingen voltál. A másik akár a karriert is előmozdító lépés a dohányzás. A füstölgők sokkal könnyebben találkozhatnak stressztől meggyötört vezetőkkel, mint azok akik az óránként előírt szüneteket munkával töltik.

A projektmenedzser

Talán az egyik legkellemesebb megoldás, amikor saját magunkat hívjuk meg egy meetingre és egy a csapatunktól messzire eső teremben 100%-ban a privát életünkre fókuszálunk. Itt aztán lehet telefonálni, ügyeket intézni, játszani, filmet nézni, bármi. Mivel elég feltűnő lesz, hogy nem vagyunk az asztalunknál, a megfelelő fedősztori mindenképp sikerkövetelmény. Pár hét alatt a nulláról fel lehet építeni álprojekteket, amire aztán el lehet járni kellő rendszerességgel. A diszkréció itt is elsőrangúan fontos, tehát soha ne dicsekedjünk lógásunkkal, ugyanakkor igazán profik társulhatnak is a közös jó érdekében. Ha egy másik osztállyal közösen dolgozunk egy ilyen projekten még pozitív megítélésre is számíthatunk év végén.

Hazai pályán játszók

Tévedtem. Ez a legkellemesebb módszer. Itt is szükséges a megfelelő fedősztori, azonban néhány multinál egész egyszerűen elengednek havonta pár napra otthonról dolgozni, bár mindenhol ellenőrzik, hogy nem-e lógtuk el az egész napot. A legegyszerűbb megoldás, ha félreteszünk pár megválaszolt emailt a megelőző napokban és aközben küldjük ki őket, amikor épp szünet van a Call of duty multiplayeres őrjöngésében. A lehetőségek tárháza korlátlan, ilyenkor pöröghet a mosógép vagy a Playstation, elmehetünk nagybevásárlásra vagy sportolni, mindenki, amit akar. Otthoni munkát persze nem adnak akárkinek, legalábbis épeszű vezető biztosan nem. Megbízható, megfelelő time managementtel rendelkező kollégáknál kevésbé kell tartani a helyzettel való visszaéléstől, sőt még inspirálja is őket, hogy teret kapnak a munkájuk során.

Amit ne

Telepített számítógépes játékok, online platformok élvezete valóban hatalmas, azonban a legkönnyebben visszakövethetőek és a lebukásunk veszélye is elég magas. További szempont, hogy ebből lehetetlen kimagyarázni magad, ezen nem lehet semmit szépíteni, valamint nagyon addiktívak, amely miatt a minimális kontrollt is elveszíthetjük az álca felett. A folyamatos alt-tabolás és össze-vissza klikkelgetés is komoly stílushibák, amikért pontlevonás jár és közben el is veszti a varázsát a dolog. Amíg nem tudjuk kialakítani a megfelelő feltételeket, inkább bele se vágjunk. A legbutább dolog viszont feltétlenül az, ha fizetett lógásunkkal bárkinek is dicsekszünk, ez az ami a leggyorsabban véget vet multis jólétünknek.

Folyamatosan betegszabadságra menni, munkaidőből elkésni, vagy mindig elsőként távozni akkor is hosszú időre elvágja a lehetőségeidet, még ha a feladataidat amúgy tökéletesen elvégezted. Senkit nem érdekel, hogy te mennyire gyors, pontos és okos vagy, ha nem vagy jelen a mindennapokban könnyen leírnak.

Azaz?

Látjuk tehát, mennyi lehetősége van az unatkozó munkaerőnek, hogy kissé felpezsdítse azokat a szürke keddeket, vagy épp az összes többi napot. Mivel a multis nem egy szalag mellett dolgozik, teljesen természetes, hogy lesznek olyan időszakok, amikor kevesebb feladata van, ekkor haladó szemléletű vezetők amúgy sem várnak el látszattevékenységet, mindenki töltődjön fel energiákkal, hiszen hamarosan érkezni fog egy munkacsúcs, amikor majd szükség lesz túlórákra is. Véleményem szerint az üzletmenet mozgásával összehangolt és a vezető által hallgatólagosan jóváhagyott "lelógott" percekkel, órákkal semmi baj nincsen, teljesen természetes úgy a dolgozó, mint az üzletmenet számára. Ezáltal a karrierútra sincsen negatív hatással, persze a notórius lógókat rövid vagy hosszútávon mindenképp megbünteti a rendszer.  

Akik ennek ellenére, morális vagy egyéb okokból gyűlölik a munkaidő bármilyen "kreatív" felhasználását, azok számára is fontos felkészülni a megfelelő stratégia kialakítására az ezeket alkalmazó munkatársak és főnökökkel szemben. Veszélyes lehet számunkra, ha egyszerűen szerencsétlen lúzereknek tekintjük őket, hiszen ahogy azt korábban is láttuk a karrier és a munkahelyi megbecsülés nem csak a munkaórák számától, hanem sok egyéb mástól is függ. Mivel valószínűleg Te is éppen a munkahelyeden olvasod ezt a bejegyzést várom a tapasztalatodat a témában, hogy hogyan lógnak Nálatok? :)

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr195043974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.28. 12:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 09:59:57

Munkaidőben? Akkor van a blogkommentelés ideje.

2013.01.28. 10:00:11

Jópár éve volt szerencsém egy multinál vendégeskedni három hónapot, ott árgus szemekkel figyelték a melósokat, hogy pörög-e munka, sőt az informatikusok is rájuk voltak állítva, távolról sasolták a monitorokat. Elvileg, mert az informatikusok egész nap Quake-eztek az egyiküknek még a Quake logója is a nyakára volt teoválva, nem kicsit voltak beleszédülve a témába. Mikor ez kiderült, az informatikusok is kaptak a nyakukba egy kiscsajt, aki felügyelte őket, és üres perceiben a boxok között jrkált, alig feltűnően vizslatva a képernyőket. Szuper lehet ilyen helyen dolgozni, gondolom van ilyenből bőven.

(És ments meg uram a hamarosan csapatostól érkező "csakacigiazokaalógásnak" és a "dohányosok a gazdasági válság előidézői, mernemdógóznak" típusú trollidiótáktól!)

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.01.28. 10:06:38

Ezt a bejegyzést munkahelyen írtad?
Csak mert az nagyban növelné a hitelességedet.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.01.28. 10:08:10

A francba. Január 27, 19 17. Hát az vasárnap.
Bár még mindig takaródzhatsz azzal, hogy már pénteken megírtad.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 10:33:43

Ajánlott irodalom:

officespace.blog.
irodairabszolga.blog.
munkakedv.blog.
oltonyosrabszolga.blog.

Rák úr 2013.01.28. 10:34:09

Ezért kell az építőiparban elhelyezkedni. Ott jóformán csak lógásból áll egy nap.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 10:34:22

eredetileg mindegyik után van .hu. De a blogmotor azt mondja, olyan kifejezést használtam, ami tiltott. Nem lehet más blogot belinkelni? Nanemár. ...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 10:35:06

ponthu mindegyik után. De az valamiért tiltott kifejezés....
Érti ezt valaki?

NIL7 2013.01.28. 10:35:31

"Mivel valószínűleg Te is éppen a munkahelyeden olvasod ezt a bejegyzést várom a tapasztalatodat a témában, hogy hogyan lógnak Nálatok? :)"

Mi szoftverfejlesztők vagyunk, és majdnem egész nap fórumozunk, vagy diggerezünk, bár 1-2 órát néha dolgozunk is ha muszáj. Nincs aki kirúgjon, mert miénk a cég. Ezt most nem a munkahelyemről írom, mert hétfő van és hideg, ezért be sem megyek. Dolgozzanak a rabszolgák!

gyárvárosi 2013.01.28. 10:40:38

Ezt a blogot ajánlanám az Audi, Mercedes vagy éppen a saját cégem gyártósorain dolgozó, hol biorobotnak, hol bérrabszolgának nevezett munkatársai figyelmébe.
Külön tetszik, hogy az ezeket az embereket sokszor "csökkent értékűnek" tartó entellektüellek mégiscsak büszkén feszítenek ezen biorobotok által gyártott autóikban, élnek az általuk épített néhányszáz négyzetméteres villáikban.

esefe 2013.01.28. 10:42:03

Bármit tesznek, az alkalmazott lógni fog. Felesleges ezen agyalni. Ki kell adni a feladatot és az időt, amit eltölthet vele. Ha hamarabb kész, tőlem azt tesz amit akar, ha nem kész szorul, de minimum nagyon jól érvelve, meg kell magyarázni miért nem lett kész.

Persze ehhez jól kell érteni a témához, amiben feladatot adsz ki. Az már nyilván nehezebb, ha valahonnan odakerültél és nem kinőtted magad a többi közül. Akkor is, ha a témához valamennyire értesz.

Ha meg állandóan baszogatod a melóst, előbb-utóbb épp a legjobbak fognak otthagyni, mert ők találnak más lehetőséget. Az meg jó neked? Tolerancia, megértés és hálásan, jókedvvel és eredményesen fognak dolgozni.

Az, hogy főnök lettél, nem jelenti azt, hogy mostmár mindekit ki kell zsigrelni a végletekig. Nem fog menni!

esefe 2013.01.28. 10:44:50

@gyárvárosi: Igen, egy gyártósor az alapból más eset. Vagy bírja a sor által diktált tempót, vagy nem.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2013.01.28. 10:45:22

magyarbüszkeség: lógás! :D:D:D

hajrá magyar értelmiség! XD

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2013.01.28. 10:47:15

állami melóhely, államnak dolgozó "versenyszféra" muhahahaha, hajrá magyar lógós értelmisssség

NIL7 2013.01.28. 10:54:28

Érdemes olvasgatni F.W.Taylor száz évvel ezelőtti írásait. Ahol ő szervezte a gyárat, nagyon kiszámította a melós munkaidejét és ettől az háromszor annyit produkált, valamint a fizetése is kétszer annyi volt mint más cégeknél. Magyarországon hiába küzdök, a rabló állam elveszi a nagyobb részét és a haveroknak,, nyuggereknek és a pirézeknek szétszórja. A szorgos munka jó ha +20% netto eredményt hoz, márpedig Taylor is megfigyelte, hogy legalább 50% ami tartósan motiválja a rabszolgát. A szocialista mocsárban hiába várjuk a lelkesebb munkát..

Luighi 2013.01.28. 10:56:20

Azt akarod hogy ne lógjak!? Akkor ha napi munkámat 12 órában végzem majd el (majd visszafogom magam, csak félek a tartós retartálódástól) akkor kifizeted a túlóráimat, vagy lecsúsztathatom?

Luighi 2013.01.28. 10:56:20

Azt akarod hogy ne lógjak!? Akkor ha napi munkámat 12 órában végzem majd el (majd visszafogom magam, csak félek a tartós retartálódástól) akkor kifizeted a túlóráimat, vagy lecsúsztathatom?

Luighi 2013.01.28. 10:58:24

Hogy lett kettő? Lehet sztahanovista vagyok!?

efi 2013.01.28. 11:10:21

Az egész lógás ügy csak azért lehet téma, mert ostoba módon órában számolják a munkát. Nagyon jól írták itt feljebb, mi a büdös francnak azon görcsölni, hogy ki mit csinál a monitor előtt, ha a munka időre kész, teljesen mindegy.
A 8-órás munkanap melegágya a látszattevékenységeknek és katalizátora az ügyirathalmok előállításának, hiszen valamivel muszáj kitölteni (szép lassan!) a munkaidőt. Ezért iktatunk, aláíratunk 8 emberrel, felesleges meetingeket és projekteket szervezünk, munkacsoportokat alakítunk, 4 excellből 3-t csinálunk, 50 ezer felesleges adatot bekérünk az ügyfelektől, hogy legyen mit feldolgozni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 11:13:26

Amúgy csak okosan.

Jó helyet kell szerezni az irodában. A főnököm is megmondta: Nem az a baj, hogy 1-2 kolega látott facebookozni. Az a baj, hogy rálátnak a monitoromra. A legközelebbi ültetésnél valszeg kapok is valami jó helyet, hiszen, a jó főnök látja, hogy jól dolgozomha kell, ha nem, akkor meg miért ne csináljak azt, amit akarok?

Peetee 2013.01.28. 11:20:07

A legjobban azt csípem, amikor el van végezve a munka, tudják-látják ,hogy a húzós napokon (pl. csütörtök) itt ülök este 7-8ig, de a lazább napokon (pl. hétfő délután) kicsit pötyög az ember...és megy a sarokszobába felnyomni. Természetesen az megy ilyenkor árulkodni, aki akkor is haza megy 16:00:01kor, ha hegyekben áll a munkája, vagy 3 sofőr várakozik lerakodásra...

S.Viktor 2013.01.28. 11:24:10

@NIL7: ez a Taylor-os hivatkozás nagyonis releváns és tetszik.

Egy másik megközelítés: miért dolgozunk, ill. egészen pontosan miért cégek keretében tesszük ezt. Az elsődleges válasz erre az, hogy a cégek koordinálják és motiválják az emberek gazdasági tevékenységeit (ott ahol a piac nem tud szabályozni megfelelően). A koordináció azért fontos, hogy ne végezzünk felesleges vagy dupla munkát. A motiváció pedig azért okozhat problémát, mert az egyénnek illetve a csoportnak nem feltétlenül saját érdeke a fenti koordinációt hatékonyan elvégezni, mivel alapvetően abból indulhatunk ki, hogy az emberek valamilyen szinten önzőek. Mindez nem zárja ki az önzetlenség létezését teljesen a munkavégzés során, de az emberek hajlamosak a munkatevékenységeket kerülni, figyelmen kívül hagyva, hogy így másokra plusz terhet rónak ki.
Nyilván a lógás máshogy mutatkozik meg egy futószalagnál vagy egy irodai munkásnál. Előbbinél elakad a termelés, utóbbinál meg mint ahogy éppen pötyögök, kollégám éppen azt gondolja, hogy egy e-mail-re válaszolok. Az egyik kedvenc példám a lógás kiküszöbölése vagy annak látszata ellen a vendéglátásban az, amikor a pultnál lévő az üresjáratokban poharakat törölget. Ez mindjárt jobb benyomást kelt, mint a pultnak támaszkodva újságot olvasni, akármennyire is ráér.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 11:25:55

Szerintem ha már ennyire alulfizetettek az emberek,és nem emelik a fizetéseket a munka mennyiségéhez sehol,akkor a munka mennyiségét kell a fizetésekhez igazítani.Tehát annyit szabad csak dolgozni,amennyit úgy érezzük,hogy fizetnek a munkánkért.
A leghatékonyabb megoldás a másodállásokat a főállás ideje alatt intézni.
Így két legyet üthetünk egycsapásra.:)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.01.28. 11:33:20

@esefe: szerintem nem vagyok egyedül az élménnyel, amikor a háziorvosnál 2 óra várakozás után bejutok, majd megcsörren a telefonja, és egyértelműen privát témában beszélget 40 percet...

Gaius Plinius Secundus 2013.01.28. 11:42:48

Én otthonról nyomon, óránként 4500+ÁFA ért megvan egy hónapban simán a nettó 500 guriga, beleszámítva a privát projekteket meg a zsebbe jövő egyebeket, de az nem több 100-150nél egy hónapban, pont kijön belőle a rezsi, így sokat félre tudok rakni.

Ja még így is a nyugati bér felét/harmadát kapom, szóval lehet dobbantok, csak még nem tudom merre.

Ja, informatikával foglalkozom, szóval sokat kell ülni és beszélek még 3 (humán) nyelvet is, azonfelül a 10+ nyelven felül, amin programozni szeretek. Van pár adatbázistervezéssel és üzemeltetéssel kapcsolat kapcsolatos képességem ami keresett.

A multik bekaphatják, nyomom a Half Life-ot egész nap ha ahhoz van kedvem, csak a határidőkre kell figyelni, de pl. elmehetsz berúgni a haverokkal vasárnap este is, ha ahhoz van kedved.

De pl. néha bizony 16 órákat kell egyben ülni, szóval egészségi szempontból nem a legjobb, szerencsére még 30 alatt vagyok, uh még van pár évem h összejöjjön a saját cégre a zsé aztán már legalább mást is lehet csinálni

NA csak mondani akartam hogy van más perspektíva is, nem kell valami túl hideg/meleg térben egész nap olyan emberekkel együtt lenni, akikkel amúgy sincs semmi közös (nagy szerencsével kifogsz egy-két hasonszőrű egyedet a több százból/ezerből)

/OFF

joska61 2013.01.28. 11:47:19

Azért az óra alapú elszámolást sem kellene temetni. Pl a kereskedelemben ugye nyitvatartás, az nyitvatartás. :-) Szerintem a helyzet akkor fog változni, amikor a szemlélet is. Mind a dolgozó, mind a munkáltató oldaláról. Majd ha rájövünk, hogy nem ŐK vannak, meg ÉN, hanem 1 közös érdek létezik. Ha jól megy a cég, fizetnek, van munkahelyem. Ha szarul megy, nincs se fizu, se meló. Ha szarul dolgozom (nyilván sokad magammal egyetemben), nem mehet jól a cég.

gabocaboy 2013.01.28. 11:53:14

nem lesni kell a melóst, hanem havonta értékelni a munkáját, kiadni és ellenőrizni a feladatot. ha elvégezte, tehát megdolgozott a pénzéért mellékes, hogy azt átlag hány óra napi lógással tette.

ha középtávon is szeretné a vezető a melóst motiválni, akkor talán év elején korrekt béremelést illene adni (inflációt leküzdő) és, negyedévente garantált, kézzelfogható prémiummal fentarttani a melós érdeklődését a munka iránt.

ugatásmotivációval sanyargatással nem fog a munkakedv v tempó megjönni. magyarországon a pénz nélküli motivációval probálkoznak, repülsz, ha nem melózol 12 órát, hatékonyan, persze éhbérért.

a közszféra külön állatfaj, az osztályvezető alatti biorobotok évek óta, egy táblázat alapján járó éhbérrendszerért güriznek. béremelés nincs, motiválás nicns, pofázás van. hát persze, hogy nem hatékony. a legnagyobb genyó tehát nem is a maszek...

ursa minor 2013.01.28. 12:01:00

Egy ismerősöm hivatásos katona. Egy vidéki városban.
Kb. olyan ütemben dolgozik, hogy 2 hét munka, 1 hét szabi.
Ha a főnöke nem engedélyez szabit, kiíratja magát a gyerekkel (90 %-os jövedelmet kap!).
Naponta 1 órát sportolhat. Hivatalosan, munkaidőben.
Nettó 150-200 e ft-ért.

Egy másik ismerősöm egy önkormányzatnál dolgozik.
A 8 órás munkát 4 óra alatt el tudja végezni.
Utána, előtte, közben az otthoni melóját végzi.
A munkahelyén. A munkahelyi gépén.
Nettó 150 e ft-ért. A versenyszférában 250 e ft-ot keresett.

Teszik mindezt az adófizetők pénzén.

esefe 2013.01.28. 12:02:52

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Azért nyugodt lehetsz benne, hogy az orvosok nagy része jóval többet dolgozik a napi nyolc óránál, éppen azért, mert annyit keres, mint egy kőműves, ha csak a köztelezőt dolgozza le.

De semmi gond! Tessék egy évtizedet tanulni nagyon keményen és máris önálló orvos lehetsz, ha ez annyira irigylésre méltó a sok lógás miatt!

Akkor lóghatsz majd te is!:))

GiaMarie 2013.01.28. 12:08:12

A magyar munkahelyeken az a baj,hogy nincs motiváció!Ha jól és gyorsan dolgozol,jutalmad nem béremelés,előléptetés,vagy bármi ilyesmi,hanem valami iszonyatosan undortó genny pluszmunka.Nem olyasmi,amitől fejlődni fogsz,hanem valami,amit senki nem akar megcsinálni.Ami soha sincs megcsinálva,vagy szarul van megcsinálva,mert még a lebaszást elszenvedni is kisebb kellemetlenség,mint hogy egy életre ránk ragadjon az adott feladat.Egy idő után,mikor már több embert megjárt a dolog,az adott feladatról "kiderül",hogy valami nagyon nehéz és bonyolult dolog,amit csak a húzoember nyakába lehet odasózni,hisz akik eddig megnyerték,a kollektív bűnösség nevében egymást és magukat fedezve nehéz feladatnak állítják be.Így válik egy szöszögős statisztika összeállításából,amihez csak puha és lapos fenék kéne,a hatékony és jól dolgozó munkatárs "jutalma" .Csoda,hogy az ember a lehetőségekhez mérten titkolni próbálja,ha átlagon felüli képességekkel rendelkezik?Mert itthon én még sosem tapasztaltam,hogy előléptetést kapnék jó és gyors munkáért,inkább fúrást és plusz feladatokat,főleg,ha a közvetlen felettes számára is nyilvánvalóvá válik,hogy annyira jó és hatékony valaki,hogy akár az ő munkáját is végezhetné.

Minden munkahelyi lógások szent anyja: ebook olvasás,valami szimpatikus névre átnevezve...lehet ez rep20121q.pdf például...gyönyörűen fest a system logban,és csak távoli képernyő felügyelettel bukhatunk meg,de azzal meg bármi mással is...

esefe 2013.01.28. 12:11:02

@gabocaboy: Bizony: Az állam jobban nyomorgatja a nem vezető beosztásban lévő alkalmazottakat, mint a legtöbb maszek.

Van egy haverom, annak van egy részeges alkalmazottja, akinek ráadásul havi százhúszat ad nettóban. Kérdeztem egyszer, miért nem baszod ki, ha így jár dolgozni? Azt mondta, mert vagy tíz évig ő vitte a hátán a céget, míg meg nem erősödtek, és még ma is talál neki egyszerűbb dolgokat, amit megcsinál rendesen. Ha részeges is. Meg nem találna már állást ötvenen felül soha.

Egy iskolából már régen kirúgták volna, a hatvan nettójával együtt. Mert van jelentkező doszt ennyiért is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:17:24

@esefe: Hány órát dolgozik egy orvos? Annyira túlterheltek, hogy nincs egyszerre 2 praxisban dolgozó háziorvos vagy a kórház mellett magánrendelőt működtető szakorvos, ugye?

Tíz kicsi indián 2013.01.28. 12:19:19

@GiaMarie: Ez 10 pontos, bekeretezni, minden multiban kiszögelni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:19:59

@esefe: Az állami szférában csak a fizikai melósok helyzete ilyen, az irodai dolgozókból mindenhol teljes csapatok vannak a munkára alkalmatlanokból, akiket nem rúgnak ki, mert akkor a főnöknek kevesebb beosztottja lenne.

Dr.Bio74 2013.01.28. 12:20:30

Érdekes az előző cégemnél elég sokat kellett gépen dolgozni, de kurvára nem érdekelt senkit, hogy mit csinálok éppen, mert adott volt a feladat és az időpont amikor az eredményt be kellett mutatni. Ergo, ha éppen lazítottam akkor csak a saját esélyemet növeltem, hogy szét rúgják a seggemet, ami a fizetésemet tekintve egy baromság lett volna. A mostani helyem elvileg szellemi, de semmi szellemi tevékenység nincs benne, sőt komoly kihívás sem, az előző helyemhez képest az energiáim 5 % -át ha leköti, na itt baromság lenne nem "lógni".

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:21:40

Hazai pályán játszók:
Ha egy főnök nem veszi észre, hogy egy irodai munkát végző beosztottja nagybevásárlást végez, amikor elvileg otthonról dolgozik, akkor alkalmatlan vezetésre...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:23:44

@esefe: Én konkrétan tudom, hogy az elvileg heti 40 órát dolgozó háziorvosoknak belefér a két praxis az 5 munkanapjukba ebédszünettel együtt, ugyanúgy, mint például a nőgyógyászoknak a hétköznap délutáni magánrendeléseik.

gabocaboy 2013.01.28. 12:26:36

@ursa minor:

Egy másik ismerősöm egy önkormányzatnál dolgozik.
A 8 órás munkát 4 óra alatt el tudja végezni.
Utána, előtte, közben az otthoni melóját végzi.
A munkahelyén. A munkahelyi gépén.
Nettó 150 e ft-ért. A versenyszérában 250 e ft-ot keresett.

szeretném tudni, a bértábla melyik besorolásában van az ismerősöd. az biztos, hogy diplomás, és valszeg valami haverka jó állásban, mert a többség 150 nettót közelről se lát. középfokú végzettséggel egy átlagos beosztásban az önkörmányzatnál éhendöglik a melós. undoritó azt a tévhitet elültetni az emberi fejekben, hogy a közszféra a kánaán. hazugság. közszférában már csak az dolgozik, aki haverka és jó lét kap, vagy kellően öreg és a versenyszférában nincs munka, vagy pár önkinzó fiatal, aki fillérekért akar robotolni.

versenyszféra a nyerő, de nem egy teszkó rakodó melós... minimálbére bejelentve, és a lehető legtöbb zseton a zsebbe, különben felkopik az álad.

tede 2013.01.28. 12:30:36

Engem egyszer egy másik mérnök sráccal besuvasztottak egy totál eldugott irodába, helyhiány miatt. Dupla ajtón lehetett csak bejutni, tehát simán volt 10-15 másodperc amig odaért a főnök vagy bárki, aki keresett minket, hallottuk mikor nyíilik a külső ajtó és még nem is kellett nagyon kapkodni, hogy bezárja a chat-et, weboldalakat stb. Abbahagyjuk a beszélgetést mindenféle egyéb dolgokról.

Miután én is azt tapasztaltam, hogy a főnököm kezdett hanyagolni és mindíg csúsztam a munkákkal, ezért egyáltalán nem bántam, amikor végül volt még egy átrendezés, kiment egy csapat a nagyirodából és visszakerültünk.

gabocaboy 2013.01.28. 12:36:20

@tede:

"főnököm kezdett hanyagolni és mindíg csúsztam a munkákkal"

örülj, hogy nem rúgtak ki. ez esetben működött volna az, hogy a havi értékelések után a negyedéves prémiumosztásnál te nem 200 nettót, hanem egy forintot se kaptál volna. a követkető ciklusban már a legeldugodtabb szobában se a cset járt volna a fejedben, hanem a zseton...

vállveregetésből v baszogatásmotivációból a magyar se él meg.a pénz beszél, ezt kezdik elfelejteni a söpredékebb rabszolgatartóink. a nagy válság közepette megpróbálnak arra hivatkozva fillérekért kizsigerelni.

csumpika1 2013.01.28. 12:47:30

Nem unalmas még mindig a közszférát szidni? Meg lehet próbálni, milyen nagyszerű, stresszmentes és emberi a közszférában dolgozni..

Napi 8 órát lehetetlen egyhuzamban végigdolgozni, ezért is találták ki a munkaközi szüneteket.

Lebzselők, helyezkedők, alkalmatlanok meg mindenhol vannak.

kifordított nagyanyó 2013.01.28. 13:19:43

Az attól függ milyen munka.Mozigépészként jóval többet lehet"lógni",mint pékként.
Én csak tudom.
Az egyikben dolgozol havi 200-300 órát.
A másikban szétülöd a segged netezés közben a számítógépnél.:))

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.28. 13:22:31

Arról ne is beszéljünk , hogy cigizéssel, kávézással legálisan lehet lógni. Ugye...

Plumper_ 2013.01.28. 13:29:23

- csak nem gondolja bárki is, hogy az alkalmazottak 8 órán keresztül csakis céges ügyeket intéznek?

- csak nem gondolja bárki is, hogy az alkalmazottakat igazán, őszintén érdekli az, amit csinálnak? hogy szívesen húzzák az igát mások gazdagodására?

amiről beszéltek, az nem lógás, hanem megérdemelt pihenés.

ne most 2013.01.28. 13:32:23

Azt hittem az a fontos mit tesz a cég érdekében és nem az hányszor kel fel a székéből.

Bicikliző medve 2013.01.28. 13:45:54

Én egyszer szedtem le egy psx emulátort, összeraktam youtube videó méretűre, és beraktam a háttérbe a youtube-ot, ezt meg rá. Senkinek nem tűnt föl, hogy ez nem YT videó. Azt ugyanis szabad volt nézni munkaidőben is.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.28. 13:48:12

@esefe: Részeges alkalmazottat megtartani azért nem túl bölcs dolog, még ha szép is, hogy segít a haverján... Teljesen más példa, de talán hasonló, hogy vannak olyan esetek, amikor nem azért tartanak meg valakit, mert JELENLEG nélkülözhetetlen a munkája, hanem mert egyfajta biztonságot ad a cég számára a tapasztalata a tervezhetetlen krízishelyzetekben.

@Távmunkás: "Ha egy főnök nem veszi észre, hogy egy irodai munkát végző beosztottja nagybevásárlást végez, amikor elvileg otthonról dolgozik, akkor alkalmatlan vezetésre..." - Szerintem ez nem így van. Attól még ha elengedem a beosztottam home office-ra, továbbra is csak az kell(ene) érdekeljen, hogy a rá bízott munka el legyen végezve. Ha ő ezt 5 óra alatt végzi el, akkor a maradék 3 órában azt csinál, amit akar. Ugyanez lenne az irodában is, csak akkor 3 órán keresztül látszattevékenységet/internetezést kellene művelnie, ami azért elég idegesítő mindkét fél számára. Pont emiatt lehet a home office, kitűnő lehetőség mindkét fél számára. Munkakörtől függ, mindemellett havi napnál többet engedélyezni otthon dolgozni, már veszélyes lehet a csapat egysége és együttműködése szempontjából is. Te mit gondolsz erről?

GiaMarie 2013.01.28. 13:48:16

Nameg nekem az volt a kedvencem,mikor vevő elégedettségi felelősként megvádoltak,hogy nem dolgozom (ez nem klasszikus vevőszolgálat,hanem termelési-eladási mutatók folyamatos monitorozása,és szükség esetén beavatkozás, elkerülendő/megelőzendő,hogy a vevőszolgálatnak dolgoznia kelljen)...erre mondtam a kedves kolleganőnek,hogy én akkor dolgozom jól,ha láthatóan nem dolgozom.Az már régen rossz -és nem csak nekem,de minden társosztálynak-ha ég a kezem alatt a munka,mert az annyit jelent,hogy baj van a termeléssel/ ellátással...

Hozzáteszem,ezt mindig azok tették szóvá,akiknek a napi tevékenységét (kávézással és vécére rohangálással együtt) egy A/4-es papírra fel tudnám gépelni 16-os betűmérettel,és még be sem telne...

Ilyen és ehhez hasonló munkakörökben pedig nem elvárható,hogy az ember keze alatt folyamatosan égjen a munka!Ha az én feladatom a szállítólevelek kiállítása,akkor ha nincs egy órán át kiszállítás,értelemszerűen nem dolgozom.És neeeem,nem fogom sem más munkáját megcsinálni,sem a folyosót felmosni.Az én munkaszerződésemben ha az áll,hogy feladatom a szállítólevelek pontos kitöltése,akkor a feladatom ez,és nem más.Mikor épp nem kell szállítólevelet kitölteni,akkor készenléti szolgálatot teljesítek.Véletlen sem Manyika/a gyakornok/a takarítónő feladataiba segítek be...

Multidiploma 2013.01.28. 14:08:34

5 diplomával és egy doktorival egész nap a f@szomat verem. Problem?

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 14:50:40

Üzemben munkásokat kizsigerelik, nekik délelőtti műszakban csak tízórai járna, de ha meglátják, hogy leülnek pár percre már szólnak érte.
Közben a sok lézengő ritter egész nap veri a faxát az irodában, issza az ingyen kávét/forrócsokit.
A kétkezi munkásoknak nincs elhelyezve védőital automata a gyáregységben, csak az irodai alkalmazottaknak jár az ingyen kávéautomat.
Nemhogy szórakozni nem tudnak számítógépen, de még telefonálni sincs idejük.
WC, tusoló, mosdó másik épületben, az is gond, ha napközben átjárnak.

OdettésaMacskák 2013.01.28. 14:58:16

felpattintod a tabletre/telefonra a könyvet és azt olvasod, bár elég sokat szoktam pasziánszozni is!

esetleg egész nap velvet.hu-t nézünk, de azt is valami mobileszközön

szarás közben is lehet játszani/olvasni, és egy szarásnál mondhatod hogy hát megy a hasam meg ilyenek, ezért megyek el 20 percre
persze ezt csak heti max 1-2x lehet bejátszani

Bicikliző medve 2013.01.28. 14:59:04

@gabocaboy: @gyárvárosi: apró pontosítás: Átlag irodai dolgozóknak hol osztanak negyedévente 200 nettót?

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 14:59:48

@esefe:
Már volt "szerencsém" alkoholistákhoz, senkinek nem kívánom.
Undorító állatok voltak, a férfi és a nő is.

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 15:02:20

@ċsirke72:
Államkincstár, NAV, menedzser asszisztens(titkárnő), ...............

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 15:03:24

@ċsirke72:
Félreértettelek, ott akkora a havi fix.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 15:07:27

@multikarrier: Egy vezető feladata, hogy munkával lássa el a csapatát és hogy a beosztottjainak nagyjából egyenletes legyen a munkaterhelése. Általában vezetői hibák okozzák, amikor egyik héten végig 12 órát kell dolgoznia a beosztottnak, a következőn meg csak 2-3 órát naponta.

Az otthonról dolgozó beosztott azt csinál a munkavégzés mellett, amit akar, elindíthatja a mosógépet, várhatja a postást/futárt/ELMŰ-t/stb, de az már nem fér bele, hogy egy fél napra eltűnik bevásárolni. Nem ugyanaz a szabadság és az otthoni munkavégzés, utóbbinál elvárás, hogy felvegye a telefont és gépközelben legyen otthon is.

Annafi 2013.01.28. 15:14:13

hékás, szerintem lógás helyett kicsit nyelvtanozz, ilyet nem mondunk: "hogy nem-e lógtuk el"

A helyes verzió: hogy nem lógtuk-e el

:)

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 15:16:05

@ċsirke72:
Azt nem tudom, de annyit tudok, hogy egy mezei egér 200 ezer nettót kap ott.
Kolleganőm már decemberben tudta, hogy az államkincstár központosított bérszámfejtése ránk teszi a kezét.
Most kíváncsiak vagyunk, hogy mikor lesz fizetésünk.
Van valakinek infója a központosított bérszámfejtésről?

Állítsuk meg a ......... 2013.01.28. 15:46:48

Nekem veszélyességi pótlék kell a főnököm miatt!

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2013.01.28. 16:13:57

Van olyan munka, amiben szükségszerűen akadnak üresjáratok.
- Mindenféle nem mérnöki jellegű tervezési dolog, kreatív folyamat. Amihez ötlet kell, próbálgatás kell, "ihlet" kell. Vannak időszakok, mikor ez megvan, akkor halad a dolog, vannak, amikor egyszerűen nem megy. Ilyenkor persze lehet imitálni, hogy hűdedolgozik az ember valamin, de valójában csak tologatja a pixeleket...
- Vannak olyan munkafolyamatok, amikor a köztes munkafázisokban az ember vár, mert renderel a gép, mert készül a próbanyomat (ami persze lefoglalja a gép kapacitását). Ilyenkor lehet a képernyőre bámulni mozdulatlanul, de lehet közben megnézni a privát mailt, a blog.hu-t vagy a Facebook-ot. Ettől nem lesz kevésbé termelékeny.
- Bizonyos munkáknál rendkívül egyenetlen a terhelés. Van, hogy hétvégére is benn kell maradni, van, hogy éjszakázni kell (és ilyenkor meg a saját szabadiejét áldozza fel a cég érdekében), máskor akár egy-két hétig sincs számottevő feladat, ami lekötné az embert, mert ami volt, azzal hamar végzett. Ilyenkor lehet persze kitalálni magának valamit, lehet "proaktív", de gyakran ez is csak mímelt cselekvés lesz.

A gond akkor van, ha olyankor is előfordul, mikor amúgy tudná folytatni a munkát és tényleg láthatóan sokat eltököl a netezéssel, ez még akkor is baj, ha amúgy időben és jól elvégzi a dolgát, mert piszkálja a többiek csőrét.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.28. 16:31:55

@Annafi: Igazad van, köszi, mindjárt javítom!
@Távmunkás: Erről ezek szerint más véleményünk van, ami korántsem baj. :)
@Multidiploma: Hát, amennyiben ez Téged KIELÉGÍT :) akkor no problem! :)
@tede: Igen, hasonlóak a tapasztalataim. Ha elfelejtik az embert pár hétre az nagyon kényelmes tud lenni, de elég demotiváló, unalmas és veszélyes is, mert ha észrevehetetlen vagy hosszabb ideig a business számára, akkor egy idő után kiderül, hogy nincs szükségük Rád + a karriered is erősen hanyatlásba kezd.

gabocaboy 2013.01.28. 18:24:41

@ċsirke72:

"apró pontosítás: Átlag irodai dolgozóknak hol osztanak negyedévente 200 nettót? "

sehol, ezért ne is várjanak el szuper munkát. ahol kevés a fizu, ott melós vagy lóg vagy lop vagy is is.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2013.01.28. 20:24:08

Délelőtt 10 és délután 4 között elég sok komment született, azóta viszont... mindenki hazaért a munkából.

nitro1 2013.01.28. 20:47:56

@térdeljleésszeress!: Francokat. Délutános műszakról te se hallottál, mi?

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2013.01.29. 17:05:46

@NIL7: Azért Taylor 100 éves elveit szerencsére némelyest meghaladta már a szervezeti kultúra, és persze ugyanúgy a profitmaximalizálás körül forog minden, de picit humánusabban, mint azt Taylor dermesztően mechanikus szemlélete lehetővé tette. Persze nem Ázsiáról beszélek.

P1sty 2013.01.29. 22:45:09

Lógni kétféleképpen szabad ... vagy tényéeg tökéletesen vagy pofátlanul nyíltan, pont az arany középút a legrosszabb ("jaj, nem néz ide a főnök, gyorsan csekkolom a facebookot"). Előbbit ugye le sem nagyon lehet buktatni, utóbbinál meg eleve gyanús, hogy vajon miért meri ezt megtenni. A magyar főnökök 99%-a kerüli a nyílt konfrontációt, és inkább elhajtja a fejét (fúrni meg baszogani azt tud, na de odaállni a hátad mögé és megkérdezni, mi olyan érdekes az indexen, hogy ma 55-jére nézted meg? nem fogja merni), mert tudja jól, hogy ő is ott lóg, ahol tud. Így lesz valamifajta cinkos összekacsintás a lógós beosztott és a lógós főnök között. Aminek persze az esetleg tényleg jól teljesítő alkalmazottak isszák meg a levét, de mint tudjuk, magyarországon a legkevesebb becsülete a munkaerőnek van még mindig.

#szájbergyerek# 2013.02.10. 17:19:32

Most egy világ omlott össze bennem...

Eddig úgy tudtam, kegalábbi azt hangoztatták, hogy egy multinál bizony keményen termelnek, nincs lógás.
Nem úgy, mint a sokat szidott "állami cégeknél".

Erre most kiderül, hogy ott is hasonló lógási technikák vannak. :)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.02.10. 18:09:42

@#szájbergyerek#: Mindenhol emberek (magyarok?) dolgoznak.

@P1sty: Köszi, hogy eljöttél és megosztottad a gondolataid. Az utolsó mondatod szerintem csak a szokásos magyar károgás. Máshol sincs ez nagyon másként, máshol sem órabérre dolgoznak az igazán fontos munkákban. Nézze meg az index.hu-t 55-ször felőlem, ha elvégzi a dolgát.

#szájbergyerek# 2013.02.11. 10:19:58

@multikarrier:
Szerintem nem csak a "magyarokra" jellemző a lógás ha ezt akartad sugallni. :)

Kis Ede 2013.07.17. 18:35:22

Tudom, hogy régi a bejegyzés, de megkérdezném az írót, hogy: szerinted a munka az csak és kizárólag az irodai alkalmazottakra/irodai "munkákra" vonatkozik-e? És (igen, éssel kezdek mondatot!) tudod-e, hogy ebben az országban mennyi ember dolgozik, és végez VALÓDI TERMELŐMUNKÁT éhbérért? Miért mindig csak az irodai dolgozókról szól minden ehhez hasonló "hír"? Neked csak az irodában (magán telefonálással, szkájpozással és faceboxolással eltöltött) eltöltött munkaidő a "munka"?
Nem írok többet, mert nem akarlak megbántani, de tanulj meg gondolkodni!


süti beállítások módosítása