Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Grafikon: Mennyit keres a főnök?

2013.06.29. 18:10 - multikarrier

Címkék: tanulás fizetés grafikon növekedés munkapiac

salary_ceo.jpgA fizetési adatokat a legnagyobb titkossággal szokás kezelni a cégen belül, azonban alább láthattok egy könnyen kezelhető segítséget a nagyfőnök bérének kiszámítására, tekintve, hogy hány napot kell dolgoznunk ahhoz, hogy az ügyvezető igazgató egy órára kapott juttatását megkeressük. Meglepő eredmények következnek.

Számunkra leginkább a kék pont által jelölt munkanapok száma lehet az irányadó, ami továbbra is csak egy statisztika, de egészen brutális belegondolni a dolog dinamikájába valamint ad némi perspektívát fizetésünk fejlesztésének lehetőségeivel kapcsolatban. Vegyük a Magyarországgal kapcsolatban mért 7-8 napot alapul és gondoljunk csak bele: végigszenvedtük a hétfőt, kedden-szerdán elfogadva sorsunkat hozzáadjuk energiánkat a vállalat teljesítményéhez, csütörtökön és pénteken már a hétvége mámorában élünk, melyet eltöröl a következő hét eleje, de legalább pozitív érzéssel tölt el, hogy közelebb kerültünk a fizetésnaphoz. Na ezalatt a temérdek idő alatt az ügyvezetőnek egy óra pörgött csak le, ha a fizetést vesszük alapul. Szóval egyértelműen érdemes felfelé törekedni, sőt már csak azért is megéri, mert az ügyvezető igazgatói keresetekben sokkal kisebb az elmaradásunk Európában, mint az átlagbér tekintetében. (lásd az első ábra jobb oldali, sokszor igencsak meglepő, ügyvezetői órabéreit)

chart3_education.jpg

A kutatások szerint a felsővezetői pozíció két leginkább releváns, mérhető és egyben meghatározó jellemzője a végzettség és a tapasztalat (életkor). Nézzük meg, hogy hogyan állnak a különböző országok ebből a szempontból. Bár eléggé egyértelmű mindenhol a magasabb végzettség pozitív hatása a fizetésre, Magyarországra ez még az átlagos mértéknél is jobban jellemző. Természetesen ennek egyik fő oka, hogy a minimálbér és az átlagbér alacsony mértékéhez képest valódi, minőségi különbséget hoz, olyannyira, hogy az első ábrán Magyarország a második legnagyobb bérprémiummal rendelkezik Brazília mögött a felsőfokú és középfokú végzettségűek bérének összehasonlításakor.

chart1_education.jpg

A harmadik ábra a különböző végzettségűek fizetésének változását mutatja a kor előrehaladtával. Magyarország tekintetében itt is átlag feletti az eltérés tapasztalható. Multis viszonylatban sokszor panaszkodnak az idősebbek arra, hogy nincs szükség rájuk, azonban legalábbis az alábbi statisztika szerint a sok évtizedes tapasztalat nagyon is kifizetődik a felsőfokú végzettségűek számára. (szemben a végzettség nélküliekkel, akiknél várhatóan csökken a jövedelem a kor előrehaladtával.)

chart2_education.jpg

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr965383497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2013.06.30. 00:06:31

A főnök fizetése nem attól függ, hogy mennyi hasznot hoz a cégnek! Teljesen természetes, hogy annyit nem tudna termelni, amennyit kézhez kap!
Az a lényeg az egészben, hogy a vez.ig, kap egy rakás lóvét. Az alatta lévők már sokkal kevesebbet, az ő alattuk dolgozók még kevesebbet, és így tovább, egészen a takarítónőig, vagy a portásig. Ez mindenhol így megy a világon. Azért jó, mert így az adott szinten lévő emberek mindig küzdenek, hajtanak, a felettük lévő pozícióért, és fizetésért... Máris megvan egy alap motiváció! Ez mindig jelen van, mert alapvetően a hierarchia biztosítja. Hiszen jobb életet tudnak biztosítani a több pénzből maguknak, a családjuknak, stb. Ebből logikusan következik, hogy a vez.ig.-nak kell a legtöbbet keresni! Ilyen egyszerű az egész. Csak fel kell állítani egy hierarchiát, ami viszonylag sok lépcsőből áll, és máris kész az alapvető motiváció, a dolgozók számára... Ha bele gondolok nincs is benne semmiféle átverés. Éppen emiatt, tulajdonképpen a vez.ig személye nem is fontos, ami lényeg, hogy legyen valaki legfelül egy irdatlan nagy fizetéssel... Az, hogy egy idióta, néha még az sem érdekes...

rooklin 2013.06.30. 01:22:55

Mekkora vállalatok vezérigazgatóiról van szó? Erről nem esik szó. Magyarországon 264 dollárt ír órabérre, ami 48 negyven órás munkahéttel havi 9.6 millió forint. Ez azért már vezérigazgatói fizetésnek is nagyon komoly.

kpityu2 2013.06.30. 05:28:17

Hmm. Érdekes grafikon. Azt mutatja, hogy mekkora parasztok vagyunk.

Link elek 2013.06.30. 06:27:39

A CEO fizetesek 3-600$/óra kozott vannak.
Ami a lenyeges kulonseg, hogy mennyit keresnek a szegenyek.

Ami igazan kitunik az pl: olaszorszag az egyik iranyba, es izland a masikba

BigPi 2013.06.30. 07:45:39

@Nick Leeson: Egyik ismerősünk még nagyon fiatalom (akkoriban annak számított) kiment németbe, mert kettős állampolgár volt. Egy cég csoportnál helyezkedett el, ahol szépen lassan megmászta a szamárlétrát. Az utolsó 10 évében mielőtt haza jött volna vezérigazgatóként dolgozott, így amikor váltani akart ennek megfelelő pozíciót kereset. Első sorban Berlin 400 km-es körzetében, de végül 3 évvel ezelőtt, haza jött, mert azt mondta, hogy elvárásaihoz képest itt ajánlották a legtöbb fizetést.
Sajnálta is, hogy nem nézet szét korábban idehaza, mert már rég visszajött volna. Állítása szerint a német hasonló pocizóhoz képest 25 %-kal keres itthon többet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.30. 09:49:13

Az én nagyfőnököm fizetése pont 80-szor nagyobb az enyémnél.

Vegaaa 2013.06.30. 10:08:10

nekem erről kicsit a közlekedés jutott eszembe. évekkel ezelőtt megkérdezték tőlem a kollegáim, hogy miért járok egész évben minden nap bringával dolgozni. mivel nekünk vidéken árufeltöltőknek nettó 70-75 ezer a fizunk, ezért könnyű kiszámolni hogy 1 évben 1 hónapot csak azért dolgoznék, hogy megvehessem azt a bérletet amivel munkába (is) járok. erről aztán eszembe jutott, hogy mennyivel gyorsabb busszal járni mint biciklivel. lehet hogy én bringával naponta csak 5-10 perccel vagyok lassab mint a busz (egyébként gyorsabb, mert ajtótól ajtóig megyek és akkor amikor akarom átszállás/várakozás nélkül), ami évente cca. 60 órát jelent. 1 hónapban 160 órát dolgozunk átlagban, tehát aki annyit keres mint én és tömegközlekedéssel jár, az évente kb 100 órával "lassabb" mint én (a bringám fenntartásához max 8-10 órát kell dolgoznom évente). még durvább a történet ha az autót vesszük alapul. az autó gyorsabb mint a bicikli? számold ki hogy hány órát dolgozol évente azért, hogy autóval járhass. kicsit persze demagóg a dolog, de szerintem legalább annyira, mint a melyik országban hány órát kell dolgozni azért hogy megvehess egy hamburgert. ugye ismerjük.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.06.30. 10:27:26

@Nick Leeson: A vezérigazgató fizetését szerintem a versenytársak határozzák meg bármilyen furán is hangzik. A cég ugyanis ezekre a kulcspozíciókra vigyáz a legjobban, így mindent megtesz, hogy átcsábítsa/megtartsa ezeket a big shotokat.

@Vegaaa: Ez is egyfajta szemlélet, tetszik, ahogy átváltod a pénzt az általad használt javakra, így sokkal pontosabban látod, hogy mire megy el, emiatt sokkal tudatosabban költöd/takarítsz meg. Tetszik. A BIG MAC index viszont nem egy adott ország fogyasztását hivatott mutatni pusztán az inflációra ad egy könnyen gyártható mérőszámot.

@kpityu2: Én a "válság sújtotta" spanyol és olasz fizetések láttán mondtam egy cifrát.

Lángharcos 2013.06.30. 11:08:33

@Nick Leeson: Ha ehhez hozzáveszem, hogy gyermekként a szegényemberből lesz a herceg mesével traktáltak utána jön ez a "motiváció" - de lássuk be, ritkán lesz takarítóból vagy portásból vezérigazgató.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.30. 11:43:15

és olyan felmérés, hogy ezért a pénzért mennyi ideget nyelnek le, meg stressz, meg ilyenek?!

StanLee · https://newsroll.net 2013.06.30. 13:45:00

A Volkswagen AG vezérigazgatójának (M. Winterkorn) éves fizetése tavaly csak 14,5 M euro volt (4 milliárd 350 millió forint). Szerintem ennyi pénzért sokan elvállalnák azt a stresszt és felelősséget, ami rá hárul.

Szerintem a felsővezetők fizetése egyáltalán nincs összhangban a tényleges munkájukkal, de sem a tapasztalatukat vagy a kapcsolati rendszerüket sem mutatja megfelelően. Vannak egyszerűen olyan munkahelyek, ahol sokan dolgoznak esetleg igen széles piacra, és így a fizetés is annak megfelelően növekszik. Minél nagyobb fogyasztói bázisra épül az értékesített termék, annál többet keres az adott vezető pozícióban lévő személy.

IIsten 2013.06.30. 13:45:13

mekkora egy marhaság!
56x-os pénz? max a takaritónő és a bankigazgató között..

BamBos 2013.06.30. 16:50:39

@Lángharcos: Azért még a mesékben is átmegy a szegénylegény különböző próbákon, mielőtt herceg lesz... Diákmunka, egyetem, és nyelvvizsga ezek a próbák...Szóval nyilván nem lesz mindenkiből vezérigazgató, de azért ne fogjunk már minden a körülményekre!!!!

A Tyne folyó déli partja 2013.07.01. 21:35:07

én tudom, mennyit keres a főnököm, benne van a rendszerben:)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.07.01. 22:05:25

@A Tyne folyó déli partja: :) Akkor Neked bizalmi állásod van!... Azért annyit elárulhatnál, hogy stimmelnek a fenti arányszámok?...

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.07.03. 21:23:28

Nálunk minden évben közzéteszik az éves riportban a cégvezetők juttatásait, mindig jókat derülünk rajta kávézás közben.
A fizetés a legkisebb tétel egyébként, a részvényopciók és az egyéb juttatások, ami sokkal több és azt nem tudom, hogyan lehet összehasonlíthatóvá tenni, mert sok cég ezt nem reklámozza.
Meg ugye olyan is van, aki a mekis számláját is elszámolja...

A Tyne folyó déli partja 2013.07.05. 22:33:39

@multikarrier: nem bizalmi, a bérszámfejtésen vagyok...
s csak az észak-angol fizetést tudom.
esetenként hivatalból kell ellenőriznem a főnökeim fizetését. de melyik főnökig menjünk el? mert nálunk a legalsó beosztott, aki most jön, kap évi kb. 13ezret (valamivel kevesebbet), ez megy fel évente, ugyanez a kategória 15444-ig megy fel. az eggyel fentebbi, aki ugyanazt csinálja, mint az előbbiek, csak ő ellenőriz is, meg van még egy-két plusz, 16ezer font körül indul, 16830-ig megy fel. efölötti a team leader, aki 20ezertől indul, 22ezerig megy fel. ő főnöke 33ezerig. az övé 41ezerig, ez már a bérszámfejtő menedzser, s aki az egész pénzügynek a feje, az 66ezer fontot kap.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.04. 16:57:16

@multikarrier: Az olasz helyzethez azért hozzá kell tenni, hogy az utóbbi tíz-tizenöt évben nagyon sokat változott ott a munkaerőpiac. Vannak az "öregek", akik még a régi rendszer szerint kerültek állományba, és gyakorlatilag elmozdíthatatlanok. Ők nagyon sokat is keresnek. Aztán vannak a fiatalok, akik már az új, rugalmas rendszer szerint állnak munkába. Ők sokszor ingyen dolgoznak (stage-rendszer), vagy minimális fizetésért - úgy hívja őket a sajtó, hogy az ezer eurós nemzedék.
Éppen a válság első jeleinél vezették be az új rendszert. De a régi szerződéseket nem tudják, nem akarják bántani, szerintem ez miatt alakulnak így a számok.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.10.10. 08:01:51

@fannie: Ez a rugalmas rendszer azt jelenti, hogy nem fizettetnek ki túlórát? Az állások száma akkor nem feltétlenül lett annyival kevesebb, mint amit a munkanélküli statisztikák mutatnak? 50%-ról szólnak a hírek a fiatalok körében...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.10. 10:11:33

@multikarrier: Nem csak a túlórát nem fizetik ki, sokan egyáltalán nem kapnak fizetést. Költségtéritést sem, pl. benzin, telefon. Az állások száma is kevesebb, valahányan elmennek nyugdijba, de a fiataloknak nagyon nehéz az előrejutás.
Az 50% nekem reálisnak tűnik.

______________ (törölt) 2014.03.15. 17:20:18

szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, aki ennyit fizet, de messze nem ez a ceo-átlag.

"Az ügyvezetők jelenleg közel 26 millió forintos éves teljes juttatásban részesülnek.
....
egy a termelésben dolgozó szakmunkás éves fizetése mintegy 3 millió forint...."

www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Dokumente/Bereich_CC/Publikationen/Verguetung/2012/2012-12-17_Berezesi_Tanulmany.pdf


süti beállítások módosítása