Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Multis kisállat-határozó – A kisfőnök

2013.04.22. 22:20 - multikarrier

Címkék: kisállat példa vezető

kisfonok.jpgEz valami olyasmi, mint amikor a csütörtököt kispénteknek hívjuk. Már majdnem hétvége van és hawaii, de még addig azért sokat kell melózni. A kisfőnök egy próbálkozás a kitörésre, egy köztes állapot a halandóság és a halhatatlanság között, a kifejezés, amit a nagymama is megért. A pozíció, aminek több az ígérete, mint a valóságtartalma, azonban ott van benne a remény, hogy akár még belőlünk is lehet majd valaki! Ha tudni akarod, hogy hol kezdődik a főnöki lét és hogy hol végződik a beosztottak türelme, lapozz bele multis kisállat-határozónk következő fejezetébe!

Kiből lesz a búgócsiga?

Ha nem is mindenkiben van meg a napóleoni vágy, hogy légiókat vezessen, azért azt már az óvodában megtanuljuk, hogy miért hozzák Petikét olyan hatalmas autóval és hogy az ő szülinapi zsúrja miért is akkora durranás. Persze, mert a papa nagyon fontos ember, topmenedzser egy multinál. Mire valaki diplomát szerez, már egészen világos számára, hogy ha tetszik, ha nem, valahogy képeznie kell magát management témakörben, különben nagyon lassan érheti el a megálmodott anyagi biztonságot. Másokban ekkor egészen túlbuzog az önbizalom és azt gondolják, hogy a diplomájukba írt „műszaki menedzser” kifejezés egyből megnyitja előttük az igazgatótanács tölgyfa ajtaját.

Az első multis munkahely aztán általában megteremti az egyensúlyt és kicsit tisztázódnak az elvárások mindenki számára. Sokan elszörnyednek főnökük munkáját látva és bizonyosodik bennük, hogy na, ezt aztán ők soha, de azért legtöbbünk számára lehull a fátyol és kiderül, hogy nem olyan bonyolult ez, még akár én is csinálhatnám.

Valljuk be, a kategóriákkal magasabb bér, a céges autó, a vállalati mobil, a saját iroda elképesztően vonzóak mind anyagi, mind a társadalom megítélése szempontjából, főleg úgy, hogy a munka nem tűnik túl bonyolultnak. A folyamatos meetingre járás közben ritkán látszik, hogy valójában dolgoznak-e és ha igen, akkor mit. Ezeknek a csillogó ékszereknek pedig nehéz ellenállni, így az egyszeri multis elkezdi felkészíteni magát a harcra a magasabb pozíciókért.

A motivált, padból kiugró, folyamatosan jelentkező, vagy egyszerűen éleslátó munkatársakat hamarosan felszippantja a vájt szemű (:)) vezető és egyre több és több feladatot bíz rá, általában ekkor születik meg a kisfőnök. Neve sokféle lehet: csoportfelelős, team lead, senior, csopvez, a lényeg, hogy valamiképp kiemelik a tömegből és ragasztanak rá egy jelzőt, amiről megismerni, hogy ő más, mint a többi. Az élete és az irodai mindennapjai ekkor még nem változnak meg gyökeresen, továbbra is végzi ugyanazt a munkát, mint előtte, de mostantól egyéb feladatai is lesznek. Egyre többször ugrik be különböző idióta meetingekre a Főnök helyett, elküldik tréningekre, kap néhány bizalmas prezentációt, amit addig még csak páran láttak, szóval még a közelben sincs Jockey Ewing bőrfotelja, de már engedik, hogy belessen a kulcslyukon.

Átváltozás

A legnehezebb feladat azonban az, hogy a munkatársak szürke csoportjából ki kell lépnie és a homlokára tetovált céglogóval el kell magyarázni a többieknek, hogy miért is lesz az jó, hogy ezentúl egy papírra felírjuk azoknak a nevét, akik 9:00 után értek be. Igen ám, ha valaki kisfőnök, akkor már nem ugyanabban a ligában játszik, mint addig! Neki már a vállalat részvényárfolyamának alakulását is figyelembe kell vennie, mielőtt szólásra nyitja a száját. Alapvető elvárás, hogy védje és magáénak érezze a Főnökök gondolatait, ugyanakkor meg kell találnia a hangot a néppel is, sikerének záloga, hogy meg tudja őrizni kapcsolatát a múltjával és így el tudja adni a felülről jövő üzeneteket.

Ez az időszak lehet az egyik legrizikósabb a multis karrierjében, amikor még nincsenek meg az eszközei a vezetésre, de már elvárások fogalmazódnak meg vele szemben mindkét oldalról. Pont emiatt kezdenek el a kisfőnökök ilyenkor tranzakció analízisről olvasni, személyiségelemzésekbe kezdeni és minden bizonnyal Eric Berne nevével is összefutnak majd. Minden igyekezetük ellenére elég sok időnek kell eltelnie, mire elég tapasztalatot szereznek és elkerülik azokat a gyermeteg hibákat, melyek rengeteg energiát vesznek el az általuk vezetett csapattól. A helyzet pikáns voltát tovább erősíti, hogy a hierarchia felsőbb fokain mindenki egyszerre manager és beosztott is egyben, azonban a team leadereknek folyamatosan egy olyan tömeget kell motiválniuk, akik kellően kritikusak beosztott aspektusából és teljesen vakok a manager szemszögéből.

Tekintsük át a csopvezek különböző típusait, melyek nem mindig léteznek ennyire vegytiszta állapotukban, de sarokpontként remek viszonyítást nyújthatnak minden multis számára.

A lelkes

„A legrosszabb az volt az egészben, hogy mindenkinek meg akartam felelni és terézanyuként a vállamon akartam hordozni mindenkinek a baját, sőt még megoldást is akartam rá találni” – mondja Árpi haverom. Gyakori hiba, hogy a kisfőnök túldimenzionálja vadonatúj szerepkörét, emiatt csak még több káoszt kreál maga körül és sikertelen lesz a vezetés és a csapat szemében is. Mint mindenben itt is az egyensúlyt kell megtalálni. Senki nem várja el Tőled, hogy mindent felforgass csak amiatt mert egy pozícióval magasabbra léptél. Persze lesz néhány terület, ahol nagyobb szerep lesz elvárt, de jobb ezekben minél előbb megállapodni a főnököddel és a csapatoddal. A többi megoldása már nem a Te feladatod, csak akkor avatkozz be, ha erre különösen megkérnek.

Stratégia beosztottak számára a lelkes kisfőnökkel szemben: Próbálj az alapvető feladataidban írásos formában megállapodni, mindezt időpontokhoz kötve. Lehet, hogy ezeket „megszülni” eltart egy ideig, de nagyon is kifizetődik, amennyiben később majd nem kell minden egyes lépésedről beszámolnod, hanem hivatkozhatsz a korábbi, közös megállapodásotokra. Működőképes stratégia lehet még a team leader ellehetetlenítése, megkerülése és a közvetlen kommunikáció a manager felé.

A karrierista

„Minden manager volt kisfőnök, de nem minden kisfőnökből lesz manager.” Ez az alapvetés a karrieristának, számára team leadernek lenni csak egy kötelező lépcső, amit meg kell tenni a magasabb fizetésért. Ez az elsőrendű motiváció, szó sincs arról, hogy magasabb felelősséget akar érezni, vagy elsajátítani a people management csínját-bínját. Egy frászt. Ez egy fontos sor az önéletrajzban, ki kell bekkelni 1-2 évig, aztán irány a következő lépcsőfok. Mindamellett azt kell mondjam, hogy a csapat nem minden esetben szenved ettől, mert például sokkal több teret kaphatnak az egyéni kezdeményezések, mivel a kisfőnöknek úgyis mindegy. Ő csak egy dologra figyel: Ha valamilyen teljesítmény keletkezik a csapatban azt a sajátjaként adja el!

Stratégia beosztottak számára a karrierista kisfőnökkel szemben: Szinte felesleges küzdeni, vagy megváltoztatni a karrieristát, ő úgyis menni fog a saját céljai szerint előre, mint a gép, akár mit is csinál a csapata. Mivel a management számára ő kulcspozícióban van és bizonyára remek kommunikációs készséggel van megáldva, valószínűleg ő mindig nagyon pozitív szerepben fog feltűnni. Az ellene folytatott küzdelem maximális eredménye csak az lehet, hogy a csopvezér „lelép” egy másik helyre vagy feljebb bukik és ott építi tovább a saját útját. Egy fokkal jobb stratégia akkor már inkább beállni az ilyen multis Hummerek mögé és együtt suhanni az irracionalitás multinacionális szupersztrádáján. Vigyázat, ha jön a Balaton, megállni!

A strukturált

A kisfőnök, aki már évek óta kész a feladatra és most végre lehetőséget kap a dolog gyakorlatban való művelésére. A legtöbbjüknél ez egy Isten adta adottság, egyfajta karizma, melynek a privát életben is hasznát veszik, másoknál inkább az alapos felkészülés, a pszichológiai és egyéb társas tanulmányok adnak kellő magabiztosságot a vezetéshez.

Az előbbiek általában hívást éreznek a people manageri karriere, hiszen ők azok, akik valóban született tehetségek empátia, kommunikáció és meggyőzés terén, sőt gyakran remek humorérzékkel is rendelkeznek, mindezek miatt mindig nagyon pozitív az őket körülvevő aura, melyet mások is éreznek és örömmel követnek.

Az utóbbi esetben pedig egy nagyon felkészült versenyzővel van dolgunk, aki kizárólag én-üzenetekben beszél, asszertív, minden teljesítményértékelésre van egy remek eszköze és rengeteg az elméleti és gyakorlati tapasztalata a hatékony kommunikáció és problémamegoldás terén. Mivel mindezeket már többször kipróbálta privát, vagy félhivatalos helyzetekben, ezért mindez már nem is tűnik művinek vagy erőltetettnek, hanem valóban meggyőző a csapatra gyakorolt hatásfoka.

Stratégia beosztottak számára a strukturált kisfőnökkel szemben: Tanulni tőlük, hogy mire kinövik a team lead pozíciót, majd mi léphessünk a helyükre.

Az alkalmatlan

Bár biztos vagyok benne, hogy a korábban felsoroltakhoz tartozik a kisfőnökök többsége, várhatóan mégis ez az a kategória, ahova mindenki besorolná a saját főnökét. :) Mindez azonban inkább adódik a tényből, hogy ritka esetben szereti az ember a közvetlen felettesét és emiatt alkalmatlannak tartja. Van, azonban néhány igazán vegytiszta példa, amikor tisztán kiviláglik, hogy a csapat motiválásához, a feladatok kiadásához és ellenőrzéséhez önmagában is érteni kell és komoly károkat okozhat, ha valakinek ehhez nincsen érzéke/kedve/ideje. Többször a legrégebben a cégnél lévő munkatárs örökli meg a csapatkapitányi karszalagot, máskor pedig a haver kapja meg a lehetőséget és az ezzel járó magasabb bért, mely aztán könnyen vakvágányra teheti a csapat szekerét,

Stratégia beosztottak számára az alkalmatlan kisfőnökkel szemben: Még csak véletlenül se vesztegessünk időt a kisfőnök tanítgatására, helyette inkább kerüljük meg őket, ahol lehet. Amennyiben a menedzsmentnek nem tűnik fel a dolog, jobb új állás után nézni, mert akkor nem ez a hely, ahol kiteljesedhetünk.

Volt már konfliktusod a 25 éves senior team member beosztásban játszó kisfőnököddel? Hogyan sikerült érvényesítened a saját sorsod egy karrieristával szemben? Álmodoztál már csoportvezetőd kínzásáról? Oszd meg tapasztalataidat, meglátod jobban érzed majd magad! :)

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr365242048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.04.23. 09:49:49

A multik azért fiatal, huszonévesekből csinálnak kisfőnököt, mert ők, (szemben a már negyvenesekkel, akik a régi- viszonylag- közösségi rendszerben szocializálódtak) gátlástalanok, lelkiismeret furdalás nélkül gázolnak át mindenkin pár ezer forint előnyért, karrierlehetőségért.Véleményem szerint , ők a gazdasági " házmesterek", a multik hasznos idiótáik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.23. 10:00:05

A legjobb megoldás a bólogatás. Így békén hagynak.

Kampfer 2013.04.23. 10:03:03

Milyen szép is volt látni ezeket a 'lényeket' a parkolóban... Majden olyan jó volt, mint amikor a managereket egy késő délutáni 'koccanás' után! Megkaptuk anno, hogy ez 'ő világuk és itt ők a nagyhalak'! És hogy itt 'erőpolitika van'! Nos, ez a világ valóban az övék volt. Ami a cég kapujáig tartott. Azon túl is van egy világ. Egy másik világ, ahol szintén 'erőpolitika' van. De ott a diplomájuk és a (z egyébként teljesen haszontalan) képességeik könnyűnek találtattak... Szar volt szegény páráknak, de hát a tb és a casco még fizetett... Nagypofa a cégnél, kint pedig a kussolás és jópofizás. De szerencsére sokszor ez sem menti meg őket! Legyen így minél többször!
Kamp.

EzVan:) 2013.04.23. 11:31:36

Fasza kis általánosítás. Lehet, hogy egy-két helyen így is van...

Don Quixote de la Ferko 2013.04.23. 12:09:27

Ezek a véglények csak azzal nagypofájúak, aki hagyja.
Ha valaki még az elején, az első hisztijük után tisztázza a táplálékláncban betöltött véglény szerepüket, a hajukra kenhetik a kinevezést, tisztában vannak azzal, hogy az emberek szemében egy pondró is többet ér náluk.
Ennyire egyszerű. Megfelelő kezeléssel nagyon jól kordában tartható az összes ilyen kis pöcs.
Találkoztam ilyennel, tisztában volt azzal, hogy vele együtt szarom le a titulusát, az első csörte után felfogta, hogy a hangzatos névjegye ellenére szakmailag egy nagy senki, oszt nem próbálkozott többé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.23. 12:14:28

„Minden manager volt kisfőnök, de nem minden kisfőnökből lesz manager.”
Na, ez nem igaz a felsővezetők felére.

Olvastam 1-2 éve egy érdekes felmérést, amit a tapasztalatom is alátámasztott, hogy a multiknál a felsővezetők dolgoznak a legkevesebbet, viszont a csoportvezetői-osztáyvezetői szinten van a legnagyobb terhelés. Ennek szerintem az a magyarázata, hogy ez az a szint, amelyik érti annyira a cégnél végzett tevékenységet, hogy tud segíteni a beosztottjai problémáit megoldani, viszont a főnöke is delegál neki egy rakás vezetői feladatot, amit nem tud/akar továbbadni. A felsővezetők ezzel szemben heti 40 óránál kevesebbet dolgoznak, ők nem kapnak felülről feladatokat és az elvégzendő feladataikat simán nyomhatják egy szinttel lejjebb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.23. 12:20:31

@Don Quixote de la Ferko: Kétfajta kisfőnök van.
Az egyik az, akinek jobban hangzó egyetemi diplomája van vagy ismeri a főnököt és huszonévesen berakják a 10+ év tapasztalattal rendelkezők mellé kisfőnöknek. Ez a nagyon gáz kategória.

A másik az, aki 10 évig dolgozott a csoportban, nincs meg benne az ambíció a főnöki léthez, de a tapasztalata alapján kinevezik seniornak, csoportvezetőnek, műszakvezetőnek, stb. Ekkor elismerik a többiek is a tudását, szakmailag nincs vele gond, viszont kérdéses, hogy menedzsment szempontból nyer-e vele valamit a cég, vagy ugyanazt a munkát végzi, mint addig.
Ennek a kisfőnöki kinevezésnek egyik alcsoportja az, amikor valakit azért neveznek ki, hogy ne menjen el a cégtől és a titulushoz adnak egy kis fizetésemelést is.

makacsfolt 2013.04.23. 13:07:29

Eddig 2 multinál dolgoztam az egyik Bp. közelben található amerikai cég, a második pesten egy német cég.

Tapasztalatok:

Az amcsik nyitottak, barátságosak,lazák, vidámak jó volt velük dolgozni, ilyenkor mindig azon gondolkodtam, hogy milyen lehet amerika ,ha az emberek itt nálunk is ilyen boldogak, persze a fizetés is számít, de itt nem csak erről van szó van valamilyen nyugodt pozitív életszemléletük ami nekem nagyon tetszett.
A következő főnököm francia volt az amcsi cégnél ,ide helyezték át, hát azt kell mondanom, hogy eddig ő volt a legjobb legokosabb ember akivel együtt dolgozhattam, eléggé picike volt 160 ,de annál több energia és ész .Mindig hozott süteményt amit a felesége csinált, úgy kezelt minket mint a családját, és mi ezért le is hoztuk neki a csillagokat cserébe. Sajnos már vissza ment Fr.-ba Ezután én is eljöttem a cégtől.

A német cég :
Elöljáróban annyit, hogy már nem dolgozok náluk.
1,5 évig bírtam itt, sokáig nem értettem azokat akik mindig nyavajognak a főnökük és a munkatársaik miatt, hát most már értem. Mint később kiderült én vagyok az egyetlen aki mondjuk nem a kisfőnök osztálytársa, haverja vagy az a volt melós akivel eggyütt dolgozott az üzemben, mert hát ott kezdte a lelkem a műszakban. Ezen kívül volt egy manager aki gyakorlatilag felvett, és abban egyeztünk meg, hogy együtt dolgozunk, hát miután felvettek gyakorlatilag az irodájából ki se jött ami kb 5 méterre
található volt az asztalomtól ,és e-maileken keresztül kommunkiált velem és másokkal is, és nagy ívben kerülte a társaságunkat. Az első baki : befejeztem az első rám bízott projektet 3 hónap után, 2-szer hétvégén is bejöttünk a kollégákkal, csak ,hogy időben meglegyen. Ekkor történt a csoda a német ügyvezető oda jött hozzám és kb 1 órát beszélgettünk angolul, na ez a dolog kiütötte a biztosítékot a kisdisznónál mivel csak így hívták a kollégák (130kg) környékén volt. Lehúzott minden tréningről ,nyelvtanulásról, és én kb 1 hétig nem is értettem, hogy mit vétettem. Dióhéjban : A kis disznó az előző magyar ügyvezető csókosa volt akit apuci közbenjárásával emeltek ki a proletárok közül és a cég finanszírozta előrejutását, ő pedig cserébe szállította az infokat a kollégákról, későbbi kapcsolatuk a közös beszerzési bizniszelési magasságokig repült. Munkaideje 1/2 10 től 4 ig tartott általában akkor is amikor a többi manager is 7 re járt szigorúan.

Nyáron már munkát kerestem csak ,hogy végre ne lássam azt az önelégült disznó pofáját,volt még egy nagyobb projektem ami 6 hónapig tartott mire befejeztük, ez is jól sült el, aztán egy e-mailben kiosztott, hogy nem csináltam meg neki valami dolgot.
Beolvastam neki másnap mentünk az ügyvezetőhöz,és kirúgatott. Csak azt nem tudta szegény ,hogy én már megírtam a felmondási lapot. Nézett is egy nagyott amikor eléraktam a felmondást amit már hamarabb elküldtem az ügyvezetőnek.
Soha többet német céget, ajánlom mindenkinek.

Most egy amcsi cégnél dolgozok Ausztriában, nem kell ecsetelnem a különbséget.

gnme 2013.04.23. 13:28:36

@makacsfolt: annyiban egészíteném ki, hogy ha a német cég magyar leányánál dolgozol, főnök nem lehetsz semmilyen területen.

Előbb lesz főnök Kiss István bajszos bajor földműves (bajorise kleinstefán) akit áttelepítenek ide családostól mindent kifizetve és tartva, mint te, vagy a Kovács János (John Smith).

.. ilyenek ezek a német multik.

Din Serpahis 2013.04.23. 13:40:31

Hát én dolgoztam német multi magyar részlegénél, hát ott minden főnök magyar volt, de olyan is volt a színvonal....

kifordított nagyanyó 2013.04.23. 13:54:07

@Kampfer: Ezdegonosz!XD
@makacsfolt: Gondolom akkor ott se a németekkel volt probléma.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.04.23. 13:54:45

Heh, mennyi általam ismert kisfőnököt be tudnék tenni ezekbe a kategóriákba :D

Nálunk 2 van. Egy "konstruktív, akivel semmi baj", egy karrierista - ez faszi, de hisztisebb, mint egy nő...

Don Quixote de la Ferko 2013.04.23. 14:08:19

@Távmunka blog:

A harmadik a kettő elfuserált keveréke.
Se diplomája nem volt, sem tapasztalata, oszt mégis megkapta a "vezetést".

Ennél rosszabb nincs. Úgy 1 hónap alatt összerúgta mindenkivel a port, ennek örömére mindenki kiosztotta, ahogy elő volt írva, oszt jött a feketeleves.
Az intelligencia teljes hiánya úgy nyilvánult meg nála, hogy azzal a csapattal cseszett ki a legjobban, akik a cég folyamatos működéséért voltak felelősek. Zsenikének nem igazán jutott el a tudatáig, hogy a visszatartott fejlesztések, javítások hiánya, indokolatlanul magas fejlesztések más részlegnél nem velünk tol ki, hanem a megrendelőkben a cégről alkotott képet alakítja bevételcsökkentő módon.
Le is padlózott a cég, ahogy kellett, és ehhez zsenike a kis személyes bosszúi miatt úgy 30%-al járult hozzá.

No, ennél nincs rosszabb, mert az ilyen fentebb említett hajnélküli fejbőr alatti hiányosságoknak köszönhetően nem foglalkozik azzal, hogy 50-60 ember munkahelye van veszélyben a kicsinyes bosszúvágya miatt.

Tamas Tishbi 2013.04.23. 14:25:59

nálunk van egy transzvesztita projekt manager aki a projekt elején még férfi volt a végére meg nő lett belőle.... , a buta tyúk így jobban illik rá.

makacsfolt 2013.04.23. 14:40:23

@kifordított nagyanyó:
A németek nem alacsonyodtak le hozzánk, 1.5 év alatt ha 3 szor beszéltem németekkel, még csak annyit ,hogy pl. a pénzügyi osztály tagjai nem is köszöntek ha mondjuk elmentél melletük egy folyosón, levegőnek néztek....de nem akarok erről többet mesélni mert nagyon örülök, hogy végre megszabadulhattam tölűk. Persze csak magamat okolhatom, hogy olyan hülye voltam, hogy oda mentem dolgozni.

Mélységimagmáskőzet 2013.04.23. 15:07:54

Na, én pont 10 munkanapig bírtam német cégnél. Tértivevény vitte vissza a belépőkártyám és a telefeonomat a felmondóval együtt. Azt sajnálom csak, hogy a frissen hímzett, névreszóló, köpenyemet és a méretben megfelelő antisztatikus munkapapucsomat nem próbálhattam fel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.04.23. 15:53:28

@Don Quixote de la Ferko: Ezek még jobbak, ha a felsővezetésben vannak... és sokszor onnan sem picázza ki őket senki.

Globetrotter2014 2013.04.23. 16:53:54

Hatásvadász poszt pláne cimoldallal kombóban :)

Nyilván ha valaki a cégtárs kisfia azoknak ez csak egy humoros poszt.

Aki pedig egész életében a léanygiban heverészett az is csak valami vicceset fog rá beszólni...

De azért van benne igazság, aki egyszerű lakalmazottként kezd és valahogy ki akar törni annek ez a legkézenfekvőbb út. Persze kell hozzá kitartás és munkabírás, meg némi értelem.

@Távmunka blog: Számos multinál a tetején lévő emberek tulajdonosok (partnerek). Ők a sratégai vezetést viszik, és mellesleg beletettek a cégbe soktízmillió forintot amit korábban menedzserként kerestek. Az azért biztosít nekik némi előjogot :)

Szeruintem a középvezetés munkaterhelésének greincét a stratgéia végrehajtása és főleg a hibaszűrés okozza, azaza az itt okoskodó fazonok helyretétele, akár egyenesen akár utólag. Mindig a középvezetés munkája a legintenzívebb. Alatta még beletanulnak (meg saját unka is van) , felette meg már élvezik a szűrés gyülölcseit...

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.23. 17:43:37

@Tamas Tishbi: wow! na erről mesélhetnél többet, hogy hogyan is nézett ki részleteiben a nem-váltás!

@gnme: Az Audi Hungarianál például a szakmai területek több, mint felét magyar menedzser vezette, a team leaderek pedig szinte kivétel nélkül magyarok voltak. Kezdetekben mindig kevesebb a bizalom és emiatt több az odafigyelés az anyavállalat részéről, de amikor már évek óta minden bejáratottan működik, akkor engedik belenőni a magyarokat a komolyabb pozikba is (team leader, manager szintig) és onnantól kezdve már a replacement is magyar lesz. Tapasztalatom szerint a német vezetésű cégeknél valóban hosszabb ideig tart míg megbíznak, hogy valaki képes ugyanolyan minőséget hozni, az amerikai vállalatoknál pedig könnyebben esnek át a ló túloldalára és támogatják az "out-of-the-box" szemléletet.

@makacsfolt: Wow, köszönöm, hogy ilyen plasztikusan leírtad Mr. Kisdisznót! :D Egy dologban azonban eltér a véleményünk: Szerintem nem sok köze van a multi kultúrájának a kisfőnök viselkedéséhez, hanem a kisfőnök kultúrájának van köze a viselkedéséhez.


süti beállítások módosítása