Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Az ideális szabadság terv megszületése

2013.06.26. 12:20 - multikarrier

Címkék: olvasó szabadság példa home office

holiday_cover_1.jpgMert a szabadságot ki kell venni. Feltöltődni? Kikapcsolódni? Egy frászt! A HR-es miatt kell kivenni. Persze nem ennyire torz a kép, ugyanakkor elég nehéz olyan példákat találni, ahol megfelelően működik a szabadságok kivételével kapcsolatos ügyintézés. Az érdekek természetesen nagyon is különbözőek: A főnök számára létkérdés, hogy a multis szolgáltatás színvonala ne essen Zsolti horvátországi becsajozása alatt, míg az utóbbi szereplőt érthetően sokkal jobban érdekli a poreci diszkók felhozatalának színvonala. A HR-esnek meg az a fontos, hogy ki legyen töltve az Excel. Lássuk, hogyan is alakul ez a gyakorlatban.

Mindig is tudtam, hogy egy multinál varázslók dolgoznak, íme erre egy újabb bizonyíték. Mert hogyan másképp élhetné túl egy profitot termelő multi a nyári szabadságolásokat? Ahogy az alábbi, egyébként önmagukban is elemezhető grafikonokon látszik jelentős kihívásokkal szembesülhet egy multis kollektíva a nyár folyamán. A közel teljes kapacitáskihasználásért izzadó vezetők számára érdekes felmérni, hogy mondjuk egy 30 fős csapatot tekintve nyáron 6 fő folyamatosan hiányzik az irodából, kizárólag a törvényileg szabályozott szabadnapok miatt. Ha ehhez még hozzávesszük a természetes fluktuáció és a betegszabadságok előfordulását, na akkor vezető legyen a talpán, aki képes egy, valóban a kapacitásoknak folyamatosan megfelelő csapatot kialakítani.

holiday2.jpg

A szabadságok kivétele elsősorban nyáron történik

holiday_chart_world.gif

Hatalmas lehet az eltérés az országok között a szabadságok számát illetően

 

A főnök szempontjából tekintve nem túl bonyolult a képlet, egy varázsszó van: a backup. A Mátyás király meséibe illő megoldás, hogy úgy ne legyél a munkahelyen, hogy közben a munkád ne hiányozzon, sőt senki se túlórázzon. Ahogy az esetek többségében a mesék sem válnak valóra, a helyettesítés sem zárul happy end-del. Mindezt persze oldja meg a csapat, nehogy már az elfoglalt főnöknek ilyenekkel kelljen szórakoznia. A szabadságok csapaton belüli megoldása hozza aztán el azt a demokratikusnak tűnő megoldást, amikor az összlétszám 60%-ának szavazatával döntenek arról, hogy Zsolti mikor is menjen az Isztriai-félszigetre. A dátumütközések által okozott konfliktusok feloldására rengeteg borzalmas megoldás létezik, ezek közül például az egyik, amelyik a gyerekek számát veszi alapul, de hallottam már többtényezős koefficienssel kialakított rangsorolást is arra tekintettel, hogy ki az akinek a munkája valóban nélkülözhetetlen, így ő dönthet először a témában.

A privát oldalt boncolgatva jöjjön most fent említett Zsoltink egyedfejlődése a szabadságok szempontjából, a munka-szabadidő jobbra billenésének tökélyre fejlesztetéséről, a stratégia fejlődéséről és annak veszélyeiről. Mivel a magyar nyelvben a „szabadság” szó ellentéte a „börtön” is lehet, érdemes komoly hangsúlyt fektetni, hogy minél kevesebbet töltsünk bezárva.

„Jó pár évbe telt mire kitaláltam, hogy miképp vegyem ki a szabadságomat, végre működik, halleluja. De eltelt egy kis idő mire eljutottam idáig, íme:

1. A béna – Még a pályám elején történt, hogy nem törődtem a nyári szabadság kikérésével és emiatt csak azok közül a napok közül választhattam, ami maradt. Mondanom sem kell, ez a dátum meg a haverjaimnak nem volt jó perzse, szóval azon az éven nem volt nyaralás, ittuk a limonádét az erkélyen...

2. A specialista – A következő évben aztán már februárban leadtam egy körzővel, vonalzóval megtervezett kérvényt, figyelemmel voltam a nemzeti ünnepekre, a nyaralási szezonra, úgy éreztem ez jó móka lesz. Összesen 7 alkalommal került be a kalendáromba hosszabb-rövidebb szabadság, remek év elé néztem. Aztán mindez azt is magával hozta, hogy hétszer kellett megküzdenem mindennel és mindenkivel, beleértve a főnökömet is, hogy én holnap és holnapután én szabin leszek... Az egyik hosszabb út ráadásul kútba is esett, mivel lebetegedtem...

3. A nagy eltűnés – Tanulva az előző évek hibáiból igyekeztem csiszolni a stratégiámat és egy 3 és fél hetes szabadságot kérvényeztem még az év elején, amit kisebb vita után, de végül is jóváhagytak. Ezek után miközben én folyamatosan vágtam a centit és készültem a nagy produkcióra, folyamatosan melegen tartottam a témát a kollégáknál, nehogy elfelejtsék, hogy engem aztán júliusban nem fognak látni. Ez összességében elég jól sikerült, azonban továbbra sem maradéktalan a taktika, tekintve, hogy utána még hónapokig kaptam a zrikákat, hogy „Ki ez az új kolléga?!” valamint három hónapba és rengeteg túlórába került mire stabilizáltam azt a káoszt, amit a „backup”-jaim okoztak.

4. A majdnem tökéletes – Tavaly aztán kombináltam a sokféle taktikát és sikerült úgy kivenni a szabadságaimat májusban és szeptemberben, hogy a főnökeimmel szinte váltottuk egymást és ritkán tartózkodtunk egy légtérben. További előny volt, hogy június-július-augusztus során nagyon belassult az munka, mert most én voltam az, aki helyettesíteni próbált, s mindez ami remek hatással volt a közérzetemre. Egy dolog zavart csak, hogy még mindig kevésnek találtam a szabadságban töltött napok számát.

5. A home officer – Idén már magasabbra léptem a hierarchiában így lehetőségem van otthonról is dolgozni, ami jelentősen megnöveli a szabadságérzetemet. Az hogy csütörtök-péntek otthonról dolgozom és utána egy hétig szabadságon vagyok azt jelenti, hogy én már szerda éjjel a horvát tengerparton vagyok és a laptopom-mal strandolok két napig, majd a teljes kikapcsolódás 9 teljes napig tart.

Sőt voltam annyira pofátlan, hogy a visszajövetelem utáni hétfőt is otthonról teljesítettem, csak, hogy a képek és a szennyes rendezésre kerüljön. Mindez most történt és nem verte ki a biztosítékot senkinél, tekintve, hogy ők is a saját szabijukkal voltak elfoglalva. Egy igazi veszélyt látok csak, hogy fizikai jelenlétem megkopása az irodában elhalványíthatja az idáig felépített bizalmat, szóval most azon dolgozom, hogy folyamatosan és egyre nagyobb adagban kapjanak belőlem a kolegák még akkor is, ha éppen az erkélyről írok... Ja és a limonádéra kell figyelnem még, hogy rá ne borítsam a laptopra...! :)”

Kíváncsi vagyok milyen lesz a következő egyedfejlődési szakasz Zsoltinál és hogy másnak milyen taktikái vannak ilyen téren!

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr395377302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzolika 2013.06.26. 23:11:03

Nekem az a taktikam, hogy keves, inkabb kulso szakertotol fugg az idom, belso munkatarstol nem.
Masreszt kivalasztom azokat az idoszakokat, amik csak az emberek keves reszet erdekli. Januar 25-tol altalaban ugysem akar senki szabadsagon lenni, mert a latszat ellenere kevesen sielnek es egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak egy het sielest. Ugyanez igaz okt. 23-ra es nov. 1-re. Kis szerencsevel ket hetes szabadsagot lehet csinalni 8 szabadsagos nappal es ilyenkor meg eleg sok helyen van jo ido, vagy meg eleg jo ido (pl. Egyiptom, ahova nyaron ongyilkossag menni, szeptemberben meg minek menni, mert akkor meg itthon is jo az ido, de azert december-januarban csak az itthoni hideghez kepest jo az ido, abszolute azert mar nem).

dr Smittpálelnökúr 2013.06.27. 00:29:43

A HR-nek azért muszáj beszólni a posztban, ugye?
Ha már leírtad később egy félmondtban, hogy van valami törvényi szabályozás erre, akkor utánajárhatnál, hogy mi van akkor, ha nem veszed ki a nyamvadt szabadságaidat: bírság. Magas összegű. Amit a cég fizet.

A HR-es semmi mást nem csinál, mint a törvényt akarja betarta(t)ni, a bírság elkerülése érdekében. Ugyanis ez (is) a munkája.

Ami a gyerekesekről szóló félmondatodból kiderült az az, hogy neked nincs gyereked, és abszolút tájékozatlan vagy velük kapcsolatban.
Tudod, nyáron nincs iskola, sőt, óvoda és bölcsőde is csak nagyon korlátozottan. Így a gyerekeseknek egy csöppet szükebb időkeretben kell kivenniük a szabadásgaikat. Pl. akkor, amikor senki nem tud vigyázni a gyerekre. Ráadásul iskolai időszakban nem tervezhetnek hosszabb nyaralást.

Szar ügy, mi? Ha neked is lesz gyereked, majd meglátod.

(Én sajnos 1,5 évig voltam sorkatona, így 2 december is beleesett a szolgálati időmbe. Gyökér hely volt a laktanya, gyökerek voltak a tisztek is és a sorkatonák nagy része szintén az volt. De meglepő módon mindenkinek teljesen természetes volt, hogy karácsonykor a gyerekesek mentek szabadásgra, a gyerektelenek pedig szilveszterkor. Te képzett, tanult ember létedre, aki karriert épít egy multinál, ezt nemcsak nem fogod fel, hanem még szóvá is teszed. Ez gáz.)

butatót 2013.06.27. 02:20:27

@dr Kangörény:
"A HR-es semmi mást nem csinál, mint a törvényt akarja betarta(t)ni, a bírság elkerülése érdekében. Ugyanis ez (is) a munkája."
Így van. Kellemetlen azzal szembesülni, hogy karácsonykor egy-két kollégának még 20-25 nap szabadsága van :) Jó ha van valaki, aki időben rágja az ember fülét miatta. Mondjuk kivenni úgy sem veszik ki, de legalább időben le lehet papírozni. :)

"Tudod, nyáron nincs iskola, sőt, óvoda és bölcsőde is csak nagyon korlátozottan "
Elvtársak, az élet nem habostorta. Tetszettek volna erre gondolni azokon a vad éjszakákon :) Nekem is vannak gyerekeim, mégis mindig meg tudom oldani.

whale 2013.06.27. 08:57:34

A 9 napról eszembe jutott, hogy nem régen még úgy dolgoztam, hogy MINDEN hónapban volt 9 szabadnapom EGYBEN, inkluzíve két hétvége zsinórban. Aztán jött a NER és szétbaszta ezt is az egész életemmel együtt.
És bár nem vagyok egy radikális alkat, de ilyenkor azért csak kikívánkozik belőlem, hogy ORBÁN, TAKARODJ!
Bassza meg, hogy ide jutottam...

charlie 2013.06.27. 10:53:57

Örüljön, hogy önmagának döntheti el - legalább részben - hogy mikor megy szabadságra, nem pedig a törvény betűjét betartva csak kiírja a két hét szabit a munkaadó és szevasz.

Kerge Macska 2013.06.27. 14:04:37

@dr Kangörény: ...most mondhatnám, hogy nomen est omen, de én nem vagyok "görény" :-) Egyrészt a cikkben a HR-esekre tett cizellált utalást én semmiképp nem nevezném beszólásnak, a te hülye dumádat annál inkább igen.
Attól pedig kimondottan hányok, ha valaki ilyenfajta előnyöket a kölykei mögé bújva akarja kiélvezni. Normális emberek amúgy is veszik a lapot, és tekintettel vannak a többgyerekes családokra, de nem gondolom, hogy bárkitől vonjuk meg a júliusi nyaralást, csak mert a gyerekes kolléga nem tudja hova tenni - cirka a gyerek 18 éves koráig fennálló problémaként - a gyerekeit. Az én kolléganőmnek 3 van, mégis meg tudtuk beszélni a nyarat. (ja, nekem is van, csak felnőtt közben, de végigéltem én is a problémát)

A gyerekeid a TE problémád, és igazán az a szar ügy, hogy a saját döntéseidért elvárod, hogy olyanok vállalják a felelősséget, akiknek semmi közük hozzá. Mégis hogy képzeled, hogy ELVÁROD a tolarenciát ilyen agresszív hozzáállással? Neked ugyanis nem JÁR a megkülönböztetés, hanem ha már legyártottatok egy szakajtó kölyköt, hát viseljétek a következményeit. Normális ember ugyanis nem veri magát, hanem elintézi finoman. A munkahely ugyanis munkahely, és nem szociális otthon!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.27. 14:14:58

@charlie: ez nagyon így van. És a munkahelyek jó része rendes ilyen szempontból, legalábbis egy ismerősöm, barátom se panaszkodott még, hogy neki kiírta a cég a 2 hetet ettől eddig.

egyhatosmotor 2013.06.27. 14:42:22

@dr Kangörény: fizesd be a kölyökcsürhédet nyári táborba, azt szevasz, vigyáznak rá.

Amúgy meg rohaggyá meg. Mint háromgyerekes szülő mondom.

belekotyogok 2013.06.27. 15:29:03

@dr Kangörény: Attól mert nincs gyerekem, családom (és életem) még van...

A kedvencem a ki-nem-mondott-de-egyértelmű ügyeleti beosztás: gyerekes sosem ügyel áthelyezett munkanapokon, ünnepnapokon, karácsony előtt-után... ( Talán a legszomorúbb és legfrusztrálóbb az egészben az, hogy gyermektelenként is meg- és átérzem ezt, ámde kissé igazságtalannak tartom.)

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.06.27. 23:26:56

@Kerge Macska: @belekotyogok: @dr Kangörény: Teljesen egyetértek Kerge Macskával!... S ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy a munkavállalóknak járó különböző céges juttatásokat pedig ideje lenne már taglalnunk itt a blogon!...

S.Viktor 2013.06.29. 18:28:22

@dr Kangörény:
Lehet, hogy a szerzőről lerí, hogy nincs gyereke, de rólad meg az, hogy agresszív vagy, ami valószínűleg a mindennapos sikertlenségedből fakad. Nap mint nap bosszúsan baktatsz be a munkahelyedbe azon morfondírozva, hogy na ma vajon melyik barom játszik arra, hogy kiszúrjon velem és megbüntessék a céget.
Apropó, lenne kedved egy vendégíráshoz? Hátha megértjük a HR-esek gondolkodásmódját. Legalábbis egy szemszögből...


süti beállítások módosítása