Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

A kreatív önéletrajzírásról

2012.10.26. 01:00 - multikarrier

Címkék: interjú célok szerepek stratégia munkapiac piszkos

cv.jpg

Ez a rész a legelső lépésről szól, a CV elkészítéséről, s arról, hogy hogyan érd el, hogy felfigyeljenek rád és behívjanak az első fordulóra. A lentiek főként Magyarországra vonatkoznak, külföldi multiknál ez is komolyabban veendő. És igen, a lentieket megfogadva hazudni fogsz, azonban tekintve, hogy nem plébánosnak jelentkezel, hanem csak egy multihoz, ezért egy felvételi folyamat során mindenképp szükséged lesz némi színjátékra. Ne legyenek elveid, mert az asztal másik oldalán ülőnek sincsenek, hidd el.

  1. Alapszabály, hogy csak olyat írj le az önéletrajzodban, amit majd el is tudsz mondani. Ha már színezned kell, akkor a legegyszerűbb, ha a felettesed munkáját írod le úgy, mintha az a sajátod lenne. Őt mégiscsak elég jól ismered, szóval, ha kérdéseket kapsz valami olyan dologgal kapcsolatban, amit sosem csináltál, egyszerűbb lesz elmondanod. Mindig légy érthető, de ne magyarázd túl.
  2. Az iskolai végzettséged nem nagyon számít, viszont ha az nem felsőfokú, akkor sehova nem kerülsz be. Szóval az önéletrajzodban mindenképp vezess fel legalább egy felsőfokú végzettséget, lehetőleg közgazdasági egyetemet, vagy egy gazdálkodási főiskolai szakot. Nyelvet jól beszélők fejeljék meg mindezt külföldi tanulmányokkal is! Senki nem fogja leellenőrizni, de ha nincs ilyened, már az első fordulóra se jutsz be. Egy multis munkádhoz általában amúgy nincs szükséged az egyetemi tudásra, de nem engednek be nélküle. Tudom, hogy ez ellentmondásos, de fogadd el és írd bele.
  3. A szakmai tapasztalatodat is fontos kozmetikáznod, amennyiben nem megfelelő. A nem adekvát állomásokat ki is veheted, ezáltal a vágyott pozícióhoz passzoló cégeknél töltött idő meg is hosszabbodik, s mindjárt két legyet ütsz egy csapásra: Stabil, megbízható és lojális pályázónak tűnsz, aki tudja mit akar és a szakmai tapasztalata is teljesen adekvát.
  4. Nyilvánvalóan az önéletrajzodat minden pályázathoz testre kell szabnod és lehetőleg a hirdetés pár kritériumát helyezd el a szakmai múltadban. Honnan tudná meg bárki is, hogy Te 1 vagy 11 embert irányítottál, vagy hogy vezettél-e belső ellenőri projektet korábban? Ezek azonban szinte garantálják, hogy behívjanak. A HR-es az önéletrajzra pillantás során felfedezi, azt a 3-4 hívószavat, amit keresnie kell a leírás alapján és már benn is vagy az első fordulóban. Volt olyan, hogy viccből egy az egyben másoltam be mondatokat a pozíció leírásból és senkinek sem tűnt fel!
  5. A korábbi pozícióid megnevezésénél légy minél egyértelműbb. A „Senior french queue management support lead”-et a kutya sem fogja érteni, emellett visszatetsző is, mert olybá tűnhet, hogy kozmetikázni akarsz, pedig ugye ilyet sosem teszünk. :) Írd inkább, hogy Senior Team Lead és részletezd alatta a feladataidat, ahol aztán már szárnyalhat a képzeleted. De ne feledd: Légy konkrét a kitalált tapasztalataidban így nekik is könnyebben érthető és Neked is egyszerűbb lesz elmagyarázni, hogy mit is csináltál.
  6. Aktuális helyed a hierarchiában. Az alap, hogy az éppen aktuális legmagasabbat írd be és ne részletezd, hogy igazából csak fél éve neveztek ki csopveznek, előtte évekig mezei team member voltál. Nem. 5 éve dolgozol a vállalatnál és csoportvezető vagy. Látod? Működik és még csak nem is hazudtál. Ahogy korábban is olvashattad, soha nem jutsz feljebb, ha nem vagy ambiciózus már a pályázás legelején.
  7. Nyelvtudással kapcsolatban inkább legyél őszinte, mert azt le fogják ellenőrizni és kínos perceket spórolhatsz meg magadnak, ha leírod a valós szintedet. Ez az ahol nem lehet füllenteni, ezért inkább tessék megtanulni rendesen angolul, e nélkül örökké kispályás leszel!
  8. Hobbiknál soha ne részletezd túl, válassz egy a külsőd alapján hihető csapatsportot, meg valami kreatívnak tűnő maszlagot, mint fényképezés, utazás és társai.
  9. Linkedinen feltétlenül legyen elérhető az önéletrajzod. Tekintve, hogy az könnyen összevethető a majd pályázatra beadott anyaggal, az online verzióban legyél kicsit általánosabb.
  10. Légy konzisztens amennyire csak lehet. Ha kitaláltad magadnak, hogy Te 2008 óta Team Leader vagy, akkor ehhez tartsd magad a továbbiakban is, különben könnyen belefuthatsz egymásnak ellentmondó tartalmakba. Jó döntés, ha nyilvántartod a pályázataidat és az önéletrajzaidat.
  11. Ha a fenti listát olvasva hányingered lett, akkor ne kövesd a felsorolt pontokat. Az azt jelenti, hogy vagy nincs szükséged effajta kozmetikára, mert amúgy is penge az önéletrajzod, vagy nem vagy elég ambíciózus, hogy fordíts az életeden. A többieket viszont bátorítom arra, hogy megfelelő rákészüléssel rendkívül gyors léptékben olyan állásokba kerüljenek, amiről korábban álmodni sem mertek.

Néhány példa a fentiekre:

cv2.jpg

Akit keresnek: Team Leader – IT support

Te ez vagy: IT helpdeskesként 3 éve operációs rendszereket telepítesz és monitorokat állítasz be új belépőknek

Ami megjelenik az önéletrajzodban: Senior IT Team Member vagy 4 éve, jelenleg egy öt fős csoport szakmai vezetőjeként, irányítod az operatív munkájukat, feladataid közé tartozik üzleti hálózati rendszerek fejlesztése, pénzügyi adatbázisok készítése a management felé

cv2.jpg

Akit keresnek: Senior pénzügyi elemző

Te ez vagy: Biztosításokat árulsz 2 éve előtte adminisztrációs munkát végeztél több cégnél 3 évig

Ami megjelenik az önéletrajzodban: Senior pénzügyi elemző vagy 5 éve egy kisebb cégnél és most egy nagyobb multinál szeretnél nemzetközi tapasztalatot gyűjteni hasonló munkakörben. A pozícióleírást átfogalmazva beírod a tapasztalatodhoz és a kompetenciádhoz

cv2.jpg

Akit keresnek: Főkönyvelő nemzetközi tapasztalattal

Te ez vagy: Könyvelő vagy egy kis cégnél 3 éve és elég jól beszélsz angolul

Ami megjelenik az önéletrajzodban: Könyvelési csoportvezető vagy 2 éve egy multinál, előtte könyvelő és bérszámfejtő voltál Oxfordban 4 évig

cv2.jpg

Akit keresnek: HR manager

Te ez vagy: HR Team member vagy 3 éve, lehetőleg generalista

Ami megjelenik az önéletrajzodban: HR Team Leader vagy 6 éve és egy 10 fős csapatot vezetsz.

cv2.jpg

Akit keresnek: Vezetői asszisztens

Te ez vagy: Recepciós, jól beszélsz németül

Ami megjelenik az önéletrajzodban: Vezetői asszisztens vagy 1 éve, előtte 5 évig adminisztrátor voltál különböző területeken, két évet a Berlinben dolgoztál a nagykövetségen, mint tolmács

 

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr554870680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Viktor 2012.12.18. 12:37:48

akkor most visszablogolok :)
még ha egyet is értek vele, hogy jól kell eladni magadat, teljesen ellenzem, hogy mindez apró kis hazugságokon alapulva történjen meg. főleg nagyokon. a hr-t minősíti, ha nem néznek utána diplomáknak és nem ellenőrzik le jobban írásbeli és szóbeli tesztekkel a kompetenciát. persze sok felől meg lehet közelíteni a témát, pl. hogy mi a fenének kell sok helyre diploma? főleg ha meg se nézik, és a kör máris bezárul.
mióta németországban vagyok, főleg a cégközpontban, megértettem azt, hogy mi az a (korrekt(?)) verseny...ami minőségi képzésre, kiválasztásra és munkára alapul. szerintem ilyen típusú önéletrajzokkal a forma lesz minőségi, és nem a tartalom, ami aztán mindkét felet minősíti. de ami végső soron számít az valóban a munka teljesítmény.
várom a reakcióidat :)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.19. 11:48:01

@S.Viktor: Világos és fullriszpekt, amit írsz. Pár reagálás részemről, ugyanakkor úgy látom, hogy Te a 11. pontomban szerepelsz, mint elsőrangú diplomával rendelkező pályázó, így Rád a többi pont lehet nem is vonatkozik.

Szóval a fenti bejegyzés a felvételi rendszer hiányosságaira is reagál, hiszen tudjuk, hogy a 100%-os minőségi munka a kiválasztás folyamata során sincs meg, emiatt könnyen pórul járhat a nagyon őszinte pályázó. Egy vegytiszta példával élve: Ha egy 38 éves diploma nélküli Excel és Access guru beír egy kecskeméti főiskolát a tanulmányaihoz plusz egy multis munkakört, nagyon megnő az ázsiója, miközben az kompetenciája, adatbányász tehetsége és hozzáadott értéke továbbra is magas.

A másik pont, hogy ambiciózus emberek igenis célozzanak meg olyan munkaköröket, amire még lehet, hogy nem készek teljesen a tapasztalatuk alapján, viszont nem akarják kivárni a rendes tanulóidőt, hanem gyorsabb ütemben akarnak haladni. Megint egy példával élve, nyilvánvalóan nem csak kizárólag menedzserből lehet menedzser, mert akkor egy idő után kihalnának, viszont a HR-esek erősen ellenkeznek akár egy Team Leadert is felvenni menedzseri pozícióba, ami szerintem full hülyeség. Ha valakiben megvan a kompetencia, akkor ne kelljen már évekig parkolópályán állnia és kivárnia a szenioritást. Sokak számára pont az hozza meg a motivációt és a magasabb teljesítményt, ha egyre nagyobb dolgokat vállal be és nem csak apró lépésekben halad. Szóval nem azt mondom, hogy mindenki hazudjon bele minden hülyeséget a CV-be és akkor majd minden működni fog, ésszel kell ezt is csinálni. Ugyanakkor ne legyen túlságosan álszentek sem: Egy multihoz azért megy az ember elsősorban, hogy pénzt keressen és ennek érdekében sok mindent be kell vetni.

A Te példádnál maradva: Tegyük fel, hogy az elsőrangú diplomádat nem fogják értékelni a jelenlegi cégednél, mit teszel? Ugyanerre a pozícióra pályázol egy másik cégnél vagy inkább egy magasabb szintet célzol meg? Valószínűleg a másodikra szavazol, ha van benned ambíció és nem csak érdekességből végeztél el egy üzleti egyetemet. Ebben az esetben viszont igencsak ki kell domborítanod a CV-det, beletenni esetleg olyan vezetői tapasztalatokat, amiket esetleg még nem szereztél meg, de már késznek érzed magad, hogy továbblépj. Nem vagy 100%-osan kész rá, de mondjuk 75%-osan, a maradék 25%-ot meg majd megszerzed az új helyen, pont emiatt (és a magasabb kereset miatt) leszel majd extra-motivált. Mit szólsz? :)

PS: Közben eldöntöttem, hogy írok egy kisállat határozós bejegyzést a HR-esekrő is. :)

S.Viktor 2012.12.19. 18:11:43

@multikarrier: igen, teljesen igaz amit írsz, főleg az utolsó bekezdés, ami meg rám vonatkozik és abszolút így gondolkozom. nem is vitatom. talán egy példát éreztem túlzónak a posztban - az oxfordi bérszámfejtést :)

egyébként az a vicces, hogy amit írsz, meg ahogyan írod, az a tipikusan magyaros ravasz hozzáállás: ismerd meg a rendszert és játsszd ki! és őszintén szólva, amíg ezt nem bűntetik, addig miért ne tenne így az ember? :)

a kisállat határozós írást olvastam, nagyon tetszik, úgy van minden amit írtál :D

te hr-s vagy egy multinál?

smartdrive 2012.12.19. 19:51:11

de aztán semmi panaszkodás, hogy neked is hazudtak. mondjuk arról, hogy mennyi lesz a fizetésed

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.19. 19:52:33

@S.Viktor: Az oxfordi bérszámfejtés már bejött egyszer nagyon, mert nagyon komolyan hangzik az egyetem miatt, de korántsem azt jelenti, hogy ott végeztem, mégis ezzel a képzettársítással jár. Ez olyan, mint a pármai kolbász, vagy a tokaji sör! :D:D:D

Ravasz, ez tetszik, ez jó szó! Igen, szerintem is használjuk, amink van, főleg, ha azzal nem ártunk senkinek sem.

Kisállat-határozás és egyéb állatságok még lesznek, kövess!

gambrus 2012.12.19. 22:16:07

Sziasztok,
gyors kerdes. Ausztriaban dolgozom egy multinal immaron 2 eve. jo a csapat jo a fizu es szeretem is amit csinalok. neha monoton de ez vele jar. a bajom az h sokkal tobbet dolgozom es teljesitek mint amennyit fizetnek (szubjektiv megitelesem a kollegaim teljesitmenyehez hasonlitva). A fonokom tudja es latja ezt de nem tudja rendesen honoralni mert a ceges eloirasok miatt neki is meg van kotve a keze. hiteget egy ideje egy csoportvezetoi pozicioval de a jelenlegi gazdasagi helyzet valszeg nem tesz lehetove egy olyan merteku bovulest ami indokoltta tenne egy csoportvezetot. o azzal ervel h szerkezeti valtozasok lesznek - amit en is elore latok - es akkor ki tud majd nevezni. ez jo esellyel egy even belul megtortenhez, de a mai vilagban semmi sem 100%.
Cegen belul gyorsan el tudnek helyezkedni egy hasonlo pozicioba ahol uj dolgokat tudnek tanulni de az ottani elorelepeshez meg kellene varni a 2 evez egy helyen.
Szerintetek erdemes varni a nem tuti magasabb poziciora egy olyan osztalyon ahol mar expertnek szamitok es ha kinevezes lesz tuti engem valasztanak (ha egyatalan lesz) vahy erdemesebb lepni valami uj fele ahol hasznosithatom ugyan az eddigi tapasztalataim es meg sok ujat is tudnek tanulni viszont nincs esely eloleptetesre?
Koszi elore is.
(telorol irok szal bocs az ekezet hianyaert valamint az elgepelesekert :) )

KenSentMe 2012.12.19. 22:17:52

Nem tudom, ez azert egy veszelyes jatek. Ugy ertem, persze, az ember hazudhat, de ha veletlenul megkapod az allast, azert lehet, hogy ossze fogod szarni magad.

A peldaban emlitett IT helpdeskes, aki windowst telepit es monitorokat allit be, azert nagyot fog nyelni, ha a munkaba allas utani heten veletlenul osszeomlik a ceges adatbazis, aztan mind az ot kis beosztottja ott fog csungeni rajta, hogy "ilyen meg nem volt, tanits minket, mester, hogy ezt hogy oldjuk meg". Persze, sztorinak jo, de gondolom igy azert gyorsan ra lehet kerulni a HR-es feketelistakra... es adott esetben egy a kiirasoknak megfelelo ember ezt 5 perc alatt meg tudna oldani, ket ora kavezast kovetoen.

Sajnos ez egy ordogi kor, ugy ertem, aki jo helyen jo beosztasban dolgozik, tobbet tanul, tobb kapcsolatot epit, a kapcsolatai minosegibbek, nem furjak a munkatarsai, nem csomorodik meg, kozben tobb ideje marad es onszorgalombol is tobbet kepzi magat, adott esetben tobb segitseget is kap, mert a cege meg akarja tartani. A vegen, ha osszeveted azokkal, akik az elmult 10 evben szar helyeken dolgoztak, azt latod, hogy eg es fold a kulonbseg.

Kezdo allasoknal ezt valamennyire meg lehet jatszani, en a sajat teruletemen azt latom, hogy egy ilyen feltupirozott embernek hozzavetolegesen nulla eselye volna elvegezni azt a munkat, ami mondjuk kiiras szerint 5 ev gyakorlatot igenyel, legyen benne akarmekkora X faktor es motivacio.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.19. 22:53:01

@gambrus: A cégen belüli váltás során sajnos nem valószínű, hogy nagyon emelkedni fog a béred, hiszen ismerik, hogy mennyi volt eddig és csak úgy nem adnak lényeges korrekciót. Sok minden múlik azon, hogy mennyire lenne rossz nekik ha elmennél, az az igazi motiváló erő számukra. Anélkül, hogy ismerem a helyzetet én inkább ezt a "fenyegetést" lengetném be és akár nyíltan is beszélhetsz erről a főnöknek, hogy szeretsz itt lenni, de el fogsz, menni, ha nem növekszik jelentősen a béred. Jó előre felkészülni, hogy mekkora béremelést fogsz kérni, hogy ne ott kelljen rögtönözni. Nem jó stratégia, ha a többiekhez hasonlítod magad, sokkal jobb érv, ha kizárólag a saját igényeiddel és lehetőségeidet tárod fel a főnök előtt.

@VRbagoly: Igen, minden kockáztatásnak vannak korlátai és veszélyei. Ha azonban birtokában vagy a pozícióhoz szükséges tudás mondjuk 60-75 százalékának, akkor már bőven megéri kockáztatni. Azért az nem törvényszerű, hogy a kinevezésed első hónapjában beüt a krach, s akkor sem Te leszel a "hibás", mindenki tudja, hogy új vagy, nem buksz bele, ha nem oldod meg a szitut. Ugyanakkor igen, egyetértek sokkal több stresszel és necces szituval jár így a dolog, de ha a visszájára fordítom a dolgot, ezáltal gyakorlatilag kényszeríted magad a nagyobb teljesítményre, mert nincs punnyadás hetekig, egy ilyen váltás során hónapokig készenlétben leszel. Teher alatt nő a pálma és a fizetés! És azzal is egyetértek, hogy az ilyen helyzetek miatt kerülsz rövid idő alatt olyan beosztásba és helyre, ahol aztán már még könnyebb lesz előrelépni. Majdnem minden csak ambíció kérdése!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.20. 04:37:27

nekem két herótom van:

1. mit csinált ön a két munkahely-váltás között eltelt időszakban - semmit bazmeg, ültem otthon és bogarásztam az internetet, hogy mehessek végre dolgozni, azt.
2. miért jött el az előző munkahelyéről - azért bazmeg, mert utáltam a főnököm, aki egy tehetségtelen szarkupac volt és már nem tudtam vele dolgozni

na, kíváncsi vagyok mit mond a guru, ezeket hogyan adjam elő? :) az 1. pontnál az eltelt idő 1,5 év, amíg tényleg nem csináltam semmit, külföldön élveztem a megkeresett pénzt és agyaltam, hogy merre az arra.

egyébként jó a blog, tetszik az egyenessége

Gyulimali 2012.12.20. 09:40:59

@balage_81 reloaded:
1.,
Én azt mondtam, hogy segítettem a családi vállalkozásban (vidoetéka), de mivel egyáltalán nem vágott a szakmába, ezért nem is részleteztem az önéletrajzomban. Eddig mindenhol OK volt.
2.,
"Elértem mindent, amit az adott pozíció lehetővé tett, és nem láttam továbbfejlődési lehetőséget."
Illetve:
"Önök kerestek meg engem az ajánlatukkal."
Esetleg:
"Mindig is érdekelt a repülés/bányászat/vasút, stb. és szeretném ezen a téren a cég javára felhasználni a tapasztalataimat."
@gambrus:
A bérrel kapcsolatban az az alapkérdés, hogy osztrák bért kapsz-e ott, vagy Trükkös magyart (Ezt úgy értem, hogy itthoni mércével sok, de az ottani kapható bérnek csak a 80%-a). Ha ugyanannyit keresel, mint az osztrákok, akkor nem nagyon van mozgástér, mert német területeken eléggé szögletesen be van határolva a bértábla. Ha viszont alul vagy ténylegesen fizetve, akkor az már lehet egy jó hivatkozási alap.
Én is javaslom a külső munkakeresést. Sajnos az embernek ki kell lépnie a komfort zónájából, amennyiben előre szeretne lépni. A munkaadók pontosan arra alapoznak, hogy a legtöbb ember nehezen mozdul ki a megszokott, kényelmes munkájából.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.20. 09:51:38

@balage_81 reloaded: Gyulimali megoldása király, másik megoldás, hogy vagy meghosszabbítod az utolsó munkahelyed kilépési dátumát, vagy beírsz egy kevésbé ismert vállalatot, ha külföldön voltál nyugodtan írj be külföldit az a legjobb, rengeteget hozzáad a személyiséghez egy külföldi (munka)tapasztalat Jó ötlet még a saját vállalkozás ötlete is, mert az aztán tényleg bármi lehet és erős kezdeményezőkészségre utal. Látod, a kezdeti hátrányból még előnyt is kovácsolhatsz!

2. Itt nem lennék ennyire egyenes, mert sajnos visszaüt, ha bárki másról rosszat mondasz, azt gondolják egyből, hogy Veled van a baj... Jobbak a pozitív válaszok, mint Gyulimalié, amik lehetnek egyszerűek is, mint, "több év után ki szerettem volna magam próbálni egy új területen" vagy "Mindig is arra törekedetem, hogy több kapcsolódó területről gyűjtsek tapasztalatokat, hogy így jobban átlássam az egészet" Ha a külföldi munka "vállalását" választottad az első pontban, akkor meg privát okokra is hivatkozhatsz, tekintve, hogy családi okok miatt jöttél haza.

gambrus 2012.12.20. 10:16:24

@Gyulimali: osztrák bért kapok. ezek szerint akkor tényleg érdemes céget váltanom.

arról még nem hallottam véleményt, hogy szerintetek mennyi az egy munkahelyen eltöltött ideális idő? mi az amitől már nem tűnik job-hoppernek az ember? 2 év? 3 év?

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.20. 10:59:27

@gambrus: Nincs általánosan követendő szabály semmire, de 2-3 év után már valóban értelmes váltani, viszont nagyon jól "mutat" ha van legalább egy 4-5 éves jogviszony is, mert akkor könnyebb példát hozni a lojalitásra. Erről majd írok is egy bejegyzést, mert érdekes téma. Itt egy grafikon, ami az életkori tényezőket is mutatja, elég tanulságos: www.bls.gov/opub/ted/2012/ted_20120731.htm

Svarcenberg 2012.12.20. 12:37:45

Maxxximálisan egyetértek e blogban leírtakal. Akár én is írhattam volna ezeket a sorokat. Az elveket követve, 9 év alatt 481 (négyszáznyolcvanegy) százalékot növekedet a fizetésem. Ezen stratégiák nélkül még mindig az első helyemen dolgoznék – amit egyébként szerettem és máig szívesen emlékszek vissza az ott eltöltött évekre –, s a kezdő fizetésem alig 50 százalékkal növekedett volna.
Multis karrierem alatt, három részletben, egy évet dolgoztam külföldön. Egyesül Államok, Egyesült Királyság, Németország volt a repertoár. Mindig elmosolyodok amikor arról olvasok, hogy milyen a német munkavállalói mentalitás meg, hogy milyen űberfaxák a német munkások. Megdöbbentő volt azzal szembesülnöm több német cégnél, a németországi központjaikban, hogy az ottani hozzám hasonló ”karrieristák”, mennyivel nagyobbakat vetítenek, mennyivel kreatívabbak az önéletrajzaikban, és mennyivel alacsonyabb a mögötte lévő valós tudás :-) Ezzel nem a tudásukat akarom letenni, csak érzékeltetni, hogy mennyivel jobban tudják eladni magukat. Egyébként a három fent említett ország közül, Németországban éreztem a legjobban magamat. A legnagyobb eltérést a német és a magyar mentalitásban talán még is az, hogy ha egy ”expert”-et kerestem náluk, akkor a német kollégák a magyarokkal ellentétben nem lehúzták a társukat, hanem szinte futtatták.
A karrier a számomra azt jelenti, hogy ha nem kezdtem volna el a blogban leírtak alkalmazását, akkor még ma is a 9 évvel ezelőtti munkámat végeznem az összeszerelő szalag mellett, s nem egy mérnökökből álló szakértői team-et vezetnék, ötszörös fizetésért. Mindezt úgy, hogy csak vidéken dolgoztam eddig. Budapesti, Pest megyei állásom még sosem volt. Sőt, a Duna bal partját is még csak repülőgépről láttam :-)
Persze ezt elérni kellett diploma is és nyelvtudás. Azon túl, hogy elsősorban nekem érte meg bátran előre menni a megnyíló lehetőségekben, illetve keresni a lehetőségeket, azon túl a nemzetgazdaság sem járt velem rosszul. Kilenc éve fizetek adót – nem minimálbér után –, a jelenlegi fizetésemből levont járulékokból, egy magam, 5 minimálbéres adójának megfelelő összeget fizetek be az államkasszába havonta. Most pedig gondolkozzunk akkor egy kicsit. Valóban megborult a szorgalmas emberek és az okos emberek aránya az országunkban? A válaszom igen. Magyarországon nagyon sok szorgalmas ember van, és nagyon kevés okos. Ami kár. Jobb lenne, ha a szorgalomhoz okosság (diploma) is párosulna, és bátorság. Ez utóbbiban ez a blog nagyon nagy segítség azoknak, akik nem csak a sült galambot várják, hogy a szájukba repüljön, de tenni is hajlandóak érte.

Gyulimali 2012.12.20. 13:52:26

@gambrus:
Azért, ezzel a váltással óvatosan!
- Ha több pénzt szeretnél keresni, akkor esetleg érdemes volna a csoportvezetőddel együtt bemenni a feletteséhez, és előadni, hogy te több fizetést (és ehhez hajlandó vagy még többet vállalni) szeretnél kapni, és legyenek szívesek ezzel kapcsolatban nyilatkozni, illetve, ha részükről OK, akkor egy karrierpályát felvázolni. Könnyen előfordulhat, hogy a mostani főnököd főnöke nem tud erről az egészről semmit, pedig, minél jobb munkaerő vagy, annál jobb a híred a cégen belül, és annál valószínűbb, hogy egy esetleges váltási igényedet támogatni fogják, csak hogy megtartsanak.
Illetve az is kiderülhet, hogy nem tartanak alkalmasnak (bizonyos időn belül) előléptetésre. Ebben az esetben valóban a cégváltás lenne a megoldás.
De ehhez tiszta vizet kell önteni a pohárba!
- Ahogy mondtad, cégen belül is lenne lehetőség előrelépésre. Szerintem 1 évet érdemes lehet még várni, ha tényleg komolyan gondolják, hogy neked adják a pozíciót.
Attól függően, hogy a munkád mennyire pótolhatatlan, lehet ezt a aktivitást kicsit befolyásolni, pl. azzal, hogy azért elejted nekik, hogy ha esetleg mégsem történne ez meg, akkor még az sem elképzelhetetlen, hogy lelépsz a fenébe.
Viszont ez nagyon ingoványos talaj, óriási diplomáciai érzék kell hozzá, hogy ne navigáld magad kényszerhelyzetbe.

SQL 2012.12.20. 14:04:00

@Svarcenberg: Én teljesen ellenkező stratégiát követek. Nekem az őszinteség mindig bevált. Nem csak a felvételikor, hanem utána az előremenetelkor is. Merem azt mondani valamire hogy "nem tudom", illetve hogy "ezt én rontottam el". Így egy idő múlva senki sem kérdőjelezi meg a hozzáértésemet, és a szavaimat , terveimet - hiszen amit tudok, abban tényleg penge vagyok, és látják, hogy vállalom a következményeket - nem bújok a 15 felettes jóváhagyó mögé. Így az a kellemes helyzet van, hogy a többiek visznek engem előre - nem csak a főnökeim, hanem akikkel együtt dolgozok.

A kamuzással az az irtó nagy baj, hogy kiderül. Mindig. Lehet hogy kell hozzá fél év, de kiderül. A "peer"-ek nagyon hamar levágják, a beosztottak méghamarabb. (ha "kéz kezet mos", az más tészta, de én onnan menekülnék) A főnököt _talán_ meg lehet vezetni, de a másik két réteg (peer, beosztott) támogatása nélkül nem vagy sehol.
Hozzáteszem, az általános, leggyakoribb hozzáállás a "kamugép". Talán ezért tudnak az őszinték (megfelelő kompetencia mellett!) előrejutni.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.20. 14:07:15

@Gyulimali: @multikarrier: tenksz a lot:) külföldet nem merek és nem érdemes benyomni (amúgy van az is ezelőttről) , de a családi vállalkozás ötlete valóban egyszerűnek tűnik, főleg, hogy tényleg van:) várom a következő posztot, ami remélhetőleg a multis top managerek munkamorálját taglalja:)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.20. 15:17:36

@SQL: Köszi a véleményed, nagyon tiszta és egyet is értek vele, többfélék vagyunk. Mindenkinél mások az erkölcsi és ambíciós limitek, az a legjobb, ha a saját elvárásaival békében van az ember.

Egy dolgot azonban ismét kiemelnék, a fenti pontok megfontolása nem vezet automatikusan kamuzáshoz, vagy csaláshoz, egész egyszerűen kidomborítod a jó oldalaid és elrejted a rosszakat. Ha a kompetenciád nincs meg egy munka elvégzéséhez, akkor majdnem teljesen mindegy a tapasztalatod, ha viszont megvan, akkor nyugodtan merj belevágni új dolgokba, mert mindez sokkal előbbre visz. Ez persze ismét csak akkor alkalmazható, hogy ha tisztában vagy a lényeges dolgaival az adott munkának.

A kamugépek kiszűrése pedig igenis a fejvadász és a többkörös interjúk során a szakmai vezetők feladata, ha felvesznek egy teljesen dilettánst meg is érdemlik. Ha teljesen más színekkel töltöm fel a CV-m, mint amilyen vagyok, az ki kell, hogy derüljön egy-két körös szakmai interjún.

@Svarcenberg: Gratulálok! Végig ugyanabban az iparágban/szakmában maradtál? A vezetői készségeket hogy tanultad meg?

@balage_81 reloaded: multis top managerek munkamorálja? Jó ötlet!

Gyulimali 2012.12.20. 16:15:40

@balage_81 reloaded:
...pedig a külföldi munka, legyen az akármennyi is, nagyon erős érv amellett, hogy inkább téged vegyenek fel.
Három dolgot mutat meg világosan:
- rugalmas vagy, és nem félsz belevágni az ismeretlenbe
- Képes vagy önálló lenni (idegen környezet)
- Megfelelő a nyelvtudásod
Én semmiképpen nem hagynám ki ezt az önéletrajzomból!

SQL 2012.12.20. 20:54:46

@multikarrier: "Egy dolgot azonban ismét kiemelnék, a fenti pontok megfontolása nem vezet automatikusan kamuzáshoz, vagy csaláshoz, egész egyszerűen kidomborítod a jó oldalaid és elrejted a rosszakat. "

Aha, tehát az alábbi idézet nem csalás, kamuzás, hanem kidomborítja a ... mit is?

"Te ez vagy: HR Team member vagy 3 éve, lehetőleg generalista

Ami megjelenik az önéletrajzodban: HR Team Leader vagy 6 éve és egy 10 fős csapatot vezetsz."

Sok sikert!

Svarcenberg 2012.12.21. 09:17:18

@SQL: Multikarrier neked adott válasza 100%-ban megegyezik a véleményemmel.
Egy mindennapos élethelyzetet azonban szeretnék felvázolni. A multi-ban dolgozól közül sokan megtapasztalták, hogy elkezdenek dolgozni egy adott cégnél, jól végzik a munkájukat éveken át, a legjobbak abban amit csinálnak, a kollégáikkal nagyon jó a viszonyuk, majd eljön az idő, amikor a főnöke hirtelen másik cégnél kezdi el folytatni a karrierjét – kilép a vállalattól. Bár munkájukat, teljesítményüket mindenki – a felsőbb vezetés is – elismeri, ennek ellenére a megüresedett vezetői pozícióra az ”utcáról” vesznek fel embert. Sokszor egy ”null kilométeres”, tapasztalatlan, az iskolapadból épp akkor kiesett kezdőt – esetleg van két hónap munkatapasztalata. Az új főnök, NEM a kapcsolatai révén kapja meg a vezetői helyet. Valójában senki sem érti, hogyan juthatott kapásból kezdő létére abba a pozícióba; miközben tapasztalt, kipróbált, belső emberek maradnak az évek óta betöltött helyeiken a ranglétra ugyanazon fokán.
Ezt az érdekes jelenséget, eddig minden multinál személyesen megtapasztaltam, amelyet az ismerősem más cégeknél szintén megerősítenek.
A kérdésem az, miért lenne jobb vezető a munkahelyet még sosem látott frissen végzett kezdő, mint egy évek óta kiválóan teljesítő szakértő? A kérdés költői, és nem érdekel a válasz. Ha a rendszer így működik, akkor alkalmazkodok. Ha egy gyanútlan gyakornok be tud tölteni egy akármilyen pozíciót, akkor én, a tapasztalt jómunkásember is meg tudom csinálni ugyanazt. Ha ehhez kreatívan kell hozzáállnom, akkor kreatívan fogok hozzáállni.

Az őszinteségre szintén egy napi példát akarok válaszolni. Eléd áll életed párja, a legnagyobb szerelmed egy bűnronda, és rajta elképesztőn előnytelen alsóneműben, és csábosan megkérdi tőled, hogy szerinted az hogyan is áll rajta. Te is beláthatod, hogy a válaszod inkább politikusi lesz, mintsem a szemei közé vágd, hogy úgy áll rajta mint Kiszely Tündén a tundra gatya...

Rengeteg őszinte embert próbáltam tolni magam előtt. Rengeteg őszinte embert ajánlottam be pozíciókra. Rengeteg őszinte embernek készítettem elő a helyet, amit aztán ők őszintén nem vállaltak el. Így betöltöttem én a pozíciókat. Ezen emberek mindegyike mind tudásban, szorgalomban felettem álltak. Az adott szakmában egyszerűen jobbak voltak mint én. Még sem akarták elvállalni azokat a helyeket.
Mára hozzászoktam ahhoz, hogy vannak őszinte emberek. mindössze egy kérésem van feléjük:
Ha őszinteségükből fakadólag nem töltenek be egy pozíciót, akkor ne siránkozzanak azon, ha azt egy kevésbé alkalmas egyén fogja betölteni!

Fizetés. Ezt jó páran csak úgy hívjuk, hogy multibetegség. Tele van vele az Internet, hogy honnan lehet megtudni, hogy régóta vagy a cégnél, hát onnan ,hogy az új embernek kétszer annyi a fizetése, stb...
Saját példa: 90 ezres havi bruttóval kezdtem a multi karrieremet. 3 évvel később 103 ezernél tartottam, miközben az újonnan felvett, frissen végzett kollégám 140 ezerrel kezdett, a szintén újonnan felvett 4 év szakmai tapasztalattal rendelkező ”expert” pedig 170 ezerrel.
Mivel a diplomámat az újonnan felvettekkel kb egy időben szereztem meg – levelezőn végeztem –, gondoltam érdemeim elismerésére és diplomás voltomra való tekintettel kérek némi bérkorrekciót. A válasz tipikus volt. ”A cég anyagi lehetőségei most meglehetősen korlátozottak, de igyekszünk tenni a valamit érte. Sokat sajnos nem tudunk ígérni, de megtesszük amit meg lehet.” Fél évvel később a fizetésem 110 ezerre nőtt...
Rá 5 hónapra sikerült egy másik cégnél, másik pozícióban elhelyezkednem, ahol 240 ezer lett a kezdő havi bruttóm.
Nincs lelkiismeret furdalásom a kreativitásom miatt. Habár az adott munkát előtte sosem végeztem, ennek ellenére kitűnően beváltam, feletteseim, kollégáim elismerték a tudásomat, a teljesítményemet. De mivel az a cég is ”csak” egy multi volt, s az elismerésem pusztán erkölcsi maradt, ezért idővel tovább álltam, majd ismét tovább és tovább és ... és mindaddig megyek tovább és előre, ameddig csak lehet.

@multikarrier: Multiskarrierem során két iparágban dolgoztam. Elektronika és IT. Az elektronikában kezdtem, de nagyon IT közeli vonalon, amire alapozva aztán nyugodt szívvel tudtam kreatív önéletrajzot készíteni és ugyanígy eladni magamat az állásinterjúkon.
A vezetői készségeket soha, sehol nem tanultam. Így születtem :) A multivilág előtt éveket dolgoztam munkanélküliként is – ez nem elírás –, ahol munkaügyi meg ilyen-olyan átképző központok pályaorientációs tanácsadói rendre azt hozták ki, hogy én lennék az ideális főnök.
Multis karrierem kezdetén a célom nem a vezetői pozíció megszerzése volt, hanem az adott céghez való bekerülés. Sosem akartam főnök lenni. Idővel egyszerűen azzá váltam. Mára sikerült olyan szintre kerülnöm, hogy a következő váltás viszont csak is vezetői pozíció lehet. Persze sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Ha most hirtelen munkanélkülivé válnék, ugyanolyan ”őszintétlenül” és nyereségvágyból folytatólagosan elkövetve mennék el közmunkában csatornát takarítani, mint vice president-nek egy másik multihoz.

SQL 2012.12.21. 11:32:05

@Svarcenberg: Az őszinteség és a kitárulkozás nem ugyanaz. Csakúgy nem ekvivalens az őszinteséggel a döntésképtelenség és a félősség.

A (szakmailag!) őszinte embert megbecsülik (ha nem, rossz helyen dolgozol)

Nekem 12 éve 1-essel kezdődött a fizetésem. Mondhatjuk hogy nem jött be az elméletem, mert most is 1-essel kezdődik...

SQL 2012.12.21. 12:09:04

@SQL: Na jó, nem kell mindjárt szívrohamot kapni - csak pl jelezni akartam, hogy messziről jött ember azt mond amit akar. Akár önéletrajzban, akár fizetésben, akármiben. Ugye mennyire ellenszenves ha valaki kamuzik? A fizetéssel mérni az előremenetelt pedig helytelen. Többször mentem el kevesebb fizetésért dolgozni, mert a munka érdekesebb, előremutatóbb volt. Részemről befejeztem, remélem az a néhány őszinte ember nem vesztette el a lelkesedésért, nekik mondom hogy hajrá, megéri!

Svarcenberg 2012.12.21. 12:59:41

@VRbagoly: ”A peldaban emlitett IT helpdeskes, aki windowst telepit es monitorokat allit be, azert nagyot fog nyelni, ha a munkaba allas utani heten veletlenul osszeomlik a ceges adatbazis, aztan mind az ot kis beosztottja ott fog csungeni rajta, hogy "ilyen meg nem volt, tanits minket, mester, hogy ezt hogy oldjuk meg"
Ez a példa, nem sztori. Hanem a valóság. Nagy valószínúséggel az ominózus adatbázis helyreállítást egy OKJ-s számítógépkezelői vegzettséggel rendelkező műkörmös fogja első körben megpróbálni helyretenni.
Nem csak egy adott multinál, hanem az összesnél, a Londontól Szófiáig terjedő vonalon.
Egy olyan műkörmös lesz az, akinek volt bátorsága belekezdeni a lehetetlenbe.

A fenti példához – ahogy multikarrier mester írja – a 60-70 százaléknyi tudás bőven elég. Sőt. Multiról beszélünk. Minden adatbázis más és más, és minden multi és ezen belül az ügyfeleik tucatjai más és más eszközöket és metódusokat használnak az adatbázisaik felépítésére és karbantartására. Akármilyen expert is legyen valaki, a munkába állása utáni héten képtelen lesz megoldani a problémát egymaga. De még az első 2 hónapban sem valószínű. Arról nem is beszélve, hogy a munkába állás utáni első minimum 2 hétben, még a szükséges jogosultságai sincsenek meg az új munkavállalónak a munkavégzéshez. Valójában az a meglepő, ha a munkába állás utáni első héten, a friss munkaerő meg tudja oldani az összeomló céges adatbázis problémáját. Na erre felfigyel mindenki. De az, hogy az első 2-3 hétben az új embernek lövése sincs a dologról, az teljesen természetes. Viszont ha az első héten nagyot villantó expert képtelen menedzselni – futtatni – magát, akkor 10 év múlva is csak egy lesz a többi közül, évi 5%-os béremelgetésekkel.

A multik HR-én nincsen fekete lista. Mintahogy pozitív lista sincs. Ha egy jó szakember nem tud forgolódni, akkor idővel beleszürkül a többiek közé.
Ezt az önmagad futtatást nem úgy értem, hogy könyökölni kell, és átgázolni mindenkin mint egy politikus. De ha megkérdik tőled, hogy meg tudod-e csinálni, akkor csak egy válasz lehetséges: IGEN. Ha lövése sincs az embernek a megoldásról, akkor a válasz az: Igen, meg tudom csinálni, de a feladat komplexitásából adódóan és az eleddig ismeretlen faktorok függvényében a megoldás időbe fog telni.

Egy nagyon fontos dolgot szem előtt kell tartani ebben a blogban. Ez a blog a multikarrierről szól. Nem állami, nem közigazgatási, nem garázs bt-ék karrier építéséről. Az itt leírt technikák, egy magyar kis és középvállalkozásnál életképtelenek lennének. Viszont ezek a technikák igenis nagyon hasznosak a multinál a mai Magyarországon, és Közép és Kelet Európában – azaz a volt szocialista országokban. De tapasztalatom szerint, Nyugat Európa és Észak Amerika multijai is hasonlóan működnek. ”Őszinteséggel” ott sem igazán lehet messzire jutni.

Az IT és az elektronikai iparban forgolódom immár 9 éve. A szakmai feletteseim között volt bölcsész, matek tanár, közgazdász, fodrász, és rúdtáncos – nem vicc. A kilenc év alatt két (2!) szakmai felettesem volt villamosmérnök, akik közül az egyik frissen végzett diplomás volt.

Ha nem kezdem el a kreatív önéletrajzosodást, akkor még most is az első multis munkahelyemen dolgoznék, és a kezdő 90 ezres havi bruttó bérem, mára már 140 ezer forint is lehetne. A kreatívosodásnak köszönhetően, a jelenlegi nettóm, ennek a bruttónak az egész számú többszöröse (a tizedes jegyeket nem számolva és lefelé kerekítve).

Svarcenberg 2012.12.21. 13:33:25

@SQL: 12 éve a jövedelmem bruttó 42 ezer forint volt. Ha a tied 1-essel kezdődött és 6 számjegyű volt, akkor valamit nagyon tudtál. Ha most is 1-sel kezdődik, de 7 számjegyű, akkor neked már nincsen problémád és az e blogban leírtakat nyugodtan figyelmen kívül is hagyhatod.

21 év munkaviszonyom van. A jelenlegi munkahelyem a 15. a sorban (volt, hogy egyszerre 3 helyen dolgoztam és 2 helyen tanultam így jön ki a 15 munkahely a 21 év alatt). Árokásástól az IT managerig sokféle pozícióban dolgoztam. Soha, sehol nem vettem észre, hogy a szakmailag őszintéket megbecsülték volna. Pontosabban elismerték őket, megbecsülték őket. Az átlag 5% fizetésemelést sztenderd megkapták. Néha 7%-ot. A kreatívoskodás nélkül a multis karrieremet kezdő 90 ezres fizuemeléssel ebben az ütemben 140ezer forint környékére jutottam volna (bruttóban). Ma, a többszörösét keresem, nettóban.

21 év alatt 3 kivételt tudok említeni. Egy kollégám fizetését egy multinál, érdemei elismerése és a hangulata javítása végett, 80 ezerről, 120 ezerre emelték. Ez 2004-ben volt. 2006-ban 127ezernél tartott, miközben az abszolút kezdő, új srácot 140ezerrel vették fel... Egyébként a fizetése még ma sem kezdődik kettessel :(
A másik példa ugyanannál a cégnél volt. Egy csendes mérnök gyereket, operatív managernek neveztek ki.
Egy másikat, egy másik helyen, csoportvezetővé léptettek elő 3 év után.
Mindhármukban az a közös, hogy a kinevezésükkel/béremelésükkel mindenki egyetértett, aki ismerte őket. Én is. Ketten közülük a haverjaim.
Viszont sajnos nem ez a jellemző. Nemcsak Magyarországon, és nem csak a multiban, ha nem az élet egyéb területein sem.

SQL, ha 12 éve százezret kerestél, akkor nagyon király jövedelmed volt. Ha most is annyit keresel, akkor viszont fogadd meg kérlek a blog tanácsait, mert aki 12 éve százezret tudott keresni, az nagyon tud valamit, viszont el is ront. Ám ha most egymilliós jövedelmed van, akkor még királyabb vagy mint itt e blogon akárki. De ez esetben, nem mindegy neked mennyire vagyunk mi kreatívok őszinték? :)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.21. 20:27:12

@Svarcenberg: Wow, úgy látom megértjük egymást! Van kedved esetleg egy bejegyzésben megosztani a gondolataid? :)

@SQL: Az őszinteséget valóban nem tartanám a legfontosabbnak, egy multinál inkább az a kérdés, hogy el tudod-e végezni a Rád bízott feladatot, amivel kapcsolatban nagyon is egyetértek Feketehegy kolega szavaival: "De ha megkérdik tőled, hogy meg tudod-e csinálni, akkor csak egy válasz lehetséges: IGEN. Ha lövése sincs az embernek a megoldásról, akkor a válasz az: Igen, meg tudom csinálni, de a feladat komplexitásából adódóan és az eleddig ismeretlen faktorok függvényében a megoldás időbe fog telni."

p44 2012.12.26. 17:12:34

a kamu részét nem teljesen vágom - van egy rózsaszínű füzetecske (OEP kiskönyv, img.jofogas.hu/images/79/7957033049.jpg), amit minden munkahelyen leadsz az első napodon, és az utolsón visszakapod - szerepel benne a két dátum, és hogy milyen munkakört töltöttél be a cégnél. ennek függvényében ha kamuztál az interjúkon, akkor az az első napodon kiderül, amint leadtad a HR-nek a füzetet...

Lajos Kovács 2013.01.12. 13:32:23

Hűűűű, ez nagyon érdekes.
Épp munkanélküliként tengődöm.
Multikarriert szeretnék.
Jártam egyetemre, bölcsész karra, abszolváltam is, de a diplomát nem szereztem meg.
Szóval ha jól értem, ha simán beleírom az önéletrajzomba az egyetemet, senki sem fogja kérni, hogy mutassam be a diplomát?
Nem kell leadni a másolatát vagy ilyesmi?

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.12. 14:59:59

@Lajos Kovács: Igen. Egy multinál nem gyakori, hogy másolatot kérnek egy bölcsészdiplomáról. Ha az interjún meggyőzöd őket, fel fognak venni. Megfordítva: Hiába van neked nyelvvizsgád, ha nem tudsz folyékonyan érvelni egy interjún, nem fognak felvenni... Milyen területen szeretnél elhelyezkedni? Nyelveket beszélsz?

#szájbergyerek# 2013.01.12. 18:19:34

Azért mikor egy biztosítós, senior pénzügyi elemzőnek hazudja magát az már túlzás. Ide sorolnám a helpdeskes vs. IT csoportvezető összehasonlítást is.

Egyébként kétlem, hogy ezeket nem ellenőrzi le valaki. Nem kérdeznek rá, hogy melyik cégnél voltál ilyen-olyan vezető ha már CV-be nem írja bele konkrétan...

Az még belefér, ha valaki x év alatt felküzdötte magát a mezei fonalgombolyító szintről a fonalgombolyító részleg teljhatalmú urává, a CV-be meg azt írja, hogy x éve a fonalgombolyító részleg teljhatalmú ura.
Az már öblös hazugság, ha azt állítja, hogy x éve húsfeldolgozó üzemet vezet.

#szájbergyerek# 2013.01.12. 18:53:54

Kötekednék még kicsit:

"Szóval az önéletrajzodban mindenképp vezess fel legalább egy felsőfokú végzettséget, lehetőleg közgazdasági egyetemet, vagy egy gazdálkodási főiskolai szakot."

=

Szóval aki nem a Corvinuson vagy a PSZF-en végzett az menjen a p...ba de ne akarjon multikarriert.

:)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.12. 19:46:31

@#szájbergyerek#: Ezek azért erősen kisarkított példák voltak, anélkül, hogy lenne fogalmad a dolgokról bármit színezhetsz, soha nem kapod meg az állást, vagy ha igen, hamar bebuksz. A fenti módszerekkel max, azt tudod elérni, hogy nem kell még éveket lehúznod egy adott helyen, hogy a 70%-os tudásod, tapasztalatod "felhúzd" 100%-ra, hanem kis merészséggel belevágsz az új állásba és sokkal gyorsabban tanulsz és haladsz előre.

A diplomával kapcsolatban nem csak a Corvinus jó, de egy közgazdasági végzettségű diploma sokféle munkára predesztinálhat. Alapból bármilyen diploma vállalható és szükséges-elégséges, de ha nincs akkor szimplán be sem hívnak. Ami szerintem szimplán hülyeség... A multis munkakörök feléhez semmi szükség felsőfokú végzettségre... Ettől még a jelenség létezik, tudjunk róla és készüljünk ellene...

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.12. 19:48:27

@#szájbergyerek#: Amúgy nem veszem kötekedésnek, tudom, hogy provokatív a téma, engem inkább az provokál, hogy mennyire nem reálisak a két fél elvárásai egymással szemben. Ezen nem is olyan rejtett tulajdonságokra próbálunk rávilágítani itt a blogon.

#szájbergyerek# 2013.01.12. 20:29:00

@multikarrier:
Sarkított példákból van itt bőven. :)

Értem én, hogy a teljes őszinteség nem kifizetődő de azért ne kelljen már nem létező diplomákat és/vagy vezetői pozíciókat behazudni egy CV-be ill. erre bátorítani.

Aztán a végén úgyis kiderül - már megint sarkítok -, hogy a hangzatos megnevezés mögött kb. excel táblák A2 és D18 celláinak kitöltése a feladat.
Ehhez tényleg nem kell semmilyen diploma meg perfekt üzbég és piréz nyelvtudás sem.
Ámbár a CV-t dobják is a kukába ha ezek nincsenek feltüntetve, az interjút bukod ha nem beszéled a nyelveket.

Nem, nem akarom érteni! :)

Zka77 2013.01.15. 22:23:05

@Svarcenberg: nem tudom, de én 2001 vagy 2002-ben kerestem először 100K-t, nettóban. Nem tűnt annyira brutálisan jónak, szerintem középrossz IT fejlesztői fizu volt.

Zka77 2013.01.15. 22:25:37

@multikarrier: hát én diploma nélkül kerültem multihoz, viszont az egyszem építésztechnikusi oklevelemet azt simán bekérték, pedig köze nincs az itt végzett munkámhoz építészetnek :)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.01.23. 10:43:19

"...vagy nem vagy elég ambiciózus, hogy fordíts az életeden."

Vagy esetleg azt jelenti, hogy nem szeretsz hazudozni (függetlenül attól, hogy lebuksz-e vagy nem). Lúzer vagy, semmi ambíciód, szégyelld magad.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.23. 12:33:17

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Az nem hazugság, ha elmondod magadról, hogy mire lennél képes.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 13:59:04

officespace.blog.hu/2010/01/31/az_egyetlen_kovetelmeny_hazugsag

Erről szól a cikk, csak ez viccesebb:)

És mennyire igaz... Ugyan még csak 6 éve élek multikörnyezetben, de egyet értek a blog minden szavával.
Egy kis adalék, a mit hazudjunk interjún témában:
Van egy borzasztó rossz tulajdonságom, miszerint egy lusta disznó vagyok. Amit csak lehet, az utolsó utáni pillanatra hagyok, leginkább a nemszeretem feladatokat. Namost ezt úgy adom el, hogy még meg is dícsérnek, menynire jó ember vagyok :

"Engem a határidők motiválnak"

És tényleg, határidőre mindig kész a cucc. A határidő közeledtével pedig exponenciálisan növekszik az elvégzett munka aránya.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.29. 14:21:41

@Eltévelyedés: Örülök, hogy egybevág a gondolataiddal a blog. A belinkelt oldalt én is néztem párszor anno, de azért ez már túlságosan trash-blog, a valóság azért nem ennyire mocskos. Emiatt is indítottam a multikarriert.

A Te példád nagyon jó! "Engem a határidők motiválnak" - imádom! :D:D:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.18. 08:48:13

ez is nagyon jó volt, ezt is köszi!

PannonBoy 2013.04.27. 19:34:11

Nem értek egyet, hogy a CV-t kamuzással, ill. "színezéssel" kellene feldobni. Az őszinteség fontosabb, másrészt, ha kiderül a kamu, akkor annál a cégnél már a szavahihetőség elveszett. Legalábbis jobb helyeken.

Majd kíváncsi leszek, hogyha Magyarországon is bevezetik a referencia rendszert, akkor majd hogyan fognak a kamuzók hazudni. Ugyanis a referencia rendszerben ez lehetetlen.

A behívási esély növelésére jobb megoldásnak tartom a CV vizuális javítását. Ehhez elég sok karrierépítő honlap ad segítséget és az ottani tanácsok általában jók.

Sokkal nehezebb helyzetben van a multihoz igyekvő pályakezdő, akinek nincs szakmai tapasztalata, de mondjuk van egy elitdiplomája. Ha a poszt logikáját követem, akkor aszerint annak nincs is értéke. Pedig van, a kedves HR-es nézzen utána a diploma értékének, a tanult ismeretanyagnak, stb. Dolgozzon már egy kicsit ő is, basszus! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.12. 02:42:18

jaj istenem itt tényleg mindenki ennyire hülye? (legalábbis aki szerint ez a 8. főbűn) tudjátok mi a különbség a hazugság, meg a csúsztatás közt? hogy az utóbbival nem hazudsz, kicsit gyakoroljátok és nem veszekedtek annyit az asszonnyal

pl: - Elindultál már?
- Épp metróban vagyok (vagyis már mész, függetlenül attól, hogy még csak várod a kibaszott szerelvényt ami öt perc múlva késik)
- Okés várlak.

hazudtál nem, na most nézzük őszintén

- Elindultál már?
- Nézd egy kicsit elaludtam, és ez a rohadt metró is késik, sajnos késni fogok, ne haragudj.
- Persze, én meg itt fagyoskodjak, és már megint a metró a hibás, te hülye lusta geci, hogy soha nem tudsz időben felkelni... bla bla bla (ha van eszed esetleg behazudod hogy épp jön a kocsi és nem hallod ki kell hogy nyomd)

vagy
- Ezt a kimutatást sürgősen meg kellene csinálni. Mikorra lenne kész.
- Ma van hétfő, mondjuk csütörtök, az elég jó lenne úgy?
- Szerda este jobb lenne.
- Jó, igyekezni fogok.
- Bízok benned Misikém.

természetesen a kimutatást már hétfő estére meg tudnám csinálni, de számolnom a kockázati tényezővel, hogy esetleg valami elromlik, elmegy az áram, emiatt hosszabb intervallumot csikarok ki a főnökből, aki persze nem engedheti hogy akkor legyen valami kész amikor én szeretném, ezért visszább vesz, szorít a nadrágszíjon, mert ő a főnök, és ha ezután Szerda délben küldöm át a kimutatást még meg is dicsér hogy milyen gyorsan végeztem vele, és erre más nem lenne képes,

hazudtam? szerintem nem, megtudná hogy 6 óra alatt végzek ugyanazzal, legközelebb már négy óra múlva kérné, ami idő alatt már képtelenség lenne normálisan összeállítani mindezt és ezzel a cég érdekit veszélyeztetném (meg az én állásomat a főnök baromságai miatt) és legalább nyugodtan megcsinálhatom a feladatom, meg jut időm másra is, mert amint végzek úgyis a nyakamba varrja a következő balfaszságot

nem értesz egyet a kamuzással??? eddig az összes helyen ahol voltam ugyanúgy kamuztak, csak épp a másik oldalon ültek legtöbben azt szeretnék ha minimálbér alatt mennél el heti 50 órában, például

Budapest közeli helyekre megyünk el hétköznap (én szerintem ez Gyált jelenti meg Csömört - hova mentünk? Esztergom, Kecskemét, hát Rómához képest tényleg közelebb van Bp-hez) vagy
Általában este 10-re már itthon vagyunk (az általában elég széles értelmezése, hogy többnyire azonban hajnali 1-2 lett belőle)

A rugalmasság nem azt jelenti ám, hogy te megcsinálod ezt, meg azt is, hanem hogy benn maradsz túlórázni és még dalolsz is hozzá ahelyett hogy a csajodat dugnád. Jah és persze bejössz szombaton is, mert az neked jó. Tudod, rugalmas.

HR-esként olyan gyökér önéletrajzokat láttam, hogy inkább fölveszek valakit aki hazudik, de szépen, és esztétikusan adja le, mert legalább vette a fáradságot hogy megnézze a muszáj-t J-vel írják.

Ez inkább a Félig üres - félig teli pohárhoz hasonlít, mert mennyivel jobban hangzik az, hogy koromra való tekintettel meglepően sok a hajam, mintha azon siránkozok, hogy kopaszodok bazmeg.


süti beállítások módosítása