Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Jobb lenne multik nélkül? (vendégírás)

2013.01.30. 23:05 - multikarrier

Címkék: állam munkapiac vendégírás Magyarország

vendeg1.jpg

Növekszik a blog népszerűsége, emiatt páran máris szeretnétek megjeleníteni a saját gondolataitokat az oldalon a multik világából. Alább található két vendégírás, melyekkel ha nem is értek teljesen egyet, azonban érdekesnek találom őket, főleg azután, hogy önhatalmúlag összekapcsoltam őket egy bejegyzéssé. Az első gondolat a multik túlzott (?) állami támogatásáról szól, a második írás pedig a rendszer filozófiáját boncolgatja, szóval inkább holisztikusan közelít a multikhoz és nem az egyén karrierje szempontjából. Köszönöm az írásokat, örülök, hogy több szín is megjelenik itt a blogon, szóval amennyiben Neked is lenne gondolatod a témában, megosztanád karriered történetét, vagy annak egy fontos állomását, írj Te is a karrierutam@gmail.com címre.

Következzen tehát először K. levele a multik állami támogatásáról.

"Kigyűjtöttem a nemzetközi versenyben hazánkat választó néhány kegyes óriásnak nyújtott támogatásokat, melyet azért fizetünk ki adófizetői pénzből, hogy munkahelyeket teremtsenek. Az összesen sorban olvasható 6600 munkahely jelentős része betanított munkásoknak lesz létrehozva, tovább fokozva Magyarország feldolgozóipari jellegét, melyet eddig sem rejtettünk véka alá.

allami tamogatas_multi.jpg

Egy országnak komparatív előnye van olyan termékek termelésében, melyeket relatíve (adott, szűkös erőforrások mellett) hatékonyabban tud termelni, mint más országok. Fontos hangsúly van itt az ország adott időpillanatban szemlélhető erőforrásain: hagyományos szemléletben a tőke, föld és a munkaerő relatív költségén. Az országoknak olyan termékeket érdemes tehát előállítaniuk, amelyek gyártásához szükséges erőforrásokban relatíve gazdagok, így azok relatíve olcsók, ezért a "belőlük" létrehozott termék is alacsonyabb árú lehet, mint a világpiacon kialakult ár. A 19-20. században nemzetközi szintre lépett versenyben a komparatív előnyök helyes felismerése a versenyképesség legfőbb forrása lehet.

Mi Magyarország komparatív előnye? Igen, mondhatjuk, hogy többek között az olcsó munkaerő. De mondhatjuk azt is, hogy az olcsó munkaerő és az állami támogatás. Na persze ezt nem lehet ilyen egyszerűen szemlélni, a multi ezer dolgot figyelembe vesz, amikor országok között dönt, hogy melyiket választja összeszerelő üzemének.

Tegyük meg most azt, hogy ne az ő szempontjukat nézzük egy pillanatra, hanem az ország érdekeit és vessünk egy pillantást az egy létrehozott munkahelyre kifizetett állami támogatás átlagos mértékére. A vizsgált projekteket tekintve, melósonként (mert itt valóban melósokról van szó) 10 millió forintot költünk az adófizetők pénzéből arra, hogy a multi idehozza összeszerelő-üzemét. Tízmilliót. Melósonként.

Két érvet szoktak felhozni ennek a - szerintem - megbotránkoztató ténynek a védésére, melyek mindegyike valóban fontos gazdasági megfontolásokon alapul, figyelembe véve a legmodernebb elméleteket.

Az egyik, hogy a beérkező multik nem csak tőkét, hanem technológiát is hoznak ide azáltal, hogy nagy hozzáadott értékű termelési részfolyamatokat végeztetnek el velünk. Ez szerintem jelen esetben egyszerűen nem igaz. Valóban átvehetjük a know-how-t, menedzsment-szemléletet, modern rendszerek ismeretét ezektől a cégektől? Nem gondolom, hogy a bérmunkásoknak ezen jár az eszük a gépsor mellett. Szándék sincs ilyesmire a politika részéről.

A másik érv az, hogy amennyiben ellátási láncok vertikumai mentén, azaz sokelemű szállító-vevő kapcsolatokban gondolkodunk, aminek a végterméke (az autó) legördül majd az Audi gyárban, akkor a magyar kormány jogosan várhatná el ezektől a hatalmas cégektől, hogy megpezsdítik csikorgó gazdaságunk kerekeit azáltal, hogy magyar beszállítóktól fognak rendelni. Ezt-azt, alkatrészt, munkaruhát, és a többit, ami szintén munkahelyeket hoz majd létre, közvetetten.

Elvileg az állam - mielőtt kiutalja a fejenként 10 milliós támogatást, megállapodik a multival, hogy beszállítóinak X százaléka magyarországi lesz. Ez a megállapodás okos politikai marketingfogás, hiszen jellemzően a megszokott (nem magyar) beszállítóikat fogják hozni ide is.

Persze bezárkózni azért nem kell, de legalább egy kicsit nem azzal foglalkozni, hogy mit írnak rólunk, mit gondolnak rólunk, hanem hogy mi mit gondolunk magunkról, és hogy lehet ebből a helyzetből kijutni."

A némi analitika után pedig következzenek fennköltebb (?) gondolatok E-től:

"Éljen a karrier! Az a világ, ami nem szól másról, minthogy a másikat eltapossák. Ahol úgy tudsz előrelépni, hogy vagy annyira pénzéhes, embertelen, hogy némi bérkülönbözetért korábbi, vagy tán nem is létező éned elfeledd. Éljen a hely, ahol egekbe szökően magas az egy négyzetméterre eső ostobák száma. Ahol nem szól másról az élet, mint hatalmunk mások felett való csillogtatása, pénz, kényelem, az alattunk elhelyezkedők lenézése, hülyének tekintése, semmibe vétele. 

Milyen jó is ez a globalizált élet! És milyen jó, hogy mi emberek, még asszisztálunk is bizonyos személyek meghatározott érdekeinek beteljesedéséhez. Mert nem vesszük észre, hogy azzal nem saját küldetésünket járjuk, az az út nem a mi kiteljesedésünkhöz vezet. De csak mert adott társadalmi közegben ez nyújtja a lehetőséget a kiemelkedésre, hát szépen bedőlünk ennek. Nem is kell sok különbözet hozzá, hogy ezzel megvásároljanak minket. Úgy viselkedünk, mint akit megbabonáztak, és valami zavarná a tisztánlátást. Rohanunk, pánikolunk, a határidőket betartani mindenáron akarjuk, meg akarunk felelni fentebb, csak azért, hogy némileg magasabb pozícióba emeljenek.

Egy gépezet, mely bedarál, megbabonáz, őrültté tesz. De vajon miért nincs egy főiskolásban, egyetemistában annyi, hogy tegyen is valamit a rendszer ellen? Miért hajlandó önkényesen elfogadni, hogy az a hely, ahol ő épp tanulmányait folytatja, nem más, mint kiképző az elkövetkezendő hosszú-hosszú, rabigával töltött évek fentebb említett érdekeknek való megfeleléséhez.

Miért nem tanulunk meg gondolkodni inkább? Józanabbul mérlegelni, a dolgok mögé látni, saját sorsunk irányítójává lenni, és nem bedőlni holmi maszlag karriermesének. Hogy lehet annyira fertőzött a Föld, hogy ahol magasfokú szellemi élet kellene történjen, ott sem teszünk mást, mint sorozatgyártunk, csak épp nem gépet, hanem embert. Merthogy már olybá tűnik, itt tart ez a világ."

Végigolvasva ismét a két gondolatot úgy érzem, hogy majdnem szöges ellentétben állnak a saját érzéseimmel a témában, ennek ellenére kifejezetten örülök, hogy megjelentek és ezáltal növelték a blog által befogott spektrumot. Ti, mit gondoltok: Jobb lenne multik nélkül?

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr385053991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alal 2013.02.05. 18:39:25

1. írás
1. Amíg Magyarországon leginkább a képzetlen, diplomával nem rendelkező emberek lesznek legnagyobb eséllyel munkanélküliek, addig minden olyan cég, amely ennek a csoportnak ad munkát Magyarországon, üdvözlendő. Egyszerűen azért, mert a diplomások, a nyelveket beszélők könnyebben kapnak munkát - az őket foglalkoztató cégek már a tudásuk, és nem csak az olcsó bérük miatt jönnek ide.

2. "nagy hozzáadott értékű termelési részfolyamatokat végeztetnek el velünk. Ez szerintem jelen esetben egyszerűen nem igaz. Valóban átvehetjük a know-how-t, menedzsment-szemléletet, modern rendszerek ismeretét ezektől a cégektől? Nem gondolom, hogy a bérmunkásoknak ezen jár az eszük a gépsor mellett."
Itt tévedsz. Az egyik legnagyobb multi továbbképzi a saját hegesztőit. Ezekért meg utána kapkod a többi cég, mert jól képzik őket. De hogy más példát is mondjak: az, aki egy kecskeméti Mercedes gyárban tanulta el a munkamorált és -szemléletet, az valószínűleg teljesen máshogy dolgozik majd (segítek, jobban), mint aki mondjuk valamelyik "cocializmuszban" működő gyárban, vagy onnan fennmaradt mamutban (pl. MÁV). Máshogy viszonyul a munkakezdéshez, a munkafegyelemhez, a selejtgyártáshoz. Mellesleg a munkaerőpiacon nagyon nem mindegy, hogy valaki egy egyszerű kempingszéket gyártó szalag mellett dolgozik, vagy egy csúcstechnológiát gyártó mellett (már csak azért is, mert kicsit modernebb eszközök kellenek hozzá).

3. "A vizsgált projekteket tekintve, melósonként (mert itt valóban melósokról van szó"
Ezek valóban összeszerelő gyárak, amiket felsoroltál, de itt sem csak melósok dolgoznak. Még ha a felső vezetőket (a CEO-t bizton nem) az adott országból toborozzák, de a középvezetőket már igen. Ők pedig bekerülnek ezzel a multis piramisba, megnyílik előttük a nemzetközi munkalehetőség, és nyugodtan felküzdheti magát akár a csúcsig. (ahol én dolgozom, ott több ország CIO-ja is itthonról került ki - IT-ban dolgozom, ezt látom igazán)

4. "Ez a megállapodás okos politikai marketingfogás, hiszen jellemzően a megszokott (nem magyar) beszállítóikat fogják hozni ide is."
Erre tudsz bizonyítékot is adni, vagy csak a saját szkeptikus gondolataidra építesz?

2. írás:
Na, erre nem sokat lehet mondani. Süt belőle a sértődöttség és tudatlanság. "De vajon miért nincs egy főiskolásban, egyetemistában annyi, hogy tegyen is valamit a rendszer ellen?" Mit? Menjen el munkanélkülinek? Vagy alapítson céget, és ha sikeres, növessze azt multivá, hogy aztán tegyen ellene?
Ja, és a gondolkodás mióta ellentéte a pénzkeresésnek? A multis élet nem egyenlő rabszolgamunkával.
Én személyszerint maradok annál, hogy a gondolkodás után beállok pénzt keresni, hogy megengedhessem magamnak az ételt, a lakást, a kultúrát, a szórakozást, a kikapcsolást. Hogy ezért keményen dolgozom, de élvezem? HÁt ez van - ezen az se változtatna, ha nem multinál, hanem saját cégben dolgoznék. De további jó ábrándozást...

Nuuk 2013.02.07. 09:46:47

A 2. igen szépre sikerült, Kun Béla most biztosan jót mosolyog valahol.

Mindig azt szoktam mondani, hogy ha valakit zavar, hogy "a másikat eltapossák", hogy "nem saját küldetésünket járjuk, az az út nem a mi kiteljesedésünkhöz vezet", és a többi, akkor azzal még semmi gond nincsen. Tessék nyugodtan Rousseau bácsira hallgatni, és kimenni az erdőbe gombát szedni meg madártojást gyűjtögetni, de akár egy kisebb tanya is megteszi. Ott aztán nem lesznek határidők (illetve mégis, mert ha két hétig nem találunk magunknak ételt, akkor gondok lehetnek, de ebbe ne menjünk bele). Csak ehhez le kell adni a határon a kocsit, a mobilt, a tévét, a gyógyszereket, a szappant, a pék által sütött kenyeret, a számítógépet amiről ezt a levelet írta, stb.. Ja, hogy azok meg kellenének?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.02.09. 03:10:48

a második poszt szót sem érdemel, az elsőhöz némi adalék, mit nem számolt bele a kedves író és miért oltári hülyeség, amit ír. nem szabadna tájékozatlanul véleményt formálni:

1. itthon a fő tartalék, ahogy Alal írta, főleg képzetlen munkaerőből van. ennek felszívása elemi érdekünk. azt rögtön nem számolta a posztoló, hogy a munkaerő így kikerül a szociális rendszerből és aktív adófizető ÉS fogyasztó lesz. vagyis ha ezrével vannak ilyen emberek, ők újabb nagy számú munkahelyet tudnak teremteni pusztán a fogyasztásuk által. és egy fillér segélyt föl nem vesznek
2. nő a munkakultúrájuk. ha a mercitől el is jönnek, később modern ismeretekkel saját vállalkozást nyithatnak. kompetenciák, belső tréningek, stb. hány nyelvi tanfolyam van multiknál pl? rengeteg, erre a jobb cégek bizony adnak, karrier-lehetőség is van, tehát a melós idővel művezető, majd akár középvezető is lehet.
3. fokozhatják a termelést: lásd suzuki vagy audi. nagyra nőttek, még több munkaerő-igény, még több beszállító. ráadásul győrben szlovák munkaerő is dolgozik, vagyis az audi pl több embert is fölvehetne, ha a hazai rendszer nem a lepukkant keleten tartaná a munkanélkülieket
4. gyárépítés! mennyi pénz jön az országba csak hogy az épület felépüljön! és ez magyar vállalkozóknál marad, nem kínai munkás építi a csarnokot. hoppá, ezt rögtön nem számoltad bele szintén a 10 millió/munkahely képletbe. nem beszélve a cégek által sokszor felépített infrastruktúráról, utak, stb, vasúti fejlesztések. a csarnok ráadásul itt marad, ha el is megy a multi, más jöhet a helyére könnyedén, az épület már áll
5. beszállítók: azért illene az általuk kreált munkahelyeket is hozzáadni a képlethez. de nem adod, mert te csak az általuk közvetlenül felvett munkaerőt számolod. hiba.
6. az ország nemzetközi híre: ha egy országban 4 autógyártó jól érzi magát, jöhet 5. és 6. is. ez megint csökkenti a költségek valódi "árát", hiszen még több munkahely jön létre. speciel nem csak autógyártók jöhetnek, hanem mások is, és miért ne jönnének, ha előbbiek itt megtalálták a számításukat
7. minden befektető, aki ide jön, addig se megy ficónak adózni. ez az ország gazdasági, politikai súlyát is emelheti. sőt, mennyivel egyszerűbb egy uniós csúcson pl a németek támogatását elnyerni infrastruktúra-fejlesztés ügyében, ha több cégük itt termel és használná is pl az autópályáinkat, ezáltal téve olcsóbbá a logisztikáját?
8. mérnökök is dolgoznak ezeknél a cégeknél. nézd csak meg a profession.hu álláshirdetéseit. audi, merci, bosch, stb, tele van velük az internet
9. tájékozatlan vagy

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.02.10. 18:18:43

@Nuuk: @Alal: @balage_81 reloaded: Wow, kösz mindhármótoknak a remek hozzászólásokat, igazán jól ellenpontoztátok a vendégírók gondolatait. Nem is kérdés, hogy jobban magaménak érzem ezt a fajta hozzáállást.

@Nuuk: gondolataihoz még annyit, hogy igen, ezek most ilyen szabályok, úgy alakult, hogy ma több fizetést kap egy ügyes tőzsdei alkusz, mint egy ügyes tanár. Igazságos? Nem. Annyiban viszont legalább fair, hogy ezek a szabályok azért elég átláthatóak, így mindenki ezek tudtában dönthet az életéről...

Nuuk 2013.02.12. 15:35:25

@multikarrier: Néha döccen ez az átláthatóság, nem 100%-osan tiszta a dolog.

Nem baj, hogy olyan világot álmodunk, ami szebb vagy jobb bizonyos tekintetben. A gond akkor van, amikor felnőtt emberek túlzásba esnek, és elhiszik, hogy a minden szempontból tökéletes utópia megvalósítható, ahol nincsenek szegények, nincsen "taposás", ahol "mindenki kiteljesedhet" stb.. Ezek általában olyan politikai rendszereket szülnek, akár mikro-, akár makroközösségi szinten, melyek végeredményben több kárt okoznak mint hasznot.

Mindig lesz, aki lemarad, ha van egy átlag, akkor felette és alatti is lesznek emberek, és ennek kapcsán mindig lesz olyasmi, amit nem érzünk majd igazságosnak. De egyrészt ne gondoljuk azt, hogy erre az a megoldás, ha leöntjük kerozinnal a mostani világot, és a nulláról kezdünk bele egy újba, másrészt ne gondoljuk azt, hogy valamelyik korábbi időben ezek a dolgok nem léteztek (csak épp máshogy neveztük őket).

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.02.12. 16:00:51

@Nuuk: Wow! Nagyon egyetértek ezzel a fajta összefoglalóval!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.02.18. 09:41:48

A 2. írásban látható setét gondolkodás nagyban hozzájárul az ország jelenlegi siralmas helyzetéhez.


süti beállítások módosítása