Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Amikor betelik a pohár

2013.04.10. 18:09 - multikarrier

Címkék: interjú taktika kiégés munkapiac

enough.jpgHatárok. Útlevél nélkül is átlépjük őket nap, mint nap. Van, hogy akarjuk, van, hogy nem. A multis pozíció elvárásaiban szinte kódolva van a "Világ megváltása" legalább egyszer a héten. A jelentkezés során majdnem mindenki megvallja, hogy szeretne egy változatos munkahelyet, de aztán, amikor már több hónapja egy vállalhatatlan multis elvárások okozta vidámparki hullámvasúton ül, akkor azért felkavarodik az ember gyomra. Mit tegyünk, ha ki szeretnénk szállni vagy még plasztikusabban: Mit tegyünk közvetlenül a sugárban hányás előtt? Következzen néhány taktika arra az esetre, ha valóban értékes munkánk ellenére igencsak forróvá kezd válni a leves a cégnél és ha szívesebben mennénk fogorvoshoz hétfő reggel, mint a munkahelyre.

Elég!

Az első és egyben leghatékonyabb lépés a kilépés, avagy: "Nekem elegem van, én ide többet be nem megyek." Van, aki hirtelen eltűnik és betegszabadságra vonul, van aki egyszerűen csak üvöltve felmond egy álmos csütörtök reggeli megbeszélésen és az ebédjét már szabad emberként költi el egy igazán jól eső ital mellett. A főnök idegesítően sípoló hangja nagyon hamar elfelejtődik és az átkozott projektmeetingekre sem kell járni többet, juhé. Vannak, akik ezután nagyon gyorsan túl is lépnek a dolgon és próbálva csak a jövőre koncentrálva új állást, új életet keresnek, ahol talán több szerencséjük lesz, sokan azonban mély depresszióba esnek és még sokáig keresztre feszítik magukat korábbi felrúgott életük miatt. Minősített esetben a drámaian elhagyott volt munkatársakkal találkozik a delikvens egy későbbi munkahelyen.

Konklúzió: Ahogy bármilyen megoldás, ez is működhet, de azért jobb legalább egy nappal elhalasztani a bejelentést és a számunkra valamiért fontosabb emberek felé közölni valamilyen emberi indokunkat, hogy legalább ők jobban megértsék a másnapi bejelentést és ne tartsanak komplett idiótának, árulónak. Ja és ne felejtsük el begyűjteni a macis bögrénket sem a közös étkezőből!

Kettős élet

Amikor már kezd betelni az a bizonyos pohár és leesik a motivációs szint a jelenlegi munkahelyen, sokan őrült módjára kezdenek el pályázni egy másik helyre, csak hogy kiszabadulhassanak a börtönből. Fontos azonban, hogy ne veszítsük el a fókuszunkat és még ha rá is akarunk bólintani az első jónak tűnő ajánlatra, maradjunk összeszedettek a pályázás során, mert nem csak a jelenlegi főnökeink számára lesz nyilvánvaló a motivációnk, de az új cégnél, az interjú során is könnyen kiszagolhatják menekülési szándékunkat, mely jelentősen lecsökkenti esélyünket egy igazán jó állás/fizetés elérésére.

Konklúzió: Jobb az álláspiacot és a saját értékünket rendszeresen figyelemmel kísérni, hogy ha nagyon kell, akkor minél kevesebb időbe és energiába kerüljön a váltás.

Kivárásra játszók

Működőképes technika, amennyiben rendelkezünk oly mértékű rezisztenciával, hogy el tudjuk fogadni akár hosszabb távon is, hogy a dolgok nem mennek jól, ennek ellenére képesek vagyunk hagyni, hogy addig maradunk, amíg el nem mozdítanak a helyünkről. Ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk rendesen, pusztán elfogadjuk, hogy az nem megoldás, ha heti 70 órában feláldozzuk magunkat egy rosszul működő céges folyamatnak, s tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem dolgozunk többet, mint a rendes heti 40-45 óra. Kizárólag stabil lelkierővel rendelkezők képesek kitartani a legnagyobb viharban is és nagy előnyhöz juthatnak, ha az tornádó végén az időközben leeső kormányos, vagy kapitány helyére léphetnek.

Konklúzió: Multis környezetben mindenképp lesznek viharok, hol kisebbek, hol nagyobbak, szóval akárhogy is, de jobb, ha előbb-utóbb elkezdünk növeszteni egy vastag viharkabátot magunkra.

Őszinte párbajhősök

Az egyik talán legnehezebb és nem biztos, hogy hosszabb távon a leginkább kifizetődő taktika, ha folyamatosan tájékoztatás alatt tartjuk a környezetünket túlterhelt állapotunkról, az általunk látott folyamatok hiányosságairól. A problémák felszínre hozása egy hatalmas lépés a megoldás felé, mely a cég érdeke is lehet hosszú távon, rövid távon azonban könnyen ráragadhat az örökké panaszkodó szerepe a multisra, akivel nem lehet együtt dolgozni, mert nem elég flexibilis.

Konklúzió: Ha átléptük a teljesítőképességük határát, ne lépjünk át proaktív kommunikációnkkal olyan határokat, melyek határtalanul visszaszállhatnak ránk és határozottan behatárolják karrierünk határait.

Zárásként érdekelne, hogy Ti milyen túlélési taktikával éltek jelenleg a színes, szagos multis paravánok mögött?

Utóirat: Az utóbbi hetekben én is kaptam jó pár témát a cégemtől, megírni azonban nem volt energiám. Mindenesetre elég muníciót jelent majd egy jövőbeli, „Kiégés egy multinál” című cikkhez. :) Mindez most szerencsére nem jelenti a multikarrierem végét, sőt nemhogy elvett volna, hanem talán még hozzá is adott, de azért jobbnak láttam egy hosszabb szabadsággal kiszakadni a nyomás alól, ami annyira jól sikerült, hogy az utóbbi hetekben több valós egeret láttam a kis halászfalvakban, mint PC-hez csatlakoztathatót. Most azonban mindenki rettegjen, mert ismét visszataláltam civilizációs vívmányunk (?) adományához és feltárcsáztam az internetet.

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr695215405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chocco channel 2013.04.11. 16:34:56

En anno siman kisetaltam es nem mentem vissza tobbet. Soha tobbet nem beszeltem veluk.

BamBos 2013.04.11. 16:42:23

Cool. Egyszer én is ki akarok csak ùgy sétàlni, de valahogy annyira sose utàltam a cégem, hogy ilyet tegyek velük. Én mindig kettös életet élek, felmondàs utàn pedig szuper kedves vagyok az uccsó 1 hónapban.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.04.11. 17:07:46

szuper kis blog, abba ne hagyd, bár látom, az index nem preferálja a címlapon, mert nem politikáról szól. csak így tovább! azon meg érdemes elgondolkodni, külföldön (pl írországban, ahol éltem is) miért bírják ki a multisok 10 évekig egy helyen, itthon meg miért menekülnek a francba 2 év után

gnme 2013.04.11. 18:06:34

sok hülye egymást lesi egy nagyobb szobában egész nap ... egyéb dolguk sincsen, mint kibeszélni a mellettük lévő irodát ..
panaszkodni a munka miatt .. aztán hóvégén a multis fizut felvenni

nem ő szerzi a melót, nem ő ajánlja meg, nem ő tárgyal, nem ő gyártáselőkészít, nem ő rendel, nem ő állítja elő, nem ő szállítja ki, nem ő számlázza, nem ő vállalja a kockázatot

csak pofáznak, intrikálnak és felveszik a zsét hó végén

köszönjük mesi, a multik nem cégek

a multik emberek kiégetőhelyei

Csigataposó 2013.04.11. 18:15:11

En altalaban elkezdem szabotalni munkat mig ki nem basznak fegyelmivel akkor nem kell egynapot se ledolgoznom felmondasi idobol szoval van parhonap fizetett szabi. Cserbe nem lesz refernicam. :)

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.04.11. 18:25:40

Volt egy pont, amikor betelt a pohár, úgy november tájékán. Excel tábla, számolgatás, majd ország elhagyása lett a vége. Kimérten megtervezve, repjegy megvéve, óramű pontossággal az év új első munkanapjának első munkaórájában főnök felhívása, és kész. Azóta 4 éve mosoly, megbecsülés, perspektíva, nem frusztrált főnökkel.

vladimir964 2013.04.11. 18:37:06

Ezért csinálják az amerikai cégek, hogy 5 évente új munkakörbe helyezik a pácienseket, ha jól dolgozik, ha nem. (persze a serpákról van szó, nem a főnökökről.)
Egyébiránt aki ennyire utál lenni valahol, miért nem iratja ki magát egy évig táppénzre, amennyi a maximum, mellette meg melózhat olyat, amit szeret? Dupla pénz.
A cikkben leírtakhoz hasonlók miatt fogadtam meg közel tíz éve, hogy még egyszer egy primitív gyógypedálos nem fog nekem dirigálni. Vállalkozó lettem, eleinte baromi szart és küzdelmes volt, de azóta hála istennek megy a szekér, a magam ura vagyok, azt vállalok el, amit akarok, ami meg nem tetszik, hát leszarom nagy ívben. És nyugodt vagyok legfőképpen. Hihetetlennek hangzik, de igaz.

paroma 2013.04.11. 18:58:10

@gnme: attol fugg, ahol en dolgozom mindegyik 'nem ő' -bol 'igen ő' teljesul.
Csak nem mindenki csinal mindent persze, de a hibahatar nem nagy:
nalunk evente 2x van elbocsajtasi hullam:)

gnme 2013.04.11. 19:07:39

@paroma: nem gáz

csak nem mindegy hogy mocskos rosszindulatú magyarok között kell mindezt csinálni, akik a torkodat elvágnák egy kisebb sikeres üzlet miatt

vagy

hokkdojcs németek között az északi tengernél, akik örülnek egymás sikereinek

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.11. 19:11:04

@Csigataposó: És nem utálod, hogy mindig fegyelmi lesz a vége?

@balage_81 reloaded: Kösziii, nem fogom! Lesz többféle cikk is, még lehet politikai jellegű is, de a külföld vs magyar helyzetről mindenképp születik majd egy két bejegyzés!

@Öltönyösrabszolga: Nagyon jól hangzik!

magyar ember teli szájjal 2013.04.11. 19:26:01

Szerintem menjetek kiégve a közmunkára, lesz a helyetekbe száz jelentkező is a gonosz multihoz.

Szenvelegtek, meresztitek a seggeteket és várjátok a munkaadó ajándékait, miközben más örülne a melónak.

Csakhogy a munkaadó istenség! Aki enni ad nektek. És amint nem lesz, be fogjátok ezt látni.

Semper Fidelis 2013.04.11. 19:26:46

A fő gond az a multinál, hogy egy ember munkájából 5 ember jelent. Mindig azt szoktam mondani, hogy én programozóként nem tudom elhazudni a feladatot, mert nyomon követhető, hogy készül a fejlesztés, vagy nem. De ott van a sok koordinátor, projektmenedzser, változáskezelési menedzser, ilyen-olyan vezető, és mind abból él, hogy tőlem behajt, rajtam számonkér.

A vicc az, hogy ezek egyre többen vannak, és maguk a termelők, akikBŐL jelentenek, na azok egyre kevesebben. Ja, és órára el kell számolni, hogy mit csináltam, de aki belőlem jelent, annak nem kell elszámolnia az óráival. Ha túlbecsülöm a munka óraigényét, akkor az a baj, ha meg alul, akkor az. 3 nap alatt nem lehet megírni egy ÁFA bevallást, akárhogy is szeretnék... Hát ez a gond a multival. Szabály szabály hátán, de ha betartod, letolnak, hogy nem vagy rugalmas. Ha nem tartod be, letolnak, hogy miért nem tartod be.

dr. KING SCHULTZ (törölt) 2013.04.11. 19:27:24

Miért ilyen nehéz dolog felmondani valahol?
Fogod magad, megmondod hogy felmondtál és kész.
Nem vágom mit kell ezen ennyire túlbonyolítani.
Eddig 4 helyen mondtam így fel. Többet sehol sem láttak, kénytelenek voltak közös megegyezéses felmondást írni.

gnme 2013.04.11. 19:33:35

1.) A fő gond az a multinál, hogy egy ember munkájából 5 ember jelent.
2.) koordinátor, projektmenedzser, változáskezelési menedzser, ilyen-olyan vezető, és mind abból él, hogy tőlem behajt
3.) ha betartod, letolnak, hogy nem vagy rugalmas.

:-)

..az országból zavarnám el őket de ukmukfuk a 3,14csába

Acmee 2013.04.11. 19:41:53

Abszolút egyetértek a cikkel. Ilyen helyzetben tényleg szabadságra kell menni, nincs mese.
Én is multinál dolgozom, középvezetői beosztásban. 2012 augusztus elejétől idén január végéig nem voltam szabadságon (nem azért, mert nem maradt). Sok ezer négyzetméternyi területet fordítottunk ki a sarkából, de egy "húzd meg a f@szom" nem sok, annyit nem kaptunk (egy management "köszönjük" bőven elég lett volna). A projektvezető természetesen a legnagyobb szar idején ment el 2 hét szabadságra, majd utána bezsebelte a projektért járó prémiumot, amit - elvileg - a tagokkal történő ünneplésre kellett volna fordítani (hivatalosan). Ilyen környezetben legyen marhára motivált az ember. Főleg úgy, hogy személy szerint azt vallom, hogy átlagos fizetéssel odamenni, majd a felmutatott teljesítmény után harcolni a fizetésemelésért (akár drasztikusért is...), nem előre bemondani a nagyot.
Így jár az ember, ha a "legfelső" kutyájának projektjében vesz részt.
Folyt. köv., elfogyott a karakter...

Acmee 2013.04.11. 19:52:20

Akik pedig a marha nehéz felmondást firtatják, sosem viselték igazán a szívükön a végzett munkájukat. Sosem lesznek végletekig igényesek a kezükből kiadott "termékre". A fenti (lelkiismeretes) mentalitás azonban manapság itthon nem elvárt, nem "díjazott". Megfordult a világ, nem az elvárásokhoz keresnek megfelelő embert, hanem adott a költség, ami bevállalható, de kicsivel (+10-20%) magasabb fizetési igénnyel Einstein-t is elhajtanák a csába, ha van olyan jelentkező, aki a kereten belül bevállalja, tökmindegy mekkora dilettáns.
Itt a baj. A munkavállalók 90%-nak lelkiismerete nem igényli a nyugalmat/nincs (tudásom szerint a legjobbat adtam ki a kezemből), ezért a munkaadók sem igazán számítanak a munkájukra igényes dolgozókra, ezért a fenti. A dolgozó pedig túl van hajtva, ha szeretne, akkor sem tud 100%-ot nyújtani (szétforgácsolódik), ráadásul mindenféle jó szó, elismerés nélkül, így egy idő után beveszi a leszarom tablettát, ami aztán öngerjesztő folyamattá válik, folyt. köv.

Acmee 2013.04.11. 19:53:19

ha a lelkiismerete nem lép közbe. Majd megint betelik a pohár és jön a leszarom tabletta. Ez a hullámvasút folytatódik a felmondásig, esetleg elmozdításig.
Legalábbis nálam...

Gyulimali 2013.04.11. 19:57:17

@Csigataposó:
Hááát, nem tudom...
Azért a fegyelmiig provokálni a munkaadót szerintem simán tovább tart, mint letölteni az 1-3 hónap felmondási időt.
Ráadásul, ott van ilyen esetekre a közös megegyezés is, amikor azt mondod, hogy holnaptól nem akarsz már bejönni.
Persze, ha elégedettek az emberrel, nem biztos, hogy ezt megengedik, de akkor meg elő lehet venni a piszkos trükköket.
Pl. egy multinál kiküldeni egy emailt a komplett cégnek, hogy "szeretnék a cégen belül szakszervezetet alapítani, akit érdekel, nálam jelentkezzen."
Ezt nálunk valaki megcsinálta, és másnap már nem is kellett bejönnie, sőt, kifizették neki a 3 hónap felmondási időt is :-)

Acmee 2013.04.11. 19:57:27

@magyar ember teli szájjal:

Szerintem nézz meg egy nem core funkciós munkavállalót a multinál. Az utolsó energiamorzsát is kihajtják belőled.

gnme 2013.04.11. 19:57:34

@Acmee: könnyesre röhögtem magam mielőtt kia*tam a 3,14csába a manuszt

"..hát emlékezetből csináltam..." ... mellette ott éktelenkedett a kinyomtatott rajz nagyban

előtte kb. ötven darabot megcsinált azon a gépen jól

félmillió kárt csinált egy darab munkadarabon ..emlékezetből

ment.

kolyos 2013.04.11. 20:04:10

Kelet-Közép Európában ez gyakori probléma, főleg a helyi balfék vezetés miatt. Balfék sajnos balféket emel fel maga mellé/alá vezetőnek.
Nyugat-Európában ez azért teljesen más.
Itt egy nagy multi is általában egy normális munkahely és sajnos sokkal hatékonyabban működik, mint odahaza.
Valószínűleg azért mert az alkalmatlanok balfék vezetők aránya sokkalta kisebb.
Az idióta megfelelni vágyás kényszere és a "lózungok" misztifikálása messze nem olyan kóros mint odahaza.

Bartush 2013.04.11. 20:07:48

Egyik munkahelyemen több mint 8 évet töltöttem. Miután ezt megemlítettem interjúkon a hresek mind szinte kivétel nélkül csak annyit mondtak, hogy megértem, ennyi tényleg sok vagy ó igen megértem, hogy váltani akar. Senki nem lepődött meg, hogy a motiváció már elillant és új lehetőséget szeretnék máshol. Egyáltalán nem kellett leplezni, nem is hangsúlyoztam, de annyira nyilvánvaló volt. Nem jelentett problémát, gyorsan találtam új helyet.

gnme 2013.04.11. 20:11:53

@kolyos: én azt tapasztaltam, hogy a pénz miatt elmennek papíron nyugatra is azonnal

idejön pénteken délben ..én hétfőn enóban kezdek, add már ki b+ a paírjaimat

kedden: átszabtak, elvették az utikts-t .. de nem vittek ki .. hát vegyél már vissza

másik

kint a rátermett embereket választják vezetőnek, akik ambíciózusak és kiratóak

és ezek az emberek elkötelezett szakembereket szednek maguk alá, akik semmi máshoz nem értenek (pl.: a cipőfűző bekötéséhez balfaszok) csak az adott területhez csőlátásban .. és nem sárgacsekk miatt aggódó idegbajos rendőrkutyák, akik nek azt mondják: Bélllám, te képviseled a céget a tárgyaláson

és Bélllla a tárgyaláson azt mondja: a "mi" cégünk ... közben számolgatja, hogy kétforintja van hó végéig és nem az övé a cég .. mit keres ő ott?? miért vállalja ő be a "mi cégünk" szlogent?? az apróért?

Béla három elll :-D Béláim az úrban

-Sarq- 2013.04.11. 20:39:46

@dr. KING SCHULTZ: Közös megegyezéses felmondás? Az meg mi?...

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.04.11. 20:40:50

Mindenen évben 3-4 hét a világ végén, nekem ez volt a módszerem :)

Szerintem 5-10 évenként kell egy pár hónap szünet, esetleg egy év is, (nekem a 1,5 év GYES volt ez). Segít, ha tudatosan beiktatjuk ezeket a kreatív szabadságokat, tervezünk vele, egyféle megelőzés gyanánt. Persze mindezt anyagilag is kell finanszírozni, amit sokan nálunk nem engedhetnek meg maguknak, kint igen. De talán ez az oka, amiért tőlünk nyugatabbra tovább bírják a kiképzést. Persze az is lehet, hogy ők mind okosak és ügyesek, mi meg balfékek vagyunk mind... :))

Martian (törölt) 2013.04.11. 20:42:21

A legjobb lazán, mosolyogva kilépni, nemcsak a cégtől, hanem az alkalmazotti világból is... persze ehhez a legjobb a lottó főnyeremény vagy az amerikai nagybácsi öröksége.
:)

Martian (törölt) 2013.04.11. 20:44:06

@kolyos: a nyugati balfékeket ideküldik főnöknek...

Mylady 2013.04.11. 21:08:21

Már nagyon elegem volt a cégből, ahol dolgoztam. Untam a melót, az íróasztalom, a kilátást (az ablakon), a főnököt, a kollégák képét... Elkezdtem nézelődni. Olyan szaktudásom van, amiért hajlandóak baromi sokat fizetni, el is tudom adni magam, így nem kellett sokat interjúra járni. Volt pár, azokat feltűnés nélkül megoldottam. Aztán volt egy-két kisebb (semmi komoly) összezördülés a főnökkel. Az egyik után kb félórával felhívtak az egyik pályázott állással kapcsolatban, hogy OK, megadják amit kértem, hova küldjék az ajánlatot. Mondtam egy emailcímet, leellenőriztem, hogy mi van az ajánlatban (pont amit kértem), kinyomtattam a felmondásom és elhelyeztem a főnök asztalán. Kb annyi megjegyzést fűztem hozzá, hogy "innentől intézed, ugye?" Annyira nem volt jele a távozásomnak, hogy nem is vették komolyan. Meg sem kérdezték, van-e másik hely. Leültek velem tárgyalni párszor, hogy maradjak. A felmondási időmnek több mint a fele elment ezzel. Utána volt nagy meglepetés, meg kapkodás.

Semper Fidelis 2013.04.11. 21:12:06

@Acmee: ilyet már én is láttam. Élesítésnél a projektmenedzser beteget jelentett és ellógott külföldre. Az év egyik kiváló dolgozója lett.... :(

efi 2013.04.11. 21:15:32

Multi?
Ott mit csinálnak? Mert leginkább 4 excel-táblából összegyúrnak 3 másikat. Termelőmunka az nincs.
Projekt az van, meg meeting, meg az ocsmány hivatali angol szleng, de szerintem időnként maguk sem tudják, hogy miről is beszélnek és miért vannak ott.

Acmee 2013.04.11. 22:12:44

@gnme:

Ösmerős vagy Béla! Csak nehogy lenyomozzalak holnap :D

@efi:

Esetleg nem érted, amit beszélünk? Termelő munka - is - sok van, ennek ellenére pont ugyanakkora feladat egy terméket pontosan ugyanolyan tulajdonságokkal előállítani Brazíliában, mint Magyarországon, mint fizikailag előállítani a terméket. Ezért kell a sok "haszontalan" excelgyáros irodista...

Acmee 2013.04.11. 22:17:30

@gnme: Baszki, 4-szerre olvasom, de nem vágom le a mondanivalód :-)

Pan Modry 2013.04.11. 22:22:08

@Semper Fidelis:
Ha sikeres volt a project miert ne?
A project manager jol vegezte a dolgat ha a projekt sikeres volt. Az igazan jo vezetok azok, ahol akkor is jol mukodnek a dolgok ha eppen a vezeto nincs jelen.

Semper Fidelis 2013.04.12. 04:51:08

@Pan Modry: mondjuk azért, mert volt olyan jogosultság, ami csak neki volt meg. Élesítsél jogosultság nélkül.... Másrészt a projekt legrázósabb szakasza az élesítés.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 08:12:15

@Gyulimali: Mindenki másképp csinálja, pont ettől érdekes, de hogy állandóan az legyen a vége, hogy kirúgnak a cégtől? Pff... Hát ő tudja!

@Semper Fidelis: Hm, persze szabadságra bármikor elmehet az ember (elviekben) de valahogy a szabadságot sem érzem olyan nyugodtnak, ha tudom, hogy közben meg pont a legnagyobb szükség lenne rám... Mégha meg is oldják nélkülem, mire visszaérek, pont kimaradok abból a sikerből, amiről a projekt szólt. Végignyomtam pár hónapot és nem vagyok ott a végén? Errr...

@csib: Legjobb! Néhány cég sabbaticalt is ad, az pár hónap fizetett szabi egyben, mondjuk általában 10 év után... Már fel is írtam a bejegyzések listájára egy "Hogyan/Mikor menjünk el szabadságra?" címűt...

@Acmee: Jelentem én megértettem gnme kolega Bélllás hozzászólását! :) Eltartott egy ideig, de megfejtettem. A legjobban az enó=Németország tetszett!

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.04.12. 09:03:02

"az általunk látott folyamatok hiányosságairól. "

Erre magas ívben szoktak tenni és minden egyes kritika saját helyzetedet gyengíti mivel szinte minden manager vagy főnök személyes támadásnak veszi. Függetlenül attól hogy hogy nem csak a te hanem a kollégák és a cég élete is könnyebb lenne tőle.

Gyulimali 2013.04.12. 11:54:43

@multikarrier:
Én azt nem értem, hogy nem sokkal egyszerűbb csak simán felmondani? Minek bonyolítani...
Persze, ha az illető külön élvezi ezt, akkor az más. Biztosan van egyfajta bája, ha valaki feszíti a húrt. Én, mondjuk csak mérsékelt örömet lelnék ebben, de ez nyilván a saját magammal szembeni túlzott igényességem következménye.
Én pl. fizetésemelést is közvetlenül az osztályvezetőtől kérek, és nem felmondással fenyegetőzéssel. Nekem az valahogy sokkal korrektebbnek tűnik.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 12:34:37

@Gyulimali: Egyetértek. Ahogy olvastam @Csigataposó: úgy gondolja, hogy az utolsó hónapokban a munka ellógásával és a munka átadásának kihagyásával sok energiát megspórol magának és ő ennek örül. Láthatóan nagyon különféleképpen kezelünk különböző helyzeteket. :)

butatót 2013.04.12. 14:24:40

Király ez a blog, kár, hogy csak most találtam meg.
Ezt a mostani témát kicsit mondvacsináltnak érzem, ha valaki el akar menni, probléma nélkül el is tud. Erőszakkal visszatartani úgy sem lehet. A felmondási idő kitöltését kierőszakolni marhaság, hiszen az illető úgy sem fog értékelhető munkát végezni. Kitolásból persze meg lehet csinálni, de ahhoz nagyon szemétnek kell lenni. Folyt. köv.

butatót 2013.04.12. 14:25:48

Folyt:Tudok olyan esetről, amikor a távozó illető egy azonnal betöltendő projectes állást kapott (és volt olyan hülye, hogy ezt el is mondta) és erre a főnöke kib.szásból visszatartotta két hónapig, ami miatt az új meló ugrott is. Az új állást okosabb titokban tartani. Sokféleképpen utána lehet nyúlni valakinek, akár közvetett módon is.
Egy konferencián halottam két céges vezetőt beszélgetni: "Azt beszélik, hogy a Béla a pénzügyről hozzátok készül. A főnöke szólt, hogy köszönjem meg, hogy viszitek, mert már hónapok óta törte a fejét, hogy hogyan tudna megszabadulni tőle. Élete leghülyébb húzása volt, amikor felvette. De hát a Béla vetítésben meg kreatív CV írásban mindig a topon volt, kár, hogy semmi másban nem. Gondolom, nektek azt adta be, hogy minimum CFO volt nálunk. Ha esetleg érdekel, van néhány korábbi érdekes info is róla, persze nem akarok beleszólni a dolgotokba, csak mondom..."

butatót 2013.04.12. 14:45:15

@Mylady:
Mivel én a másik oldalon (főnöki) állok (véleményben nem biztos), érdekelne az akkori (de)motivációd. Írod:
"Már nagyon elegem volt a cégből, ahol dolgoztam. Untam a melót, az íróasztalom, a kilátást (az ablakon), a főnököt, a kollégák képét..."
és
"Olyan szaktudásom van, amiért hajlandóak baromi sokat fizetni, el is tudom adni magam, "
Ha így van, akkor mi a fenének vállaltad ezt a munkát? Kihívást nem jelentett, előrelépést, fejlődést sem biztosított. Igaz, hogy nem írod, de úgy tűnik, hogy anyagilag sem motivált, ráadásul a főnökkel, a kollégákkal, az atmoszférával is komoly gondok voltak. A legtöbb embert ezek közül egy is komolyan zavarja, te meg ott ültél a szaktudásoddal és a kitűnő kommunikációs készségeddel és szenvedtél, mint Madách Michelangeloja, aki csak egyforma széklábakat faraghatott. Miért? Minek mentél oda egyáltalán? Vagy fokozatosan romlott a helyzet? De ennyi minden? Gondolom, hogy a büfében is rossz volt kaja ;) Komolyan érdekelne, nem gúnyolódok.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 16:54:05

@butatót: :) Majd @Mylady: válaszol, ha szeretne, de azért saját tapasztalatom szerint nagyon könnyen elveszhet a kezdeti lelkesedés, elég, ha mondjuk új (rosszabb) főnököt kapsz, vagy egyszerűen, ha csak a korábban beígért feladataid nem válnak valóra...

Bélát elérte a rossz híre? Hát ilyen van... Néhány speciálisabb foglalkozásnál szinte elkerülhetetlen, hogy 10-15 év alatt ne találkozz volt munkatárssal... (feltéve, ha mindketten végig ugyanazon a területen maradtok)

butatót 2013.04.12. 18:17:46

@multikarrier:
Béla nem az én ismerősöm, a párbeszéd csak egy példa akart lenni arra, hogy sajnos vannak olyan vezetők (cégek), akik személyes sértésnek fogják fel, ha az alkalmazott van olyan pofátlan, hogy otthagyja őket egy jobb lehetőség miatt. Simán el tudom képzelni, hogy Béla egy szuper munkaerő volt, csak megpróbáltak keresztbetenni neki. Ez egyébként a magyar cégekre jellemzőbb, mint a multikra.

butatót 2013.04.12. 18:31:23

Ami meg Myladyt illeti (és mindenkit, aki ilyen helyzetbe kerül):
Vezetőként totális személyes kudarcként fognám fel, ha úgy értesülnék egy kolléga elégedetlenségéről, hogy váratlanul az asztalomra teszi a felmondását. Ez két esetben történhet meg:
1. ha a vezetőnek fogalma sincs róla, mi történik a csapatában, nem ismeri a kollégáit, képtelen motiválni őket, felmérni, hogy mire van szükségük, mik a céljaik, a gondjaik és emiatt nem is tud segíteni
2. ha leszarja őket és nem is akar javítani a helyzeten.
Szerintem egyik esetben sem alkalmas főnöknek.
Én is vesztettem már el fontos embert, mert egyszerűen képtelen voltam megközelítőleg is olyan feltételeket biztosítani, mint amilyen ajánlatot kapott, de legalább egy tucatszor beszéltünk róla, ő is, én is próbáltunk megoldást találni, és a végén mind a ketten sajnáltuk, hogy nem sikerült.

Csigataposó 2013.04.12. 21:07:53

@multikarrier: Nem egeszen, egyszer felmondtam kozos megegyezessel akkor munkaltato elvarta hogy felmondasi ido 100% ledolgozzam. Azota nem vagyok olyan balek mikor lelephetek ugy is hogy a teljes felmondasi idot fizetik de nem kell egy percet se ledogloznom. ;)
Szoval amikor mar eldontottem hogy megyek azert eleg konyu 1-2 honap alatt kirugatni magad. Munakidoben napi 1-2 orat internetes allaskeressel tolt naponta 20-30 percet kesik. Utso helyen bevett gyakorlat volt hogy csak felet kell ledolgozni es mas szempontbol is korrekt volt ceg (csak nem volt hova feljebb lepjek), ott joval felmondasom elott tudtak hogy lepni fogok igy gyakorlatilag mar felmondasom beadasa utan 3 nappal kezdett az utodom igy felmodnasi idomben csak ot segitgettem. Belso eloleptetes miatt nagyjabol kpben volt.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.12. 21:38:19

@butatót: Nagyon jó pontok!

@Csigataposó: Érdekes esetek nagyon! A mostani helyeden minden OK?

buci maci 2013.04.12. 22:52:42

Érdekes, én pont most, 2 év után érzem úgy, hogy mennem kell, különben rámegy az ép eszem. Egyre jobban utálok bejárni, nem hallgatnak meg, ha betartom az a baj, ha nem, az a baj. Az egyes területek nem kommunikálnak egymással, vagy ha igen, akkor is pont leszarják a másik munkáját. Én azon csodálkozom, hogy egyáltalán még működik a cég.

Mylady 2013.04.13. 14:43:34

@butatót: 10 évet dolgoztam a cégnél. Volt közben pozíció- meg vezetőváltás is. A munka érdekes volt, szerettem csinálni, de egy idő után elég lett. Mondjuk úgy, kinőttem a feladatot. Előrelépési lehetőség nem volt. Próbáltam váltani, de közbejött a válság, ezért nem mertem elfogadni egy cég ajánlatát. (Kb 2 hónap múlva leépítés volt náluk, próbaidősként jó eséllyel én is beleestem volna). És kb itt kezdődött a "leépülésem". Közben jött egy új kolléga, aki a helyemre pályázott és elkezdett fúrni. Maga volt a pokol vele dolgozni. Aztán megszűnt a létszámstop a szektorban, elkezdtem keresgélni, találtam egy állást.
A demotivációról annyit: tudtam, éreztem, hogy gáz van és hogy süllyedek lefelé, de nem tudtam kimászni belőle. Későn jártam be, rengeteget neteztem, nem érdekelt semmi. A munkámat elvégeztem, időben és ugyanolyan jól, mint előtte, de semmi pluszt nem tettem hozzá. Nem voltam képes felpörögni.
folyt

Mylady 2013.04.13. 14:53:16

folyt.
A főnököm is érezte, hogy gond van. A másik kollégával a kapcsolatom olyan lett, hogy ha nem volt muszáj, nem szóltam hozzá (sokszor akkor sem, ha muszáj lett volna). A főnököm konfliktuskerülő, elzárkózott a probléma megoldásától. Neki ez volt az első vezetői megbízatása, a cégnél a vezetőképzésre nem fordítottak energiát, szóval valószínűleg nem is nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel. De sajnos még beszélni sem volt hajlandó az egészről. Én meg egy idő után lesz.rtam.
Egyébként értem miről beszélsz, magam is vezetőként dolgozom, tudom, hogy foglalkozni kell az emberek lelkével is. És látom a problémákat. Éppen ezért merem azt mondani az akkori főnökömre, hogy bármilyen jó szakember is, nem való vezetőnek. Vagy akkoriban nem volt.

A szaktudásomról: kevés jó szakember van ezen a szakterületen, de hely is kevés van. Nehéz mozdulni, de nem lehetetlen. Amikor egy cég ilyen embert keres, akkor viszont (ésszerű keretek között) bármit hajlandó megadni. Tapasztalat.

BamBos 2013.04.14. 20:22:25

@buci maci: Érdekes, amit írsz, mert nálam is minden cégváltás után 1,5-2 évvel NAGYON leesik a motiváció, mert kábé addigra jövök rá, mennyire esetleges is az egész és a céglogó máza mögött micsoda egy cirkusz is folyik valójában...

@Mylady: Wow, cool az ilyen szaktudás, igazi biztonságot adhat....

foon 2013.04.15. 12:33:45

Én is hoznám a saját kis történetem! Több mint 6 éve kezdtem egy multi gyárában dolgozni betanított munkásként. Első évben felismerték a bennem rejlő lehetőséget a külföldi vezetők és csoportvezető lettem. Ennek 5 éve. Szeretem a munkám,de már nagyon unom! Néha kicsit embert próbáló de most nagyon jó kis csapatot tudok irányítani! Szépen jönnek az eredmények és a cég szervezetlensége ellenére is legyőzzük a problémákat!
A következő lépcsőfok a műszakvezetőség lenne,de a kezdő műszakvezetői fizetés a cégnél kevesebb br.20.000.- forinttal mint amit jelenleg keresek.. A fizetésre nem panaszkodom a környéken kevés jobban fizető helyet találnék és amikor elkezdtem itt dolgozni még ezt is meg kellett becsülnöm! Az évek múlásával a külföldi tulajdonú cégben jó magyaros "haver,koma,jóbarát" viszonyok alakultak ki. Van egy részleg ahol 8 műszakvezetőből 5 a vezetőség pajtija,és ebből 3 akit nem is értünk mi keresnivalója van ott... Huszonéves fiatalok akik a reggel 6 órási kezdésnél 5-4szer elalszanak,elkésnek,délutános héten elkésnek ,mert abban a hitben vannak,hogy éjszakára kellett volna menni stb... És műszakvezetőkről beszélünk... A részleg magyar részlegvezetője a napokban talált be minket egy általa frappánsnak vélt mondókával ami a köveztkező: "Nincs rossz gépkezelő,csak lusta csoportvezető. Nincs lusta csoportvezető csak rossz műszakvezető. De rossz műszakvezető nincs ,mert azokat én választottam ki..." Ergo ha hülye a műszakvezető akkor is neked kell elvinned a balhét.. Összegezve előrelépés nincs ,ha van is pénzben rosszabbul járok. Addig meg ha van rajtad sapka azért ha nincs azért...
A "váltanom kell" érzés már bennem van régóta..
Mi a véleményetek?

Gyulimali 2013.04.15. 18:44:19

@Csigataposó:
Akkor az nem volt közös megegyezés...
Vagy nem szóltál, hogy nem szeretnél dolgozni a felmondási idő alatt?
Ha meg ennyire kísérletező kedvedben vagy, próbáld ki a szakszervezetes email-t :-)

Gyulimali 2013.04.15. 18:51:54

@foon:
- Próbáltál már puhatolózni az előléptetés irányába? (ez mondjuk csak akkor fontos/esélyes, ha nem akarsz 100% biztosan lelépni)
- mennyire vagy rugalmas? (költözés, pénz, stb.)
- milyenek a lehetőségeid? (kell-e költözni, van-e hasonló hely a környéken, már ha nem akarsz költözni)
- van-e kedved ugyanezt a szamárlétrát egy új helyen megint végigjárni?
- Megvan-e a megfelelő végzettséged/nyelvtudásod az előléptetéshez? (mert, ha nincs, akkor az új helyen sem fog menni)
- Hajlandó vagy-e időt/pénzt áldozni arra, hogy megszerezd ezt a tudást?

buci maci 2013.04.16. 19:28:25

@BamBos: Pontosan ezt érzem. Tényleg nem tudom, hogyan tud működni a cég úgy, hogy még pénzt is termel. Meg nekem az is a bajom, hogy minden ellenére még azért van benne tenni akarás, de amikor semmi nem valósul meg, vagy csak kb. kínai piacos színvonalon, az le tud törni rendesen. A szakmai szempontokat általában semmibe veszik, nem is értem, minek vagyok én ott. Plusz a méretek miatt iszonyú a bürokrácia, ezt megértem, mert ennyi embert szabályok közé kell azért szorítani, de amikor az, amit le lehetne zongorázni 1 hét alatt, 3-4 hónap múlva készül el... Hát...

foon 2013.04.16. 22:25:45

@Gyulimali
- volt egy beszélgetés amin elhangzott,hogy idén induló új gyáregységbe lesz átvezényelve a jelenlegi műszakvezető,és én vagyok kijelölve helyette. De ígérgetésre már nem adok..
- jelenleg is napi két órát utazok a munkahelyemre,de közeli lakásban nem gondolkodom. A környéken kevés a lehetőség.. Olyan meg nagyon ritka amivel tudnám tartani ezt az életszínvonalat. Nem látok bele annyira a jövedelmekbe,de hasonló pozíciókban sok helyen sokkal többet keresnek. De soknak az a lényeg,hogy utolsónak érjen be és elsőnek ki.. Máshol is a vezetők pillanatnyi kedve szerint kell alakulni? Ami 5 évig jó volt úgy ahogy van azt két nap alatt változtasd meg?
- Szamárlétra,jó kérdés. Itt azt látom,hogy ha közel van valaki a főnök cipzárjához,akkor kőműves végzettséggel szellemi állományba kerülhet... Van egy középfokú nyelvvizsgám, sajnos a 3 félév után abba kellett hagynom a főiskolát anyagi okok miatt,gazdász lettem volna vállalat irányítás szakon. A munkahelyen azt a választ kaptam,hogy nem áll érdekükben támogatni a tanulásomat,mert mindenféle végzettségű embert megkapnak a piacról...
Nálunk se iskola,se gyakorlati tapasztalat nem dominál. 25 éves fiatalok irányítanak érettségivel 40 főket. Vezetőképzés körülbelül évente egy nap. De csodálkoznak ha problémák vannak..
Azzal viaskodom magamban,hogy vajon ha átmennék egy másik céghez ott mi működne másképpen?!
Itt nem fogok meggazdagodni,de nem is halok éhen. Bár vannak érdekes dolgok a fizetésekkel. A magyar HR gyengeségét kihasználva mindenféle utazási és lakhatási támogatást megigényelnek akik 50-kmnél messzebbről jöttek (sok a borsodi,szabolcsi). Erre egy példa,hogy operátorom volt egy srác,kinevezték csoportvezetőnek és most 70.000.- többet keres mint én.. Nem sajnálom a 9 Ft/km tőle de akkor ne évente kétszer menjen haza ha már minden hétvégére megigényli,a cégnek az sem tűnik fel,hogy megigényli az úti költséget de az idő alatt benn volt túlórázni...
Sajnos én is svájci frank hitel áldozat vagyok,de már az utolsó éven belül vagyok. Lejárat után be kellene fejeznem a főiskolát,lehet arra meg pont jó lenne egy bejáratott munkahely,ahol minden nap háború,de már láttunk karón varjút :)

Circus 2013.04.17. 18:18:59

Jelenleg 3. és 4. párhuzamosan, közben 2.

Ígértem a történetemet, ha minden úgy alakul, ahogy szeretném, akkor egy életre befejezem a multis pályafutást és vladimir után 'szabadon' lélegzem.

:)

Circus 2013.04.17. 18:19:36

@Circus: szóval majd akkor küldöm :)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.04.17. 23:28:32

@Circus: :) Kíváncsian várom!

@buci maci: Jah.... Ez ilyen bicikli, rengeteg hasonló véleményt hallok... Az elviseléséhez kell egyfajta rezisztencia, vagy kilépés, ahogy Circus tervezi... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.12. 01:48:38

heh, én mindig fújtam egyet amikor a sok baromság felbaszott és próbáltam logikusan megracionalizálni, hogy
1- a legtöbb ismerősömnek felkopik az álla, én meg már most a tripláját keresem mint apám valaha
2- azért amit csinálok, a fizetésemnek az egyharmadát érdemelném, a kétharmadát arra kapom, hogy az idióta főnökömet elviseljem :D
3- mindegy mit csinál, mindegy mit mond, a hónap végén elveszem a pénzét

és a jolly joker - apám ugyanilyen elmebajos, és még csak nem is ad fizut érte


süti beállítások módosítása