Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Hogyan éljük túl a saját karrierünk?

2013.05.29. 08:07 - csib

Címkék: Címkék

hogyaneljuktul.jpgA multikat folyamatos mozgás jellemzi, állandóan változnak, alakulnak, formálódnak, idomulnak a piac igényeihez. Ahogy a körülmények, úgy a humán tőke is folyvást fluktuál. Kétarcú folyamat ez, jó is és rossz is egyben. Egyrészt kedvező, hiszen pontosan a folytonos változás miatt lehetséges karriert építeni a multiknál, viszont nem jön jól annak, aki jól érzi magát a helyén és még sokáig szeretné boldogan és elégedetten tenni a dolgát. Egy multinál ilyet csak ritkán lehet – és itt most elsősorban a tágabb értelkemben vett vezetőségre gondolok. Néhány év után a legtöbb pozícióból menni kell, és minél magasabban van illető a szervezetben, ez annál inkább igaz. Az állandóság a multiknál szitokszó; az elvárás az, hogy foglalkozzunk a karrierépítéssel, tervezzük meg a pályánkat a cégnél, legyen célunk, akkor is, ha momentán nem vágyunk másra, mint amit csinálunk, ami miért is baj? Miért baj az, ha valaki szereti a munkáját és elégedett vele?

Mielőtt erre a kérdésre megtaláljuk a választ, ha egyáltalán létezik rá értelmes válasz, mindenkinek kell egy működőképes stratégia a változások túlélésére! Lássuk őket:

A nélkülözhetetlen

Vannak olyan specialisták, általában kevesen és meghatározott szakterületeken mozognak, akik képesek elhitetni a szervezettel, hogy olyan tudás birtokában vannak, ami szentté és sérthetetlenné teszi őket, és egyben bebetonozza őket a posztjukra egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig. Például valamilyen rendszerhez csak ők értenek, valamit csak ők tudnak működtetni. Minden cégnél vannak olyan Excel táblák, amiket vonakodva nyitunk meg, attól félvén, hogy hirtelen lefut benne valami makró, aki még másik 20 file-ra is linkelődik, így ártatlan tettünk visszafordíthatatlan lyukat üt a vállalt információs rendszeriben. Mindenhol vannak ezoterikus rendszerek, amiket senki sem ért, és az egyetlen ember, aki átlátja, valahogy képtelen elmagyarázni a lényeget, ami persze szintén a túlélési stratégia fontos része. Tehát ha a főnököd retteg a pillanattól, amikor szabadságra mész, akkor jó úton haladsz a nélkülözhetetlenné válás útján. A nélkülözhetetlen főnökének a rémálma ugyanis az, amikor specialistája hiányában, nekiszegeznek egy olyan keresztkérdést, amire nem tud válaszolni és végül kiderül, hogy lila gőze sincsen, mit csinál az embere.

Gyenge próbálkozás a nélkülözhetetlenség nimbuszának építésére, amikor valaki azt próbálja a kollegáival elhitetni, hogy milyen elképesztően sokat dolgozik. Biztosan sokaknak megvan a konyhai jelenet, amikor a kollegák egymásra licitálva hosszasan ecsetelik, hogy mennyire sok dolguk van és tegnap is meddig voltak bent az irodában. Miközben lazán kávéznak és ápolják egymás munkában megfáradt lelkét, ahelyett hogy ténylegesen haladnának azzal a rengeteg munkájukkal, amitől úgy kiborultak. Szemben a nélkülözhetetlennel, ez utóbbi stratégia kevéssé működőképes, mert bárki tud sokat és még annál is többet dolgozni. És akkor még ott vannak az indiaiak..

A szárnysegéd

Szárnysegédnek szegődni kifizetődő stratégia lehet, feltéve, hogy jó lóra tesz az ember. A szárnysegéd ugyanis kapcsolatainak, illetve talán egy szoros kapcsolatának köszönhetően él túl minden vihart. Ennek a stratégiának az alapja, hogy valamelyik fő-főnökkel, lehetőleg igazgatóval különösen jó viszonyba kerüljük, feltétlen bizalmát élvezzük. Ugyanis ő az, akinek az éppen aktuális csapatában bérelt helyünk lehet. És persze ő az, aki előbb-utóbb visz magával, ha más céghez igazol át. Ez pedig inkább előbb, mint utóbb következik be, hiszen minél magasabban van az illető a ranglétrán, annál nagyobb mozgásban kell lennie. Alapvetően ezzel a stratégiával nincsen semmi gond, vannak jól összeszokott párosok, akik fél szavakból megértik egymás és nagyon hatékonyan tudnak együttműködni. A probléma akkor kezdődik, ha a szárnysegéd képességei komolyan hiányosak. Például nem beszél semmilyen közös nyelvet a munkatársaival – erre is láttam példát!

A multi-katona

A multi-katona az, aki nem túlélni akar, hanem alkalmazkodik. Ő az, aki tökéletesen idomul a multi-világba, szépen halad előre a ranglétrán, gyakran kettesével veszi a lépcsőket. Minden cégnél vannak aktuális kedvencek, akik isteni tehetségéről a vállalathoz való belépésük pillanatától meg van győződve minden érdekelt és semmilyen tett vagy nem tett sem tántorít el senkit a véleményétől. Ez a törhetetlen és egységes álláspont tökéletesen példázza a multiknál uralkodó konformista kultúrát: azt, ahogy mindig mindenki mindenkivel mindenben egyetért, ezzel segítve egymás sztoriját és így találva cinkostársakat a saját történeteihez. Igazi adok-kapok ez, az eredmény - együtt bólogat az egész nyáj! Pedig semmi sem olyan szubjektív, mint egy másik emberről alkotott kép! Nos, mindenki aktuális kedvence, a multi-katona rendszerint nem annyira okos és tehetséges, mint amennyire gondolja magáról, viszont nagyon jó diplomata, szorgalmas és kellően szürke és fantáziátlan ahhoz, hogy magas szinten megélje a vállalt értékeiket, és igazán szívből higgyen a nagy vízióban. A multi-katona sokat dolgozik, hiszen a munkája az élete értelme, a céges prezentáció pedig az önmegvalósítás csúcsát jelenti neki. A bajok akkor kezdődnek, ha az ember aktualitását veszti, hiszen ekkor derül ki, hogy karrier nélkül mennyire unalmas arc valójában. Pont, mint egy lufi: kívülről nagynak és érdekesnek tűnik, majd kiderül, hogy belül töküres.

A pályázó

A pályázó neve minden fontosabb fejvadász noteszében szerepel, hiszen folyamatosan interjúkra jár, mindig minden új kihívásra nyitott és bárhonnan elillan egy kicsivel több pénzért vagy jobb munkáért. Habár széles a tapasztalata, ezért könnyen talál magának újabb állást, viszont nem lojális egyik céghez sem, ezért aztán a cég sem hozzá, így könnyen beleragadhat az örökmozgó szerepébe, akkor is, ha már nem akarja. Ez ideig-óráig működőképes stratégia, kár, hogy manapság egyre kevesebb munkaadó van, így a pályázó már 30-as évei közepére végigjárhatja az összes szóba jövő munkahelyet és akkor mi van utána?

Sokak fejében ott motoszkál a gondolat, hogy egyszer örökre kiszáll a multi-világból, lehetőleg még a nagy kiégés előtt. Ez azonban sokkal nagyobb anyagi áldozatokkal jár, mint gondolnánk, így eme kőkemény döntésig kell egy túlélési stratégia.

És Nektek, mi a stratégiátok a következő 20-30-40 évre?

Köszönet a bejegyzésért csib-nek! Ha Neked is lenne mondanivalód, küldd ide: karrierutam@gmail.com

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr255316198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2013.05.29. 09:57:25

Nekem a főnököm (egy multinál) azt mondta, hogy ha egy ember nélkülözhetetlen, azt azonnal ki kell rúgni.

Kivlov 2013.05.29. 10:04:07

@midnight coder:
Magyar(országi) mentalitás.
Jobb helyeken inkább azt mondanák, hogy azt meg kell becsülni, meg kell fizetni!

sz4kerto 2013.05.29. 10:16:00

@Kivlov: nem erted. A nelkulozhetetlen ember operational risk. Vagy kirugod, vagy felveszel valakit, aki megtanulja a feladatat. Ha csak siman megtartod, es varatlanul eluti az auto, akkor nagy szarban vagy.

Kivlov 2013.05.29. 10:21:23

@sz4kerto:
És ha kirúgod, akkor a feladatával mivan? ha nélkülözhetetlen volt az adott feladathoz?
Ezért mondom, meg kell becsülni illetve persze felvenni valakit mellé, akit be tud tanítani.

midnight coder 2013.05.29. 10:22:16

@Kivlov: Ha valamihez csak egyvalaki ért - lásd a fenti exceles cuccot - ott nagy gáz van. És szép, hogy az az egy ember elkezeli azt a dolgot, de mi van, ha pl. elüti őt egy villamos ? Becsődöl a cég ?

Kivlov 2013.05.29. 10:26:23

@midnight coder:
És az, hogy a villamos üti el vagy kirúgod miben különbözik egymástól?
Ugyanúgy nem lesz senki, aki megcsinálja a melót. Ezért mondom, hogy megbecsülni és betaníttatni vele mást...

teddybear01 2013.05.29. 10:32:17

@Kivlov: Már ha képes valaki arra, amire a nélkülözhetetlen ember képes.
Valami oka van, hogy olyan fontossá vált a cég életében. Ha viszont, mint egy-két "zseniális" menedzserünk mondja az ilyentől meg kell szabadulni, akkor egyrészt saját színvonalukról állítanak ki bizonyítványt, másrészt szarba vágják a cégüket is.
De nem baj, éljen a középszerűség!

Ráadásul, minek tanulni, fejleszteni magad, ha éppen a kiválóságod miatt rúg ki néhány földhözragadt alak?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 10:35:12

És Nektek, mi a stratégiátok a következő 20-30-40 évre?

Először is felkészülünk 2015-re, mikor már minden multi államosítva lesz. Aztán beilleszkedünk, és egyre feljebb nyaljuk magunkat. Közben sokat bólogatunk. Így hamar elrepül az a 40 év.

sz4kerto 2013.05.29. 10:43:10

@teddybear01: nyilvan nem errol van szo. A lenyeg, hogy folyamatosan arra kell torekedni, hogy ne legyenek nelkulozhetetlen emberek. Termeszetesen nem rugjak ki ezeket, mc hozzaszolasa sarkitas, csak meglepo modon nem ertitek.

Fejesrob 2013.05.29. 10:43:53

Szvsz. a magánvállalkozás sokkal jobb. Már maga az a tudat, hogy soha nem érzed azt, hogy kizsákmányolnak, kivéve persze az állam.

Látod a faszfejet, ahogy terrorizálja saját beosztottjait, de te kívülálló vagy, veled udvariasak.

Egyébként ami a megdöbbentő, hogy van egy ismerősöm. 28 éves, közgazdasági egyetemet végzett, végig színötös volt, angolul és németül anyanyelvi szinten beszél, mindkettőből fordítói szakvizsgája van.
Kedves, mosolygós, nagyon szorgalmas,mellesleg nagyon csinos.

Beküldte vagy 100 helyre az önéletrajzát, még csak nem is válaszoltak neki, pedig kereskedelmi, logisztikai területen dolgozott önállóan.

Berágott, kiment Angliába. Ott élből elutasított vagy 30 ajánlatot és elment dolgozni a világ legnagyobb szállítóvállalatához, ahol jobban lekáderezték mint itt Rákosiék az embereiket, de addig is adtak neki 2000 fontot, majd 3 hónap után megtették vezetőnek.

Ami nekünk magyaroknak "jóleshet". a kinti fejvadász cég megdicsérte a magyar oktatási rendszert, azt mondta, soha nem láttak még olyat, miszerint egy ország ennyire felkészített volna egy embert, hogy életében nem járt még Angliában, de gyorsabban és jobban beszél angolul, mint az angolok. (Magyart még nem sokat láttak).

Azóta ha olyat hallok, hogy panaszkodik a multi, nincs elég képzett ember, azt mormogom magamban, elmész te a picsába.

midnight coder 2013.05.29. 10:51:35

@Kivlov: Én most nem arról beszélek, hogy ha valaki kiemelkedően tehetséges, hanem arról, ha szándékosan olyan rendszereket épít ki maga köré amiken csak ő tud eligazodni, és ami nincs dokumentálva. Lásd a fenti exceles dolgot. Az persze más kérdés, ha nincs idő dokumentálni - de ekkor meg a főnökét kell kirúgni. Bárki, bármikor kieshet valami miatt - és ezért nem állhat meg az élet.

ritmikus csimpifon 2013.05.29. 10:53:05

@midnight coder:

Előző munkahelyem egy jó nagy multinál volt. Ott pont ezen (is) szólalkoztam össze az ottani főnökömmel: volt 1-2 olyan SPOF emberke, amit mondasz, hogy kizárólag ők ismertek egyes szoftverrészeket, mindenki hozzájuk járkált. Pont ugyanezeket a szavakat használtam: mi van, ha elüti a villamos?

És asszed érdekelt valakit? Senkit. Ment tovább ugyanaz, doksi nulla, kód ocsmány mint az állat. Felálltam és eljöttem. És mondom, ez egy gigamulti, és mégis tesznek rá. Ja de a hülye Scrum, meg a végeláthatatlan adminisztráció meg a végtelen meetingek meg a zabhegyezés az ment ezerrel.

Multis lét: egy nagy rakás szar. Nagyot csalódtam ezekben a "jól olajozott gépezetekben". Amúgy én eddig azt látom, hogy minél nagyobb egy cég, annál elcseszettebb, nehézkesebb, becsontosodottabb, intézményesültebb. Itt is rengetegen voltak azok, akiket én "parazitának" nevezek: akik gyártják a bullshitet és meetingeket szerveznek és céltalan jelentéseket, plakátokat meg exceleket meg emaileket meg a többi rakás szart gyártják, valamint hülye tréningeket meg jelentéseket meg könyveléseket várnak el, amiknek semmi értelme, és közben szopják a termelő emberek vérét. Na ebből volt elég.

teddybear01 2013.05.29. 10:53:29

@sz4kerto: Ez egy szűk látókörű bürokrata hozzáállása. Nem kellenek különleges képességű emberek, mert veszélyeztetik azt a kellemes langyos vizet, amiben dagonyázunk.

Westinghouse viszont kihasználta Teslát, az eredmény a második ipari forradalomnak nevezett technikai rendszerváltás volt.

Persze, ha Westinghouse is úgy gondolkodik, mint te, akkor még mindig gőzgépet kellene építeni minden gyárhoz, hogy legyen energia a gépekhez...

midnight coder 2013.05.29. 10:54:24

@Fejesrob: Azért nem mindenki olyan itt sem mint az ismerősöd. Aki meg igen, az jó eséllyel már kinn van, különösen ha fiatal. Kinn picit jobbak a bérek.

midnight coder 2013.05.29. 10:57:41

@ritmikus csimpifon: Én szeretem a helyet ahol vagyok. Nem minden multi egyforma.

teddybear01 2013.05.29. 10:58:49

@sz4kerto: Ez egy kisstílű bürokrata véleménye. Azt az állóvizet csak ne zavarja fel semmi, amiben dagonyázunk! Egy különleges képességű ember veszélyes a pozíciómra, ergo el kell marni a cégtől!

Ha Westinghause is így gondolkozott volna Tesláról, akkor bizony kimaradt volna a második ipari forradalomnak tekintett technológia-váltás, és még mindig gőzgépeket kellene építeni minden gyárhoz, hogy a gépeket hajtani lehessen valamivel.

ritmikus csimpifon 2013.05.29. 10:59:17

@midnight coder: Akkor te egy olyan helyen dolgozol, ahol figyelnek ezekre. Ilyen is van? Akkor mégis van remény :)

teddybear01 2013.05.29. 11:02:39

@midnight coder: Ez is a bürokrácia mellékterméke. Ha nem vagy elég tehetséges, akkor építs fel olyan rendszert, amelyben nem lehet kihagyi téged! Azt hiszem ez benne van a Parkinson-féle kézikönyvben is....

Roan 2013.05.29. 11:03:01

Úgy látom, azon senki meg sem lepődik, hogy a szorgalmasan, becsületesen elvégzem a dolgomat nem tartozik a megfelelő stratégiák közé.

teddybear01 2013.05.29. 11:07:43

@Roan: Persze. Az ilyen embert rúgják ki először, mert nem járatos az intrikában, és csak dolgozik, ahelyett, hogy benyalná magát a főnöknél...

Roan 2013.05.29. 11:08:33

@ritmikus csimpifon: Erre szoktuk mondani, hogy bizonyos cégméret felett egy vállalat külső inputok nélkül is tudja foglalkoztatni a dolgozóit.

Roan 2013.05.29. 11:15:00

@teddybear01: Akkor ezek szerint csak engem ért meglepetésként huszonévesen, mikor bekerültem egy multihoz, hogy ez nem (csak) a szakmai dolgokról szól. Azóta persze váltottam, céget is és stratégiát is:)

sz4kerto 2013.05.29. 11:24:15

@teddybear01: te osszekevered a tehetseges embereket az SPOF-ekkel.

Void Bunkoid 2013.05.29. 11:24:56

20-30-40 évre?

addig még lezúzza a Földet kb három meteor ("üstökös!!!!" emlékszik valaki a reklámra?), meg két világháború, inkább mindenki a posztapokaliptik road warrior mesterfogásokra edzzen, ajánlott tananyag a Mad Max-trilógia :P

teddybear01 2013.05.29. 11:33:03

@sz4kerto: Te meg a jó menedzsert a kisstílű bürokratával, aki mindenkiben ellenséget lát.
Aztán persze amikor a cégnek változnia kell, mert változik a piac, akkor szépen az egész bagázst lapátra teszik.

Szelid sunmalac 2013.05.29. 11:44:55

Mik a tervek a kovetkezo 20-30-40 evre? fogom magam, itt hagyom ezt a szarkupacot, megvarom, mig csodbe megy, aztan a kinti nyugdijjal visszajovok, es itt fogok rohogni a sok barmon, aki most engem hulyez le.

Fejesrob 2013.05.29. 11:48:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Aki kimegy az nem szájal mint te, hanem már kint van.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.05.29. 12:00:40

@Fejesrob:
... és mosogat/felszolgál/takarít/gyerekre vigyáz... erre cserélve az itthoni irodai munkát.

Bambano 2013.05.29. 12:00:48

@Kivlov: ha tervezetten válik elérhetetlenné, akkor lehet kezelni a kockázatát. ha balesetszerűen, akkor borul a bili.

a nélkülözhetetlen embert ki kell rúgni, azonnal.

ennek a másik oka az, hogy normális cégen belül megosztják a tudást. nélkülözhetetlenné csak úgy válik valaki, ha nem osztja meg, nem vesz részt a cégen belüli folyamatokban megfelelően, tehát úgy lett nélkülözhetetlen, hogy sértette a cégpolicyt. az ilyennek mennie kell.

sas70 2013.05.29. 12:05:30

A legjobb amikor az új főnökkel jön a "szárnysegéd" aki tehetségtelen, lusta stb. csak a híreket szállítja és segít kinyírni, a nekik nem kívánatos embereket.

Szelid sunmalac 2013.05.29. 12:12:01

@Fejesrob: @csib: Oh ti kurva okosok, akik mindenkirol tudnak mindent. Csak azert nem vagyok meg kint, mert meglehetosen hosszu a felmondasi idom, ezert kenytelen vagyok varni szeptemberig. Mosogatni? Orulnel, ha annyiert csinalhatnad es azt amit en fogok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.29. 12:12:37

En szeretem a multis letet, igaz ez az elso ilyen stilusu ceg, ahol vagyok. Igaz nem magyarhonban. Nem mindenki csereli a magyar irodai munkat felszolgalasra, mosogatasra, stb. Plusz, ha akarom lecserelhetem az oltonyom munkasruhara cegen belul es elmehetek terepi munkara, ami izgalmasabb es szamomra jobb is, raadasul vilagot is latok vele.

sz4kerto 2013.05.29. 12:29:21

@Bambano: ritkan ertunk egyet, de most +1.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.29. 13:10:04

keményen dolgozó kategória nincs?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.29. 13:13:45

@doggfather: azt nem lehet megkopkodni,, igy az nem fontos.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2013.05.29. 13:20:41

@doggfather:
Hát éppen ez az! Ha "csak" keményen dolgozol, akkor jön valaki, aki pont a te helyeden lehet akar (szintén keményen) dolgozni, vagyis mindig mindenkinek mindenhonnan menni kell idővel. Ez lenne az alapvetése az írásnak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.29. 13:21:46

@Mr. Long: így már értem, hogy nem jutott a posztoló eszébe. :)

Deepthroat 2013.05.29. 13:22:44

Atyaég..

Rögtön álljunk meg egy pillanatra az elején és tegyünk tisztába pár dolgot!

Ez a blogbejegyzés és a hozzászólások szinte teljesen csak a valóság Magyarországi szeletét dolgozzák fel. Mivel a blog sem tárgyalja a Tesco/McDonalds/Audi cégeket ettől én is eltekintenék.

Először is a "Multi" itthon vagy gyártás, szolgáltatás vagy SSC (Shared Service Center) ez esetek túlnyomó részében. (kivételek és kivételes pozíciók vannak) Ezeket a cégeket túlnyomó részben költségoptimalizáció miatt helyezték ide ami eleve predesztinál elég sok mindent.

A dolog ott kezdődik, hogy a magyar szolgáltató/SSC multik megszüntetett külföldi munkahelyeket helyeznek át ide költségcsökkentés, normális nyelvtudás/iskolázottság és nem létező szakszervezetek stb. okán.

Ez azt jelenti az esetek túlnyomó részében az anyacégnél és az olcsóbb magyar béreknél jóval többért dolgozó nyugat európai kollégák szemében, az itthoni kollégák eleve masszív ellenérzésekkel és szembe széllel kell, hogy megfeleljenek. Ez nem biztos hogy az esetek túlnyomó részében akár tudatos is lenne, de sajnos a kelet európaiak kvázi barbár elmaradott reputációja keveredik a "they took our jobs" dühével.

Ennek eredménye az itteni kollégák általában komoly cégen belüli ellenszélben és masszív cégen belüli politikai játszmák keretében kell, hogy dolgozzanak. (ha felfogják ezt ha nem) Ennek eredménye a blogíró által leírt archetípusok létezése.

Külföldön egészen más a helyzet! Nyugat Európában dolgozva is van politika és helyezkedés, de közel sem olyan mértékben és erővel mint ami az "olcsó k európaiak" osztályrésze, nem is beszélve a fizetésekről amikből nem csak, hogy meg lehet élni de félre is tehetsz belőlük. Emellett a kollektív szerződések és a szakmai szakszervezetek valamit a fejlettebb munkajogok (kivétel itt is van természetesen) okán sokkal inkább tervezhető és előre látható a jövő, már csak azért is mert közelebb vagy a tűzhöz.

Éééés itt érünk a fizetés témához, ami borzasztóan fontos és központi oka a magyar multiknál történő, néha szűrrealitást súroló eseményeknek. Ma Magyarországon (némi túlzással) aki nem adócsalásból vagy politikai kalandorkodásból szeretne EU szinthez hasonlítható életszínvonalon élni az multihoz kell menjen.

Ennek eredménye az itthoni multiknál, a non stop lefelé túrás/felfelé nyalás/oldalra könyöklés szép hagyományokkal rendelkező gyakorlata, amiben az nyer aki nem ismer se istent se embert, és a lehető leggátlástalanabbul lop/csal/hazudik/helyezkedik. Nem egy embert ismerek a 15 év többnyire felső vezetői pozícióban eltöltött multikarrierem alatt, aki 0 hozzáadott értékkel töltenek vezető pozikban éveket, csak a fent említett visszataszító jellemvonásoknak köszönhetően.

Természetesen ez egy nagyon nehéz környezet, nagyon lehangoló állapotban ami az embert nap mint nap morális és fizikai szinten egyaránt mocskosul próbára teszi. Erre jön még a válság és a jelen regnáló kormány nyíltan nyugat és multiellenes viselkedése ami szintén még ráver vagy 3 lapáttal a helyzet nehézségére. Így szabadfogású MMA ringgé változtatva ezeket a munkahelyeket ahol mindenki még egy hétért/hónapért/évért küzd miközben damoklész kardjaként függ feje fölött a munkakeresés 6-18 hónapos réme, esetleg frankón megfejelve a CHF alapon felvett hitel törlesztésével.

Még egy jó tanács a végére! Multinál NINCSEN NÉLKÜLÖZHETETLEN EMBER, ezt felejtsétek el! Ha azt hiszed nélkülözhetetlen vagy elfelejted, hogy egy akkora nemzetközi cégnél dolgozol ami simán kigurulja az elvesztésedet. Másrészről olyan illúzióba ringatod magad ami negatívan kihat a teljesítményedre és előbb utóbb a megítélésedre is predesztinálva a kirúgást.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.05.29. 18:36:47

@Deepthroat: Jókat írsz, sok dolog megjelenik a legutóbbi írásban és majd annak folytatásaiban: multikarrier.blog.hu/2013/05/20/multinacionalis_multikarrier

Egy dologban azonban eltér a véleményünk: A nyugat európai munkakultúrában is ugyanúgy megfigyelhetők hasonló archetípusok, csak talán azért nem tűnik annyira undorítónak, mert ha taktikázol, ha sem, akkor is nagy esély van arra, hogy nem létbizonytalanságban kell leélned az életed. De attól még ugyanúgy megvannak a kritikai elemek a nyalás/kivételezés/hozzáadott érték nélküli munka témáival kapcsolatban. Ez inkább jön az munkatárs hozzáállásából (mindkét oldalon!) mint sem, hogy melyik országban dolgozik, Továbbá a multikulti már sokkal régebb óta tombol Nyugaton, mint itthon, szóval a népek/jellemek már ott is sokkal jobban össze vannak keveredve. A 15 éve 0 hozzáadott értékkel rendelkező példádról pedig számomra 2 (kettő) dolog nyilvánvaló:
1. Valószínűleg van hozzáadott értéke, csak túlságosan high-level/stratégiai ahhoz, hogy sokan "igazi munkának" nevezzék. Ugye kérem valakinek a direktorságot is kell csinálni. :)
2. Ha valóban valóban semmit nem ad hozzá a cég értékéhez, akkor az meg is érdemli, hogy ezt hagyja. A vezetés, a beosztottak és a HR alkalmatlanságát is mutatja egyben.

@doggfather: De igazából van, csak az túúúúlságosan is egyértelmű, s bár a karrierépítés szempontjából szerintem igenis releváns de mi szeretnénk jobban árnyalni és újat adni hozzá a multis barátok közt-höz.

@Bambano: Ott a pont.

@Void Bunkoid: Te tudsz valamit?!

prognosys 2013.06.26. 23:19:23

Én még ugyan nem dolgoztam külföldön multinál, de itthon igen. Valahogy a magyar határon belüre érkezve ugyanaz a multi a fonákjára fordul, s sokszor kifejezetten visszataszító: a teljesítmény/szorgalom szinte semmit sem számít a külsőségekkel szemben. Sokszor pofára megy, hogy jutsz-e valamire. Szabadon engedik a 'mobbingot', ami nyugaton már büntetőjogi kategória. Válogatott, törtető szarkupacokkal kell nap mint nap megküzdeni, akik legalább annyira aljasok, mint amennyire tehetségtelenek. Emellett pszichológiai hadviselés közepette itt-ott még törvényt is sértenek. És újabban még a munkabér sem jobb...egyszóval semmi vonzó nincs bennük

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.01. 10:47:57

és ez miért lett ma/most ismét index címlapos poszt???

Pan Modry 2013.07.01. 13:53:30

@Kivlov:
Sokszor az ilyen emberekkel az a baj, hogy nem akarja atadni a tudasat masnak, illetve akadalyozza az hogy masok megertsek.
Jo modszer az ilyennel hogy eves celnak ki kell adnia a tudasa atadasat, a bonuszt ettol tenni fuggove. Sokszor ilyenkor kiderul hogy nem is annyira rocket science a dolog.
Egy jo menedzser egyebkent igyekszik megelozni az ilyen helyzeteket, de attol meg lehet vele szembesulni ha te veszel at olyan reszleget ahol ilyen specialista kiskiralyok vannak.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.01. 14:49:04

@teddybear01:
"Valami oka van, hogy olyan fontossá vált a cég életében. "

Ami lehet az, hogy az ebben a posztban vázolt stratégiát követi. Felépít egy rendszert, amit szándékosan nehezen átláthatóvá és logikátlanná tesz, nem dokumentál, így ez azt eredményezi, hogy a speciális tudás, amit csak ő birtokol, nem lesz más, mint a saját gányolásának az ismerete, ha ez a rendszer elég kritikus szerepet lát el a vállalatnál, akkor emiatt bízhat benne, hogy nem rúghatják ki, sőt akár nagyobb fizetést is kicsikarhat. Az is előfordulhat, hogy ezt nem tudatosan teszi, hanem egyszerűen trehány, sőt ez a gyakoribb.

Ilyen esetben ugyan nem a legjobb megoldás azonnal kirúgni, a legjobb megoldás az lenne, ha közben megkezdené egy csapat a helyettesítő rendszer felépítését, de annál, hogy maradjon, még mindig jobb megoldás az azonnali kirúgás, ugyanis ha pár év múlva elüti a villamos, az rosszabb, ugyanis 3 év alatt tovább növekedhet a rendszere és még nehezebben lecserélhetővé is válhat.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.01. 14:58:08

Egyébként egyik közepes méretű vidéki vegyipari cégről hallottam a sztorit, hogy egy éjszaka nem tudni miért, de a fő rendszergazda a forgalmas főúton gyalog indult haza a 20-30 km-re lévő lakhelyére, és elcsapta egy kamion, amibe bele is halt. Az összes fontos jelszó egyetlen helyen, az ő fejében volt meg. Ezután elég sok időt és pénzt emésztett fel, míg a külső szakértők valami brute force szerű megszerezték ezeket a jelszavakat.

mirx 2013.07.01. 15:23:40

@Ensiada Arkoveitie: rendszergazda meg 20-30 km gyaloglás? ja persze :D

afazekas 2013.07.01. 15:26:29

Ez most kifejezetten tetszik. A nélkülözhetetlen és a szárnysegéd az informatikusoknál sok van...

élhetetlen 2013.07.01. 16:22:44

@midnight coder: "ha egy ember nélkülözhetetlen, azt azonnal ki kell rúgni."
Alapigazság. Beosztottként is ezt mondtam a főnökökeimnek már harminc éve is. Általában nem fogadták meg a tanácsomat. Mindig bedőlnek a nélkülözhetetleneknek. (Az utsó 15 évben programozó voltam, és leégett volna a pofámról a bőr, ha bárki nem tudta volna módososítani a programomat, ha nem vagyok ott. Legyen tiszta, olvasható, kezelhető. Nem voltam nélkülözhetetlen.)

élhetetlen 2013.07.01. 16:42:25

@teddybear01: Félre mentél. Negyven év tapasztalata a szakmában (mondjuk programozásról beszélek). Minden zseniális kolléga, volt pár, át tudta adni a produktumát úgy, hogy az "közhasznú" legyen. Aki a tudását arra használja, hogy olyan programot írjon, amit épeszű ember elovasva nem ért, azt kell kirúgni. (Volt ilyen, csak másfél oldal, változóra rádefiniál, arra rádefiniálva stb, a hatodik után kiszédültem, és minderre semmi szükség nem volt, csak, hogy megmutassa, ő tud rádefiniálni.) Egyébként életemben csak egy olyan főnököm volt, aki egy ilyen tyúknak a magasröptű kamuzására azt merte válaszolni, hogy nem értem, hogy miről beszélsz, mert egyébként a szakmai szövegeket értette.

Dr_utcai_arcos 2013.07.01. 18:39:42

Nálunk az egyik csapat "tímlídere" a maga 24 kemény évével -persze a cég által biztosított hájöring de rájt pípöl és egyéb kutyafaszák segítségével- már a 2. embert rúgja ki próbaidő alatt. Én a főnöke helyében már elbeszélgetnék vele, hogy akkor hogy is van ez a kiválasztás? Mert ez bizony már nem az emberanyagot, hanem őt minősíti. A másik, a pozícióváltása előtt, az összes bariját szétdobálta különböző pozíciókba,mert lehet az új főnöknél máshogy söpört volna a seprő. És nem beszélve arról, hogy nem szúr senkinek szemet, ha az egyik csapatban csak atomsikereshúdekirály emberek dolgoznak minden hónapban awardok-al (persze érdekes átfedések vannak az awardok és a szülinapi, halloween-i, farsangi partykon megjelenő emberek között) jutalmazva, míg a másikban meg csak a szartsecsináldenincsmostjobb-ak.És ezt nem veszi észre a vezetőség?vagy inkább :!.

Egy?! Az ÖSSZES! 2013.07.01. 19:21:57

Sziasztok, Javítsatok ki, de nem azokat savazzátok éppen, akik a (multi)cégeteknél hasonló hangnemben és stílusban állnak a többi emberhez? :)

Én 21 évesen kezdtem életem első munkahelyén, egy multinál. Most 31 éves vagyok, még mindig ott dolgozom. Ez alatt a 10 év alatt "senkijánosból" (vagy-bejön-vagy-nem diákmunkás) letten manager, és úgy érzem még van benne pár lépés. Senkit nem ismertem a cégnél annó (nemhogy hátszél), még ma is fura néha, ha egy bizonyos szinten felűl kell beszélnem kollégákkal, de működik. Nem fúrtam senkit, engem néha igen, de pl a 2008-as válságnál olyan emberek tűntek el a cégtől, akik napi szintem együtt reggeliztek/ebédeltek/vacsoráztak/nyaraltak a főnökökkel. A feladatomat mindig elvégzem, és mindig kapok munkát. Szerintem tudnék többet is, néha olyan mintha ezt nem értékelnék, de mindig különleges feladatokkal bíznak meg.

Ismerem előnyét hátrányát a multilétnek, elfogadom mindet. Az ügyfél fontosabb a belsősöknél, de a fizetés az jó, a körülmények átlagon felűliek. Építkeztem, eltartom a családomat, igyekszem a munkahelyemen hogy hasznos legyek -mert ez fontosabb mint a nélkülözhetetlenség- és reménykedek benne, hogy a megszerzett nemzetközi tapasztalat egyszer -ha majd azt csinálom amit szeretnék- nagyon sokat fog érni.
Na mindegy, ilyen is van.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.07.01. 20:20:35

@Dr_utcai_arcos: Kérdés: Te mit tennél, ha ennek a 24 éves team leadernek lennél a főnöke?

akrosztikon 2013.07.02. 09:09:27

@Egy?! Az ÖSSZES!: Elképesztő sikersztori. Szeretném is kifejezni nagyrabecsülésemet. Rendelhetek neked egy fogatlan kurvát, aki leszop?

Dr_utcai_arcos 2013.07.02. 20:10:31

@multikarrier: Bemennék vele a legközelebbi interjúra és megnézném esetleg mit csinál rosszul. Egyszerűen nincs meg a tapasztalata, hogy ilyen döntéseket hozzon. Egy sima "katona" volt és amikor az előző TL lelépett, jobb híján őt választották.


süti beállítások módosítása