Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

A női fizetés csapdája?

2013.01.22. 09:51 - multikarrier

Címkék: férfiak nők fizetés túlóra munkapiac

gender pay gap pic2.jpg

- X: …gratulálok, meg minden, de azért sajnálom is, mert már úgy megszoktalak…

- Y: Tessék?

- X: Mondom, kár hogy mindjárt elmész már úgy megszoktalak, jó volt Veled dolgozni, na.

- Y: De hát nem is megyek el, honnan veszed ezt?

- X: Jó, de most hogy már házas vagy, mindjárt jön a gyerek, mire visszajössz, ha egyáltalán, már ki tudja mi lesz…

- Y: Várj. Most jól értem, hogy most jöttem vissza a nászutamról... és Te máris temetsz?!

- X: Nem temetlek, gratulálok, meg minden, de azért sajnálom is, mert már úgy megszoktalak…

- Y: 

A fenti beszélgetés nem kitaláció, valóban megtörtént és talán jól szemlélteti a nők esélyeit a munkahelyen. Állami cégnél nem dolgoztam, de a versenyszférában feltétlenül hátránnyal indul az XX kromoszómával rendelkező egyed. Mindezen hátrány aztán vastagon látszik a bérszámfejtési íveken is, az alábbi grafikon mutatja a fizetési különbségeket. Igazságos? Nem. Lehet ezen változtatni? Naná! Hogyan? Na, az nem lesz egyszerű.

gender pay gap stat_1.jpg

Nem szeretnék elmerülni a fenti grafikon statisztikai, vagy társadalomtudományi vizsgálatában, ezt megtették már sokan mások, itt, itt vagy itt. Inkább helyezném a hangsúlyt az egyének egyedi döntéseire és azok következményeire.

Hogy is van ez?

Járjunk kicsit utána. Manapság természetes, hogy 20-23 éves emberek kiváló pedigrével, több idegen nyelv kiváló ismeretével, egyetemi végzettséggel lépnek a munkapiacra, ahol tárt karokkal várja őket a tercier szektor. Ebben a pillanatban szinte nem is számít, hogy fiú vagy-e, vagy lány, ha kellő határozottsággal és tanulni vágyással mész neki a dolgoknak sorban kapod a lehetőségeket. A napi 9-12 óra, amit a munkahelyen töltesz természetessé válik, egy kis belső világban élsz a munkanapokon, egyik hétvégén tombolsz, a másikon relaxálsz, mint mindenki más. Lepörög 5-6 év és az igazán kitartóak már felettébb felelősségteljes multis pozícióba is kerülhetnek, ami már annyi fizetéssel is jár, hogy nincs is időd elkölteni, hacsak nem vettél a bankoddal együtt egy kevésbé lelakott galériás kis álomlakást a XI. kerületben...

És ekkor érkezik a bal csapott a nők számára, amire mindenki számított, de valahogy senki sem kalkulált vele. A szerencsésebbje (?) ekkorra párkapcsolatba kerül és gyermeket vállal, a többiek pedig szerencsétlennek érzik magukat és már utálnak túlórázni, őket ez már nem is érdekli, hagyják őket kérem békén. Mindkét esetben törvényszerűen leesik a motiváció a munka iránt, az előbbiben pusztán azon okból, hogy pár évet nincsenek jelen a munkapiacon és később már egy másfajta preferencia sorrenddel érkeznek. A másik csoport, a magányosak nagy része pedig elveszíti hitét saját legyőzhetetlenségében, nem élvezi már a rengeteg munkával kiharcolt státuszát, vagy legalábbis már nem érzi fontosnak, fenntarthatónak. Sokaknál a kiégés tünetei jelentkeznek és akár maguktól mondanak fel, keresnek egy nyugisabb helyet.

Mindez pont azokban az években történik, amikor az addig befektetett munka épp elkezdené emelni a fizetés nominális értékét és a kinevezések ütemét, pont akkor, amikor már csak várni kellene egy megüresedésre, hogy egy igazán kellemes pozícióba kerüljünk. Ekkor szakadnak ki általában a nők a munkahelyükről pár évre, vagy épp vesztik el az önbizalmukat és mindez aztán soha be nem hozható hátrányt jelent a nettó fizetés számára. Hiszen ugyanebben az életkorban a férfiak egy része extra motivációt kap, mint családját eltartó hős, emiatt sokkal komolyabban veszi a korábban akár elhanyagolt munkáját is, sőt további segítséget kap a hímnem, tekintve, hogy a szülési szabadságra távozott nők megtört karrierjének folytatóivá válhatnak. A sorsa persze mindenkinek másképp alakul, de a 30-as évei elején járó korosztályban a fentiek miatt végleg kettészakad a fizetési olló a férfiak és a nők között.

gender pay gap stat3_1.jpg

A másik tapasztalatom, hogy a karrierépítéshez, főleg egy multinál, olyan férfias tulajdonságok szükségesek, melyekre nem szocializálja a társadalom a nőket, sőt. A merészség, az érdekérvényesítés, a bátorság, a magabiztosság, a tévedhetetlenség érzése olyan tulajdonságok, melyek sokkal inkább hozzájárulnak egy jó pozíció eléréséhez, vagy egy remek fizetés kiharcolásához. Nem általánosítok, hogy ezek a tulajdonságok minden nőből hiányoznak, de összességében ezek alul reprezentáltsága is okozhatja a 15-20%-os különbséget.

Balkáni állapotok?

A szokásos munkahelyi beidegződésünk egyike, hogy Nyugaton ez sokkal jobban van, ott nincs kérem efféle igazságtalanság, ott a társadalmi egyenlőtlenség szinte elképzelhetetlen. Hát nagyon nem. Az alábbi OECD grafikonon jól látszik, hogy a férfiak és nők fizetésének különbsége tekintetében Magyarország a középmezőnyben fut, emiatt legalábbis nincs ok pánikra. Továbbá a jóval nagyobb fizetési réssel rendelkező Ausztriában, Angliában, Hollandiában, Németországban a szülési szabadság egy hosszabb vakációnak is nevezhető és az anyák 5-8 hónap múlva ismét dolgoznak, ennek ellenére kevésbé vehetik fel a fizetési versenyt a férfiakkal.

gender pay gap stat2.jpg

Szembeszélben?

A helyzet tovább bonyolódik a tekintetben, hogy a folyamat öngerjesztővé válik, a párkapcsolatba került nőknél már előre beszámítják, hogy sok mindent már nem lehet rájuk bízni, úgyis mindjárt elmennek, a szülés utáni heti 30 órás, részmunkaidős munkát egy megtűrt formának tartják, ahol csak kivételeznek a Ágival, persze neki lehet. Persze neki arányosan kevesebb a fizetése is, de akkor is szúrós tekintetekkel néznek rá, amikor egy óra túlórával a zsebében távozik délután 3-kor. Ja és persze a kevés, multis pozícióját szépen egyengető nőnek minden nap meg kell küzdenie a karrierista jégszív sztereotípiájával… Mindezek után asszony legyen a talpán, aki mindezzel szembe próbál menni.

Na de akkor hogyan?

Ahogy a fentiek és egyéb tanulmányok alapján láthatjuk a nők ugyanazt az iskolát végzik, sőt nagyobb számban reprezentálják magukat a felsőoktatásban, majd aztán alulmaradnak a fizetésért és a pozícióért folytatott harcban. Ez a különbség egyéni szinten kezelhető és eltüntethető, azonban a fizetési rés társadalmi szintű lecsökkentéséhez már jogi szabályozókra lenne szükség. 

Egyéni szinten megoldást hozhat például a diplomáig azonosan teljesítő nők számára a megnövelt magabiztosság és az önérvényesítés alkalmazása a munkahelyen, vigyázva, hogy ez nem lesz negatív behatással a magánéletükre. Mindez aztán egészében fogja segíteni a magasabb fizetések tárgyalását és a munkáltatóval való megállapodást az otthoni munka, illetve a részmunkaidő tekintetében. A jogi szabályozás során pedig talán még ennél is utópisztikusabb megoldással kellene megállapodni és ellenőrizni, hogy a munkáltatók valóban azonos feltételekben állapodnak meg. Másrészről, ahogy a férfiak és a nők különbözőségének megszüntetése sem cél, miért is akarnánk a két nem fizetésbeli lehetőségeit erőszakkal egy szintre hozni a munka világában? Nektek mik a tapasztalataitok, szükség lenne erre? 

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr15024521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R2D2 & C3PO 2013.01.23. 11:30:41

@Nand:
szülni nem, de tégyásra simán el akarnának menni. az én férjem legalábbis.
csak egyelőre ezt nem teszik a törvényeink lehetővé...
utána én ellébecolnék a gyeden-gyesen, az úgyis kötött összeg és nem fizetésfüggő, mint a tégyás!

mikor eljön az az idő, hogy az apák is elmennek gyerekezős félévre, egy évre, onnantól talán lecsökken a különbség - hisz onnantól mindenki időzített bomba, nem csak azok, akik szülnek...

toroloco 2013.01.23. 11:34:55

és végre a cigányok, zsidók és nyuggerek után a nők is megkapják a magukét. szomorú kis ország ez a miénk.

Nand 2013.01.23. 11:37:02

@R2D2 & C3PO: Azért fél évig jó lenne, ha az anyja mellett lenne a gyerek, nem?

R2D2 & C3PO 2013.01.23. 11:39:21

@Peetee:
még nincs 100 éve...

a nagyanyám pont akkor ment ki a mezőre, mint az apja, utána meg a férje...
kapálni is ugyanúgy kapált.
;-DDD

anyámat a nagyanyjával hagyták otthon... a nagyapja addigra már nem élt.

ne már, ezekkel a könnyen cáfolható demagóg fasságokkal!

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 11:40:18

@R2D2 & C3PO:
Az én férjem volt GYED és GYES-en is. És van "kismama" BKV bérlete is. :)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.01.23. 11:42:49

@Peetee: Bocsánat, de a nagyanyám kint kapált a mezőn a férfiakkal, aratáskor kévét kötött, adott esetben tehenet elletett, a liszteszsákot maga vitte, szülés után kb, egy hétre esett ki a munkából. Az emancipáció nem arról szólt, hogy jaj, a nők nem végezhetnek fizikai munkát, hanem arról hogy a nők nem tanulhatnak és nem végezhetnek NEM fizikai munkát.
A nőknek nem apu klimatizált irodája tetszik, hanem a lehetőség, hogy kiléphessenek a négy fal közül, hogy a főzésmosásgyerek bűvkörön kívül esetleg mással is foglalkozhassanak, hogy szellemileg megnyílhassanak, mert a nőknek is csak egy életük van, bassza meg, már elnézést (:
A világ egyelőre ott van elcseszve, hogy sok nő - csúnya szóval - nem nagyon meri megvalósítani magát, hanem készen várja a tutit, magyarul 8 órás állásban akar ugyanannyit keresni, mint egy férfi, ahelyett, hogy állást teremtene saját magának, sőt esetleg másoknak is. (Persze az is igaz, hogy a vállalkozásra egyáltalán nem alkalmas mindenki)

R2D2 & C3PO 2013.01.23. 11:43:38

@Nand:
miért is?
amúgy meg nekem megoldható, hogy bevigyem a munkahelyemre. azaz mikor kell, meg tudnám szoptatni, csak foglalkozni nem tudok vele akkor, mikor dolgozom... erre meg pont jó lenne az, ha a férjem is ott lenne.

R2D2 & C3PO 2013.01.23. 11:45:31

@csib:
pont nem a gyedről és gyesről beszélek...
hanem arról a szakaszról, mikor nincs korlátozva a juttatásod...

Zabaalint (törölt) 2013.01.23. 11:46:33

@guy2:
Ostoba gondolkodásmód, nem kell a férfinak többet keresni a nőnél, hogy a nő felnézhessen rá, amennyiben mindkettőjük fizetése megfelelő a normális életvitelhez. Ha nincsenek komoly anyagi gondok, 1000 más okból felnézhet rá.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 11:48:26

@R2D2 & C3PO:
Én meg arról, hogy vannak azért apák, akik elmennek gyerekezős félévre.
Merthogy nem ismétlek, mondom a magamét, hanem próbálok reflektálni - ha érted mire célzok.

protézisesh 2013.01.23. 12:01:37

@Kovácsné: igazi multicégnél (pedig már láttam párat) még egyetlen főállású tolmáccsal sem találkoztam. Találkoztam cégjogásszal, aki el tudta magyarázni a jogi környezetet, találkoztam konstruktőrrel/gyártástechnológussal/minőségbiztosítóval, aki el tudta mondani a működést-gyártást - technológiai kockázatokat és találkoztam logisztikussal/beszerzővel, aki meg tudta magyarázni, hogy mit és mikorra szeretne szállítani/szállíttatni.

Meg 1000 fő feletti cégnél találkoztam a nagyvezír asszisztensével, aki az egész cég számára intézte a hotel- és repülőjegyfoglalásokat, kezelte a házipostát, meg mellesleg rendelt ebédet és főzött kávét a vendégeknek.

De olyant, hogy valaki főállásban "csak" fordítson egy cégnél, azt maximum fordítóirodában láttam, ahol a kezelési útmutatókat, pályázati kiírásokat tették át egyik nyelvről a másikra. Nem mondom, hogy nem szakma, de egy tipikus multinál a nyelvtudás ugyanolyan feltétel, mint a jogosítvány. Sofőre sincs már senkinek, csak az államii cégeknél...

protézisesh 2013.01.23. 12:04:00

@Vakmacska: "Nem "férfiak fizetése" hanem value for money, ha dolgozom és annyit termelek mint a faszi, akkor fizessék is meg ugyanúgy, "

Légy erős, ez így is van! A százmilliós cégeket vezető barátnőid semmivel se keresnek kevesebbet, mint a százmilliós cégeket vezető férfiak. Más kérdés, hogy az _ENNYIRE_ magasra kapaszkodott nők viselkedésében sokkal több a "férfias" motívum, mint az ugyanilyen szinten lévő férfiakéban.

regent123 2013.01.23. 12:06:51

Keresek 1000 eurót, meg a velem együtt ugyanazon az egyetemen végzett nő is keres 1000 eurót, dolgozunk az irodában, ugyanabban a munkakörben. Aztán ő elmegy szülni, mielőtt visszajöhetne jön még egy gyerek, 5 év után látom újra. Közben az én fizetésem kb. másfél évente emelkedett ~8% -ot. Mondjuk háromszor ez idő alatt: 1000x1.08x1.08x1.08=1259 eurót keresek, ő meg nyilván csak 1000-et, mert kimaradt az emelésekből, ez teljesen logikus. Pont itt van a 25%-os különbség. Fél év alatt persze ugyanúgy belejön a munkába mint én, még azt is mondhatjuk, hogy a tapasztalatom sem jelent igazán előnyt, aktát tologatni ugyanúgy tud ő is. Nyilván nem tetszik neki, hogy ugyanazért a munkáért én 25%-kal több pénzt kapok, de most őszintén mit lehetne csinálni? Kapjon 25%-os béremelést?

nyman 2013.01.23. 12:12:27

Szerintem a piac egyszeruen bearazza a korulmenyeket. Amit szuklatokuru emancipaltsaggal lehet akar diszkriminativnak is hivni.

Ugyanakkor meg lehet probalni sajat ceget csinalni, es ha az mar eleri a 20-30-as fo letszamok, kivancsi lennek, hogy aki sir, az hogyan arazna be a hozza jelentkezoket.

Ugyan azt tovabbra is ketsegbevonom, hogy a nok ugyanazert a munkaert kevesebb fizetest kapnak, hiszen ki olyan hulye, hogy ugyanazert(!) tobbet fizet.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 12:13:44

@regent123:
Szerintem meg nem innen adódik a különbség, ahol onnan, hogy a nők átlagban alacsonyabb pozíciókba jutnak.
Egyébként meg, igen szerintem kapja meg a 25%-os béremelést, ami a munkájának az ára, amit ugyanolyan szinvonalon köteles ezvégezni, mint az a férfi, akinek nincsen gondja a gyerekre. Ebben biztosan nem tesz különsbéget egy multi sem, akkor a fizetésben se kéne.

nyman 2013.01.23. 12:15:58

@csib: Jelenleg himnemukent a 13 honapos gyerekunkel en vagyok GYED-en. A paromat visszahivtak dolgozni, nekem meg dec vegevel megszunt a melom. Ugyan van bebisinterunk is.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.23. 12:18:29

@#szájbergyerek#: @BamBos: Egyetértek ezek a társadalmi és családon belüli "szerződések" nagyban befolyásolhatják a szituációt. Egy tudatos és egymást szerető pár meg kell tudjon egyezni abban, hogy milyen beosztásban vállalják a gyerek felnevelését. Rengeteg tényező alapján dönthetnek, hogy mi nekik a fontosabb, adja-e fel csak az egyik a karrierjét, vagy mindketten szánjanak azonos időt a gyerekre, esetleg fogadjanak napi 40 órában egy bébiszittert például. Ezek csak példák, de családonként dönthetünk róluk mi magunk.

@Kovácsné: A fentiek alapján nem gondolom, hogy csak ez a három lehetőség létezik. Számtalan lehetőség fakadhat már abból is, ha a férfi is részt vállal a gyermek születése utáni teendőkből. Van pár ismerősöm, ahol a nő ért el több fizetést és karriert és pusztán anyagi okokból is, de úgy döntöttek, hogy a férfi marad otthon. Van példa erre is.

BamBos 2013.01.23. 12:31:39

@csib: Az alacsonyabb pozíció/fizetés és a kihagyott évek természetesen össezfüggenek. Ahogy a bejegyzés meg az a zöld grafikon is mutatja, 30 évesen jól láthatóan megtörik a karrierjük.

@regent123: Igen, jól látod, szerinem is itt alakul ki az eltérés, a grafikon is ezt mutatja. És szerintem sem jár nekik a fizuemelés, ugyanakkor azért ez eléd demotiváló is lehet, ami további különbséghez vezet. Pár női kolegám ezért is csinálta úgy, mint csib, hogy söpört vissza a munkahelyére egy éven belül, hogy minél kevesebbet maradjon ki.

Egy példa máshonnan UK-ban az Alabaster judgement szerint jár a vállalati béremelés annak is, aki otthon van a gyerekkel... Igaz, ott max egy évig lehetsz otthon, de inkább fél évig vannak.

regent123 2013.01.23. 12:40:16

@csib: irod hogy:"Egyébként meg, igen szerintem kapja meg a 25%-os bé@csib: irod hogy:"Egyébként meg, igen szerintem kapja meg a 25%-os béremelést, ami a munkájának az ára".
Igen eddig rendben van, de akkor meg én lennék elégedetlen. Hiszen azokért a fizetésemelésekért én megdolgoztam. Öt évig naponta bejártam, túlóráztam, stb.... Szereztem öt évnyi tapasztalatot (igen emlékszem hogy azt írtam, hogy ez nem számít). De valamiért a munkaadók ezt díjazni szokták.
Ha felvennének a munkatársnőm helyett egy kezdőt, neki sem fizetnének akkora bért mint nekem, nem igaz?
A munkatársnőm közben a cég szempontjából teljesen irreleváns dologgal foglalkozott, miért is fizetnének most hirtelen neki 25%-kal több pénzt!?
Képzeld el, hogy én férfiként odamegyek a főnökömhöz, és bejelentem neki, hogy 4 hónap múlva elhagyom a céget, na nem örökre mert előreláthatólag 2 esetleg 5 év múlva visszajövök, és akkor természetesen szeretném betölteni újra a mostani pozíciómat. Természetesen az időközbeni rendes béremelésekkel korrigált fizetésemért. Hogy mit fogok csinálni ez idő alatt? Tulajdonképpen neki ehhez semmi köze, de azért elmondom: Megvalósítom életem álmát és építek roncsokból egy versenyautót. Az öt év alatt kész is leszek az alapokkal, azután már csak néha-néha kell kivennem pár napos hirtelen szabadságokat, elmennem délután kettőkor. Tudja a fényező 4-kor bezár, és nincs aki hazahozza a kis drágámat.
Szerinted mi lenne a reakció?
Igen tudom hogy a gyerek a társadalom számára érték, de már megbocsásson a világ, az aktatologató cégnek ehhez mi köze van?
Befizeti az adót, abból a társadalom (állam) visszaoszt a gyereknevelésre, ha fontosnak tartja. (Esetleg visszaoszt a versenyautóépítésre is.).

Nand 2013.01.23. 12:47:27

@regent123: A törvény előírja, hogy a cégnél az adott évekre előirányzott béremelést a szabiról visszaérkezett anyáknak meg kell adni. Kolléganőm megkapta.

Nand 2013.01.23. 12:50:59

@R2D2 & C3PO: Azért, amiért a személyes adatoknál az anyja nevét kérdezik. az apjáé helyett.
Azért mert a nők alkatilag alkalmasabbak a gyereknevelésre. de gondolom ezeket te is tudod.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 12:51:36

@regent123:
Ha a nő kihagyott 5 évet, te pedig ezalatt okosodtál, akkor miért is tudnátok elvégezni ugyanazt a munkát ugyanúgy? Akkor ő azt a munkát rosszabbul kellene, hogy csinálja, mert hiányzik az 5 év?! Tehát nem is tudja megcsinálni ezért más pozícióban tud csak dolgozni, amiért kevesebb jár 25%-kal.
Nézőpont kérdésse: lehet úgy is nézni, hogy a nő beéldozott 4,5 évet az életéből, hogy 3 fillértért jövőbeli adófizetőket neveljen, akik majd a te nyugdíjad is fizetik (meg az övét is), te meg addig magadnak gyűjtögetted a fizetésed!

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 12:54:38

@BamBos:
Másfél évet hagytam ki és szerintem kb. ez a tolerálható maximum, de cégfüggő is.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 12:57:07

@Peetee: úgy általánosságban had kérdezzem meg: ugye tudod, hogy 100 évvel ezelőtt a nagymosás (gyk hogy Neked tiszta legyen a gatyád), az egy napot vett igénybe? Hogy mindent magunk csináltunk a ház körül? A tikocska, amit este bekajáltál NEM a tescoban volt a pulton, mi etettük, tartottuk tisztán, levágtuk ha kellett. A háztáji kiskertet, amiből a borsó lett, mi, nők gondoztuk. A tehenet mi fejtük, a túrót, tejfölt otthon kèszítettük. Mindezt sokszor úgy, hogy napközben ellátuk a 3-9 gyerekünket, ha kellett szoptattunk, a pekenkát mi főztük ki, mostuk vasaltuk...stb. Méghogy főzés meg 3x felmosás....kapj már a fejedhez! A nők pont úgy 16 órát melóztak, csak cserébe még a nevük is kuss volt.

regent123 2013.01.23. 12:58:41

@Nand: Ezt nem tudtam. Mondjuk ezt jogosnak tartom, de csakis akkor, ha az adott évekre előirányzott béremelés valahol az infláció szintjén van. Mert akkor a reálbére nem csökken. De ha én dolgozom, miközben a kolléganööm máshol dolgozik. (Igen tudom, hogy a gyereknevelés is munka, sokszor nehezebb is mint aktát tologatni, mit gondoltok, miért érünk mi féfiak csak fürdetésre haza? :) ). Szóval ha én dolozom, és a jó munkám elismeréseként kapok fizetésemelést akkor nem látom be hogy a kolléganöömnek ezt miért kéne szintén megkapnia. Ez velem szemben lenne igazságtalan.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:05:48

@regent123: igen. Ugyanis közben szült és nevelt 2 db adó és járulékfizetőt, aki majd a nyugdíjadra valót megkeresi, mikor a hamut is mamunak mondod. Vagy inkább nem kérsz nyugdíjat, hisz nem szültél, nem gyerekeztél...? Ugye, hogy innen is lehet nézni? Mert akkor ebből a szempontból meg csak az lenne igazságos, ha vagy öngondoskodunk öreg korunkra, vagy azokat akik "nem reprodukálták magukat" büntetnénk, pl szolgáltatásokból való kizárással, ahogy a szülő nőt azzal, hogy míg "gyerekezik" nem nő a fizetése (az inflációt én indokoltnak tartanám).

regent123 2013.01.23. 13:08:27

@csib: "Ha a nő kihagyott 5 évet, te pedig ezalatt okosodtál, akkor miért is tudnátok elvégezni ugyanazt a munkát ugyanúgy? Akkor ő azt a munkát rosszabbul kellene, hogy csinálja, mert hiányzik az 5 év?! Tehát nem is tudja megcsinálni ezért más pozícióban tud csak dolgozni, amiért kevesebb jár 25%-kal."
Mert nem törvényszerü, hogy én tudom érvényesíteni az öt év tapasztalatomat. Ismerősöm (nő) építész irodában dolgozik, és pont ebben a cipőben jár. Gyereknevelésről visszatérve neki maradt ugyanannyi a fizetése, míg a korábbi férfi kolléga fizetése emelkedett. Ugyanazt a munkát végzik, ugyanolyan szinten mint előtte. Nyilván az ismerősömet ez egy kicsit zavarja, a kollégáját meg az zavarná, ha a cégnél hasznos munkával töltött időt pont annyival honorálnák, mint az otthoni gyereknevelést.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:11:13

@regent123: az aktatologató cég termékét/szolgáltatását ki fogja megvenni? Ki lesz a jövőbeni fizetőképes kereslet? Bingó! A gyerök, akivel a nő otthon a cég számára nem hasznos módon foglalkozott. Ugyanez a gyerek kell majd ahhoz, hogy téged 20 év múlva is foglalkoztasson az aktatologató cég, mert van kinek eladni a termékét. Ugye nem túl bonyolult belátni, hogy a mai gyerek a jövőbeli fogyasztó?

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 13:12:27

@regent123:
Ha rajtad kívül álló okok miatt nem tudod érvényesteni a tapasztalatot, akkor az a cég számára 0 extra értékkel bír, nem? ha Akkor meg miért is kéne többet fizessen? (az a kiindulópont, hogy a cégek racionálisan gondolkoznak)

Haloperidol 2013.01.23. 13:14:14

Az egesz sirankozas a noi es ferfi fizetesi kulonbsegek kozott a versenyszferaban alszentseg a 21-ik szazadi mulitceges kornyezetben.
A kovetkezo okok miatt:

1. mindenki annyi fizetest kap, amennyit kialkuszik maganak, ha nem tetszik, lehet mas ceghez, mas allasba menni. Ferfiak es nok elott is nyitott a lehetoseg.
2. Nokent (sajnos???) valaszut ele vagy allitva: VAGY csaladanya vagy, VAGY multiceges karriert csinalsz. A ketto egyszerre elegge gyakran katasztrofahoz vezet, a legtobb nonek nem is sikerul. A legtobb eggyut tud ezzel elni.
3. Ha ugy dontesz, hogy karrierista vagy, akkor dolgozz ugy, harcolj / taposs / targyalj ugy, mint egy ferfi. Kovetkezmeny: valoszinu nem tudsz fenntartani egy stabil parkapcsolatot, mert egy heteroszexualis ferfinak ritkan kell otthon is egy masik "ferfi", akivel versengenie kell. Elegedj meg egy macskaval es a rengeteg penzzel, amit keresel, meg nehany selyemfiuval a rovid bahamai nyaralasodon.
4. Ha inkabb csaladanya akarsz lenni, akkor szulj gyerekeket, es maradj veluk otthon. Hagyd, hogy a ferjed keresse a penzt. Ez is elegge rewarding nagyon sok nonek, igy a gyerekeid es a ferjed szeretni fognak.
5. Meg lehet probalni a 2 lovat 1 seggel megulni. Nagyon rizikos, a legtobb nonek nem sikerul (persze, ide a blogba csak olyanok kommentelnek, akik a ritka kivetelek: csodalatos anyak, szereto, gyenged felesegek, es kivalo multis munkaero, aki versenyzik a vezeto beosztasokert a ferfi kollegaival es meg blogot is ir, mint pl Vakmacska).
6. A rizikok:
A fej elhidegul, felredug, elvalik.
A gyerekek magatartasproblemasak, az iskolaban rosszul teljesitenek, isznak, drogoznak, bunoznek, vagy csak nem kotodnek hozzad.
Emiatt te is rossz multis munkaero leszel, kirugnak, idegosszeomlasod lesz, inni es drogozni kezdesz.

Mindenre van pelda. Termeszetesen a blogba kommentelo holgyek kivetelek.

#szájbergyerek# 2013.01.23. 13:19:15

@multikarrier:
Nem csak az, hanem a biológia. Gyereket szülni még mindig csak nő tud, azaz ha csak rövid időre is de ő fog kiesni a pixisből.

Esetleg két értekezlet (bocs. meeting) között menjen el nőgyógyászhoz, vagy később ott helyben szoptassa meg a gyerkőcöt kiskosztümben?

Mintha hallottam volna már arról, hogy bizonyos helyeken ezt megendik de nem ez a jellemző.

Amúgy meg van a világon internet, értelmes dolgokra is használható. Pl. távmunka. Excel-t hegeszteni otthon is lehet, nem csak az egy légterű irodában.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:26:25

Az az érdekes, hogy 20-35 éves koromig pont ugyanannyit dolgoztam, mint ffi kollégáim, mégis kevesebb volt a fizetésem. Pedig se gyerek, se férj, közben számtalan iskolát végeztem, fejlesztettem a tudásom, stb. Mégis mindig az volt a kifogás mindenhol, hogy de úgyis mindjárt férjhez mész, és akkor elmész szülni...15 éven át....:)
Hát bakker, eljöttem, szültem 2-t, mindjárt itt a 3. Mindezt 4 év alatt. Ha egy évet lennék itthon a legkisebbel, akkor 5 év alatt lezavartam a 3 gyereket. Persze, baromira nem fognak visszavenni. Mintha én tehetnék az elcseszett magyar rendszerről, ahol gyes/gyed címen 3 év rejtett munkanélküliségre kényszerítik az anyákat. Mintha meghülyültem volna, mintha nem lennék most is képes fejlődni. Mintha 3 gyerek terelgetése nem adna hatalmas pluszt idő menedzsmentből, logisztikai feladatokból. Mintha bűnös volnék, mert szültem, és ezt 17 év adó és járulék fizetés után a lehető leggyorsabban igyekeztem lezongorázni. Közben a férjem kollégái nap mint nap értekeznek egymás között bölcsen arról, hogy ők mennyit fejlődtek a gyerek(ek) által, mennyit tanultak a szülőségből, és milyen jól tudják ezt a munkájukban is hasznosítani, mennyivel értékesebb munkaerők lettek ezáltal. Eszem megáll, amiben én "elhülyülök" attól ők értékesebbek lesznek? Ez nem röhely?
Egy szó mint száz: szerintem 2 nagy baj van nálunk, egyik a fejekben, másik az egész gyes/gyed rendszerben.

regent123 2013.01.23. 13:29:18

@fizetekmegegysort: "az aktatologató cég termékét/szolgáltatását ki fogja megvenni?"
Hát persze hogy a gyerek. De ez alapján akkor két kolléganő közül annak kellene többet fizetni akinek több gyereke van nem? A cég számára az lenne az értékesebb munkaerő. Továbbmegyek, akkor két kolléga közül is annak kellene többet fizetni.
Valamiért ez mégsincs így. A cég magasról tesz arra, hogy az alkalmazottak hány gyereket nevelnek. Mert ez nem szempont. Sok szempont van természetesen a fizetés megállapításánál, nem is akarok mindegyikkel foglalkozni. Azért is hoztam az eredeti példámban két teljesen csereszabatos munkaerőt, az egyetlen kölönbség a nemük.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:32:41

@Haloperidol: amit írsz, az itthoni környezet. Máshol megoldják, hogy a nő ne csak családanya legyen. Nem is bonyolult, kb 3 alappillére van:
1. Gyermek ellátó rendszer elérhető/megfizethető/rugalmas
2. Részmunkaidő
3. Apa anya egyenlő mértékben vesz részt a gyerekterelgetésben (pl ha beteg, 1-1 napot apa is lehet otthon)
Nálunk ez azért sem működik, mert a 8 órás fizu is kevés, 4 órában meg gyakorlatilag nem éri meg visszamenni a legtöbb helyen, és a cégnek sem éri meg.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:40:47

@regent123: igen, ez a cég szempontja. Én a tiédre próbáltam válaszolni. Arra, hogy TE miért ne tartsd igazságtalannak, ha megkapja a nő az öt évre a fizuemelést. Ha belátnánk, hogy TÁRSADALMI SZINTEN miért fontos mindannyiunknak, hogy gyerekeket szüljenek a nők, akkor ezek a kérdések fel sem merülnének. Tudnád, hogy neked azért jár az emelés, mert ott voltál abban az öt évben, neki meg azért, mert közben biztosította, hogy 20 év múlva is ott lehetsz.
Egyébként tudok olyan HR-es ismerősről is, aki kifejezetten a családosokat preferálja azokra a pozíciókra, amik nem kívánnak 12-14 órás vezetői melót. Szerinte ugyanis megbízhatóbbak, terhelhetőbbek, jobban megbecsülik, hogy van munkájuk, lojálisabbak a céghez.

regent123 2013.01.23. 13:41:28

@fizetekmegegysort: Ismerem ezt. A feleségem pont most próbál újra dolgozni két gyerek után.
Tudom nem vigasztal, de nekem volt olyan kollégám aki 25%-kal többet keresett nálam, és pontosan tudom, hogy sokkal kevesebbet dolgozott mint én. Ez van. Nem fog a fizetésed feltétlenül korrelálni a munkád minőségével. Multiknál annyi pénzt kapsz amennyit ki tudsz préselni belőlük, jellemzően munkába álláskor kell keménynek lenni, mert hiába emelnek akár évente, ha valakinek 10%-kal magasabb a kezdő alapbére, akkor kapálózhatsz míg utoléred.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:42:26

@#szájbergyerek#: hát, én két értekezlet között mentem az elsővel...:)

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:43:57

@regent123: ez bizony így van. Amit kialkudsz, azt kapod.

regent123 2013.01.23. 13:50:50

@fizetekmegegysort: Bocsánat, de ezt csak össztársadalmi szinten lehet kezelni. Nekem személy szerint irreleváns hogy Micikének gyereke született, és esetleg ebből a gyerekből majd valaha a cég ügyfele lesz. Lehet hogy a gyerek egy elkényeztetett hülye pöcsfej, (Micikét ismerve alighanem az lesz. :) ) Ne kérd tőlem, hogy dalolva vegyem tudomásul, hogy Micike megkapja ugyanazt a bért aminek eléréséért én túlóráztam. èn sem, és a cég sem lehet erre tekintettel. A társadalom (állam) már más tészta. Annak meg direkte tekintettel KELL lennie erre. De ne keverjük a kettőt.

Peetee 2013.01.23. 13:52:07

@fizetekmegegysort:

...és ebből az következik, hogy most ezeket csinálja aki akarja, a nőknek pedig minden jár, amit eddig a sors elvett tőlük?
Szerintem ez nem így működik.

Az a gondom, hogy most megint 3an kiemeltetek részeket a hozzászólásomból és arra gyorsan felépítettetek egy ideológiát (amit én így egészben nem írtam-mondtam) és azt igyekeztek megcáfolni. Ez így nem nagyon jó.

Én NEM azt mondtam, hogy régen a nők nem csináltak semmit, sőt:
"...majd ezek után a fonóban kicsit pletykálni és megpihenni".
Ismétlem: megpihenni!

Akkor miért is soroljátok fel Ti is, hogy mi mindent csinált a nő?

fizetekmegegysort 2013.01.23. 13:59:09

@regent123: igen, és úgy is kezelik. Ezért van törvény arra, hogy a gyes/gyed után visszatèrőnek is meg kell adni az átlagos fizuemelést.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 14:01:00

@Peetee: mert a hozzászólásod azt sugallta, hogy "kellett nektek a nagy emancipáció"... Úgy tűnt tényleg elhiszed, hogy a ffiak sokkal többet dolgoztak.

tiltott rengeteg 2013.01.23. 14:23:54

Szerintem nem a gyes ideje a problema. Azt a nok tobbsege lenyeli, h a 3 ev tavollet alatt sokminden tortenik a ceggel, tudasa elavul stb tehat kicsit lejjebbrol kezdi. De amikor visszatert akkor csak azert megkulonboztetni, mert majd biztosan elmegy szabira, ha a gyerek beteg, szerintem ez a hibas gondolkodas, es ezen kene dolgoznunk! Nalunk valahogy sikerult elintezni, h a 3 hetente beteg gyerekkel max 1 napokat maradjak otthon, mert jott a babysitter, apuka otthon maradt nehany napot, illetve nagyszulok is jottek (pedig Becsben lakunk). Es persze lehet otthonrol is dolgozni ezeken a napokon, a gyerek ugyis alszik egesz vegig. Az, h anyuka eltunik egy hetre azert az szerintem komolytalan a munkavallalo reszerol, foleg, ha karriert tervez epiteni, tehat ez nem kifogas.

Amugy pedig, h a nok lassabban dolgoznak, ez egyszeruen nem igaz. Miota visszajottem szulesrol, naponta latom a ferfi kollegakat, h h szurjak el az idot internetezessel, felesleges meetingekkel, ahelyett, h a lenyeget megbeszelnek es a munkat mielobb elvegeznek. Szoval ha a hatekony munkavegzes a cel, en inkabb vennek fel egy not, mint egy ferfit.

regent123 2013.01.23. 14:44:00

@fizetekmegegysort: "igen, és úgy is kezelik. Ezért van törvény arra, hogy a gyes/gyed után visszatèrőnek is meg kell adni az átlagos fizuemelést. "

Amivel alapjaiban egyet is értek, feltéve ha ez az emelés a reálbér szintentartására szolgál. Ha a cégnél az átlagos fizetésemelés erősen függ a cég teljesítményétől, akkor nem. Hiszen a gyesen lévő semmivel sem járult hozzá a cég adott évi sikeréhez. Hogy majd 20 év múlva esetleg lesz egy dolgozó ember a mostani csecsemőből és ezért az anyuka megérdemli az átlagos fizetésemelést...Vicc.

Különben ezzel a "törvény van rá" dologgal sem értek egyet. Az állam kijelenti, hogy a gyerek hasznos (lesz) neki és ezáltal a "köznek". Ezért kötelez egy magáncéget, hogy a közterheken felül fizessen az anyának is több pénzt.
Rengeteg olyan dolog van ami hasznos a "köznek" mégis nonszensznek éreznéd, hogy ezért egy magáncég közvetlenül neked fizessen.
Pl. Ha szemetet szedek közterületen, akkor jár nekem a havi bónusz.
Ha játszóteret építek (csak hogy maradjunk a gyereknél) akkor jár nekem fizetésemelés.
Ha elmegyek 5 évre közmunkásnak és betegeket ápolok, akkor a cég köteles visszavenni, és jár nekem a fizetésemelés.
Ugye hülyén hangzik.
Az állam a saját feledatait kötelező jelleggel rálőcsöli a magáncégekre. A közterheken felül! Ez az ami nekem nem tetszik, és szerintem nem is jó gyakorlat.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 14:44:29

@tiltott rengeteg: ugyanezt tapasztaltam mint te! Az illető férfi kollégák mindig szóvátették, hogy a néhány gyerekes kolléganő miért lép le 4kor a gyerekért. Aztán ha egy-egy projekt kapcsán munkakapcsolatba kerültek, sorra kapták este 10-11 körül a maileket a kolléganőktől. Hamar rájöttek, hogy a hölgyek este 9-12ig sokszor a gép előtt ültek, és dolgoztak. Nem kéne a látszat alapján ítélni. Nálunk pl nagyon ritkán mentek az anyukák betegállományba a gyerekkel. Inkább arra kértek engedélyt, hogy otthonról dolgozhassanak néhány napig, ez meg kis szervezéssel megoldható (pl én beültem helyette az értekezletre, ő addig megcsinálta helyettem a kimutatást). Persze, aki rosszindulatú, az csak azt látta, hogy már megint nincs bent a kisgyerekes.

mocc 2013.01.23. 14:53:25

Én még nem mentem el szülni, a férfi kollégám - akivel ketten viszünk egy feladatkört a cégnél, vagyis ugyanaz a munkakörünk - mégis többet keres nálam. Nem, nem csinálja jobban vagy hatékonyabban nálam, a visszajelzésekből, értékelésekből ez egyértelmű, sőt. Az indokot, hogy régebbi munkavállaló nálam (2 évvel), nevetségesnek tartom. De gondolom, csak a rosszindulat meg az irigység beszél belőlem, ha feltételezni merem, hogy ez egyszerű nemi diszkrimináció?!

protézisesh 2013.01.23. 14:55:10

@regent123: @BamBos: tudatlanok vagytok. A magyar munkajog szerint a GYES-GYED-ről visszatérő kismamának azonnal meg kell emelni a fizetését:
- vagy a cégnél időközben bekövetkezett átlagos béremelés mértékében
- vagy az összehasonlítható munkakörben dolgozók által az időközben kapott béremelés mértékében.

Vagyis munkaadóként (példa) két lehetőségem van:
1.) a cégnél a GYES/GYED 3 éve alatt évi 10% béremelés volt, így a visszatérő dolgozó új bére 1000 EUR x 1,1 x 1,1 x 1,1= 1331EUR lesz
2.) a cégnél az aktatologatók átlagos béremelése évi 8% volt, így a visszatérő dolgozó új bére 1000EUR x 1,08 x 1,08 x 1,08= 1259EUR lesz.
Cégként értelem szerűen az olcsóbb (2.) megoldást választom. Viszont ez a JOGSZABÁLY gondoskodik róla, hogy az 1-2-3-5-9 évet gyerekezéssel töltött nő pont annyi fizetést fog kapni, mint az ÁTLAGOS férfi munkatársa, aki közben 1-2-3-5-9 évnyi TÖBBLET szakmai tapasztalatra tett szert.

Szóval EZ nem indok az olló kinyílására. Az sokkal inkább, hogy egy 30as férfi törtet felfelé, a kisgyerekes nő meg - ha vissza is megy dolgozni - próbál kompromisszumos megoldást találni, ami kisebb felelősséggel járó, tehát gyengébben is fizetett munkakört jelent.

@tiltott rengeteg: nagymamája nem mindenkinek van, illetve jó eséllyel az is dolgozik, vagy a "világ túlfelén" él. Fizetett (fél)idegen babysiterre bízni a gyereked megint csak érdekes elgondolás, ráadásul orvoshoz tuti te viszed, vagyis a napok csak úgy hullanak ki a rostán.

Az otthonról dolgozás kvára nem működik sokszor még irodai környezetben sem, egy TERMELŐ vállalkozásról nem is beszélve.

protézisesh 2013.01.23. 15:01:10

@BamBos: " Igaz, ott max egy évig lehetsz otthon, de inkább fél évig vannak."

az én gyerekeim 8-10 hónapig SZOPTAK. Anyatejet, mellből. Ezt hogy oldod meg munkahelyről? Sehogy, tápos lesz a gyereked. Beteges lesz, szarok lesznek a fogai, stb.

Aki már látott 6hónapos csecsemőt, az tudja, mekkora állatság az ekkora gyereket az anyjától elszakítani. Még egy 4órás állás idejére is, nem pedig a Magyarországon szokásos minimum 8óra + a munkába járás legalább 1 órája. A multiknál divatos 7 napra osztott, 12 órás műszakokból álló folyamatos műszakrendről nem is beszélve.

protézisesh 2013.01.23. 15:03:48

@fizetekmegegysort: tikok, nagymosás, stb. --> mert száz éve még nem voltak városok, mindenki falun lakott, mi?

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:10:11

@regent123: ezen lehet vitatkozni sokáig, szerintem kb 2 út van.
Az egyik, hogy az Állam mennyiségi szaporulatot támogat, látszólag támogatja a gyereknevelést, mint társadalmilag hasznos dolgot. Ilyenkor támogatását leginkább mindenkire érvényes törvényekkel fejezi ki, és arra törekszik, hogy minél több gyerek szülessen. Próbálja az állampolgárokkal is elfogadtatni mindezt, a cégekre rányomja akaratát, stb.
A másik, hogy az Állam azt mondja, az egyén döntésére bízza a dolgot. Azaz ő megad egy laza keretrendszert, amin belül annak, aki felelősen dolgozó, adófizető utód nevelését vállalja, vannak rugalmas, öngondoskodást, egyéni felelősségvállalást ösztönző, kihasználható lehetőségei, melyek mindezt könnyebbé teszik. A cégeknek szintén biztosít lehetőségeket, hogy motiválja őket az ilyen (gyerekes) munkaerő alkalmazásában. Mindezeket törvényekkel garantálja. Cserébe ez a réteg újratermeli, vagy szaporítja önmagát, így "kitermelve" azokat a valódi adófizetőket, akik mind az Állam, mind a cégek, mind a társadalom számára hasznosak. Ebben a rendszerben nagyobb szerepet kell hogy kapjon az öngondoskodás valamint a rugalmasság, kisebbet a kötelezőség, mindenkire érvényesség.
Jelen pillanatban nálunk az első rendszer az, ami inkább jelen van: a társadalomra erôszakkal nyomjuk rá a gyereket kell vállalni szlogeneket, miközben mindezt egy passzívságra ösztönző segélyezési rendszerrel, cegekre nyomott törvényekkel, gazdagoknak kedvező, középréteg számára kihasználhatatlan adózással próbáljuk elérni. Az eredmény ismert...:(
Tökéletesen egyetértek abban, hogy ez az Álkam sara. Épp ezért nem kéne a nőkön/anyákon számon kérni.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:12:47

@protézisesh: automata mosógép meg szuperpersil nem volt...vagy szerinted anélkül a városon varázsütésre lett tiszta a ruha,he?!

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:16:30

@protézisesh: ja, és tyúkot még nagyanyám is tartott, Budapest, külső kerület, 1978....ócsóbb és jobb volt mint a bóti...:)

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 15:16:41

@protézisesh:
Túlmisztifikáljuk a szoptatást. Lehet haza járni szoptatni, lehet otthonról dolgozni. A lányom összes holland unokatesója így járt és mind 6 hónaposan már néhány órát a bölcsiben töltött. Egészséges szellemileg és testileg is. Ők ezt szokták meg, náluk ez a normális, ők azon akadnak ki, hogy "mit lébecol valaki otthon az állam pénzén olyan sokáig, mint nálunk, ilyen gazdag ország Magyarország?"

#szájbergyerek# 2013.01.23. 15:16:59

@fizetekmegegysort:
Szülni elengednek bármikor.
Az utód jövetelét még a nagyhatalmú multis igazgató sem tudja halasztani. :)

protézisesh 2013.01.23. 15:20:05

@fizetekmegegysort: "projekt kapcsán munkakapcsolatba kerültek, sorra kapták este 10-11 körül a maileket a kolléganőktől. "

manapság meg ugye minden munkahelyen csak projektek, értekezletek (bocs, mítingek) és prezentációk vannak, mi? Emberek, a munkahely többnyire azt jelenti, hogy állsz a gép mellett és termelsz, vagy állsz a pult mögött és kiszolgálsz, vagy a céges számítógépen futó céges informatikai rendszeren könyvelsz/rendelsz/bérszámfejtesz/stb. Ezek egyike sem az a tipikus távmunkában végezhető feladatkör, sőt a legtöbb esetben a részmunkaidő is csak gondot okoz. Egyszerű példa:
város környéki agglomerációból a város széli ipari parkba bejárni. Buszok vannak a 6-14-22 órai műszakváltáshoz, meg esetleg a 8-16 irodistáknak. Ezen kívül heló. Még ha a cég bele is egyezik, hogyan jársz 8-12 négyórásba? Ki lesz a váltód 12-26ó között? És 16-20ó között? vagy lesz egy orrnehéz délelőtt, ahol le kell ültetni 30 dolgozót, meg egy üres délután, ahol öten lézengenek?
Hm?

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:25:48

@protézisesh: az elsô szopizott egy éves koráig, a másodiknál alig volt tejem, tápszeres lett. Sem a fogukban, sem egészségükben nincs különbség. Másrészt mindkettő 4 hónapos korától kapott szilárd táplálékot ( igen, egyik se olvasta a WHO ajánlást, és a la leche ligával sem tárgyaltak hosszasan erről, egyszerűen csak kinézték a szánkból a kaját, és baromi mozgékonyak voltak), kb 7-7 hósan már csak napi 2 szopi volt. Szóval azért én a 7 hós mellett simán tudtam volna napi 4 óra melót vállalni, főleg mikor csak egy volt, főleg mikor már stabil napirenddel 2x aludt egy nap, jól kiszámíthatóan.
Igazad van, 8-10 órás irodai állás ekkora gyerekkel szinte sci-fi. De egy négy órás otthoni simán beleférne...ha erre ösztönözné az Állam a céget, nem pedig hülyeségekre kötelezné.

protézisesh 2013.01.23. 15:28:05

@fizetekmegegysort: mosás 1 nap, illetve ne feledjük, hogy a személyes higiéniával és a ruhatár nagyságával kapcsolatos elvárások sem a mai szinten mozogtak.

rendes városi környezetben (és ilyen szempontból Mátyásföld meg Budaörs az nem Budapest!) nincs tyúk és száz éve sem volt. Város alatt mondjuk a hungáriától befelé eső területeket kéretik érteni. 100 éve meg a körúttól befelé eső kerületeket. Ott 200 éve se volt tyúk, max a vásárcsarnokban.

@csib: Túlmisztifikáljuk? Hogyan, mennyire kötődik az a gyerek az anyjához, akit 6hónaposan elszakítanak tőle és csak alkalmanként találkozik? 4 órás munkába járás (lásd fentebbi hozzászólásom) logisztikája? Egy francia 4órás minimálbér nettó 550 euró/hó. Alapvető megélhetés költségei max. magyarország +15%. A magyar 4órás minimálbér 170 euró/hó. Kapisgálod, hogy egy francia/holland/német hogyan tud a 4órás melója béréből is KOCSIVAL járni, miért tudja megoldani a munkába járását tetszőleges időpontban?

Az anyacégnél (Fr.) 100 dolgozó megtölti a 100 fős parkolót. Nálunk 170en dolgoznak, alig 20 autó van a parkolóban. Vajon miért? Mert olyan jó a tömegközlekedés? Vagy mert erre futja? Hm?

#szájbergyerek# 2013.01.23. 15:28:11

@protézisesh:

"céges számítógépen futó céges informatikai rendszeren könyvelsz/rendelsz/bérszámfejtesz/stb. Ezek egyike sem az a tipikus távmunkában végezhető feladatkör"

(Céges) notebook?
(Céges) mobiltelefon?
Internet?

Ja! Ezek nem csak fészbukra jók. Meg aztán nem csak arra, hogy hétvégén hazavidd a munkát ha arra van szüksége kenyéradó gazdádnak.
Te ezt tudtad?

protézisesh 2013.01.23. 15:29:37

@fizetekmegegysort: 170 dolgozóból 165 nő. Távmunkára max 3 fő munkaköre alkalmas (könyvelő, bérszámfejtő, anyagrendelő diszponens). A többivel mit csináljak?

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:33:46

@protézisesh: 17 évig dolgoztam multinál. Az összes munkaköröm ellátható volt távmunkában. Sok ilyen van, jellemzően a szolgáltató cégeknél. A céges informatikai rendszer meg annyira sima ügy otthonról, hogy a szomszéd srác konkrétan Norvég cégnek dolgozott Bp-ről informatikusként. Csak akarni kell...
Meg fogsz lepődni, a fő akadály bizony a főnökök azon elképzelése, hogy ember csak akkor dolgozik ha háta mögött állnak.
A termelő szféra nyilván más, azt senki nem gondolta, hogy a gépsort hazaviszi a hátán Kecsemétről, és távmunkában gyárt Mercit. De pl a Merci HR-ese, tök jól tud önéletrajzokat szelektálni és telefonon elsőkörös interjúztatni, plusz hirdetéseket feladni/karbantartani a hr portálokon otthonról is, napi 4 órában, távmunkában.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:35:11

@protézisesh:nem ez a lényeg, hanem hogy ha ez a három kérné, hogy otthonról dolgozhasson mondjuk heti 4 napban egyet meg bejön egyeztetni, támogatnád?!

protézisesh 2013.01.23. 15:37:23

@#szájbergyerek#:
céges notebook. Oké, mutass EGY olyant, amin az otthoni, biztosítatlan, többnyire LinkSys névre hallgató, jelszó nélküli wifi-n is fut a VPN (tudod mi az?) illetve olyan céget, aki az SAP-t (Oracle, mindegy) is eljuttatja az otthonodba. És ha elveszíted a laptopot a bizalmas cégadatokkal? És ha a gyerked farmeramazik rajta? Vagy a nagyobb gyereked xxx tartalmat fogyaszt és te ezáltal behurcolsz egy vírust a cégbe? Vagy ha csak simán a termelésben/raktárban FIZIKAILAG keletkező papírok-bizonylatok alapján kell(ene) könyvelni? Költsünk milliárdokat informatikai fejlesztésre, hogy anyu otthonról távmunkázhasson? Nem egyszerűbb felvenni aput?

céges mobil? És a költsége? És a szabályozhatósága? Annyira nem gáz, mint az informatika, de eléggé az tud lenni. Illetve ha nekem most kell a válasz a kérdésemre, te meg este 9kor akarnál nekiállni távdolgozni, akkor cseszhetem. Sőt, cégként fizessek adót a céges telefon után, mert ugye természetbeni juttatásnak minősül... Nem egyszerűbb felvenni aput?

Aki itt hőzöng a távmunkával, az kérem gondolja végig, a saját munkahelyén hányan dolgoznak? (már ha van munkahelye, és az egész cégben gondolkozzon, ne csak az irodában/osztályban!). Ezek közül hány olyan munkakör van, amihez nem kell céges erőforrás, hanem otthon is teljes egészében elvégezhető (lenne)?

Várom a számokat.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:40:46

@protézisesh: abban a városi környezetben, amire te hivatkozol az lakott, akinek cselédje, nevelőnője, komornyikja volt. Nyilván nem érdekelte a nagymosás, csak a társasági rovat az újságban. :) (vagy ő maga volt a cseléd akkor meg ez volt a munkája) de mi itt a 100 évvel ezelőtt is dolgozó nőkről beszéltünk, akik jellemzően nem a városiak voltak.

protézisesh 2013.01.23. 15:41:05

@fizetekmegegysort: nem, mert mindhárman egyedül vannak a feladatkörükre, ráadásul az összes számla/bizonylat/papíralapú dokumentum itt keletkezik, itt kezelődik. Elképzelhetetlennek tartom, hogy 160-170 ember minden nyűgje (kereseti igazolások, kimutatások, végrehajtó, bérpapírok, munkaszerződések, TB/táppénzes papírok, stb, vevői és beszállítói számlák, termelési bizonylatok, stb.) mind-mind heti EGY "fogadó napon" forogjon le. Képtelenség. Vagy akkor felvehetnék 3 másik embert, aki ezeket a doksikat naphosszat szkenneli, hogy az előbbiek tudjanak otthon dolgozni. :(

protézisesh 2013.01.23. 15:41:50

@fizetekmegegysort: Ezek szerint 100 éve még nem voltak gyárak és ott nem dolgoztak nők? Parasztok voltak, meg úrinők a cselédeikkel?

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 15:42:20

@protézisesh:
Kapizsgálom, kapizsgálom, elég sokat éltem kint, hogy legyen róla elképzelésem, mik a különbségek. DE mi köze mindennek a szoptatáshoz már csak azt nem értem...
Én azt gondolom, hogy sokszor a szoptatás és egyéb nagy szavak (kötődés, elszakadás) mögé bújunk, holott a baj csupán annyi, hogy nem jön ki a matek a családi költségvetésben, amivel nem szégyen, csak akkor ez az ok és nem a nagy szavak.

protézisesh 2013.01.23. 15:49:45

@csib: A szoptatás egy a sok tétel közül. Számomra (ffiként) elképzelhetetlen, hogy egy 6-8 hónapos csecsemőt az anyja fél-egész napokra lepasszoljon, hogy ő maga mehessen karriert építeni.

Pláne úgy, hogy a bölcsődei férőhelyek száma a jelenlegi gyatra gyerekszám mellett is az igények kb 1/4-ét fedi le (=gyakorlatilag csak protekcióval lehet BÖLCSIBE bejutni!). Ha meg pénzért van magánbölcsi/bébiszitter, akkor borul a matek, mert a (rész)munkába állás által elért pluszjövedelmet viszi is a gyerekmegőrzés költsége.

Munkaadóként meg csak gond egy ilyen, mert mára, Káeurópában nincs olyan munkakör, amelyben az elvégzendő feladatok RÁÉRNEK random egy napot-egy hetet, a gyerek váratlan betegségeinek függvényében. Ekkora többletkapacitások már rég nincsenek (csak az államigazgatásban), így egy 4órás kiesése azonnal valaki másnak a nyakába borítja a szarosvödröt. Ezért a kollégák sem feltétlenül szeretik a kedvezményezettet.

A távmunka meg rétegműfaj, ahogy fentebb fejtegettem.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 15:56:15

@protézisesh: fogalmad nincs a távmunkáról különben nem kérdeznél ilyesmiket. Távmunkában a dolgozó ugyanúgy KÖTELES a munkaszerződésben előírt munkaidőben rendelkezésre állni, mint az irodában. Ugyanúgy titoktartási kötelezettsége van, ugyanúgy nem adhatja oda a laptopot a gyereknek, mint akkor, ha a cégnél dolgozik (számos cég már csak laptopot biztosít, normál gépe nincs is a dolgozónnak, akkor is ha nem távmunkás...) A tűzfalak/biztonsági cuccok, jelszavak ugyanúgy élnek. Még arra is kötelezheted a dolgozót, hogy milyen i ternet csatlakozást köteles fenntartani a munkához (igaz ezt a legtöbb esetben a cég adja). Az, hogy Pistike otthon lekakaózza a fontos céges papírt pont ugyanannyira esélyes, mint hogy te lekávézod a cégnél...mégpedig azért, mert távmunka esetén jogosult vagy kikötni és munkáltatóként ellenőrizni, hogy otthon milyen körülmények között dolgozzon az alkalmazottad, neki ezt biztosítania kell (munkasarok, íróasztal, zárható szekrény). S mit is nyersz? Ja, hát sem irodát, sem fűtést, sem vizet/áramot nem fizetsz az ilyen munkaerő után.
A távmunka nem azt jelenti, higy Gizike majd adminisztrál kicsit a konyhaasztalon, ha ideje engedi...:)

protézisesh 2013.01.23. 16:00:42

@fizetekmegegysort: na mielőtt nagyon betámadnál:

szépen leírtad, hogy az alkalmazott mire lenne KÖTELES. Csak arról nem beszélsz, hogy az az alkalmazott, aki a munkahelyén is a youtube-t kombinálja a facebookkal ha épp nem a teakonyhában vagy a kávéautomatánál cigizik, az vajon miért tenne másként otthon, ha "senki se látja", ráadásul ott a gyerek/háztartás/stb.

plusz nekem az informatikai többletköltség, a dokumentációs fegyelem (hiánya, biztosítatlansága), stb. Az iroda meg úgyis itt van, tökmindegy, hogy 1500, vagy csak 1470 m2-t fűtök-világítok...

Elmélet--> <--gyakorlat...

fizetekmegegysort 2013.01.23. 16:01:19

@protézisesh: figyi, én nem akarom jobban tudni mi van a Te cégednél... Biztos úgy van ahogy írtad. Nálunk pl épp a Hr simán tudott részben otthonról menni, igaz ez 200 fős szolgáltató cég volt.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 16:01:56

@protézisesh:
Azért mert a gyerek beteg még nem áll meg az élet, nem tűnik ez az anyja a B univerzumban! Én is intézkedtem már telefonon tűzoltó jelleggel fontos, haszathatatlan ügyekben gyerekorvosi rendelőből. Sőt írtam e-mailt is fél kézzel, míg a másikkal lázat mértem. Nem mondom, hogy kellemes és ideáis, de meg lehet oldani és legalább nem a gyerek állapotán drámáztam. Sok dolog tud várni pár órát, még az FMCG-ben is, pedig az tényleg fast moving. Sokszor mi misztifikáljuk túl a dolgot, hogy a saját nélkülözhetetlen imidzsünket építsük... a legtöbb ember pótolható és a legtöbb ember megérti azt, ha a gyerek beteg.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 16:02:03

@protézisesh: én nem alkalmaznék ilyen alkalmazottat...

fizetekmegegysort 2013.01.23. 16:04:32

@protézisesh: de voltak melósok is, jellemzően nem a Körúton belül laktak, hanem Kőbányán, Mátyásföldön... Ezeket meg te zártad ki a város meghatározásnál...

fizetekmegegysort 2013.01.23. 16:10:16

@csib: és a legtöbb "azonnali baromisürgős" meló aztán napokig áll a főni asztalán/mailboxában érintetlenül...;)

protézisesh 2013.01.23. 16:13:38

@csib: figyu, amikor a gyerek reggel lázas-beteg-stb., akkor nem tudsz mást csinálni, mint orvoshoz vinni, vagy otthon maradni vele (ha nincs nagyi/stb akire rá lehet bízni). Ez van. Ilyenkor a munkaadód csak egy telefont kap, hogy bocs ma nem megyek, vagy legalább is kések.
Ha a gyerek nagyobb és hívnak az oviból/suliból, hogy a gyerek lázas/hányt/stb, akkor csomagolsz és mész érte.

Az egész vita pedig onnét indult, hogy a nők miért keresnek kevesebbet. Hát azért, mert egy kisgyerekes nővel ilyenek előfordulnak egy kisgyerekes férfivel meg nem. Ezért a munkaadók jobban örülnek a férfiaknak, illetve tán megbízhatóbbnak is tartják őket. (alappal, vagy alaptalanul, az ügy szempontjából mindegy).

@fizetekmegegysort: FMCG, szolgáltató cég. Egyik se termel. Persze egy indiai call-centernek, meg egy világcég budapesti bérszámfejtő irodájának lehet dolgozni a konyhádból is, de a munkahelyek 90%-a nem ilyen.

"én nem alkalmaznék ilyen alkalmazottat..." sarkított példa volt, az én hármam nem ilyen. :)

fizetekmegegysort 2013.01.23. 16:17:16

@protézisesh: persze, és szerintem nem is a termelő cégektől várja ezt az ember lánya. A baj az, hogy ott sem támogatják, ahol viszont lehetne. :(
Na még jó, hogy a tieid nem ilyenek, jól megkaptad volna, hogy magadnak köszönheted, minek alkalmazod...;)

#szájbergyerek# 2013.01.23. 16:18:19

@protézisesh:
Hogy te itt mennyi kifogást tudsz gyártani. :)

Hogyne tudnám mi az a VPN. Pont arra találták ki, hogy pl. az SAP nevű alkalmazást otthonról tudd használni.
Ennyi erővel tűzfalat se vegyen a cég, mert sokba kerül.

A gépet nem juttatásként adja, hanem hogy dolgozz rajta.
Most akkor nem mindegy, hogy az irodában van egy asztalon, vagy otthon?

A gyerek nem hülye. Megérti, hogy az neked munkaeszköz. Ne ezen fészbukozzon meg töltsön pornót és pont.

A dolgozó sem hülye. Tudja, hogy meg...hatják a száját ha nem vigyáz a gépre.

Jól látod a papír alapú könyvelést nem lehet kiadni távmunkára. Ámbár valakinek fel kell kattogtatni elektonikusan is. Na azt már lehetne.

Mobil:
Flottás havidíjért cégen belül ingyenes. Részletes kimutatás. Aztán Juliska szűrje ki egy excel-ből, hogy Jancsika mennyit telefonált cégen és partnereken kívülre. Na azokat kell kifizetnie Jancsikának.

Ha most kell válasz a kérdésedre, akkor ne a távmunkást b...tasd, hanem aki ott van veled egy légtérben.

Esetleg ne az alkalmazottaid fizessenek, hogy nálad dolgozhatnak? :)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.23. 17:57:55

Végigolvasva a kommenteket úgy látom, hogy remek lenne egy távmunkáról szóló bejegyzés is a jövőben!

A bébiszitter ügyben nekem is van hollandiai tapasztalatom. Ott TÉNYLEG beadják a 6 hónapos csecsemőket egész napra "day care"-be, vagy bébiszittert fogadnak a gyerekhez. Az anyatejet páran lefejik előre és úgy itatják a picivel, de konkréten az anyák heti 4 munkanapon fürdetésre veszik át a gyereket a bébiszittertől. (1 napot otthon marad az anyuka, egyet az apuka, így 3 napra kell csak fizetni az igencsak drága bölcsit) Bizarr volt látni a csecsemőjének skype-on integető anyukát is... Ha rosszindulatú lennék, akkor feltenném a kérdést: Csoda, hogy ennyi deviáns van Hollandiában? :)

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.01.23. 18:15:27

@multikarrier:
Valóban bizarr a látvány, azt viszont, hogy ezért van ennyi deviáns ott megkérdőjelezem. Liberálisabb a társadalom, így jobban elfogadja a devianciát.
Sokkal önállóbbak lesznek, ennyi, de nem nekem úgy tűnik az ő stratégiájuk valahogy sikeresebb, hiszen: sokkal jobban és sokkal tovább élnek, mint mi - ez vitathatatlan. Ettől még nem biztos, hogy boldogabbak, bár nálunk, magyaroknál mindenki boldogabb, tehát ők is. Ennek tükrében azt gondolom, nem olyan nagyon ördögtől való az az önállóság.

fizetekmegegysort 2013.01.23. 18:26:16

Minden viszonyítás kérdése. Nagyanyám már gyermekágyasan ment a földekre, vitte az ebédet az Urának. A bébi (anyám) meg éhesen üvöltött, míg visszaért (simán 3-4 óra oda -vissza gyalog). 62 éve még így volt. Ehhez képest 6 hónapig csak babázni szuperanyaság.
Nálunk a 3 éves gyes/gyed rendszer kicsit "elkanászított" minket, és rögtön mindenki és minden gyerekellenség lesz, aki fél év után dolgozna. Holott pl a hetvenes évek előtt nálunk is csak a szülési szabi volt, mégse gondoljuk, hogy az 1970 előtti nemzedékek érzelmi idióták lennének.
A fél éves nekem is kicsit korainak tűnik, de pl egy egy évest már simán ott lehetne hagyni egy jó bölcsiben - ha lenne, meg ha megérné a részmunkaidős munka. A három év otthon szerintem anyának semmiképp nem jó, és a legtöbb gyereknek sem.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.01.23. 19:21:28

@csib: Teljesen egyetértek, mindezek kulturális különbségek. Nem jó, vagy rossz, hanem más.

Elstron 2013.01.23. 22:04:50

@Tapmancs: Ez egyáltalán nem igaz. A legjobban a pénzügyi szféra fizet... hahaha, pénzügy szakon legalább annyi nő van, mint férfi az egyetemen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.24. 00:41:18

@multikarrier: Ha lesz időm, szívesen írok egy vendégposztot a távmunkáról, addig a blogomat lehet olvasgatni a lehetőségekről.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.24. 00:43:37

@Elstron: Pénzügy és informatika fizet a legjobban, viszont az a nagy különbség, hogy az informatikusok egyetemről kikerülve is jól keresnek, míg pénzügyi területen nagy a szórás és a jobban fizető pozíciókban többségben vannak a férfiak.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.01.24. 08:47:30

@protézisesh: Persze, a tolmács soha nem főállású munkakör, de ezt nem is mondta senki. A tolmács vállalkozó, oda megy, ahová hívják. Viszont tolmácsolni attól még szakma (:

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.01.24. 08:53:52

@multikarrier: Akkor fogalmazzunk úgy, hogy "három lehetőség adott annak, aki a gyerekkel érdemben foglalkozik". Nyilván ha ezt a szerepet az apa osztja magára, akkor ő fog kevesebbet keresni, mert az alapkérdés voltaképp nem az, hogy a nők miért keresnek kevesebbet, hanem az, hogy a gyerekkel lévők miért keresnek kevesebbet (csak hagyományosan ezek többnyire a nők). Hollandiában simán működő rendszer, hogy az apa is, az anya is heti 4-4 napot dolgoznak, tehát a gyerekkel apa van 1 napot, anya van 1 napot, a maradék az bölcsi/óvoda/nagyszülő. Viszont a 4 napban dolgozók értelemszerűen kevesebbet keresnek, mint az 5 napban dolgozók. Ugyanez vonatkozik a napi 4 órában dolgozós rendszerre is. (Viszont ezek a megoldások még mindig sokkal jobbak, mint a semmilyenek).

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.01.24. 08:59:47

@protézisesh: Ja, azt akartam még mondani (csak nem vettem észre, hogy az is te vagy (: ), hogy az egyik ismerősünknél az apa van otthon a gyerekekkel, és otthonról fejleszt szoftvert céges gépen. Semmilyen problémát nem jelentett a (külföldi) cégnek, annyi a megkötés, hogy nagyon szigorúan nézik, hogy be van-e jelentkezve, meg zajlik-e a munka (nem tudom, technikailag hogy oldják meg), a határidőket, minőségi követelményeket, titokzatosságot, stb. ugyanúgy be kell tartania, mint bárki másnak.
De ha már itt tartunk: a férjem és az összes beosztottja voltaképp távmunkában dolgozik a holland anyacég számára, olyanok, mint egy otthon üldögélő nagy, aktív család (:

protézisesh 2013.01.24. 09:06:36

@Kovácsné: nem azt mondtam, hogy technikailag lehetetlen, hanem azt, hogy egyszerű "favágó" munkákhoz nem éri meg az informatikai hátteret megvásárolni, főleg ha nem az a cég fő profilja. Értelem szerűen egy kiszervezett könyvelés/bérszámfejtés/szoftverfejlesztés/stb mehet otthonról, de ez az én szememben a kivétel, ami ugye erősíti a szabályt.

Persze, varrni is lehet otthon (régen divat is volt bevarrni varrodáknak), de manapság a minőségi elvárások illetve az átfutási idők rövidsége miatt ez sem működik.

Peetee 2013.01.24. 09:42:33

@fizetekmegegysort:

Nem mondtam sehol, hogy a férfiak többet dolgoznak, és nem is gondolom így.

Azt viszont nem várhatja el a társadalom nőkből álló része, hogy alacsonyabb munkabírással és terhelhetősggel ugyanazt (vagy még magasabb) fizetést kapja, mint a másik ember. Aki történetesen férfi, és itt ezzel van a gondotok.
Ha egy másik nő kapna 20%-al többet ugyanazért a munkáért, akkor nem is lenne cikk.

Úgy általában mi a gyakorlat, melyik nemre jellemző a fejfájás-havibajok-gyerekgondok vagy a legjobb : orvoshozKELLmennemMOST miatti nem dolgozás? Szerintem nem a férfiakra.

tiltott rengeteg 2013.01.24. 09:49:47

Igazabol nem az a nyereseg a munkaadonak, hogy mennyit sporol azon, h a munkavallalo heti 1 napot mondjuk otthonrol dolgozik, hanem az a lojalitas, hatekonysag es motivacio, amit ezaltal a munkavallalotol kap. Tehat azt feltetelezni, h a munkavallalo otthon csak facebookozik, ez a szuklatokoru nezet. Bizni kell a munkavallalodban, hinni benne, batoritani es akkor sikeres lesz a ceged. Ha mindenkit ellensegnek kezel egy fonok, akkor azt at fogjak verni a munkavallalok. Ezt mar eleg sok tudomanyos forumon bebizonyitottak. Egy ceget a munkavallalok visznek sikerre.

fizetekmegegysort 2013.01.24. 10:10:46

@Peetee: alacsonyabb munkabírás és terhelhetőség? Aztán hol? A bányában meg néhány fizikai munkánál? Igen. A szellemieknél? Pl egy női marketinges/értékesítő/controller/könyvelő stb hülyébb és kevésbé terhelhető mint egy férfi? Vagy mi történik akkor, ha egy pasit bedobsz 25 bölcsis/ovis közé? Szerintem kb 3 perc alatt szalad világgá....
A nők csak néhány - fizikai alkatukkal összefüggő - szakmában terhelhetők kevésbé. A legtöbb szakmában viszont pont ugyanolyan teljesítményt (néhány helyen pedig jobbat) nyújtanak mint a pasik. Ezért én igenis azt gondolom, hogy pont ugyanannyi fizu jár egy nőnek mint egy pasinak - ugyanabban a pozícióban.
A gyerek meg nem indok. Sehol nem vésték kőbe, hogy csak anya maradhat otthon a beteg gyerekkel, sőt, már gyedre is mehetnek a pasik. Érdekes, a skandináv államokban ez működik...lehet, hogy ott a fizetések is egyformák?
Havibajjal jönni... Eszem megáll, te hányadik században élsz? Igen, a pasik semmivel nem mennek orvoshoz, aztán nyekeregnek, hogy nekik mennyivel kevesebb az átlag életkoruk. Mellesleg meg a munkáltató el kell hogy engedjen a dokihoz, a munkavállaló meg köteles bepótolni a kiesett munkát. Tényleg, jobban jársz vele, ha nem megy minden csip-csup üggyel orvoshoz...aztán majd valami krónikussal megy fél évre betegállományba, akkor lesz csak "ingyenélő", igaz?!

protézisesh 2013.01.24. 13:40:19

@tiltott rengeteg: a tudományos fórumok "találmányai" sok esetben a brit tudósok eredményeivel egy szinten kezelendőek. A bizalom szép dolog, és léteznek olyan szintek, ahol a dolgozót valóban az önmegvalósítás, a pozitív visszacsatolások viszik előre, tartják pályán.

Sajnos CSAK az egyéntől függ, hogy őt a heti 1 otthoni nap vajon jobb/több munkavégzésre sarkallja, vagy éppen egy lehetőséget jelent neki a lógásra. Az otthoni munkavégzés pont azért lehet érdekes a dolgozónak, mert otthon tud közben mosni-főzni-gyereket nevelni, ergo nem csak a munkába járás idejét spórolja meg, hanem potenciálisan NEM a munkájával foglalkozik, míg otthon dolgozik. Vagy szerinted magára csukja az ajtót, a gyerek meg hadd ordítson, míg ő "távdolgozik"? Ugyan már...

Ismétlem: a bizalom szép dolog, de habókos rózsaszín lázálom azt gondolni, hogy az emberiség nagy része egy becsületes és önzetlen grállovag, aki csak azért dolgozik, hogy a munkaadójának jobb legyen.

Ismét a kérdés: TE, a saját pénzedet kockára tennéd ilyen formában? Bíznál egy akármilyen távmunkásban, ha azt látod, hogy a 160-170 alkalmazottad között akad, aki megeszi a másik tízóraiját? Vagy aki a konyhából kólásüvegben hazavisz egy fél flakon mosogatószert, a többit meg felhígítja vízzel, hogy ne látsszon a hiány? Vagy nem képes a vécét tisztán ott hagyni maga után? (nőkről beszélünk!)

Szép, idealista elmélet ez a "bízzunk benne mert attól motivált lesz és hűha" de sajnos az élet nem így működik. Hidd el.

Vakmacska 2013.01.25. 12:21:00

@Peetee: korábbiakra: te beledöglenél egy hét alatt abba, amit az öreganyám csinált a húszas-harmincas évektől a nyugdíjazásáig (hatvanas évek). Énekelgetni a fonóban...ezt a mai hülyék gondolják a Rózsadombon, akiknek lövésük sincs, mit csináltak akkor a férfiak meg a nők is. Már nem a gróf Eszterházy természetesen. Egy nagy lófaszt volt a régi parasztasszonyok élete egy grammal is könnyebb. Az persze tény hogy egyedül nem bírták a gazdaságot vinni....ahogy a férfiak se, az akkori családi gazdaság valódi gazdasági munkaközösség volt. (korábbi hozzászólásra.

A fejfájás-havibajok-orvoshozkellmennemmost: édes öregem, hol élsz, szatyorban? utoljára nyilván terhesgondozáson voltam orvosnál meg egyszer komplett szűrésen (nem munkanapon), életemben nem voltam táppénzen soha, 43 éves vagyok. .....és a környezetemben a legtöbben így vannak vele, más kérdés, hogy nem várom meg míg kirohad a fogam, néha elballagok a szűrésre, nem akkor akarom tudni amikor már menthetetlen leszek....a teherbírás meg nem nemfüggő, csak kényelmes valamire fogni....

Peetee 2013.01.25. 13:21:24

@Vakmacska:

Én 4éve egy olyan open-office irodában dolgozom ,ahol van 40nő és 6 férfi.
És vannak itt olyan nők, akik többet teljesítenek mint én. Ketten. A többi....no comment.
Az, hogy Te nem jártál orvosnál szép dolog és örülök neki, mert ezek szerint rendben van az egészséged. Ez mindenképpen egy jó dolog.
De Te is beláthatod, a nagy átlag közel sem ilyen; igaz?

bohuš 2013.01.28. 10:35:00

@Peetee:
"...Neeeem, akkor jobb volt a meleg szobában gyúrni az ebédet-vacsorát, a búboskemencében kenyeret sütni, és napjában 3x felmosni, majd ezek után a fonóban kicsit pletykálni és megpihenni."
Az tök jó, hogy te teremtesz magadnak egy világot kitalált karakterekkel, aztán onnan köpködsz. Nem nagyon vagy tisztában a valódi női életutakkal, de ne zavarjon meg.
(Inkább az volt jellemző, hogy a szülés másnapján már ugyanúgy dolgozott a földeken a parasztasszony - mint ahogy magáig a szülésig is.)

Peetee 2013.01.28. 10:50:09

@bohuš:

Te pedig bizonyára egy 150éves parasztasszony vagy, aki ez pontosan jobban tudja, mint mindenki más, igaz?!
A férfiak pedig a töküket vakarészták egyészn ap, ugye?!

bohuš 2013.01.28. 12:30:15

@Peetee:

Lehet, hogy elszomorítalak: szinte mindenki jobban tudja, mint te. Azok meg biztosan, akik figyeltek történelemórán/ társadalomismereten. Esetleg beszélgettek már idősebb rokonokkal, ismerősökkel. Nem mindenki olyan sötét, mint te a hozzászólásaidban, ne általánosíts.
Ha azt mondod, hogy adott helyen most esik az eső, én meg azt, hogy nem, ez nem demokratikus, hogy akkor 1:1. Ha toporzékolni kezdesz, csúsztatsz és személyeskedsz, akkor sem. Egyszerű, megismerhető dologról beszélhetünk, nem atomfizikáról, vagy bármi nehezen hozzáférhető tudásról. Hogy te miért nem akarsz hozzáférni, az a te dolgod.
Na szia.

Peetee 2013.01.28. 13:32:13

@bohuš:

Tehát Te pontosan tudod, hogy én egy tanulatlan sötét bunkó vagyok. Erre pedig abból következtettél, hogy a véleményem nem egyezik a Tieddel.
Ezek után nem kellene demokráciát szóba hoznod. Szerintem.

A gond ott van, hogy nem tudom levenni rólad a szemellenzőt.
Nem két variáció létezik, ahogy Te elgondolod:

A - A nő rommá dolgozta magát, többet húzta az igán, mint a férfiak.
B - A nő semmit nem csinált, babázott egész nap.

Én sem a B-verziót állítottam (bár Te vérszemet kaptál és így gondolod), ahogy az A-verzió sem derült ki számomra a történelemkönyvekből, sem nagyszüleim elmondásából, sem a társadalomismeret szerint.

Sajnos meddő vitát látok, mert Te úgy képzeled a késői 1800as éveket, mint A-verzió és azért vagy most felháborodva, mert szerinted én úgy képzelem, mint a B-verzió.
Nem csak fekete-fehérben gondolkodj és rögtön lesz egy jó kis eszmecsere.
Amíg személyeskedésről beszélsz, majd így zárod soraid:
"Hogy te miért nem akarsz hozzáférni, az a te dolgod.
Na szia."

...addig nem fog menni; sajnálom.

hétkilenced (törölt) 2013.02.09. 05:03:38

Tetszett a cikkben, hogy a szerző különválasztotta az egyén szintjét egy nagyobb csoporttól. Vagyunk néhányan akik nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy turkáljunk a férfikollegáink zsebében, egyszerűen csak dolgozunk és igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. 20 évesen férjhez mentem, 23 éves és 28 éves koromban születtek a gyerekeim, összesen négy évet voltam velük otthon. Emellett folyamatosan dolgoztam, diplomát szereztem, felküzdöttem magam titkárnőből vállalati kapcsolattartó pozícióba. Elégedett vagyok a béremmel. Most 37 éves vagyok, van két nagy és önálló gyerekem, teljes erőbedobással tudok dolgozni és helyt is állok ahogy kell. A teljesítményem egyáltalán nem marad el a férfi kollegáimétól. Sajnos időközben a férjem állása megszűnt, egy éve egyedül én keresek, ezért bántó egy kicsit amikor egyes férfiak az "asszonynak a tűzhely mellett a helye" felkiáltással jönnek. Ha akarnám se tehetném meg, hogy ne dolgozzak, de ha megtehetném hogy ne dolgozzak, akkor is dolgoznék. S ha kevesebbet keresek mint egy férfi, akkor mi van? Volt időm megtanulni, hogy nem annyit kapunk amennyit megérdemlünk, hanem amennyit kialkuszunk magunknak.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.02.10. 18:12:08

@hétkilenced: Gratuláloka családodhoz és a hozzáállásodhoz is egyaránt. A végkövetkeztetésed nagyon találó, valószínűleg emiatt is vagy sikeres! Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataid.


süti beállítások módosítása