Leírás

Sikeres élet egy multinál. Hogyan? Saját tapasztalatok és vélemények, praktikus tanácsok, általánosítás és pesszimizmus nélkül. Kommentelni kötelező, vendégírni szabad. Fekete, fehér, igen, nem.

Facebook

    

Karrierút

karrierutam.jpg

Utolsó kommentek

  • ColT: "a Főnök képes legyen helyes szakmai válaszokat adni a beosztottai kérdésére, sőt egyfajta szeniorként gondoskodjon is arról, hogy helyes eljárások legyenek a multinál." Meg hogy fogalma legyen, mi ... (2015.02.04. 16:50) Mihez értsen a Főnök?
  • Online Távmunkás: Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier... (2014.08.28. 14:42) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • ______________ (törölt): szerintem ezek a ceo bérekre vonatkozó adatok irreálisak. nem hinném, hogy magyaro.-n néhány tucatnál több alkalmazott (ceo) van, aki 260 dolláros órabért kap. lehet, hogy van tíz cég az országban, ... (2014.03.15. 17:20) Grafikon: Mennyit keres a főnök?
  • Mj: @Fekete Pestis: Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom szá... (2013.11.04. 11:46) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Mj: @Csumpitáz Béla: Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál... (2013.11.04. 11:35) Mit NE tegyél egy állásinterjún?
  • Utolsó 20

Mit NE tegyél egy állásinterjún?

2013.10.22. 03:04 - Engineer001

akos1.jpgAz előkészületek kitárgyalása után mai témánk ismét az interjúkkal lesz kapcsolatos, ráadásul egy vendégírás keretében. Engineer001 összegyűjtött néhány pontot, amire érdemes odafigyelni egy ilyen meghallgatás során.

"Igen, igen, tudom, hogy volt már itt egy hasonló bejegyzés önéletrajz-témában, de én most villantanék egy képet a másik oldalról. Mivel nem szeretnék nagy követ dobni a fórumozós-gyalázkodós tengerbe, ezért leszögeznék néhány dolgot így előre:


• eddig mintegy száz szakmai jellegű és HR-es interjút bonyolítottam le jelöltekkel, ami egyszerre sok és kevés; ez kábé azt jelenti, hogy már van fogalmam a dolgokról, látok rossz gyakorlatokat és összefüggéseket, de nem áltatom magam azzal, hogy ismerem a Bölcsek kövét a témában;
• főként mérnöki területtel dolgozom, lehet, hogy az eztán leírtak a sales/bolti eladó/rúdtáncos/marketingmenedzser állásokra jelentkezőknél nem annyira találnak be;
• nem a nagytutit mondom, hanem a tapasztalataimat. Örülök, ha gondolatot ébreszt, de elfogadom, ha ignorálod/vitatod őket, főként, ha azt kulturált módon teszed.

Ahonnan indulunk, az az interjú kezdete. Az önéletrajzod predesztinálta számodra a lehetőséget, hogy személyesen is meghallgattass, van címed, időpontod, kontaktod. Hogyan tovább?

Első közhely: ne késs 

Bármilyen indokot hozol a naaaagy-naaaagy forgalomról, elhunyt nagymamákról, ezt nem tudod a továbbiakban meg nem történtté tenni. Azt fogjuk mondani, hogy semmi baj, de rákerül a lapodra. Ha súlyosbítod (pl. pozitív tulajdonságaid között megemlíted a pontosságot/precízséget), további rossz pontokat szerezhetsz. Érkezz harminc-negyven perccel (igen, jól látod) korábban, ebbe az időbe egy húszperces késés is belefér, járd körül az épületet, sétálj, nyugodj le. Nézz körbe a bejárat mellett olvasgasd a híreket, nézegesd a kiállított termékeket, tanuld meg a céglogót, ezek az infók még akár jól is jöhetnek az interjú során. Ha úgy kezdesz egy mondatot, hogy „Mivel Önök tudtommal a 2012-es adatok alapján 35.500 embert foglalkoztatnak tizenhét különböző európai országban, így bízhatok abban, hogy itt biztosan multikulturális környezetben dolgozhatok, és...” – na azt mindenki zabálja és vadul bólogat , meg aztán gyűlnek a piros pontok, pedig Te csak elmondtad, amit fél órával azelőtt olvastál a portán.

Öltözet: bármit, csak ne végletet

Farmer pólóval – teljesen jó. Szakadt farmer motörhead-es, lángoló koponyás pólóval – nem jó. Vasalt nadrág inggel ? – Teljesen jó! Öltönynadrág kitűrt farmeringgel ? – neeeeeeem jó. Hosszú, nagyzsebes vászonnadrág fekete ingpólóval ? Lehet jó. Rövidnadrág szandállal ? – nem jó. Végső szabály: ha végképp nem tudsz dönteni két outfit között, akkor, mindig válaszd az elegánsabbat, azzal nem ronthatod el. Egy öltöny-ing-nyakkendő kombinációt nem kell magyarázni (főképp, ha betűröd az inget a nadrágba, mert ennek hiányában azonnal a véglet kategóriába pottyansz nálam – és sajnos ezen konkrét eset nem példa nélküli a praxisomban)

Készülj fel a saját CV-dből

Komolytalan ember benyomását kelted, ha nem emlékszel rá, melyik évben végezted el az egyetemet, vagy évekkel eltéveszted, hogy mikor váltottál a második munkahelyedről a harmadikra. Súlyosbítás: megpróbálod az előttem fekvő önéletrajzodból kipuskázni. Please don’t do that.

Ne arcozz

Ne légy fölényes, kioktató, túlságosan önérzetes, ne dobálózz idegen szakkifejezésekkel. Irritál és késztetést érzek rá, hogy letörjelek. Ehhez általában elég belemennem egy témába elég mélyen, és kiderül, hogy a szakdolgozatod egy részénél idegen app-okat használtál fel, a teamleadersztorid egy háromfős csapat korlátozott ideig történő vezetésére vonatkozik, vagy hogy én szemben Veled pontosan tudom, hogy mi a különbség a regressziós teszt és a reteszt között. Ha nincs szerencsém, akkor megvédheted az álláspontod és mehetünk tovább. Ha viszont betalálok egy témába, ahol combosabbnak adtad el magad, mint amilyen valójában vagy, akkor ott csúnyán a falnak viheted magad és az interjú az én szempontomból a továbbiakban formális időkitöltéssé silányulhat. Légy határozott, korlátozódj a tényekre, azokat próbáld meg minél részletesebben bemutatni.

Ne gyere folyton a sztenderd dumával

Vannak panelválaszok, persze, preferáld csak a csapatmunkát, mondd magad rugalmasnak, kommunikatívnak, mutass hajlandóságot minden képességed továbbfejlesztésére, tűnj motiváltnak. Viszont ha minden szituációban ilyen sikamlós, nem konkrét, megfoghatatlan válaszokat adsz, rövid időn belül elegem lesz. Akkor meg egyetlen célom lesz, ebből a komfortzónából téged kirángatni, hogy megmutasd az igazi arcodat, ne ezt a felvett álarcot. Az meg sokféleképpen elsülhet...Én nem a tökéletes választ keresem, hanem azt, amelyiket őszintének látom. Ha valakinek minden munkatípushoz van kedve, amit felkínálok, annak halvány fogalma sincs róla, mit szeretne. Aki minden kérdésre remekül ülő, perfekt, de csak általánosságban mérhető választ ad, annál az interjú végén nem tudom, hogy melyik általam képviselt nyitott pozícióba tegyem. Úgyhogy ilyenkor alkalmanként a szemetesbe teszem.

Tolok egy rossz példát:
- Milyen irányban képzeled el a karriered továbbfejlesztését ?
- Szeretnék új tapasztalatokat gyűjteni és új kihívásoknak megfelelni.
- Rendben, milyen területeken ?
- Bármilyen területem, ahol eddigi ismereteimet kamatoztathatom.
- Ennél konkrétabban ?
- Fontos számomra, hogy csapatban dolgozzak, és hogy változatos feladatokat kapjak.
- Oké. Fejlesztés vagy gyártás ?
- Az attól függ, mi a feladat pontos definíciója.
- A fejlesztői munkánál szoftverfejlesztésről van szó, míg a gyártásnál a gyártás gyártósori támogatásáról. Melyiket érzed közelebb a személyiségedhez ?
- Mindkettőt, mert mindkét területen vannak már tapasztalataim.
- Ez az önéletrajzodban is benne van. Engem az érdekel, hogy mit SZERETNÉL csinálni, nem pedig azt, hogy mit tudnál. Ha választhatnál, milyen munkát végeznél szívesen ?
- Olyat, ahol folyamatosan új kihívásoknak tudok megfelelni és új tapasztalatokat tudok gyűjteni.
- ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

Légy őszinte

Vagy ha már füllentesz, túlzol, akkor légy következetes és találd ki a sztorid bombabiztosra, hogy az ötödik releváns kérdésre is ugyanazt a konzisztens választ add. Ha diszkrepanciát szimatolok, kíméletlenül belemegyek. Hogy lehet az, hogy te a csapatmunkában hiszel, ha az interjú során meg kiderül, hogy a diplomamunkádtól elkezdve a gyakornoki/teljes munkaidős állásig jórészt mindent egyedül toltál végig ?

Ha valamiből alapfokú a nyelvtudásod, akkor ne írd be a CV-be

Legfőképpen akkor ne, ha van egy másik nyelv, amit jobban beszélsz. Ha az angolod kommunikációképes, a németed meg alap, akkor én egyszer csak majd angolra váltok a beszélgetés során. Eldiskurálunk, én elégedett vagyok, majd megkérdezem, hogy megpróbálhatjuk-e a németet. Te meg izzadsz, szabadkozol, hogy régen tanultad, meg passzív nyelvtudás blabla, rosszabb esetben megpróbálod. Ilyenkor én hagylak habogni, mert dühös és csalódott vagyok, hogy minek írtad be, ha egy épkézláb mondatot nem tudsz kimondani. Ha viszont nem írod be és rákérdezek, és te meglepsz azzal, hogy nem a nulláról indulunk, hanem neked már vannak német ködpamacsok az agyadban, akkor boldog vagyok és körmölöm be a jó pontot. Érted a különbséget, a nyelvtudásod ugyanaz, és mégis mennyire más vele a megítélésed...

A viselkedésed és a személyiséged sokkal-sokkal fontosabb, mint gondolnád

Egy óránk van Téged megismerni, Te számunkra az leszel, amit abban az egy órában villantasz. Azt kell elhitetned velem, hogy Te nemhogy képes leszel elvégezni azt a munkát, amit kínálok neked, hanem szeretnéd is ezt csinálni. Küldtem el hatoldalas, veretes CV-s , nagyarcú hőzöngőt és vettem fel szerény tapasztalatú fiatalt, akin viszont azt láttam, hogy olyan motivált, hogy felszántja nekem itt a pályát. Vettem fel olyat, aki beismerte, hogy vannak időmenedzsment-problémái, amin folyamatosan javítana; és rúgtam ki olyat, aki hosszas, idegtépő, megjátszott gondolkozás után sem tudta egyetlen fejlesztendő tulajdonságát sem megnevezni. A velem együtt az interjún részt vevő HR-esek jórészt pszichológus végzettségűek, nem csak azt nézik, hogy mit mondasz, hanem azt is, hogy azt hogyan mondod. Ne a tudásodról győzz meg minket, arra való a CV. Arról győzz meg minket, hogy micsoda jól lehet majd Veled együtt dolgozni, erre való az interjú. Önmagában nem elég, hogy jó vagy, nem elég, hogy öt diplomád van, és nem elég, hogy NASA fejlesztő voltál 6 évig. Nem papírokat és diplomákat keresünk, hanem kompetenciákat, azok pedig sokkal inkább a személyiségben, készségeidben és képességeidben gyökereznek, mintsem a tapasztalatokban/tudásban.

Soha ne panaszkodj előző munkáltatódra, főnöködre, kollégáidra!

Körülötted mindenki kretén volt, és egyedül te voltál a fáklyafény a sötét éjszakában, vagy hogy a volt főnököd kompetenciái kétéltűek alsó fertályához hasonlíthatóak voltak – semmiképpen sem elegáns és nagyon rosszul hangzik, még akkor is, ha az utolsó szóig igaz. Mindvégig maradj diplomatikus ezen a téren, ne mocskolj, ne uszíts. Minél jobban belemész, annál inkább azon kezdek majd gondolkodni, hogy ugyan RÓLAM és az én cégemről mit fogsz majd mondani egy fél év múlva...és hogy kell-e egy ilyen a csapatomba. Persze ne hazudj, fogalmazz! Rossz példa: „A kollégáim nem voltak képesek elvégezni a munkájukat, én a fél éves gyakorlatommal tízszer jobban értettem hozzá, mint ők”. Helyette inkább: „Nem éreztem úgy, hogy abban a kollektívában szakmailag fejlődni tudok” – és így tovább.

Utolsó téma legyen a salary

Nem, nem fogom elárulni a tökéletes megoldást, sőt, számokat sem fogok mondani, igazából csak egy dologra hívnám fel a figyelmed: készülj erre a kérdésre! Amikor megkérdezzük (márpedig megkérdezzük!), hogy mi lenne a fizetési igényed, arra egyetlen igazán rossz válasz létezik, a „Nem tudom”, vagy az „Ezen még nem is gondolkodtam”. Kérdezz körbe a témában az interjú előtt, olvass elemzéseket, kimutatásokat, vagy ha végképp nincs ötleted vagy támpontod, írd össze, mennyi pénzre van szükséged egy hónapban, hogy megélj, adj hozzá harminc százalékot és uccu. Intervallumot megadni ér, sőt ajánlott, ahol az alsó legyen tényleg a minimum, amiért váltanál/elhelyezkednél, a felső határ meg maximum 15-20%-kal legyen nagyobb az alsónál, különben komolytalan a bérigény-megadás. Minden cégnél minden pozícióhoz van egy sáv, amibe bele kell találnod, de ezt még rengeteg faktor módosítja, a tapasztalatod, tréningjeid, tudásod, illetve az interjún nyújtott teljesítményed – ezektől függ, hogy a sáv aljához, vagy a tetejéhez fog tartozni a fizetésed.

Összefoglalásul egy Forma-1-es hasonlattal élve: az önéletrajzod az időmérő, és az interjú a futam. Az időmérős teljesítményeden lehet rontani, javítani, de lényeg az, hogy lehet bármilyen az időmérőd, a futam eredményeit körmölik be az évkönyvekbe, és a végén győztest az alapján hirdetnek.
Az interjún való szereplés kulcsfontosságú az alkalmazás/kiválasztás szempontjából, a végére hadd váljak kissé patetikussá: egy óra alatt meg lehet nyerni, de akár el lehet bukni mindent – kéretik hát komolyan venni."

karrierutamBIG.jpg

Ha tetszett a bejegyzés és örömmel olvasod a Multikarrier lényegbevágó és szókimondó írásait, lájkolj minket a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel a legfelkavaróbb bejegyzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://multikarrier.blog.hu/api/trackback/id/tr645560662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wintermoots (törölt) 2013.10.22. 22:31:43

@$pi$:

blog.hu-n, pláne ilyen helyeken miért vagy ezen meglepődve?
igen, egy részük ilyen mentalitású, legalább itt megmutatják magukat, látjuk kikkel állunk szemben (és ne legyenek illúzióink: a munkaadók egy rész pont akkora barom, mint a munkavállalók egy része)
másrészt meg vannak szimpla trollok is.

GonoszMostoha 2013.10.22. 22:32:23

A hr-eseknél az is baj, hogy mindegyik képzett pszichológusnak érzi magát. Pedig nem azok. A pszichológia egy pici szeletkéjét megetették velük (már amilyikkel), aztán azt hiszik, már le is doktorálhatnak belőle.
A pedagógusok közül sokan 5-6 félévet hallgatnak pszichológiát, szigorlattal zárnak. Ettől még nem képzett pszichológusok. A szakmájukhoz szükséges részterületen valamennyire kompetensek - pl. felismerhetnek viselkedészavart - de isten ments, hogy gyermekrajzok elemzésével foglalkozzanak.

Tehát kérem a hr-szakma jeles képviselőit, ne játsszák meg magukat, ne arcoskodjanak. A pályázókat nem fikázni kell, hanem elősegíteni azt, hogy a lehető legpozitívabb oldalról mutatkozhasson be.

Egyébként a késés - ahogyan már sokan írták - kétoldalú: ha behívnak egy állásinterjúra, igenis, az interjúztató(k) is jelenjen(ek ) meg pontosan. Nem érdekel, hogy elhúzódott a megbeszélésük, fontos telefonjuk volt, stb. Ha megegyeztünk egy időpontban, mindenki tartsa magát ahhoz, a pályázónak sem végtelen az ideje, nem mindenki munkanélküli, és bármeddig ráérő ember.

zellerlevél 2013.10.22. 22:36:04

Szerintem a nyelvutdásos rész egy - egészen jó - példa volt arra, hogy mennyire különböző hatást lehet elérni ugyanazzal a ténnyel, jó helyen, jó időben, megfelelő szituációban előadva.

gh14 2013.10.22. 22:45:31

A nyelvtudásos résszel nem értek egyet.
Ha alap nyelvtudást írok, az nem azt jelenti, hogy szakmai dolgokról tudok beszélgetni az adott nyelven, hanem alapfokon meg tudom értetni magam.
Tehát az elvárásoknak is másoknak kell lennie.
Alapnyelvtudást írt be, meg tudja magát értetni, tényleg alapnyelvtudás. Ennyi.

$pi$ 2013.10.22. 22:45:54

@Wintermoots: "miért vagy ezen meglepődve?"

Ó, nem vagyok meglepődve. :)

zellerlevél 2013.10.22. 22:46:50

@$pi$:

Szerintem a legritkábban fordul elő, hogy valóban egyenrangúak a felvételi eljárás során.
De még a munkaviszonyban sem, hiszen jellegéből adódóan alá-fölérendeletségi viszonyt takar. Akinek ez nem jó, nem elfogadható, annak nem való a munkaviszony, inkább a vállalkozás.

@Reggie:

A lehető legjobb nem ugyanazt jelenti a két oldalon.

Mindkét fél kompromisszumokat köt, és azt, hogy miben, az állásinterjún dől el, méghozzá szubjektív benyomások alapján.
Ez a tényező az, amit sok álláskereső nem nagyon szeretne tudomásul venni.

Sokan próbálják ezt egy felvételi eljárás során érvként felhozni, de gondoljunk csak bele: a cégnek joga van ahhoz, hogy olyan alkalmazottat válasszon, aki neki szimpatikus, akivel szót ért, akivel egy hullámhosszra tud kerülni, vagy aki beleillik a kollektívába.
Távolról sem biztos, hogy ez a személy azonos a legjobb jelölttel.

jjoey 2013.10.22. 22:46:51

@margaritt: legyünk reálisak, amikor 2x éves kislányra tolják egy felsővezető első beszélgetését és minden egyes mondatra a whau a reakciója, mit teszel? nyilván, komolytalan a cég, pedig világmulti, 100xxx munkaválallóval. lényeg, hogy jó az irás, csak figyelni kellene a szakma felhigulására is. mig egy főkönyvelőnél a hiba hamar kiugrtik, mert büntet a nemzeti avh, addig a hr gonjai évekkel késöbb láthatóak csak, más kérdés, hogy addigra rendszerint késő, mert a cég hirneve, stb annyira megkopott, hogy értelmes szakember már feléjük sem néz.
persze akkor is majd a főkönyvelő lesz a hunyó

jjoey 2013.10.22. 22:48:37

@zellerlevél: azért itt a "kicsit törött a tégla, de eláll a falban" elvet veszem észre. igen, a cég dönt, de van, hogy ilyen-olyan érvek miatt, pénz, vezető féltékenysége miatt nem a legjobb megoldást választják.

bgp 2013.10.22. 23:20:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezek szerint ott se voltál túl sikeres, ha ennyi volt :D

Reggie 2013.10.22. 23:26:36

@zellerlevél: Nem biztos, viszont ha a legjobb is beleilli, csak eppen ez elijeszti, vagy azt mondja, hogy lenyeli az ilyen kornyezetet, csak tobb penzert, akkor mar rosszul jart a ceg. Nem azokra kell gondolni, akik nem tudnak illeszkedni a csapatba, hanem azokra akik tudnak, de nem akarnak, vagy bearazzak, mennyiert akarnak. Viszont ha ezt nem tudjak megfizetni, akkor jo esellyel kapnak egy gyengebb embert, aki tudja, hogy nincs olyan sok lehetosege, es elvallalja annak ellenere, hogy nem fekszik neki ez a stilus, viszont majd vegig puffog magaban, hogy miert kell keves penzert meg a fonokot is elviselni. Na ennel meg akkor is jobban jar a ceg, ha extran megfizetik a legjobbat a kornyezet elviseleseert, de legjobban akkor jarna, ha egy bunko fonok miatt nem none meg a fluktuacio es a jo embereknel nem kene felarat fizetni, hogy elviseljek. Nem?

Reggie 2013.10.22. 23:30:01

@Reggie: beleilli->beilleszkedhetne

zellerlevél 2013.10.22. 23:32:55

@jjoey:
De miért ne lehetne neki döntő az "ilyen-olyan" érv? Az ő pénzét, az ő jövőjét viszi a vásárra. Még olyan helyzetet is el tudok képzelni, ahol egy vezető féltékenysége egybeesik a cég érdekével. (Meg egy halom olyant, ahol nem, de egy állásra jelentkezőnek nem dolga, hogy ezzel foglalkozzon, vagy a cég ügyeit kintről minősítse. Még belülről sem dolga egy alkalmazottnak alapesetben.)

Mondok példát: van egy jól együtt dolgozó közösség, ahol a feladatmegosztás kialakult, mindenki tudja a részfeladatát, jól dolgoznak együtt, a teljesítményük megfelel a cégnek. Az ott dolgozók mindegyike az átlagosnál kisebb kreativitással (ide behelyettesíthető a képességek nagy része) rendelkezik, a feladatuk ezt nem is igényli. A munkafolyamatra a cégnek nincs több pénze, ezért ezekkel a betanított munkásokkal simán elvégezteti a feladatot. A munka jellege miatt gépekre cserélni a dolgozókat nem lehet.

Jön egy jelentkező, aki kreatív, szimpatikus a cégvezetőnek is, a munkaügyesnek, betanítható, de látszik, hogy folyamatosan jár az agya, miként lehetne mindent másképpen csinálni. Ez az állásinterjún azonnal kiderül. A lelendő közvetlen főnökének nem szimpatikus.

Van egy másik, aki ugyan nem tud jól kommunikálni úgy általában, az önéletrajza pontatlan, de amikor a munkaterületre leviszik, akkor első látásra megtalálja a hangot a jövendő munkatársakkal; ami a feladata lesz, azt ismeri, képes azonnal munkába állni, és a munkát elvégezni. A fizetési igénye kisebb, mint a fentinek.

(Tegyük fel, hogy a közvetlen főnök élvezi a vezetés bizalmát, és döntő szava van abban, hogy kivel akar együtt dolgozni, ez jobb helyeken így van.)

Nos nyilván nem fogják kiválasztani az előbbit, mert erre a feladatra OTT ÉS AKKOR nem ő a megfelelő munkaerő, több okból is: pl. kevesebbet kér, a meglévő kollektívába jobban beilleszthető, szimpatikus a közvetlen felettesének.

Vagy egy másik példa: amikor tudatosan választ a cég végzettség, vagy tapasztalat nélküli munkaerőt, pontosan azért, hogy oda tanuljon be, ahol dolgozni fog, és úgy, ahogy az ott kell. (Mi vettünk már fel így embert, kerestünk egy bizonyos végzettséggel valakit, de belefutottunk a közeli szakközépiskola tökéletlen képzését elvégzettekbe. A második próbálkozás után felvettünk egy kezdőt, akit betanítás közben elküldtünk levelező képzésre. Hat éve nálunk dolgozik, pedig a papírforma szerint nem ő volt a legjobb jelölt az állásra, mégis bevált, szemben az előző kettővel, akikről pár hónap után kiderült, hogy ugyan van végzettségük, de nem formálhatók az adott helyre..) Ilyenkor a fel nem vettek csak azt látják, hogy "őt bezzeg felvették, pedig sem gyakorlata, sem végezettsége, pedig nekem mindegyik van". Igen, de ott, és akkor nem ő volt a megfelelő ennek a cégnek.

A diplomások egyébként gyakran vannak abban a tévedésben, hogy bármilyen munkát végeznek, a feladatuk a munka/cég/munkaszervezés/folyamatok megváltoztatása. Az álláshirdetések a lehető legritkábban születnek ebből a célból (nekem már volt ilyen munkám, és nagyon élveztem, de nem hiszem, hogy lesz még ebben részem), a munkaadók többsége konkrét feladatra keres embert, és csak nagyon kis része olyan az állásoknak, ahol van lehetőség a struktúraalakításra.

Még egy gondlat: tételezzük már fel a munkaadóról, hogy nincs szándékában saját magát tönkretenni...

biododírium 2013.10.23. 00:07:22

Életemben egyszer késtem állásinterjúról kb15 éve, de odaszóltam telefonon időben (így már nem is tekinthető késésnek), hogy autóval indultam volna, de nem támogatott ebben, így marad a bkv. Gondolom elhitték, de a valóságban eleve bkv-ztam és odafele úgy rámjött a hasmas, hogy kínkeserves kerülővel végül egy mekiben oldottam meg a dolgot, aztán percre pontosan hoztam a telefonon egyeztetett időpontot. Nem volt semmi gond belőle, és persze máig mosolygok ezen, hiszen ott csak nem indíthattam volna ezzel, leizzadt arccal :)

Dr_utcai_arcos 2013.10.23. 00:46:03

Elolvastam. Ne HR-eskedj. Azt hiszem, a hozzád hasonlók vannak az utáltak lista tetején. Bocs. Köszönöm.

ntracer · http://ujnemzedek.blog.hu 2013.10.23. 01:02:25

Hogyan legyünk kiváló rabszolgák című rovatunkat olvasta.

Bambano 2013.10.23. 01:06:43

@zellerlevél: "tételezzük már fel a munkaadóról, hogy nincs szándékában saját magát tönkretenni... ": no way. én még nem láttam olyan munkaadót, amelyiknek lett volna ennyi esze.

olyat, ahol szándékosan tették tönkre a céget, már láttam. olyat is, ahol annyira tehetségtelenek a főnökök(=tulajok), hogy észre sem veszik, hogy tönkremegy a cégük.

de normálisan vezetett, normális céget még nem láttam.

Dr_utcai_arcos 2013.10.23. 01:07:59

@Dr_utcai_arcos: mivel nem HR-es vagy, visszavonom. Másként fogalmazok. Ne akarj emberekkel dolgozni. Lehet nem fogják mutatni, de nagyon fognak utálni.

ramirez7788 2013.10.23. 03:31:54

A posztoló hatalmaskodó pöcsfej. Tutira verték az oviban. :)
Pont azokat a fejlesztőket írja le, akik azért antiszociálisak, mert napi 18 órán keresztül a kódot verik, és ezen kívül nincs életük. Nyilván az ilyeneket nehéz kezelni, viszont egy jó vezetővel 3-4 ember munkáját is képesek elvégezni, és tutira nem dugják meg a csinos gyakornok lányokat.

Behajtó70 2013.10.23. 06:48:18

Finom és hasznos kis poszt, köszi!

Deeeeee a német nyelv alapfokon témával nem értek egyet, és kifejezetten a nyelvről, nem másról beszélek! Mégpedig: pl pont a német multik azok, akik egy icipici német nyelvtudásért is megőrülnek, mert van saját oktatásuk és elküldik a népet tanulni. Nem kell az elején mindent németül, de fél év múlva már kell. Lásd Audi, Mercedes, RWE(Elmű), E-ON, Telekom, Velux...

Értem én, hogy Te csak a szintehazug túlzásokat ragoztad, de a nyelvre ez nem mindig igaz...hacsaknem nyelviskolai tanári felvételről van szó :)

Az a baj, hogy a minimális nyelvtudás be nem írása azzal jár, hogy már el sem hívod az interjúra.....ugye? Ráadásul mi van, ha igaz? Én pl 10 éve nem toltam élőben a németet, biztos kelleni fog 2-3-4 hónap, mire újra minden előjön, most persze nem sokat makognék az interjún, de azért ez mégiscsak több, mint mint aki sosem látott német könyvet...

Behajtó70 2013.10.23. 06:54:51

@ramirez7788: Látva a fejlesztői piacot, ez nagyobb munkáknál nagyon nem igaz, ott csapatmunkára van szükség! Tranpaszarenciára! Most is van dolgom pár rambó programozóval, amire Te is utalsz, és nem győzzük kibogozni, hogy mit is csinált...olyan okosan csinálta meg 3-4 ember munkáját, hogy csak nézünk.....és mi van, ha a fejére esik egy balkon? Itt állok egy kezelhetetlen rendszerrel? Még forráskóddal sem megyek semmire....mert az ilyen okos rambók csesznek leírást, dokumentációt, kommenteket írni....gondolom pontosan tudod, miről beszélek :)

Don Quixote de la Ferko 2013.10.23. 06:54:54

@zellerlevél:

"de látszik, hogy folyamatosan jár az agya, miként lehetne mindent másképpen csinálni."

Felesleges. Akiken segítene vele azok állnak ellen a legjobban.

Saját tapasztalat volt, hogy a melómban nem tudtam szinte semmi olyat elfogadtatni a munkatársakkal, ami a munkánkat könnyítette. Egyszerűen nem voltak hajlandóak arra, hogy egy adott napon a 20 perc helyett 25 percet dolgozzanak, ezzel előkészítve a teljes hetet, és a plusz öt perccel megspórolni a másikaknak a napi 20 perces munkát. Ilyenek tömkelege volt, inkább melózott a zseni többszörös időt, csak ne kelljen a "másik helyett" dolgozni.
Idővel feladtam a jobbító törekvéseket, megoldottam úgy, hogy nekem legyen kényelmes és gyors a napi munkám, a többi meg nem érdekelt. A szép az volt, hogy erre még akkor sem volt képes, amikor a saját seggét kellett védenie.

xGéza 2013.10.23. 07:33:42

@Eltévelyedés: az angolszász kultúrkörben szokás, hogy megadják a pontos fizetést a hirdetésben. Nem rossz módszer, de a kontinentális Európában nem terjedt el, és nem is igen fog.

magyar ember teli szájjal 2013.10.23. 07:34:22

Badarság. Jó szakembert keresek, nem jó interjúzót. Lásd amit a nyelvtudásról írtál - azonos a tudás és az a lényeg, nem az hogy hogy tálalja.
Persze az ilyen angolszavakatbelekeverős kis senkiket, mint a poszter, az életben nem alkalmaznék.

xGéza 2013.10.23. 07:40:06

A nyelvtudással nem értek egyet. Túlozni sosem célszerű, de az is furcsán hat, ha valaki csak egy nyelvről emlékezik meg az önéletrajzban. Ha egyszer leérettségizett, akkor kellett második nyelvet tanulnia. És hogy abból milyen szintre jutott el, azt meg kellene említeni. Lehet, hogy pont emiatt esik ki az első szűrőn.

Más: egyszer volt valaki, aki beírta a sablon szöveget, hogy rendkívül kommunikatív, de alig lehetett 2 szót kihúzni belőle. Aztán a kollégákkal beszélgettünk róla, hogy ez aztán ezt miért írta be. Valaki mondta, hogy ne akadjunk ki, ezt ma mindenki beírja, ez része az önéletrajznak. Erre mondta az egyik igen megtermett (mondhatni kövér) kolléga, hogy "azért én sem írom be, hogy rendkívül sportos testalkatú".

Madamrekamé 2013.10.23. 08:52:41

A jo hr-s, mar az interju reggeletol titokban megfigyeli a jeloltet.Hol lakik?Hogy ébred? wc-furdes-oltozkodes stb.
Egy igazi hr-s igy keszul. és ki tudja?, ha meg ma nem is,de holnap mar igy lesz...

stoppos76 2013.10.23. 09:14:18

-Hol képzeli el magát öt év múlva?
-Anyádon. ;)

n4v33 2013.10.23. 09:15:23

Nekem tetszett a cikk, köszönöm.

Sesquatch Hegyi 2013.10.23. 09:45:38

Nem értem azokat, akik ki vannak akadva, hogy márpedig hogyhogy nekik egy képzetlen HR-ssel kell beszélgetniük, ne adj isten angolul, és jaj, de gáz, ha kiderül, hogy a HRs kevésbé tud angolul mint ők.

Srácok, az interjú nem bozótharc, inkább gátfutás.
Egyrészt kit érdekel, hogy milyen béna a HRs. Az esetek többségében ő csak egy "gát", amit át kell ugornod, utána nem vele fogsz dolgozni (kivéve, ha HRs munkára jelentkeztél :)). A feladatod, hogy meggyőzd őt, hogy te vagy a legjobb. Önbizalommal, mosollyal, őszinteséggel. Aztán úgyis lesz egy másik interjú a majdani főnököddel, ahol meg őt kell majd meggyőznöd. Ott már valószinűleg fontos, hogy milyen ember van veled szemben, hiszen vele kell majd dolgoznod.

"magyar ember teli szájjal": persze, mindenki "jó szakembert keres" - de honnan tudod megitélni 30 percben, hogy tényleg jó szakember-e? abból ahogy előadja magát (hiszen a CV nem biztos hogy 100% igaz). Ha programozót keresel, aki napi 14 órában a kódot gyurja, akkor elismerem, hogy a kommunikációs képesség talán nem a legfontosabb. De legtöbbször azért csak úgy tudod ellenőrizni hogy a jelentkező igazat írt-e, ha beszélgetsz vele, ha nézed, hogy idegen közegben (talán kicsit stressz alatt is), hogyan viselkedik.

u.i.: nem HRs vagyok...

GyMasa 2013.10.23. 09:54:35

@xGéza:
Nekem Nemetorszagi tapasztalatom van, es itt ugy mennek a dolgok, hogy
pl. ott vannak a szakszervezetek, akik evente megegyeznek a munkaadokkal az adott feladathoz tartozo berekrol, es azt nyilvanossagra hozzak. Annal alacsonyabb bert pedig nem lehet fizetni senkinek. Illetve meg lehet probalni, de akkor jon a szakszervezet, es raall az adott munkaado tokeire, alaposan.
Valamilyen allasra palyazaaskor pedig az itteni fejvadaszok igenis a profilozo beszelgetesen megbeszelik a varhato es realis berigenyt a jelolttel. Valamint, azert, ha valaki munkat keres, ugy altalanossagban is, vegye mar a faradsagot, hogy kideritse, mennyi fizetest lehet kapni a munkajaert. Ha valaki erre is keptelen, az nyugodtan kiallhat a Taigetoszra.
Illetve pl. az a torveny is, ami kimondja, hogy egy kulfoldit is ugyanannyi berert szabad csak foglalkoztatni, mint egy helyit, pontosan azert keletkezett, mert a szakszervezetek tudjak, hogy csakis igy lehet elejet venni annak a lefele tarto bersspiralnak, amiebn Magyaroroszag eppen tartozkodik.

xtlight 2013.10.23. 10:01:44

Engineer001 is csak egy egység sugarú HR-es. Rólam mindent megtud a neten, a volt munkahelyeimtől, a volt kollégáimtól, a munkáimból, meg a cikkeimből, amit csak akar. Ha mérnökként megkeres egy cég, akkor már fel akarnak venni. Az interjú arról szól, hogy megvegyenek, hogy eladják nekem magukat, hogy oda akarjak menni dolgozni, rájuk tegyem fel a családom egzisztenciáját, a kényelmemet, a szakmai előmenetelemet. Pont, hogy rúdtáncost, meg sales-est lehet így interjúztatni, egy szakember kiröhögné, felállna, és elköszönne. Ha jót akarsz magadnak, a pályáztatás menete a következő:
1. Már a telefonban elmondod, hogy mennyi az annyi, különben minek pazaroljuk egymás idejét
2. Az interjún elmondod azokat a részleteket, amiket a külvilág nem tudhat a cégről, a helyi kultúráról, policy-ről, munkastílusról
3. Nem kérdezel bele szakmai részletekbe, az az én szakmám, emlékszel? Te HR-es vagy. Ha annyira jó lennél, amennyire képzeled, nem kellenék én, és te nem interjúztatnál, hanem terveznél, meg fejlesztenél, 10x akkora bérért, mint amit egy HR-es keres.
4. Esetleg kiderül, hogy beszélgetés közben, hogy nem tudok élőben beszélni, túrom az orrom, vagy tikkelek, de ennek van a legkisebb esélye.

scottish 2013.10.23. 10:48:27

"... az ötödik releváns kérdésre is ugyanazt a konzisztens választ add. Ha diszkrepanciát szimatolok, ..."

Na itt hagytam abba az olvasást. A belső körben már lehet arcoskodni.

Fridegar 2013.10.23. 11:03:57

Kedves Elképesztően Magasan Képzett HR-es!
A "nemcsak ... , hanem ... is" kapcsolatban a "nemcsak" szót egybe kell írni... Nem baj, sokan nem szokták tudni, csak azoktól általában nem hiteles, ha utána előadják, hogy ők az agyonképzett übermenschek!

ne most (CX) 2013.10.23. 11:06:53

A HR-est baromira nem érdekli milyen szakmai kvalitásai vannak a jelöltnek, elég ha papíron megfelelőnek látszik. Az interjú csak jó időtöltés kevés felelősséggel, ami után rá lehet írni a papírra, amit előtte is rá akart írni.

ellenséges békaember 2013.10.23. 11:07:44

Az írás eleinte szimpatikusnak tűnt, aztán szép lassan lefőtt a kávé. Ez is csak egy a rengeteg, ugyanolyan sablon szerint, jó nagy arccal jelentéktelen pozíciókra felvételiztető vállalatok közül. Ahogyan valaki már fentebb írta, komoly szakember vagy el sem jut egy ilyen interjúra, mert őt keresik meg, vagy a felénél feláll és/vagy leiskolázza az asztalnál ülőket, és elmegy máshová. A megélhetésért kaparó pályakezdő, vagy nem túl régóta dolgozó pályázó természetesen engedékenyebb lesz.

f.nero 2013.10.23. 11:10:50

@xtlight: Ott a pont!
Egyszer én is résztvettem egy kétkörös interjún, ahol a 2. munkából elkéredzkedős, kocsiban átöltözős öltönyös-nyakkendős kör végén derült ki, hogy az addig agyonfényezett cég a felét fizetné az addigi bevételemnek.
Hagyjuk a maszlagot, az egész üzletben az ár a legfontosabb szempont, rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy nagyságrendileg oké-e.

ramirez7788 2013.10.23. 11:36:07

@Behajtó70: Direkt nem használtam a Rambo szót, ugyanis eléggé felhigult már ez a kör. Az igazi Rambokat arról lehet felismerni, hogy pl. nincs wow előfizetésük :). Vannak tehetségtelen rambó allürökkel rendelkező fejlesztők, azokat könnyű kiszúrni pl. néhány bonyolultabb matematikai problémával, vagy azzal, hogy őket viszonylag könnyű kezelni, cserébe hozzák a hibákat.
Igazi Rambóból kevés van, és nehezen is váltanak munkahelyet. A kezelésük jó vezetőt igényel (ahogy írtam is), akinek van kiállása és képest őket kezelni. Akkor is gond van, ha nincs olyan típusú feladat a cégnél, ahol igazán szükség van rájuk - a könnyű feladatokat hajlamosak összebaszni.

Qian Pin 2013.10.23. 11:53:55

Engineer nulla nulla (egy)!
Tudod van egy régi közhely: okos főnök a legbutább a beosztottjai között, buta főnök a legokosabb. A posztod alapján úgy tűnik, hogy véres verejtékkel mindent megteszel, hogy az utóbbi csoportba tartozz. Megírhatnád, melyik cégnél rontod a levegőt, nehogy véletlenül odamenjek, mert esélyes, hogy a többiek még nálad is hülyébbek (én viszont allergiás vagyok a hülyékre, és rosszul viselem őket).

2013.10.23. 11:54:41

Én tavaly elég sok interjún voltam, bár meglehetősen felesleges volt némelyik. Most is látok interjúvoztatni jópár embert heti rendszerességgel, és behívnak, hogy teszteljem a német nyelvtudást.

Szerintem alapvetően nagy kérdés az, hogy mi is az adott pozíció. Pl. dolgoztam egy olyan kutatócsapatban, ahol nagyon nem érdekelt senkit a szabadidős tevékenységed, a magánéleted, semmi a múltadból vagy a napi 8 órádon kívül, amit a laborban töltesz. Egy dolog számított, hogy az adott szakterületen milyen mély elméleti és milyen konkrét gyakorlati ismereteid vannak. Pl. ha nem tudtál Chromeleonos HPLC-vel vagy MALDI-TOF MS-sel dolgozni, akkor lényegtelen, hogy mennyire illenél a csapat közös ebédjeibe. Ott ilyeneket kérdezgettek tőlem, hogy ismerem-e ezt a programot, jó, mutassak be egy kalibrálást, jó, milyen kolonnát használnék egy adott méréshez, utalva egy múlt hónapban kijött cikkre. Ez egy valóban szakmai interjú volt, ahová tényleges tudás kellett.

Voltam különböző segédmunkás: árufeltöltő teszkóban, pakoltam hajnali műszakban sörgyárban, csákányoltam augusztusban a napon. Ezekhez egyszerű, fizikai erő kellett, kb. interjú sem volt.

Aztán voltam olyan állásinterjún, ahol semmi sem számított, csak az, hogy mennyire illenék a csapatba. Ez a multikkal kapcsolatos általános tapasztalatom. A legtöbb multi az egyszerű, diplomás, de szakmailag nem odaillő munkavállalónak a következőt ajánlja tapasztalatom szerint: tudj egy- vagy két nyelvet és tudd használni a számítógépet, cserébe kapsz 100-200.000 forintot a hónap végén.

Ennek ellenére olyan interjúkat csinálnak, amitől az ember haja az égnek áll. Komolyan, fizikai fájdalom volt néha elmenni egy-egy ilyenre. Az átlag magyar ember mit akar attól a munkától, amihez semmi köze sincs? Mondjuk elvégzett egy angol tanári szakot, igazából nem ért semmihez, csak tud angolul, és ott ül, és kérdik tőle, hogy mit akar egy telefonközpontos cégtől. Fizetést, mondhatná, adjatok egy kis pénzt a hó végén, és cserébe megfürödve jövök be, és beszélgetek angolul, esetleg adminisztrálok excelben.

Mondhatná, de nem, mert valami messianisztikus küldetéstudatot várnak el tőle, szegény, szerencsétlen, iskolarendszer által amúgy is erősen megnyesett önbecsülésű jelölttől. Minek?

No; az egészből csak azt akarom kihozni, hogy az állásinterjúk jelentős része teljesen felesleges, mivel a magyar munkavállalók többsége nem dolgozik olyan pozícióban, ahová borzasztó felkészült emberekre lenne szükség - és nem csak a jelentkező, hanem a HR-es oldalon sem...

sélli_ 2013.10.23. 12:15:10

Jo cikk, csak nem ertem mik ezek az angol szavak itt-ott bele fuzve. Please don`t do this, meg salary. mi van? Miert angolul irod...?

xtlight 2013.10.23. 12:16:45

@Fyall: "mit akar egy telefonközpontos cégtől. Fizetést, mondhatná, "

Pontosan így van, de magasabb szinten is. Elvégzem a munkát, a tőlem elvárható szinten. Időnként egy kis pluszt is bele tudok tenni, ha van rá időm, jó a kompenzáció, és egyébként motivált vagyok. Mindössze ennyit tudok nyújtani a fizetésért cserébe.

Ezen kívül időben haza akarok menni, és a családommal, meg a barátaimmal tölteni a szabadidőmet. A céges mobil, meg laptop helye munkaidőn kívül az asztalfiókban, vagy a táskában van, nem otthon, az ebédlőasztalon.

A többi csak lózung, meg önámítás, és aki mégis komolyan gondolja, akár munkavállaló, akár munkaadó, azt csak sajnálni tudom.

hardw 2013.10.23. 12:23:41

kiváló post! :D

a HR-es a személyzeti osztály titkárnője, mégis sokuk atomháború esetén a bunker beengedő-emberének érzi magát...

átlag munkák esetén eljátszhatja ezt egy HR-es, de normális munkáknál a fejvadászok úgyis előszűrnek.

ha valaki jó, teljesen mindegy mit mond vagy hogy viselkedik, felveszik. bizony vannak pozíciók, ahol nyugodtan leugathatod a HR-est az állásinterjún, majd felvétel után nyugodtan kirúghatod, mert fogyóeszköz.

tohotom01 2013.10.23. 12:27:27

Kedves cikk iro, nalam meg az veri ki a biztositekot hogy angol szavakat keversz a magyarba, Ki a rak kivancsi erre ? Ezzel nagyobbnak akarsz tunni, mert olvasni borzalmas. Ha valaki kiejti hogy kvazi, mar bele is basznek a pofajaba.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.23. 12:37:02

@tohotom01:

Ne bántsd. Inkább örülj, hogy ez a csúcsragadozó a vállalatánál, és örülj, hogy nem ott vagy. Úgysem zavarnak túl sok vizet, ha ez az ész, elég gyorsan leamortizálódik a cég, oszt mehet interjúztatás helyett interjúkra.

KopaszMercis 2013.10.23. 13:15:21

"Ha az angolod kommunikációképes, a németed meg alap, akkor én egyszer csak majd angolra váltok a beszélgetés során. "

Csak kérlek akkor tegyed, ha amúgy tudsz angolul... igaz nem sok interjúm volt, annak is már vagy 10 éve, de minden alkalommal, amikor nem külföldi hanem magyar interjúztatott angolul, olyan de olyan csúnyán beszéltek, mintha direkt szívatnának. És tudom, hogy udvariasságból az összes külföldi barátod és kollégád "alig akarja elhinni, hogy nem nyelvterületen tanultad", de tényleg kíméld meg azokat akik tényleg tudnak angolul az agyérgörcstől... Hidd el hosszútávon hozzá szokik az ember füle bármilyen akcentushoz, még a csúnya balkánihoz is, ami itt dívik.

2013.10.23. 13:18:24

@xtlight: Engem a legutolsó, magán egészségügyi ellátással foglalkozó munkahelyemről akkor bocsájtottak el, amikor mondtam, hogy a 6 órás részmunkaidőhöz képest, amivel felvettek, nem vagyok hajlandó napi 8 óránál többet dolgozni. Mindezt úgy, hogy két nyelven kellett napi szinten betegeket ellátni. Nagyon meredek helyzet volt.

Egyébként azóta én is egy pénzügyi elemző cégnél dolgozom a suli mellett. Itt is érik az elválás, mert az utóbbi öt évben nem voltam annyit beteg, mint itt az elmúlt fél évben, és ez szépen visszavezethető a munkarendre és a követelményrendszerre.

padlogaz 2013.10.23. 13:26:21

általánosságban a témához:

szerintem az a jó és eredményes interjú, ahol mindkét fél kölcsönösen meg akarja ismerni a másikat, azaz a felvételiző is legalább annyi időt szenteljen annak, hogy aktívan kérdez, mint a másik. a végső döntés mindkét félen múlik.
a fejlettebb munkaerő-piaci kultúrájú országokban egy cég végül "állásajánlatot" tesz a munkavállalónak, amit az vagy elfogad vagy nem.
éppen ezért azok a cégek, amelyek eleve egyoldalúan, "felülről" állnak hozzá a felvételi eljáráshoz, számomra kapásból kiesnek.

konkrétan a posztról:

szerintem számos pontatlanság és ellentmondás szerepel a cikkben, amelyek miatt nehezen tudom komolyan venni, pl.:
- túl sok benne a laza, pongyola megfogalmazás ("villantanék", "tolok", "nagytutit mondom", "mérnöki területtel dolgozom" - ez tulajdonképpen mit jelent?), másrészt az interjúkon ehhez képest túl sok mindent vár el, pl. késések abszolút kizárása, rossz pontok osztogatása, nyelvtudásba belekötés stb.
- egyik oldalon pszichológusi végzettségű HR-esek támogatják a felvételi beszélgetéseket, másik oldalon egyáltalán felmerülhet, hogy egy jelölt rövidnadrágban/farmerben, pólóban jelentkezik??
- posztoló a "sztenderd dumát" olvassa szegény álláskeresők fejére, míg ő az angol szavak (salary, please do not do that, teamleadersztor stb.) magyarba keverésével pont azt az igénytelen sablonosságot testesíti meg, amely tipikusan a multivilág alsó és középszintjén dolgozók sajátja
- számomra túl ítélkező, minősítő a cikkben bemutatott interjúk hangulata, remélem, hogy a gyakorlatban a pszichológus HR-szakértők kicsit finomítják ezt.

posztoló valószínűleg fiatal még, akit bedarált egy multi, néhány év múlva valószínűleg máshogy írná meg ugyanezt.
ettől függetlenül érdekes és hasznos a cikke, hisz - lehet vele egyetérteni vagy minősíteni - de valószínűleg egy létező gyakorlatot testesít meg, így aki ilyen helyre jelentkezik, annak érdemes megfontolnia a benne foglalt tanácsokat.

pangea 2013.10.23. 13:29:43

Ezt a hülye nagyképű HR-st... Úgy írsz, mintha te lennél valami Isten, aki mindenhez ért (még a pszichológiához is). Szerintem írja be a jelölt az alapfokú nyelvtudást is, nyugodtan kilóghat az inge, és ha felveszik, rúgjon ki téged. :P

Überspannung 2013.10.23. 13:40:23

"Utolsó téma legyen a salary

Nem, nem fogom elárulni a tökéletes megoldást"

Hát akkor valaki kommentelő árulja már el a TÖKÉLETES MEGOLDÁST, legyen kedves.

Wintermoots (törölt) 2013.10.23. 14:24:16

@Bambano:

ez magyarország, a rendszerváltás után, nem igazán meglepő

Reggie 2013.10.23. 15:09:37

@xtlight: igen, kb. ez a normalis.

xtlight 2013.10.23. 15:29:22

@Tisztelt Roll!: Mindenképp tudd meg, még az interjú előtt, telefonon, vagy mailben, hogy mennyi az adott munkakörhöz tartozó sáv, vagy keret, vagy büdzsé, akárhogy is hívják ott, amit képesek kifizetni. Ez előre el van tervezve, benne van a csoport, vagy ágazat költségvetésében.

Az én szakmámban névleg ugyanarra a pozícióra simán van 10x-es szórás a cégek között. Én magam el tudom helyezni ezen a skálán, dolgoztam már nem egy helyen, van jópár év tapasztalatom, sőt a piacot is elég jól ismerem, de ki tudja, hogy képes-e, akar-e ennyit fizetni egy ideális jelölt számára a szóban forgó cég?

Ha nem tudható meg előre, és még nehezítik az életem azzal, hogy assessment centeresdit, tesztelőset, vagy próbamunkásat akarnak játszani, én általában elköszönök, és leteszem a telefont. Egyrészt így 35 évesen öreg vagyok már bohócnak, másrészt van egy pár munkaadó a piacon, és nem is csak Magyarországból áll a világ.

2013.10.23. 15:35:52

@Bambano: Édesapám 13 éve cégvezető, még szőrös szívvel sem mondanám, hogy rosszul csinálja.

Ismertem egy orvosnőt is, aki kiválóan vezetett egy labort. A hihetetlen fegyelem mellett kőkemény precizitást követelt meg mindenkitől, a vegyészmérnöktől a takarítóig, és mindig, mindenkit becsületesen, pontosan és kiszámíthatóan elszámoltatott a munkájával. Mindezek mellett képes volt egészen elképesztő szakmai bravúrokat improvizálni, olyan kérésekkel jöttek hozzá, amiket lehetetlen volt megoldani bárki számára.

Aztán 15%-os finanszírozás csökkentés mellett megőrzött minden munkahelyet és az egész vizsgálati palettát, mindezt úgy, hogy képtelen szintű takarékosságot vezetett be, és az így nyert összeget fejlesztésre fordította. Ezt így egyszerű leírni, de próbáljon meg valaki olyasmit kivitelezni, hogy egy 60 fős munkacsoportban a fénymásolható lapok számától a számítógépek napi energiafogyasztásának optimalizálásán át a felmosószer összetételéig mindent naponta elszámol, és nem egyszer, hanem két éven át.

Aztán egy év múlva felhívtam, kiderült, hogy közben ezt a labort (is) államosították. Mikor utoljára találkoztam vele, csak annyit mondott, hogy ne veszítsem el a lelkesedésem, amikor a szükségszerű csalódások érnek majd :)

Szóval azért vannak jól vezetett cégek, na.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.10.23. 15:38:13

Márpedig ez valóban így működik, legalábbis ebben a munkakörben. Mind interjúztatóként, mind interjúalanyként száz százalékig egybevág azzal, amit tapasztaltam.

Aki meg a megfogalmazásába köt bele, az már rögtön a beugrón megbukott. Sőt. Ha a szokásos, csűrős-csavarós, valójában semmit nem jelentő buzzwordökkel lenne tele, akkor teljesen hitetlelen lenne az egész.

2013.10.23. 15:41:41

@xtlight: "Egyrészt így 35 évesen öreg vagyok már bohócnak, másrészt van egy pár munkaadó a piacon, és nem is csak Magyarországból áll a világ. "

Így van. Én már 25 évesen is ezt érzem. A mostani melóm során egy londoni irodával vagyok napi kapcsolatban, ahol a velem egy időben felvett, németül nem tudó lány 4x annyit keres, mint én. Ha nem kötne ide a suli (meg a hozzá fűződő zsíros ösztöndíj), tudod mennyit gondolkodnék azon, hogy kiköltözzek oda 4x ennyiért? Ja, és persze mivel ezt otthonról is tudom csinálni, még a büdös, élhetetlen és visszataszító Londonba sem kéne költöznöm.

Nade ez a szellemi segédmunkások jogfosztott, hátrányosan megkülönböztetett élete :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.10.23. 15:43:51

És akkor mi van, amikor az interjúztató a felkészületlen?
Olaszország, Torino. 2009-től egy évet a piemonti székhelyen éltem. „Piemontesi, falsi e cortesi”- Piemontiak hamisak (álnokok), és udvariasak, járja a mondás Olaszország-szerte. Kivéve persze Piemontban. Mindegy, ez is csak egy sztereotípia, nem is ez a lényeg, a hangsúly az évszámon van: 2009. Tomboló válság, FIAT padlón, vele az egész város. Én meg munkát kerestem, nem volt. Illetve kaptam állásajánlatokat, de elég komolytalanokat, semmi pénzért rengeteg munka, bizonytalan körülmények. Amikor behívtak állásinterjúra, a származásom mindig terítékre került. Egy alkalommal a következő kérdést szegezte nekem az interjúztató:

- Látom az önéletrajzából, hogy Ön Magyarországon született. Az közel van Szicíliához, igaz?

Erre kicsit bután nézhettem, próbáltam magamban értelmezni a hallottakat. Végül is minden relatív, de Torino 800 km-re közelebb van Budapesthez, mint például Messina, mindössze kb. 1100 km a távolság. Egy nap autóval. Ha a sógorom vezet, akkor fél, csak kicsit drágább az út a büntetések miatt.

Vajon mire gondolhatott a kérdező?

A beszélgetés menete alapján az a gyanúm, hogy a kis butus abban a tévhitben leledzett, hogy Magyarország egy észak-afrikai ország. Volt már ilyen, de mondjuk nem interjún, ott azért felkészültebbek szoktak lenni.

Erre mit mondjon az okos jelentkező, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe a másikat? Szerintetek?

Fatal Error! System Halted! 2013.10.23. 15:56:48

Az összes HR-es köcsög.

Azt, hiszem, ezt minden olyan ember kijelentheti, akinek volt ilyenekkel tapasztalata.
A BKV ellenőr és a parkolóőr után a harmadik leggyűlöltebb faj.

bonfred 2013.10.23. 18:51:49

@xlight: Uhh, az eszement center. Na, az külön kedvencem. Egyszer sajnos végigcsináltam, mert nem volt munkám, és a multinál ez volt az elvárás a második körben. Nem vettek fel, és a főnököm (illetve aki az lett volna) közölte velem, hogy ő tul. képpen csak az angol nyelvtudásomra volt kíváncsi. Hát azt kb 10 perc alatt le lehet ellenőrizni, nem kellet volna hozzá egy teljes napot bohóckodnom.

bonfred 2013.10.23. 19:14:09

Nálunk így megy a felvételiztetés: A fejvadász telefonon beszél a jelölttel. Mivel ez velem is megtörtént, elmondhatom, csak a lényeges dolgokról esett szó, és még segített belőni a megfelelő fizetési igényt. Utána megkapja a főnököm vagy a csop. vez az önéletrajzot. Abból törli a fizetlési igényt, és továbbküldi nekem, és/vagy egy másik tapasztalt kollégának. (A véleményünk eddig mindig egyezett.) Ezután behívjuk interjúra azokat, akik alkalmasnak tűnnek a CV alapján. Az interjú kb.egy óra, az elején a főnököm ismerteti a melót, utána én jövök a (jórészt) szakmai kérdésekkel, utána én kijövök, és akkor jönnek az anyagiak. Utána megbeszéljük a benyomásainkat. Eddig azok is mindig megegyeztek. A végső döntés a főnökömé, de támaszkodik az én vélemyényemre is. HR-es csak akkor kerül a képbe, amikor be kell léptetni a delikvenst. Nem Magyarországon dolgozom.

zephyr 2013.10.23. 19:29:13

@Blogger Géza:

@Eltévelyedés: Magyarországon a Grafton volt híres arról, hogy ha csak lehet, közzétette/közzéteszi a várható fizetés tól - ig sávban. De ha a megbízó ezt nem akarja, nyilván nem teheti meg. Egyébként ezzel azért vannak problémák:

1) Könnyen lehet, hogy végül az elképzeltnél alacsonyabb bérért is elvállalja valaki - akkor miért fizetnénk többet neki?

***Véleményem: Igen, sajnos ez valóban probléma, a munkáltató részéről. :( Tényleg, miért is fizetne? Hogy kicsit magasabb színvonalon éljen a dolgozója?
Ez most tényleg egy indok volt??????

2) Ha a hirdetés nem anonim, végül is az összes kolléga belőheti, hogy mennyiért is jött az új ember - ennek minden hátrányos következményével együtt.

***Véleményem: Általában egy cégnél egy munkakörben dolgozó alkalmazottak hasonló/azonos munkabérért dolgoznak (kellene, hogy dolgozzanak). Ahol nem, ott azért megnézném az indokokat...
Ez is rossz indok a részedről. (A mi cégünknél az kap többet, aki régebb óta van ott, de mindenki ugyanarról indul.)

3) Ahol nincs a hirdetésben összeg, gyakran kérnek be fizetési igényt - ezzel gyorsan kiszűrve azokat, akikkel úgyse lehetne megállapodni. vagy már az első interjú végén (amikor a fontosabb infók megvannak) rátérnek erre. Ráadásul személyes tárgyaláson jobban fel lehet mérni, kinek hol van a tűréshatára. Konkrét példa. Egyik jelentkező nálunk mondott egy összeget, de hozzátette, nem tudja, hogy ez reális-e. Én mondtam egy kb 20%-kal alacsonyabbat, hogy mi ezt terveztük, és hát gyorsan mondta, hogy neki ez is megfelel. Látszott, hogy nem a pénz neki a legfontosabb. Ennyi.

***Véleményem: "hát gyorsan mondta, hogy neki ez is megfelel. Látszott, hogy nem a pénz neki a legfontosabb." Nyilván. Manapság az emberek csak úgy hobbiból járnak el dolgozni, mert amúgy otthon kéne ülniük egész nap és unatkozni, bámulni a négy falat. Ehelyett állásinterjúra járnak és dolgozni, ahelyett, hogy a családjukkal/szeretteikkel lennének.
Fogadjunk az eszedbe sem jutott, hogy azért mondta rá gyorsan, hogy oké, hogy felvegyék már valahova, és legyen állása, mert szüksége van pénzre. Amennyiben szerinted nem a pénz neki a legfontosabb, akkor mi? A helyes megfejtők között értékes jutalmakat sorsolunk ki.

Ennyi. :)

Blogger Géza 2013.10.23. 19:37:30

@zephyr: Költségmegtakarítás ne lenne indok? Hogy a fenébe lenne indok!?

"hasonló/azonos munkabérért" No igen, ez a gyakorlatban inkább csak hasonló, és nem azonos.

zephyr 2013.10.23. 21:02:29

Ja, hogy úgy. Áhhhá. Úgy már ééééééééértem. Spóroljunk az emberek megélhetésén. Így már teljesen oké. (Hiszen a munkavállalónak nem a pénz a fontos, az csak a munkaadónak az.) ;)

A mai Magyarországon igen, ahol lazán megengedett a szélsőséges bérezés, mert senki és semmi nem szabályozza ezt.

Áhhh, kár is erre időt pazarolni.

KopaszMercis 2013.10.23. 22:45:06

@Blogger Géza:
Balkán cigány sefteseknél a jozsefvarosin persze indok. Ismerősöm költözött Kanadaba a világ egyik legnagyobb IT vállalatához fejlesztőnek, a személyes interjún elmondták neki, hogy csúnyán alá lőtte a fizuját, ők inkább fizetnének neki $30.000-rel többet, hogy nehogy rosszul vegye ki magát a dolog.

You can take the girl out of Kansas...

KopaszMercis 2013.10.23. 22:46:01

@zephyr:
Figyelj ne haragudj már, de igenis az emberek bérén kell spórolni.. oszt majd lecsökenssük a rezsitet, és majd úgy jó lesz világos?

Vegaaa 2013.10.24. 11:24:43

én várnék egy szösszenetet a másik oldalról, miszerint mit ne tegyenek az interjúztatók (legyen az akárki), hiszen bizonyos dolgokhoz kell mindkét fél is. jártam olyan helyen, ahova azért nem vettek fel mert az akkori vezetés féltette a székét tőlem (közölték is, tényleg!), és voltam olyan cégnél is interjún ahol hasonló munkakörbe jelentkezve totál oda voltak értem. majdnem kiröhögték a bérigényem és széles mosollyal közölték hogy a héten még biztosan felhívnak majd, rendben leszünk. azóta eltelt több mint egy év, és többször láttam felbukkanni a hirdetésüket, szóval zsinórban rosszul döntenek, miközben másokat meg hitegetnek. nem jó játék sem a jelentkezőnek, sem a cégnek.

jobkereso 2013.10.24. 17:50:20

@Fatal Error! System Halted!:
hát igen, ráadásul kettő van belőle, mert először át kell magad verekedni a fejvadászon, és miután az sikerült, lehet próbálkozni a cég HR-esénél, és ha az is sikerült, akkor jön a bónusz pálya azzal a szakmai vezetővel, aki alatt majd dolgozni fogsz, vagy aki eldönti szakmailag hogy kellesz-e vagy sem

a rendszer azért gázos, mert az első két szűrő irreleváns dolgokon alapul, a kockáspulóveres fejlesztőtől is azt az extrovertált, jó kommunikációs képességet várják el a fejvadász/hr lányok, amit a sales managertől is, és rendre kiszórják azokat akiknek ez nem megy

pedig annak vagy semmi köze a szakmai képességeihez, vagy épp fordítottan arányos vele...

jobkereso 2013.10.24. 17:59:25

az egész írás alapvetően arra megy ki, hogy a jelölt tárja ki lelkét, legyen őszinte, minden hibájáról és erényéről meséljen etc, az interjúztató meg azt lesi, hogy az interjú alany épp mivel szándékozik megvezetni őt, amiért majd kegyetlenül büntet

ezt az alapállást, tekintettel a munkaerőpiaci versenyhelyzetre erősen képmutatónak érzem, minden interjún megjelenő munkavállaló fogolydilemmában van az interjúztatóval szemben

ha ő meg sem próbálja tupírozni magát, míg a többi interjúalany megteszi(és nem bukik meg vele) akkor az őszinteségével óriási hátrányba hozta magát, és bukja az interjút

ha megpróbálja magát tupírozni, és ez ki is derül (és pont ezt keresi a postoló) akkor persze megint csak bukik az interjú

ha senki nem tupírozná magát, akkor nyilván kifizetődő lenne őszintének lenni, egyrészt kényelmesebb is, meg nem kerülhet az ember olyan helyzetbe hogy tőle lehetetlent várnak el, mert ő beígérte az interjún, de ez ugye csak akkor lenne lehetséges ha minden jelentkező ismeri a másikat, összebeszélnek, és nem is verik át egymást - ilyen nem lesz

tehát az interjúalanynak két esetben van esélye a sikeres felvételire:
- kamuzott, de az nem derült ki
- nem kamuzott, és ő Superman reinkarnációja, aki még a többiek kamuzása mellett is jobb náluk, ezért őt veszik fel

WildBear 2013.10.25. 07:59:06

Az interjuztató oldaláról a kedvenceim; amikor nem szólnak vissza a felvételi beszélgetés után. Ha már öltöny, nyakkendő, kosztüm, akkor eresszenek már meg egy emailt, hogy köszönjük az érdeklődését, de nem Önre esett a választásunk. A másik kedvencem, amikor megírják ezt emailben, de cc-zve az összes jelöltnek, úgy, hogy látják egymás címét.
Ezt hová sorolod ?

Csumpitáz Béla 2013.10.27. 11:13:37

Nem tudom, hogy volt-e már, mert nem olvastam a kommenteket, de egy nagyon fontos:

Mielőtt eldöntöd, hogy állást keresel, töröld magad mindenfajta közösségi oldalról. Ezek sohasem adnak rólad semmi pozitív infót, negatívot annál többet. Feltéve, hogy napi szinten használod ezeket.

Én 6 hónap álláskeresés után töröltem magam a FB-ról és csodák csodája, 2 hónap múlva 3 lehetőség közül választhattam.

A többi ponttal maximálisan egyetértek,mivel voltam elég interjún, illetve interjúztattam én is eleget.

Rettenet Tábornok11 2013.10.27. 11:29:46

Végig bólogattam... minden szava egybevág a saját tapasztalataimmal...

Öltözködés: Próbáld belőni hogy az interjúztató, és általában az adott pozícióban dolgozók milt viselnek és arra a szintre öltözni! Nálam nincs gond a farmer póló kombinációval sem, ha amúgy rendezett, a megjenelésed.

Arcoskodás és őszinteség: Teljesen eggyetértve a posztolóval.. csak arra mond hogy 100%-os vagy amiben tényleg. Aki szakmailag egyáltalán nincs képben az két kérdésből leszűrhető fölösleges egymás idejét rabolni. Mond azt inkább hogy nem értesz hozzá, de érdeklődsz, több esélyed van.

Felkészültség: Légy határozott, tudd mire jelentkezel, én pl minden jelölttől, (a köszöntő small talk után), megkérdezem, hogy milyen képe van arról amire jelentkezett, mire számít mi lenne nálunk a feladata, és milyen kihívásokal szembesülhet nálunk. Nagyon sokan erre semmi értelmeset nem tudnak mondani, pedig nem egy sufni cégbe keresek embereket.

RT

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.27. 14:05:22

annyira azért nem volt jó ez az írás, hogy egy héten 2x kerüljön ki indexcímlapra...

Valóraváltógép 2013.10.27. 17:02:14

Ebben még hasznos dolgok is akadtak, gratulálok. Azt azért hozzáírhattad volna, hogy ezek a dolgok multinál nyerők, de kkv környezetben már messze nem biztos. :)

Valóraváltógép 2013.10.27. 17:07:31

@fannie: "Igen, alig két óra". (hogy lovasszekérrel vagy repülővel, az mindegy.)

borzAlom 2013.10.27. 17:31:38

Habár alap tézisek is szerepelnek eme írásban, mégis @jobkereso-vel értek egyet.
Az egész - az alaptéziseken kívül, mint legyél ápolt, ne késs, ne arcoskodj, stb. - igen csak szubjektív. Kb. olyan, mint az Ördög ügyvédje c. filmben az a monológ a tilalomfáról.
Szerintem, ha a HR-es jó pszichológus, akkor nem kellenének a bonyolult pszicho tesztek, ugye?! Ez az írás is csak azt bizonyítja, milyen felülről letekintés kíséri a pályázót...
Ugyan már, mutassatok egy olyan HR-st, aki a sajtóverzió helyett kíváncsi lenne a tutira. Talán a Talpra Anglia-n kívül senki mást (ha másért nem is, ezért a jelenetsorért javaslom mindenkinek megtekinteni Bridget Jones 1. részét).
Hogy ne legyek olyan elutasító, igen, valóban nehéz kiválasztani a legjobbat, és biztos vannak kreatívitásra fogékonyabb és renitensebb interjúztatók is a nagy világban.

Néhány interjú után elmondhatom, hogy a lőtéri kutyát sem érdekli a Te személyes varázsod.
Saját példám, ezer éve történt, egy muli cégnél:
Interjúztató "- Melyek azok a dolgok, amiket nem szeret magában?" (!!!)
Válaszom: (pályakezdőként valóban meglepett a kérdés, mivel még nem volt ilyen jellegű tapasztalatom, ti mi az ildomos válasz erre, hogy se ne többet se ne kevesebbet ne mondjak magamról)
"- Pl. ilyen kérdésekre válaszolni."
Mondanom sem kell, hogy nem vettek fel, hiába volt fluent angol tudásom és baromi nagy igyekezetem. De, így utólag nem is bánom, hogy nem sikerült az interjúm akkor, sőt. Azóta felkészültem, bár hitem szerint sosem fogok megfelelő választ adni, mivel nem ismerhetem az interjúztató gondolatait. Vagy csak panelekben gondolkodjunk?!

borzAlom 2013.10.27. 17:38:07

Bocs, a néhány elírásért.
Amúgy meg, SHOW ME THE MONEY, mert ugyebár senki nem akar kevesebbért váltani, hacsak...

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2013.10.27. 19:06:33

@Mérges 1234: Pont ez jutott az eszembe. Jók a tanácsok, de óriási arca van a szerzőnek, amit nem értek. Mire föl van ekkora pofája? A 100 interjú ennyire nagy valami?

Pista Bácsi 2013.10.27. 22:10:15

Már elhatároztam, hogy leírom, hogy egy nagyképű, a hatalmával visszaélö pöcs a poszt írója, amikor olvastam a szöveget az "időmenedzsment problémákról". Bár ez is egy nagyképű szöveg, de tetszik, ettől máris nem full hülyeség poszt :-))

Amúgy az viszont elkeserítő, hogy ilyen kretének döntenek az állások betöltéséről :-(

borzAlom 2013.10.28. 11:29:34

@Fatal Error! System Halted!: Kifelejtetted az ügyvédeket, jogvédőket :)...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 12:56:18

@WildBear:

Látom, erre senki nem válaszolt.:) Útközben biztos akad egy bolt, ahol vehetsz egy flakon vizet, meg valami durvább papírra nyomott újságot/vécépapírt/zsepicsomagot, azzal nagyjából 5 perc alatt le lehet pucolni úgy, hogy ne legyen nyoma. (Ezért is ajánlott nagyjából 10 perccel hamarabb indulni, hiszen bármi közbejöhet.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 12:59:30

@Csumpitáz Béla:

Ha törlöd magad, simán azt hihetik majd, hogy antiszociális vagy. Ha viszont csak az ismerőseid számára teszed láthatóvá az adataidat, mindjárt látják rajtad, hogy nemcsak szociális lény vagy, hanem kellőképpen óvatos és megfontolt is. (Ami persze lehet, hogy egyáltalán nincs így, mert ez egy általánosító baromság, viszont attól még ez az üzenet.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:01:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Pedig a hazugság előbb-utóbb kiderül, és ki szereti, ha átverik?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:41:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Teleírtam a CV-t fantáziával és nem vagyok őszinte az interjúkon"

Márpedig ez nettó hazugság, vetítés, átverés, miegyéb, ami nem feltétlenül azonos a jó önmarketinggel. Volt, aki utalt arra, hogy tanácsod szerint már megszűnt cégeket írjunk be az előző munkahelyek közé, mert lenyomozhatatlanok, ami szintén nem feltétlenül megtérülő kamuzás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 13:59:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az önéletrajz semmit sem ér, ha az interjún vagy a próbaidő lejárta előtt lebuksz, hogy fűt-fát összehordtál benne csak azért, hogy behívjanak és fölvegyenek. A hazugság eleve elkerülhető kockázat - ez pedig egyenesen arányosan nő a hazugságok számának emelkedésével -, míg a valós tényeken alapuló, de a munkaadó elvárásainak megfelelően összeállított önéletrajz alap.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 14:01:13

@Mj:

Nem kell fűt-fát összehordani, hanem a kellemetlen adotokat kellemesekre cserélni, mértékkel és ésszel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 14:07:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Tehát a munkaadó elvárásainak megfelelően kell összeállítani az önéletrajzot, én is ezt mondom.:) A kellemetlen és kellemes adat közti különbség azonban szintén ingoványos talaj, az emberek többsége ezt sem képes ésszel csinálni.

WildBear 2013.10.28. 18:26:39

@Mj: A srác is ezt csinálta, de a recék között maradt annyi kutyasz.r, hogy büdös legyen.
Végül kinn hagyta a cipőjét a recepción.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.28. 21:06:12

@WildBear:

Ahhoz egy megfelelő gally is jó, utána újabb víz, majd újabb törlés. Nekem anno sikerült, bár szerencsére nem mentem állásinterjúra.:) (Ha nincs megfelelő gally, boltban körömkefét is lehet szerezni, az a tuti.:))
Egyébként megfelelő humorral még előnyt is kovácsolhat ebből a vicces-kínos helyzetből, és tutira megjegyzik.:)

Csumpitáz Béla 2013.10.29. 08:35:42

@Mj: nekem bejött.

Egyébként nem gondolom, hogy aki nincs fent ezeken a közösségi oldalakon, az antiszociálisnak számít. Nekem nagyon sok ismerősöm van, /velem együtt/, aki, amikor ezek megjelentek, akkor rendszeresen használták, ám mostanra már sokan rájöttek, hogy az egyáltalán nem jelent "kapcsolatot", ha látom, hogy valamelyik ismerősöm éppen mit vacsorázik vagy éppen hol tartózkodik. Nem véletlen, hogy a FB forgalmának jelentős részét a 25 év alattiak teszik ki.

Arról nem is beszélve, hogy majd 10-15 év múlva, mennyi olyan infó, kép lesz valakiről fent, amit már nem akarna és ami akár a karrierére is befolyással lesz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.10.29. 11:37:23

@Csumpitáz Béla:

Úgy látszik, ezen a blogon is sokaknak gondot okoz a szövegértés.
Ha szabad, elárulok néhány adatvédelmi trükköt, mert úgy látszik, ezen a téren is vannak alapvető hiányosságok. A Facebook-profilod kizárólag ismerősök számára láthatóvá tétele - mert van ilyen - majdnem ugyanazt jelenti a leendő munkaadód számára, mintha nem is létezne profiod, ugyanis semmilyen adatodat nem láthatja, ha te úgy akarod. Viszont konstatálhatja, hogy van fiókod, ergo nem zárkózol el a kapcsolatépítéstől, amit inkább jópontnak tartanak. Ugyanúgy, bármilyen képet feltölthetsz magadról, vagy feltölthetnek rólad ismerősök, be tudod állítani, hogy csak az láthassa, akit te szeretnél, illetve a jóváhagyásod nélkül megjelölni se tudjon más egy képen.
Teljesen mindegy tehát, hogy mit csinálsz Facebook-on - a 25 év alattiakat biztos kielégíti az "éppen mit vagy vacsorázik" típusú bejegyzés, de ökörség lenne erre használni mindenkinek -, én ugyanúgy szoktam politizálni a kommentekben, mint mondjuk a blog.hu-n, azzal a különbséggel, hogy ott jobban védem az adataimat, mert bárki rákereshet, míg a blog.hu-n névvel és arccal vállalom, amit közlök. (Ha valamely munkaadó annyira ráér, hogy a blog.hu-s kommentjeimet böngészi, és ez alapján nem vesz föl, akkor szerintem nem vesztettem sokat.:))

Te amúgy politikus vagy magasrangú köztisztviselő vagy, hogy paranoiát kapsz a 10 évvel ezelőtti képeid kapcsán, vagy ennyire ciki dolgokat csináltál?:) Remélem, az ismerőseidet is kellőképpen befenyítetted, nehogy kiszivárogtassanak náluk maradt kamaszkori bulizós képeket rólad.:D

Csumpitáz Béla 2013.11.01. 09:51:53

@Mj:
Se politikus, se köztisztviselő nem vagyok, nem voltam és nem is leszek. Mindig a versenyszférában dolgoztam.

Gyárthatod itt az elméleteket, de a szövegértéssel úgy látom, hogy neked van problémád. Én nem teóriákról beszélek, hanem a tényről, a saját tapasztalatomról. Amíg volt FB-m, addig is úgy volt beállítva, hogy csak az ismerősök láthatták.

Önmagában az a tény, hogy szerinted, aki nincs fent a közösségi oldalakon, az antiszociális, már önmagában is röhejes. Halkan jegyzem meg, hogy a FB harmadik negyedéves jelentése szerint az USA-ban már csökken az aktív felhasználók száma. Gondolom, akkor kijelenthetjük, hogy kezdenek antiszociálissá válni.

Fekete Pestis 2013.11.02. 11:50:18

@Mj:
"Te amúgy politikus vagy magasrangú köztisztviselő vagy, hogy paranoiát kapsz a 10 évvel ezelőtti képeid kapcsán, vagy ennyire ciki dolgokat csináltál?:) "

Ez nem erröl szól. Hanem arról, hogy a rólunk szóló információt "menedzseljük". Minél kevesebb van fenn, annál kevesebbet kell "menedzselni"-> idö, energia, etc.

Másfelöl pedig el kell kerülni, hogy bizonyos szervezetek ( nem, nem a CIA ;) ) adatokat halásszanak rólad. És nem, nem általánosságban tartok ettöl, hanem egészen konkrétan, valaminek a kapcsán. ( mondjuk odáig szvsz az adott szervezet még nem jutott el, de látom, hogy teszi az elökészületeket ).

Tehát: minél kevesebb adat van rólad az interneten, annál kevesebb gondod akad a jövöben. [Hasznod semmi az adat- fénykép és mifene megosztásból, a károd viszont egyéertelmü, és számszerüsíthetö lehet].

Sajnos [hál'Istennek?] még [?] nem töltök be olyan pozíciót, hogy bizonos szocális oldalak látogatását mellözni tudjam, de ezt a minimumra redukálom, és ott is megteszem az óvintézkedéseket. Ha olyan poziban lenék, hogy nem lenne szüksséges, minden szívfájdalom nélkül törölnám magam a 'csába.

Egy jótanács (úgy általában): ahol csak lehet össze kell zavarni a különbözö nyilvántartásokat, és rólad gyüjtött adatokat. Az internetes adatmenedzselés ennek az eszköze lehet.

2013.11.04. 03:47:34

Jó irás, de én is azon a véleményen vagyok, hogy a nyilt őszinteség öngyilkosság egy interjún. Észak-Amerikában resume van CV helyett, esetleg "cover letter" (ha kérnek). Teljesen elvárt hogy szépen kicifrázod a tapasztalatodat, valós vagy valósnak vélt képességeidet. Viszont tudni kell hogy itt hol van a határ, pl. olyan adatot, amit le fognak csekkolni, öngól lenne hamisitani. Az is nagyon fontos hogy egy olyan személyiséget alakits a munkáltatónak, amit éppen keresnek - pl. ha csapat embert keresnek, akkor ne valld be hogy erősen introvertált vagy, utálsz partikra járni, és kedvenc időtöltésed a filmgyüjteményed katalogizálása, stb. Ha teszt van, azt ennek értelmében kell kitölteni - ezt lehet gyakorolni személyiség tipizáló honlapokon. Na persze az interjúztatónak jól jönne az őszinteséged, mert igy akkor könnyebben ki tud szürni. :)

Az öltözékhez még annyit hogy errefelé konzervativabbak e téren és a formális öltözék elvárt egy interjún. A farmer semmiképpen nem OK.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.11.04. 11:35:56

@Csumpitáz Béla:

Nem szerintem antiszociális, hanem rengeteg munkaadó gondolhatja és gondolja is így, amiről neked is, meg nekem is megvan a magunk véleménye, de ezek szerint másodszorra sem voltál képes megérteni, hogy kikről mit írok, ami elég szomorú. Ennyit a szövegértésről.

Egyébként sehol nem utaltál arra, hogy törlés helyett titkossá tetted a profilod idegenek számára, hanem szimplán azt tanácsoltad, hogy mindenki törölje magát Facebook-ról azért, mert neked ez bejött. Ezek után viszont teljesen illogikus kapcsolatot keresned az álláshoz jutásod és a Facebook-profilod között, mivel egyik esetben sem láthatták a munkaadók a profilodat, kivéve, ha valamilyen közös ismerőst megkértek, hogy vájkáljon már az adataid között, aminek a valószínűsége elég csekély, főleg sorozatban, hónapokon keresztül.

Az, hogy az USÁ-ban mi van, meg ebből a szempontból teljesen irreleváns. Anno iwiw profilokat nézegettek a HR-esek, most Facebook-ot (is). Iwiw meg nincs is Amerikában.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.11.04. 11:46:18

@Fekete Pestis:

Mivel két oldalon vannak fenn az adataim, ezért nem túl bonyolult "menedzselni" őket. (Plusz van egy, amit már nem is használok, csak fényképlerakat.) Egyébként elég sok hasznom származik belőlük, főleg a saját fényképeim kiváló minőségű feltöltése meg bizonyos dolgok adás-vétele kapcsán.
A rólam gyűjtött adatokat hogy tudnám összezavarni, ha fogalmam sincs arról, hogy egyáltalán gyűjtenek-e?:D Vagy naponta változtassam az ismeretlenek számára úgysem látható profilomat, mert Úristen, mi lesz, ha megtudják, hogy milyen a kapcsolati státuszom?:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.28. 14:42:11

Most jutott eszembe a blog, de látom, hogy véget ért a multikarrier...


süti beállítások módosítása