Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Multikarrier - belépő a középosztályba?

2013.04.15. 06:30 - csib

csib2.jpgA sikersztorik mindig egy nagy álommal kezdődnek és ebben a mi kis hazánkban sincsen hiány. A miniszterelnöknek van ugyanis egy nagy víziója, amivel nem lehet nem egyet érteni: szeretné a középosztályt megerősíteni. Egy nagy, tehetős, sokat dolgozó, még többet adózó és fogyasztó középréteg minden jóléti állam alapja és ez nálunk nyilvánvalóan hiányzik.

No, de hogyan is fognak a tömegek felemelkedni és kitörve kispolgári létükből, igazi erős középosztállyá alakulni, ami majd elhozza a várva várt Kánaánt? Erre a kérdésre válaszolni jóval nehezebb, mint nagyot álmodni…

Anélkül, hogy belebonyolódnánk a definíciós vitákba, alapvetően két tényező kombinációjával mérik az egyén társadalomi státuszát, ez pedig az iskolázottsága és az életszínvonala. Dacára az utóbbi hónapok eseményeinek az elmúlt húsz évben a magyar oktatás tömegek számára elérhető és ingyenes volt. Aki akart és volt hozzá esze, tanulhatott. Nem ez akadályozta a középosztály megerősödését. Éppen ellenkezőleg! Talán olyanok is diplomát szereztek, akik sokkal jobban tették volna, ha szakmát tanulnak, és kiváló gázszerelőként gazdagítják az országot. Ennél sokkal nehezebb kérdés a vagyoni gyarapodás. Eleve kiesik számos értelmiségi szakma, ami egész egyszerűen nem alkalmas arra, hogy egy középosztálybeli család jólétét tartósan megalapozza. Egy tanár, egy könyvtáros egyik országban sem fog nagyságrendekkel magasabb életszínvonalon élni bérből és fizetésből, mint ahogy a szülei éltek. Sajnos hazánkban ebbe a kategóriába sorolható az orvosi pálya is, aminek normális esetben bizony komoly kiugrási lehetőségnek kellene lennie tehetséges, de szegény fiatalok tömegei számára…  Vannak aztán olyan emberek, akik valami nagyon különlegeset alkotnak. Híres művészek lesznek vagy Facebook alapítók. Ezek csodálatos dolgok, a probléma velük az, hogy kevés ez a társadalmi átrendeződéshez. Sokkal többen vannak azok, akik erős támogató hátország híján hamar felhagynak művészi ambícióikkal, vagy vállalják azt, hogy egész életükben kergetik őket a sárga csekkek és a díjbeszedők, ami meg ismét igen távol van a „sokat dolgozó, adózó, fogyasztó” középréteg víziójától. A művészet bizony úri muri és mindenhol az!

Eddig nagyjából minden humán pálya kiesett, ami maradt az a jogász, a mérnök és a közgazdász. Nem csoda, ha ezek a legnépszerűbb szakok az egyetemen. Mérnökként vagy közgazdászként viszont jó eséllyel kötsz ki egy multicégnél.. Lehetséges, hogy pont ezek a nemzetközi óriáscégek kínálnak belépőjegyet a középosztályba? De miért is?

Először is azért, mert profitorientáltak. Egy multinál nagyon ritkán foglalkoztatnak bárkit azért, mert valakinek a valakije. Persze vannak ellenpéldák, de szemben az állami cégekkel, ahol nagyjából mindenki valakinek valakije, a protekció elenyésző a multi-világban.  A fő különbség az, hogy a multik a piacon folyamatosan meg vannak mérettetve, míg az állami cégek nem. Ezért aztán kénytelenek hatékonyan gazdálkodni az erőforrásaikkal, és ez alól a humán tőke sem kivétel. Minden feladatra a legjobban teljesítő embert kell kiválasztaniuk, különben lemaradnak a versenyben. Vagyis mindenkinek ugyanazon felvételi eljáráson kell túlesni, egy bennfentes annyit tud elérni, hogy ne a személyzetis kukájában landoljon az ismerős önéletrajza, vagy legalábbis ne azonnal. Innentől pedig minden az egyénen múlik – és nem feltétlen a tudásán. Egy multinál nem számít, honnan jössz, csak az, mit csinálsz.  A közhiedelemmel elletében még csak egy jó ruha sem kell az állásinterjúra, nekem például nem volt.

És hogy miért fontos az, hogy az arra érdemesek emelkedjenek ki? Mert csak ekkor lesz tartós a változás. Erre jó példa a kommunista rendszer által felfelé protezsált proletárok tömege, akik egészen egyszerűen képtelenek voltak arra, hogy a rendszerváltást követően is a megtartsák a társadalmi pozíciójukat. Ha ez nem így lenne, akkor lenne középosztályunk, esetleg lennének versenyképes magyar középvállalatok is. Érdemes körülnézni a korábbi kádergyerekek körében! Nagyon kevés tudott továbblépni, holott pontosan ők azok, akik a tűz közelében voltak a rendszerváltás utáni zavaros időkben, nekik kellene, hogy tőkéjük és hatalmuk legyen, de nincs, mert éppen pultosok Londonban. Ez nem magyar betegség, a régió összes országa ezzel a társadalmi problémával küzd.

Másrészt pedig, nemcsak a saját jogon elért eredmények számítanak, hanem az értékrend is. Hiába a pénz, maradhat még valaki fejben továbbra is nagyon korlátolt. Ha pedig az marad, akkor a gyerekeit is annak neveli majd, így megint csak kérész életű lesz a változás.

Egy multinál dolgozó embertől a vállalat elvár bizonyos fajta értékrendet, ugyanis minden multinak vannak "saját" vállalati értékei. Mivel valamikor sok pénzt fizettek okos és drága tanácsadóknak ezek megfogalmazásáért, hajlamos a vezetőség elhinni, hogy nagyon egyediek, pedig a nap végére minden cégnél ugyanarról szólnak. Mégpedig hogy kifogáskeresés, mentegetőzés, bezzegelés és siránkozás helyett, optimistán, másokkal együttműködve, problémák helyett megoldásokat keresve próbáljunk munkálkodni. Mindezt egy nagy mosollyal az arcunkon, hűen a vállalathoz, a 12. munkaórában is! Aki ezt elfelejti, azoknak elég ránézni az iroda falán lógó vállalati értékekre és máris tudja, hogy „hajrá előre a célokért, kispajtások, vidáman”… Lehet ezen nevetni, vagy azon berzenkedni, hogy honnan veszi a bátorságot egy cég arra, elmondja az emberinek, hogyan gondolkozzanak, de nem értékekkel van a baj! Egy multinál ugyanis azzal a tipikusan magyar pesszimista, kifogáskeresős hozzáállással nem sok babér terem, így idővel az ember kénytelen leszokni ezekről és egy teljesen más, optimistább, felelősségteljesebb értékrendet magáévá tenni.

A végére pedig azt se feledjük el, hogy egy multikarrier mögött relatíve kemény munka áll, ami azt üzeni a gyerekeinknek, hogy szorgalmasan és tisztességesen is lehet boldogulni, nemcsak bűnözéssel vagy a médiában, esetleg a pornóiparban, vagy egy gazdag pasi oldalán.

Be kell látni tehát, hogy a multicégek komoly szerepet játszanak a középosztály alakításában éppen ezért nem értem, hogy miért kell őket szisztematikusan démonizálni egy olyan országban, amelyiknek az a víziója, hogy nagy és erős középosztálya lesz?

Persze tudom a választ. Kell egy nagy ellenség és a gonosz kapitalista nagyvállalatok tökéletesen alkalmasak erre. Hiszen nyilvánvalóan kizsákmányolnak minket, így ők a  hibásak azért, mert még nincs itt a Kánaán! Sajnos egy átlagos embernek nincsenek további kérdései. Sose voltak és sose lesznek, sehol a világon.

Köszönet a bejegyzésért csib-nek! Ha Neked is lenne mondanivalód, küldd ide: karrierutam@gmail.com

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr625190480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2013.04.15. 11:44:23

Hibás az az alaptézised, hogy a kormánynak nagy és erős középosztályra lenne szüksége... szvsz.

ChristianTroy 2013.04.15. 22:57:13

Belsőleg tölti fel a multi az állást, mintsem elsőnek felvegyen vkit. Engem jobban aggaszt az a tudat, hogy inkább jobbára az anyacég "kiszolgáló, kiszervezett személyzetét" tartják csupán itt.

Csak halkan jegyzem meg, attól hogy vki tehetősebb, nem lesz középosztály tagja. Ezt csak mi gondoljuk így kis hazánkban. Úgy ahogy a Ferrariból kiszálló melegítős kopasz úriember sem felsőbb osztályból való.

hvuk 2013.04.15. 23:23:36

@ChristianTroy: A középosztály fogalmába nem igazán tartozik bele, hogy az illető művelt, olvasott, érdeklődő személyiség legyen. Nem azt mondom, hogy nem néznek ki valakit a jobb társaságból, ha egy tapló, de ettől még nem fog kilógni a középosztályból, mert az nem azonos a jobb társasággal.

Egyszerű példa mondjuk egy asztalos, aki ügyes és szorgalmas volt, vigyázott a pénzére, visszaforgatta és mára már egy nagy műhelye van, 8-10 ember dolgozik a keze alatt és éves nettó jövedelme mondjuk 20 millió forint. Lazán középosztálybeli akkor is, ha csak 8 általánost végzett és színházt még életében nem látott.

ChristianTroy 2013.04.15. 23:36:27

@hvuk: Ne haragudj, de én hinni akarok abban hogy a középosztály szól a civilizációról, a kultúráról, mentalitásról és a neveltetésről. Az én fogalomtáramban a középosztály az többet mond szimplán egy közgazdaságtannál, pénznél. Nálad nyílván nem ok, de én komolyan hiszem, hogy ez többet jelent, pl egy müncheni műveltebb vonalat (persze mi nem vagyunk sajnos). Ha csak a pénz marad, akkor attól tartok egyfajta kijevi-moszkvai "zebra-párducmintás" nép leszünk. Sajnos erre számtalan példát tudok mondani :(

Neonknight 2013.04.16. 07:29:36

"Ezért aztán kénytelenek hatékonyan gazdálkodni az erőforrásaikkal, és ez alól a humán tőke sem kivétel. Minden feladatra a legjobban teljesítő embert kell kiválasztaniuk, különben lemaradnak a versenyben."

Ki kell, hogy ábrándítsalak. Kisebb multiknál talán így megy.
A mi cégünknél ez a hozzáállás valamikor akkor tűnt el amikor már 4-5000 főt foglalkoztattak (most úgy 8000nél járhatunk).

Rájött a vezetőség, hogy jó lenne csak a jó munkaerőt megtartani, meghírdették a "minőségi cserét": a jókhoz ragaszkodnak, a gyengébbektől megválnak.
A "minőségi csere" elve pár hónapig tartotta magát. Pontosan amiatt adta fel a cég a "minőségi cserét", mert rájöttek, hogy túl sok a "valakinek a velakije" akiket mégsem akartak elküldeni. Nem működött az, hogy tovább kommunikálták a dolgozók felé a "csak a jókat tartjuk meg" elvet és közben azok folyamatosan szembesültek a "szent tehenek" sérthetetlenségével.
Ennek ellenére mégis a cég a saját szakterületén vezető pozicióban van itthon is és világviszonylatban is.

Neonknight 2013.04.16. 07:34:43

Érdekes a vállalti értékrendet részletező rész is a cikkben.
Amíg 700-1000 ember dolgozott nálunk addig élt a mottó, hogy "Make money, have fun!".

Mióta többezren vagyunk azóta megy a "ne nevetgéljetek, ne beszélgessetek" elv, amire a dolgozó már csak azt mondja "jó" angolsággal: "No money, no funny". :)

BamBos 2013.04.16. 07:42:34

@ChristianTroy: Nálunk is belső jelentkezésre számítanak első körben, ami szerintem teljesen rendben is van, kifejezetten jó dolognak tartom! A középosztály stílusával kapcsolatban viszont egyet kell értsek valamennyire Veled: Magyarországon kizárólag a pénz méri az "emberi nagyságot" Ha van, akkor az ember biztonságban érzi magát, mások meg irigylik a státuszát és szeretnének eljutni ők is oda. Színházról, könyvekről soha nem esik szó. Pénz, pénz és pénz a fokmérő főleg manapság...

@Neonknight: Uff, 8000 fő? Az nem semmi. Hát ott valóban sok mindent el tudok képzelni... Mondjuk sokszor a hasonló "minőségi cserés" programokkal csak bizonytalanságot akarnak teremteni, hogy sokan önként menjenek el és ne kelljen elküldeni egy csomó embert, hanem csak megemelik a fluktuációt...

Neonknight 2013.04.16. 07:43:47

"Be kell látni tehát, hogy a multicégek komoly szerepet játszanak a középosztály alakításában éppen ezért nem értem, hogy miért kell őket szisztematikusan démonizálni egy olyan országban, amelyiknek az a víziója, hogy nagy és erős középosztálya lesz?"

A multiban a középréteg a kisebbség. 1 mérnökre jut minimum 5 betanított munkás.
Belülről azt látom, hogy bár tényleg felemel a multi egy középréteget, ezzel egyidőben viszont elképesztő lobbierővel hat a törvényhozásra és kiharcolja az olyan törvényeket amik segítségével egyre jobban kizsákmányolhatja az alsóbb réteget. Gyakorlatilag egy multinál akinek jó annak elég jó, akinek rossza annak nagyon rossz. A rétegek közötti szakadékot növeli.

Gyerekkorunkban természetes volt, hogy a gyerek reggel suliba megy, apa anya reggel dolgozik, koraeste már együtt van a család, a hétvégét együtt töltjük. A multik többségében itt keleten 4 műszakban dolgoztatnak. Hétvége nincs, hétköznap amíg a gyerek ébren van, apa vagy anya épp az éjszakás 12 órát piheni ki, senkinek nincs ideje a másikra, max akkor ha éppen szerencsésen jöttek ki a műszakok. A dolgozók nagyobb százaléka 1-2 hónapos szerződéssel van felvéve, a létbizonytalanság nagy. Az emberi kapcsolatok ennél jobban nem is lehetnének próbára téve. Tényleg ilyen világot akarunk a gyermekeinknek? Mi jobb gyerekkort kaptunk a szüleinktől.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.16. 07:46:52

@Neonknight: "Make money, have fun!" --> "No money, no funny". Ó, ez mennyire jó megállapítás! Erről a multi életciklus változásairól is írni kelle egy bejegyzést majd!

hvuk 2013.04.16. 09:12:09

@ChristianTroy: Erre szerintem az értelmiség jobb szó, szerintem inkább az szól erről. Vagy mondhatjuk azt, hogy a "művelt középosztály".

Azzal egyetértek, hogy jó lenne, ha a pénzzel együttjárna valamiféle igényesség. De nem feltétlenül jár együtt, főleg újgazdagok esetén. Azt azonban ne felejtsük el, hogy mindenki (úgy értem minden család) újgazdagként kezdte egyszer.

hvuk 2013.04.16. 09:17:11

@Neonknight: Baromi sok olyan multi van ahol minimális mennyiségű alsóbb rétegbeli dolgozik csak, sok multinál gyakorlatilag nincs nem egyetemi végzettségű dolgozó (leszámítva néhány irodistát). Ilyen multik pl. a szolgáltató típusúak (konzultáns cégek, programfejlesztő cégek, pénzügyi cégek, ...), hasonlót a termelő multiknál nem nagyon találni.

ChristianTroy 2013.04.16. 12:11:11

@hvuk: Művelt középosztály jó szó, kár hogy ez egyeseknek igény csupán.
Sok multinál pl pénzügyi szektorban dolgozók magasabb végzettségűek, de mikor beszélgetek velük, sokszor érzem azt, hogy az eredmény, a számok beivódtak a mindennapjukba. Tapasztalom rajtuk, hogy bezárulnak a világukba egy romkocsmában vagy bárban és nem nyitnak a fentebb említett gondolatok felé. Pedig biztos vagyok benne, hogy számtalan élménnyel lennének gazdagabbak.

Bicepsz Elek77 2013.04.16. 20:26:04

Ennyi suletlenseget osszeirva regen lattam mar!!!!!!!!

"Sajnos hazánkban ebbe a kategóriába sorolható az orvosi pálya is, aminek normális esetben bizony komoly kiugrási lehetőségnek kellene lennie tehetséges, de szegény fiatalok tömegei számára… "

Baszod szerinted hany olyan ember van, aki ugy kerul orvosi palyara, hogy a szulei nem orvosok voltak?????????????? Szerintem elegge keves!!!!!!! Es ne a statisztikakat nezd(mert ha vezetnek errol egyaltalan, akkor biztosan nem ismerik ezt el)!!!! Az orvosi palya hatalmas erofesziteseket igenyel idoben, energiaban, penzben stb. Emellett gyomor is kell hozza.

" Érdemes körülnézni a korábbi kádergyerekek körében! Nagyon kevés tudott továbblépni, holott pontosan ők azok, akik a tűz közelében voltak a rendszerváltás utáni zavaros időkben, nekik kellene, hogy tőkéjük és hatalmuk legyen, de nincs, mert éppen pultosok Londonban. Ez nem magyar betegség, a régió összes országa ezzel a társadalmi problémával küzd."

Te azt se tudod mi az a kadergyerek!!!! A kader az az uj generacio, akiket a kommunistak a lehetseges utodaiknak akartak kinevelni.Ebbe belevettek meg a versegi gyerekeiket is neha. Ezek kozul szinte mindenhol mindegyik sikeres lett: lasd: Fidesz(Bibo kollegium), volt Kisz tagok (Gyurcsany) stb stb.
index.hu/kulfold/komszomol619/
A kommunista Komszomol a kapitalista élet iskolája volt

A multik tobbnyire betanitott irodai munkasokat alkalmaznak meg nehany kulso szakembert(na az utobbiak a kozeposztaly!!!). Hiaba bonyolult rendszerek stb. Max amernokok, ugyvedek, penzugyesek es a felso management szamithat bele a kozeposztalyba.

A tarsadalom meg sok retegbol all nem harombol, ami a legegyszerubb felosztas. A gyengebbek kedveert:

1, Nyomorgok: csovesek retege
2, Kevesbe nyomorgok: tartosan munkanelkuliek,neha/mindig megelhetesi bunozok stb.
3, Tobbe-kevesbe dolgozok,segedmunkasok, kiskeresetuek(segedmunkas prolik)
4, Kispolgarok: szakmunkasok, mesteremberek, biztonsagi orok, taxisoforok, tanarok, szocialis munkasok, multik betanitott emberei, autovezetes oktatok stb.stb. nagyonszeles. mindenki, aki mar nem proli, de meg nem kozeposztaly
5, kozeposztaly:sajat egisztenciaval rendelkezo egyenek, akik a szakmajukbol elnek es tobbe-kevesbe fuggetlenek. Eletmodjuk alt. heti 5 nap munka,hetvegen sohasem!!!!
6, Felso kozeposztaly: nemi hatalommal is birnak vallalati vagy regionalis szinten pl. top management, helyi politikusok stb
7,felso reteg: akik iranyitanak egy adott orszagot (ez minden orszagban a lakossag 0,5%-a kb.)miniszterelnok,bankelnokok,oligarchak, stb.

escargot 2013.04.17. 12:23:51

Alapvetően egyetértek, két kiegészítéssel:
1. A polgárság feltétele a jó fizetés mellett bizonyos vagyon felhalmozódása is. Ezt szerintem csak úgy lehet elérni, h két multis él együtt, egyedül vagy kiskeresetűvel párban nehezen - vagy csak én nem vagyok elég jó. :)
2. Az utóbbi évek valóban azt hozták, hogy nagyjából bezárultak ezek a cégek (kivéve néhány kiemelkedően sikerest, ill. pár olyan területet, mint az SSC-k), így a fiatalokat, frissen végzetteket már nemigen tudják befogadni.
Viszont valóban hasznosak, és jó lenne, ha a multis munkakultúra egyes elemei át tudnának szivárogni a KKV-szektorba is.

Tamas Tishbi 2013.04.17. 18:57:56

Hat biztos nem egy disszertacio szociolagiabol , de nem is az akart lenni. Szerintem a cikk nagyon is lenyegre toro , egyszeruen de erthetoen irja le a multis cegek ertekrendszeret es mukodesi mechanizmusat , ami viszonylag tavol al az evszazadok alatt kialakult magyar ipari kulturaval.

#szájbergyerek# 2013.04.23. 12:38:49

Tisztelettel kérdem:

Milyen bérezés/munkakör mellett érezhetem magam középosztálybelinek egy multinál? :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.04.23. 16:06:57

" Egy multinál ugyanis azzal a tipikusan magyar pesszimista, kifogáskeresős hozzáállással nem sok babér terem, így idővel az ember kénytelen leszokni ezekről"

LOL, mit szív az, aki ezeket beveszi?
Rájössz egy idő után, hogy egy multicégben is csak érdekek vannak. Kérdés, egyéni-, csoport-, vagy nagyobb szervezeti egység érdekei.
És hogy ha sokat hajtasz, akkor nagyobb vezető is lehetsz, többet keresve, de eladod a lelked. Több pénz, több nyalás, több harc, és kevesebb pihenés. Ez jó?

"pedig a nap végére minden cégnél ugyanarról szólnak. "
Legyen kész a meló.

Nagyrészt, főleg itthon, de külföldön is, nagyon keveseket érdekelnek a cég valódi céljai, és ezek a falra kirakott értékek egy idő után olyan üresek lesznek, mint a magyar nyugdíjkassza.

Meg egy idő után az ember észreveszi maga körül azokat, akik teljesen hülyék, és 2x annyit keresnek, mint ő, és akkor aztán végképp leszarja a vállalati célokat.

Amúgy középosztály...
van nálunk egy p!csa, ami úrinőnek képzeli magát, és nagyon fennhordja az orrát, meg prolizik.
Azért, merthogy ő nem proli. Na annyira nem, hogy az a munkája, hogy időpontokat egyeztet cégekkel, telefonon.
De ha idegesítik, akkor bazmegezik, az gondolom belefér az úrinőségbe :D
Ja, és rokkantkártyával parkol... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.04.23. 16:10:15

Ja meg...
Előző munkahelyem egy multicég egy gyára volt.

A csarnokban voltak szép motivációs poszterek kifüggesztve.
Az északásban félálomban robotoló emberek biztos nagyon magukénak érezték a cég partnerei felé tanúsított hozzáállást.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.24. 07:33:37

@ColT:@#szájbergyerek#: Jó felvetések. Szerintem a középosztályba tartozhat, akinek van lehetősége dönteni a saját sorsáról.

Például, valaki a következő karakterisztikával:

- legalább BA diploma
- legalább egy idegen nyelv erős ismerete, gyakorlata
- hasonló területen szerzett legalább 5 éves szakmai tapasztalat
- megfelelő kompetenciák egy multis élethez - kellően mobilis, flexibilis, stressz,- és hierarchiatűrő

A fenti tulajdonságokkal rendelkező multisok számára, ha lassan is de biztosan elérhető a középosztály. Nem kell megrekedniük egy alulfizetett pozícióban, mert könnyen céget válthatnak, sőt akár külföldre is áttehetik a székhelyüket, ahol nem mosogatásból kell megélniük. Egy multinál dolgozni nem a legfelemelőbb, de ha elfogadjuk a környezetet, akkor manapság különösebb szerencse nélkül, pusztán kitartással, a fenti szintről indulva eljuthatunk a nettó 300-500 ezres sávba (Budapest).

Ez a bevétel aztán már kellő szabadságot ad az egyénnek, hogy mindezt lakáshitelre, albérleti díjra, nőkre, magas kultúrára, mozira, vagy megtakarításra költi el. Ideális esetben egy hasonló beállítottságú társsal együtt egy generáció alatt kialakítható egy erős középosztályba tartozó család.

Szóval szerintem nem a hatalom, vagy a felhalmozott vagyon tesz valakit középosztályba tartozóvá, hanem, hogy VAN LEHETŐSÉGE hatalomra és vagyonra szert tenni hosszú távon.

#szájbergyerek# 2013.04.25. 20:56:27

@multikarrier:

Megint csak félve kérdezem meg, hogy melyik multi ad tömegével ekkora munkabért normál dolgozóknak (és milyen beosztás mellett, amire úgy diszkréten elfelejtettél választ adni)?

Esetleg higgyük el, hogy kivétel nélkül mindenkiből kisfőnök / nagyfőnök / (top)menedzser lesz, aki egyszer átlépi a csupa üveg irodaház fotocellás ajtaját?

Saját tapasztalataim szerint az is összeteheti a kezét, aki az általad jelzett számokat bruttóban keresi meg, ami azért picit messze esik az emlegetett nettótól...

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.26. 21:41:50

@#szájbergyerek#: Természetesen nem ad TÖMEGÉVEL ekkora munkabért és koránt sem mindenkinek. Az is nyilvánvaló, hogy nem JÁR mindenkinek az előmenetel.

Egy 30 fős osztályt véve alapul dolgozik 25 team member 250-300 ezer forintos bruttó fizetésért, 3 senior team membert 400-450 ezerrel, 1 team leadert 600-700 ezerrel és 1 managert 1-1.2 millióval alkalmaznak. A játék arról szól, hogy hogyan kerülj be az utolsó kettő kategóriába.

Mindez nem JÁR, hanem oda kell jutni. Szóval ha már mindenképpen hinni akarsz valamiben, akkor inkább abban, hogy Te legyél az a VALAKI, aki eljut oda, ahova a BÁRKI-k nem jutnak el.

#szájbergyerek# 2013.04.30. 08:55:49

@multikarrier:

Szerintem nem írtam olyat, hogy ez mindenkinek jár csak arra céloztam, hogy egy szűk rétegről beszélünk.

A te példád igazolta, hogy 30-ból kb. 2 (nagy jóindulattal 3) fő a "középosztály".

Persze attól a maradék 25 junior és 3 (2) senior is rendelkezhet a már említett képességekkel és még az előmenetel lehetősége adott számukra. Az más kérdés, hogy oda már szinte csak kihalásos alapon lehet bekerülni.

A középosztálynak pedig pont az lenne a lényege, hogy alulról nyitott és bővül. Vagyis aki ügyes, okos, szorgalmas az be tud jutni oda.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2013.06.26. 14:58:53

Érdekes módon kb. egyszerre találtam rá erre és a kiszámoló blogra. Van nekik egy bejegyzésük "Honnan lehet felismerni egy milliomost?" címmel ( kiszamolo.hu/honnan-lehet-felismerni-egy-milliomost/) ami alapján - azzal egyetértve - szerintem egy sima multis hangya is képes megugrani az akadályt és bekerülni a középosztályba.
Nálunk és álláskeresési tapasztalatom alapján sok helyen máshol is egy még nem szenior is el tudja érni a bruttó 600 EFt/hó alapbért ami főleg két fővel számolva már elég kell hogy legyen a fenti célhoz.


süti beállítások módosítása